ІІ Європейські Ігри. Олімпійський урок

Про матеріал
Завдання уроку: 1. Пропаганда здорового способу життя, поширення ідей олімпізму, розвиток олімпійського руху в Україні шляхом залучення молоді до занять спортом. 2. Сформувати свідоме ставлення до необхідності занять фізичними вправами. 3. Надати учням знання про олімпійський рух, олімпійські види спорту, історію Олімпійських ігор, ІІ Європейські Ігри. 4. Сприяти вихованню почуття патріотизму, гордості за успіхи українських спортсменів. 5. Виховувати працелюбність, наполегливість, толерантність та гуманізм.
Перегляд файлу

«ІІ Європейські Ігри»

Олімпійський урок

 

Завдання уроку:

 

  1. Пропаганда здорового способу життя, поширення ідей олімпізму, розвиток олімпійського руху в Україні шляхом залучення молоді до занять спортом.
  2. Сформувати свідоме ставлення до необхідності занять фізичними вправами.
  3. Надати учням знання про олімпійський рух, олімпійські види спорту, історію Олімпійських ігор, ІІ Європейські Ігри.
  4. Сприяти вихованню почуття патріотизму, гордості за успіхи українських спортсменів.
  5. Виховувати працелюбність, наполегливість, толерантність та гуманізм.

 

Місце проведення: актова зала

 

Хід уроку

 

Звучить спортивний марш, на сцену виходять ведучі.

 

1 Вед.: Доброго дня, шановні гості. Ми завітали до вас із давніх віків з чудової країни Греції.

 

2 Вед.: Вітаємо вас на нашій урочистій події – Олімпійському уроці! Як ви, мабуть, здогадалися цей урок присвячений Олімпійським іграм.

 

1 Вед: Як ви вже знаєте, Олімпійські ігри виникли у 776 р. до н. е. у стародавній Греції. Це були величні та дуже видовищні змагання. Вони проводилися впродовж майже 1000 років. Однак у 394 р. до н. е. проведення ігор було заборонено.

 

2 Вед.: Відродженню Олімпійських ігор світ зобов’язаний цілеспрямованості та енергії  П’єра де Кубертена – французького громадського діяча, гуманіста і просвітителя, історика, літератора. Вирішальною подією для утвердження новітньої Олімпійської ідеї був перший Олімпійський конгрес 1894 року в Парижі. Місцем проведення перших Олімпійських ігор сучасності 1896 року було обране грецьке місто Афіни.

 

1 Вед.: У змаганнях брало участь 245 спортсменів. Серед учасників були тільки чоловіки. Першим олімпійським чемпіоном став американець Джеймс Коннолі, що виграв змагання в потрійному стрибку. Головним номером програми був марафонський біг по дорозі від містечка Марафон до Афін, по якій у 490 р. до н.е. біг легендарний грецький воїн, що приніс звістку про перемогу греків над персами.

 

2 Вед.: Другі ігри відбулися у Парижі у 1900 р. На цих Іграх були присутні 1078 спортсменів з 19 країн. Вперше взяли участь і 11 жінок у турнірах з тенісу і гольфу.

 

1 Вед.: Надалі ігри проводилися один раз на чотири роки. Однак 6 Олімпійські ігри, що повинні були відбутися у 1916 р. у Берліні, не відбулися через початок Першої світової війни у 1914 р.

 

2 Вед.: У 1924 р. у французькому місті Шамоні відбулися перші Зимові Олімпійські ігри. У змаганнях взяли участь 258 атлетів, серед них 11 жінок та 247 чоловіків.

 

1 Вед.: Розповісти про всі Олімпіади в нас нажаль не вистачить часу, але деякі цікаві факти ми до вас все ж донесемо.

Перші зимові змагання відбулися в Лондоні в 1908 році. Але вони ще не мали статусу Олімпіади. Тоді ще не існувало конкурсів серед міст на проведення Ігор. Саме тому вийшло, що Швейцарія, єдина з країн, прийняла вже дві зимових Олімпіади: у 1928 і 1948 роках. Більш того, вони пройшли в одному і тому ж місті - в Санкт-Моріці.

 

2 Вед.: На церемонії відкриття Ігор-1936 в німецькому Гарміш-Партенкірхені був вперше урочисто запалено олімпійський вогонь. Ці Олімпійські Ігри відкривав Адольф Гітлер.

 

1 Вед.: XI Зимові Олімпійські ігри 1972 року в японському Саппоро були першою Олімпіадою, яка відбулася за межами Європи і Північної Америки.

 

2 Вед.: Єдиний раз в історії Зимові гри довелося переносити. Олімпіада-1976 повинна була відбутися в Денвері (США), але через фінансові проблеми організаторів її провели в австрійському Інсбруці. Саме в Інсбруці вперше був представлений офіційний талісман зимових Ігор - ним став сніговичок на ім'я Тіролін.

 

1 Вед.: На XIII Зимових Олімпійських іграх 1980 року в Лейк-Плейсіде (США) вперше в історії Олімпіад був використаний штучний сніг.

 

2 Вед.: Марафон олімпійського вогню в Ванкувер в 2010 році був найдовшим за всю історію Олімпіад. Він тривав 106 днів і пройшов через 200 населених пунктів, за участю 12 тисяч чоловік.

 

1 Вед.: Символом Олімпіади 1980 р. у Москві могла стати Баба-Яга. Але потім це рішення змінили і символом став симпатичний ведмедик.

 

1 Вед.: Нині Олімпійські ігри – найвеличніші змагання світу. Олімпійська символіка знайома кожному. До неї належать Олімпійські кільця, Олімпійський прапор, Олімпійське гасло, Олімпійська емблема, Олімпійський гімн, Олімпійський вогонь та Олімпійський смолоскип.

 

2 Вед.:  До 1952 р. спортсмени СРСР не брали участь в Олімпійських іграх. Але українські спортсмени виступали в командах Польщі, Румунії, Чехославаччини, Латвії, США і Канади. Першим призером-українцем став львівський кінник Адам Круликевич, який виборов бронзові медалі на Іграх 1924 р. У 1928 р. дві золоті медалі завоював плавець українець за походженням, який виступав за збірну США, Юрко Коцай (Джордж Коджек). На Олімпіадах 1928 та 1932 р. бронзову медаль у складі збірної Польщі виборов львів’янин фехтувальник Тадей Фрідріх.

 

1 Вед.: У 1952 р. в Гельсінкі вперше виступала радянська команда. У її складі було 69 українців. На наступних Олімпіадах чемпіонами стали такі українські спортсмени:

Зінаїда Турчина

Валентин Манкін

Володимир Голубничий

Борис Шахлін

Ольга Бризгіна

Лариса Латиніна

Поліна Астахова

Віктор Чукарін

Юрій Сєдих

Валерій Борзов

 

2 Вед.: 22 грудня 1990 р. був створений Національний Олімпійський комітет України. У 2007 р. президент НОК України Сергій Бубка був обраний віце-президентом Міжнародного Олімпійського комітету.

 

1 Вед.:

Олімпійськими чемпіонами незалежної України є:

Оксана Баюл

Володимир Кличко

Інаса Кравець

Лілія Підкопаєва

Катерина Серебрянська

Ірині Мерлені

Юрій Нікітин

Валерій Гончаров

Юрій Білоног

Рустам Шаріпов

Яна Клочкова

Наталя Добринська

Яна Шемякіна

Катерина Тарасенко, Наталя Довгонько, Анастасія Коженкова, Яна Дементьєва

Олексій Торохтій

Юрій Чебан

Олександр Усик

Василь Ломаченко

Олександр Абраменко

Олег Верняєв

 

 

2 Вед.: Влітку цього року у спортивному світі відбулася значна спортивна подія – ІІ Європейські Ігри, які пройшли у Мінську.

1 Вед.: Європейські ігри або Європіада — багатовидові спортивні змагання, започатковані 2015 року. Європіада є аналогом Паназіатських чи Панамериканських ігор.

8 грудня 2012 року 38 олімпійських комітетів проголосували за заснування Європіад. Було вирішено, що ці ігри будуть проводитися з періодичністю чотири роки за рік до проведення літніх Олімпійських ігор. До програми ввійдуть наразі 15 олімпійських і 2 неолімпійських дисципліни. Першим містом-господарем ігор стала столиця Азербайджану Баку[1].

2 вед.: Європейські ігри 2015, або І Європейські ігри проходили з 12 по 28 червня 2015 року в місті Баку, столиці Азербайджану. Місто Баку було вибрано шляхом голосування під час 41-ї Генеральної Асамблеї Європейських Олімпійських Комітетів (ЄОК) в Римі 8 грудня 2012 року[1].

1 Вед.: Європейські ігри 2019, або ІІ Європейські ігри проходили у Мінську, столиці Білорусі, з 21 по 30 червня 2019 року.[2] Але змагання з веслування на байдарках і каное у місті Заславль.[3].

2 Вед: На Європейських іграх розіграно 200 комплектів медалей. Понад 4000 тисячі атлетів з 50 країн змагалися у 200-х спортивних дисциплінах 23-х видів та підвидів спорту 15 спортивних федерацій. У змаганнях десяти спортивних федерацій — розігрувалися ліцензії на Ігри XXXII Олімпіади 2020 року у м. Токіо.[4] У 4 видах спорту визначилися чемпіони Європи. Церемонія відкриття ігор відбулася 21 червня 2019 року, а церемонія закриття — 30 червня 2019 року.

1 Вед.: Ряд країн і міст висловили зацікавленість  у проведенні у 2019 році II Європейських ігор. 16 травня 2015 року учасниками засідання Надзвичайної генеральної асамблеї Європейських олімпійських комітетів було прийнято рішення про проведення II Європейських ігор 2019 року в Нідерландах. 10 червня 2015 року Нідерланди відмовилися від проведення II Європейських ігор. Після відмови Нідерландів (Амстердам), свою зацікавленість у проведенні Ігор висловили Білорусь (Мінськ), Велика Британія (Глазго), Польща (Познань), Росія (Казань і Сочі) та Туреччина (Стамбул). 21 жовтня 2016 року місцем проведення II Європейських ігор визнано Мінськ.

В II Європейських іграх взяли участь більше 4000 атлетів із 50 країн Європи.

2 Вед: Логотип

Прототипом для створення логотипу Європейських ігор у Мінську стало купальське вогнище і цвіт папороті, які відіграють важливу роль у білоруській культурі. Так, згідно з легендою, цвіт папороті квітне раз на рік опівночі на Івана Купала і лише на мить. Кожен, хто побачить цей цвіт, стане володарем надзвичайних здібностей і талантів.

1 Вед: Талісман

Восени 2017 року було оголошено відкритий республіканський конкурс на розробку талісмана II Європейських ігор. Взяти участь у конкурсі міг будь-хто. В результаті, було зібрано понад 2 тисячі пропозицій. Свої роботи представили і професійні дизайнери, і любителі. У 2018 році талісманом було обрано Лиснятка Лесика, це веселе, азартне та по-білоруськи приязне і дружнє звірятко.

2 Вед: Гасло

Гаслом заходу були обрані слова Year Bright, Bright You («Яскравий рік, яскравий ти»). Українським еквівалентом слогану обрано вираз «Час яскравих перемог!»

1 Вед: Відкриття

Урочиста церемонія відкриття ІІ в історії Європейських ігор-2019 відбулася на національному олімпійському стадіоні "Динамо" у Мінську. На гостей вечора чекала захоплююча високотехнологічна шоу-програма з елементами віртуальної реальності.

Учасників Європейських ігор привітали президент Європейського Олімпійського Комітету Янез Косьянчич, президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко. На трибунах підтримував українську збірну президент НОК Сергій Бубка.

2 Вед: Традиційно особливою частиною церемонії став парад команд-учасниць. Прапор України ніс олімпійський чемпіон зі стендової стрільби Микола Мільчев. На церемонії були проголошені клятви спортсменів, тренерів та суддів, замайоріли прапори на флагштоці й відбулося обов'язкове запалення вогню Ігор.

1 Вед: На ІІ Європейських іграх 2019 у Мінську збірну України представляли 198 спортсменів у всіх 15 видах спорту та 22 дисциплінах. В української збірної за підсумками змагань в активі 51 нагорода (16 золотих, 17 срібних, 18 бронзових) і підсумкове третє місце в медальному заліку.

2 Вед: Наше рідне місто також багате на талановитих спортсменів, у тому числі олімпійців. Наш земляк Володимир Кисельов – олімпійський чемпіон зі штовхання ядра Ігор 1980 р. у Москві. Він почесний громадянин міста, щороку на його честь проводяться змагання з легкої атлетики.

1 Вед: Кременчужанка Анна Мельниченко-Касьянова – чемпіонка світу з легкоатлетичного багатоборства, учасниця Олімпійських Ігор 2008 р. у Пекіні, 2012 р. у Лондоні.

2 Вед: Ще одна талановита легкоатлетка з Кременчука – Ольга Ляхова. Вона учасниця Олімпійських Ігор 2016 р. у Ріо де Жанейро. Цього року на ІІ Європейських іграх у складі команди виборола золото у змішаній комбінованій естафеті. Її спортивна кар’єра триває, то ж чекаємо на нові успіхи нашої землячки.

 

1 Вед.: Як ми знаємо кожна Олімпіада починається з естафети Олімпійського вогню та підняття Олімпійського прапору. Тож давайте не будемо відступати від традицій. На честь відкриття Олімпійського тижня пропоную запалити Олімпійський вогонь та вшанувати Олімпійський прапор.

 

1 Вед.: Право нести Олімпійський прапор надається _______________________________

 Право запалити Олімпійський вогонь надається _____________________________ Олімпійський прапор та Олімпійський вогонь внести!

 

Вносять прапор, запалюють вогонь

 

1 Вед.: Олімпійський тиждень оголошую відкритим!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
16 березня 2020
Переглядів
650
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку