Інноваційні технології у системі освіти

Про матеріал
Теги на тему:" Інноваційні технології у системі освіти".Підготувала вчитель англійської мови Король Юлія Василівна.
Перегляд файлу

Король Ю.В.

вчитель англійської мови І категорії

ліцею «Європейський» Львівської міської ради

 

ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ У СФЕРІ ОСВІТИ

                                                          

Особливості сьогодення визначають інноваційність у будь-якій сфері людського життя, що є ключовою ознакою прогресу і поступу вперед. І це безумовно, адже лише привнесення чогось нового і передового до зазначеної сфери здатне забезпечити постійний розвиток і рух вперед, а отже,  і досягнення постійних оптимальних та прогресивних результатів [1, С. 103].

Ключові слова: педагогічна інновація, освіта, вчитель, інноваційні та мультимедійні технології.

 

Нова галузь педагогічних знань - педагогічна інноватика - займається відбором, осмисленням, класифікацією прогресивних здобутків розвивальних процесів освіти. На сучасному рівні розвитку цивілізації особливу роль відіграє інноваційний потенціал суспільства, що потребує людей, здатних системно й конструктивно мислити, швидко знаходити потрібну інформацію, приймати оптимально-конструктивні рішення, створювати принципово нові ідеї в різних галузях знань. А це, своєю чергою формує соціальне замовлення на нові підходи в системі освіти, нове педагогічне мислення [2, С. 99].

Реальність доводить, що школа в загальних тенденціях зорієнтована на засвоєння наукових істин, які закладені в програмах, підручниках і посібниках. Усе це закріплено домінуючою роллю вчителя в організіції навчально– виховного процессу. Учень залишається виконавцем. Вагомий внесок у визначення і формування теорії особистісно-орієнтованого навчання зробили відомі зарубіжні та вітчизняні педагоги: К. Роджерс, Г. Скок, В. Леві, О. Виговський, В. Сухомлинський, Г. Костюк, І. Підласний, Г. Селевко та інші [2, С. 100]. 

Розвиток системи освіти вимагає від педагогічної науки і практики вивчення і впровадження нових методів навчання і виховання дітей. Відбором, теоретичним осмисленням, класифікацією педагогічних інновацій займається нова галузь педагогічного знання – педагогічна інновація (лат. innovation – оновлення, зміна). Її прогностичний розвиток, аналіз мають непересічну цінність для налаштованих на творчість педагогів.

Інновації в освіті – це необхідне явище, динамічне за характером і розвивальне за результатами, яке дозволяє вирішити суперечності між існуючою системою підготовки кадрів і потребами суспільства щодо її вдосконалення. За орієнтир інноваційних процесів в освіті береться теоретична модель «інноваційної людини», випробувана у світі. Інноваційна людина – особа такого соціально-культурного гатунку, яка здатна творчо і результативно працювати, бути конкурентоздатною. Відповідно освітній процес повинен трансформуватися у напрямі індивідуалізації освітньої взаємодії, навчання, формування творчого мислення і збільшення самостійної роботи [3, С. 45].

Звичайно, говорячи про сучасні інноваційні технології не можна оминути увагою мультимедійні технології навчання. Мультимедіа – це комплект апаратних і програмних засобів, що дозволяють користувачеві спілкуватися з комп’ютером, використовуючи різноманітні, природні для себе середовища: графіку, гіпертексти, звук, анімацію, відео. Використання мультимедійних засобів сприяє підвищенню інтенсивності й ефективності процесу навчання; створює умови для самоосвіти та дистанційної освіти, тим самим дозволяючи здійснювати перехід до безперервної освіти; у поєднанні з телекомунікаційними технологіями розв’язує проблему доступу до нових джерел різноманітної за змістом і формою представлення інформації.

Однією з поширених форм використання мультимедійних технологій є мультимедійна презентація, що створюється за допомогою програми Power Point. Сучасна мультимедійна презентація – це сукупність текстів, зображень, звуку, відео, анімації та інших засобів представлення інформації. Найбільш ефективним для людського сприйняття вважається використання в мультимедіа  - презентації аудіовізуальної інформації, коли людина чує і бачить одночасно. ЇЇ особливістю є те, що вона може переглядатися однією або декількома особами, зберігатися на локальному комп’ютері або відтворюватися потоково в мережі [4, С. 4].

Висновки. Таким чином, інноваційні технології в освітній сфері мають потужну наукову-методологічну та методичну базу і помітну динаміку зрозтання. «Інноваційні технології» – це цілеспрямований системний набір прийомів, засобів організації навчальної діяльності, що охоплює весь процес навчання від визначення мети до одержання результатів.

Інноваційне навчання зорієнтоване на динамічні зміни в навколишньому світі, це навчальна та освітня діяльність, яка ґрунтується на розвитку різноманітних форм мислення, творчих здібностей, високих соціально– адаптаційних можливостей особистості. «Система освіти створюється для людини, функціонує і розвивається в її інтересах, слугує повноцінному розвитку особистості і в ідеалі її призначення – щастя людини» [5, С. 10] .

 Список джерел

 

  1. М. І. Легенький. Інноваційні технології у сфері освіти: організаційно -  правовий аспект: журнал Право та інновації – 2017. – №1(17) – С. 103-108.
  2. Н. Дудник. Застосування інноваційних технологій в освіті України: журнал Молодь і ринок – 2010. - №12(71) – С. 99-103.
  3. Д. Череднік., С.Даньшева. Інноваційні процеси в освіті: журнал Новий колегіум – 2018 – С. 44-47.
  4. Чубко О. П. Інноваційні технології навчання в контексті педагогічної підготовки майбутнього вчителя – С. !-6. ( Стаття надійшла 20.03.2013.)
  5. Нісімчук А., Палалка О., Шпак О. Сучасні педагогічні технології: навч.посібник/А. Нісімчук, О. Падалка, О. Шпак. – К., 2000. – С. 9-15.
docx
Додано
16 листопада 2021
Переглядів
902
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку