Інструкція "Як виростити кристал"

Про матеріал
Тож представляємо вашій увазі коротеньку інформацію про інгредієнти, інструкцію та результати нашої діяльності. Наша ціль – виростити кристали мідного купоросу.
Перегляд файлу

                                        Як виростити кристал?

                                                       Кристали це живі істоти на початку творіння.

                                                                                                            Нікола Тесла

Слово “κρυστάλλους” – грецьке і у перекладі означає “той, що захолов”. У часи Гомера це слово означало лід. У середні віки через зовнішню подібність до льоду кристалом почали називати гірський кришталь (кварц), а з XVII століття ця назва поширилася на всі тіла, які мають многогранну форму, будь-де знайдені в природі, чи отримані в лабораторії.

Останнім часом в Інтернеті можна знайти купу інформації щодо експериментів з хімії, особливо, вирощування кристалів. Особливо круті відео де знятий таймлапсом весь процес росту, від маленького кристалика аж до “каменюки” розміром в кулак. Надивившись вдосталь такого ми вирішили випробувати свої сили в науці! Ми поставився до цього досліду особливо відповідально та з величезним ентузіазмом. Тож представляємо вашій увазі коротеньку інформацію про інгредієнти, інструкцію та результати нашої діяльності. Наша ціль – виростити кристали мідного купоросу.

Що нам знадобиться: 

 Мідний купорос (Купрум (ІІ) сульфат) – можна знайти в магазинчиках “Все для квітів” як засіб боротьби зі шкідниками в фасуванні по 200 г (на декілька кристалів розміром до 5 см вистачить), орієнтовна вартість – 15 грн., чиста фільтрована вода (можна взяти питну), хімічна склянка, тонка нитка.

Послідовність дій:

C:\Users\User\Desktop\Відкритка\зображення_viber_2020-01-16_12-21-57.jpg
C:\Users\User\Desktop\Відкритка\зображення_viber_2020-01-16_12-21-53.jpg
            Розчиняємо сіль (в нашому випадку мідний купорос) в гарячій                     воді – бо в гарячій воді може розчинитися більша кількість солі, а отже, скоріш буде відбуватися процес кристалізації.   Коли розчин повністю готовий, тобто скільки б солі ви не додавали – вона вже не розчиняється в гарячій воді навіть при інтенсивному розмішуванні,  фільтруєте розчин солі в той посуд де буде відбуватися вирощування кристалів. До цього часу або одразу після цього слід зробити затравку  (невеличкий кристалик) прив’язати ниткою–  те, на чому буде рости кристал.

Все. Залишилось тільки чекати. Знадобиться пару днів щоб утворився маленький кристал, що потім розростеться до чималого розміру. Проте треба мати терпіння! Рухати склянку не варто, щоб не зрушувати процес кристалоутворення на молекулярному рівні.

C:\Users\User\Desktop\Відкритка\зображення_viber_2020-01-16_12-22-04.jpgC:\Users\User\Desktop\Відкритка\зображення_viber_2020-01-16_12-22-14.jpgОсь наші результати:   

C:\Users\User\Desktop\Відкритка\зображення_viber_2020-01-16_12-22-05.jpg           

docx
Додано
2 вересня 2021
Переглядів
2313
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку