Інструкційні карти для проведення практичних робіт з дисципліни "Основи охорони праці"

Про матеріал
Даний матеріал містить інструкційні карти для проведення практичних робіт з дисципліни "Основи охорони праці"
Перегляд файлу

          

Інструкційна карта

для проведення практичного заняття

з навчальної дисципліни «Основи охорони праці»

                                                   

Тема. Організація проведення інструктажів з охорони праці.

Робоче місце №

Тривалість заняття: 90 хв.

Мета проведення заняття. Відпрацювати порядок  проведення інструктажів з охорони праці  та засвоїти уміння їх реєструвати.

Матеріально-технічне оснащення робочого місця.

НАОП 0.00-4.12-05.Типове положення «Про порядок проведення  навчання і перевірки знань з питань охорони праці».

Роздавальний матеріал: інструкційні карти; журнал реєстрації вступного  інструктажу, журнал реєстрації первинного інструктажу на робочому місці, типова програма вступного інструктажу.

Правила охорони праці.

Дотримуватися вимог інструкції з охорони праці № 2, 111,16

 

Зміст і послідовність виконання завдання.

  1. Ознайомитися з інструкційною картою.
  2. Вивчити основні положення НАОП 0.00-4.12-05.Типове положення «Про порядок проведення  навчання і перевірки знань з питань охорони праці».
  3. Вивчити види інструктажів з охорони праці та організацію їх проведення.
  4. Скласти програму вступного інструктажу з охорони праці з щойно прийнятим на роботу працівником певної професії.
  5. Зареєструвати проведення  інструктажу в журналі реєстрації вступного інструктажу та журналі реєстрації інструктажу з охорони праці на робочому місці.
  6. Скласти звіт про роботу.

Методичні рекомендації щодо виконання роботи.

  1. Вивчаючи основні положення НАОП 0.00-4.12-05.Типове положення «Про порядок проведення  навчання і перевірки знань з питань охорони праці», звернути увагу на організацію проведення інструктажів з охорони праці,  їх реєстрацію.
  2. Звернути увагу на послідовність складання програми вступного інструктажу  з охорони праці.
  3. Усвідомити, що вступний інструктаж з охорони праці з щойно прийнятим на роботу працівником проводить спеціаліст служби охорони  і даний вид інструктажу реєструється в журналі реєстрації вступного інструктажу з охорони праці.
  4. Звернути увагу, що первинний  інструктаж на робочому місці проводить з працюючим керівник робіт за діючими на підприємстві інструкціями з охорони праці і реєструється даний вид інструктажу в журналі реєстрації інструктажу з охорони праці на робочому місці.

 

Після виконання завдання студент повинен:

Знати: види інструктажів з охорони праці, організацію їх проведення та порядок реєстрації інструктажів у відповідній документації.

 

Вміти: проводити інструктажі з охорони праці та реєструвати у відповідних журналах реєстрації інструктажів з охорони праці.

Захист роботи.

Завдання для самостійної роботи: опрацювати матеріал по темі.

Література. НАОП 0.00-4.12-05.Типове положення «Про порядок проведення  навчання і перевірки знань з питань охорони праці».

Гандзюк М.П. та ін. Основи охорони праці. – К.: Каравела, 2004,  с.52-59.

Русаловський А.В. Правові  та організаційні питання охорони праці: Навчальний посібник. - К.: Університет «Україна», 2011, с. 155-171.

Інструкційна карта

для проведення практичного заняття

з навчальної дисципліни «Охорона праці»

Тема. Розслідування, аналіз, облік і звітність по нещасним випадкам на виробництві.

Робоче місце: №

Тривалість заняття: 90 хв.

Мета проведення заняття. Навчитися розслідуванню, аналізу нещасних випадків на виробництві, засвоїти уміння оформлення відповідної документації  з розслідування нещасних випадків.

Матеріально-технічне оснащення робочого місця. Порядок  розслідування та  облік  нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 р. № 337.

Роздавальний матеріал: обставини нещасного випадку на виробництві,  повідомлення про звернення потерпілого з посиланням на нещасний випадок на виробництві; Акт розслідування (спеціального розслідування) нещасного випадку, гострого професійного захворювання (отруєння),  аварії за формою Н-1; журнал реєстрації осіб, що  потерпіли від нещасних випадків (гострих професійних захворювань (отруєнь) на виробництві.

Правила охорони праці.

Дотримуватися вимог інструкції з охорони праці № 2, 11,16

 

Зміст і послідовність виконання завдання.

  1. Ознайомитися  з інструкційною картою.
  2. Вивчити основні вимоги Порядку  розслідування та  обліку  нещасних випадків, професійних захворювань та  аварій на виробництві.
  3. По даним обставинам нещасного випадку провести розслідування, проаналізувати причини нещасного випадку, виявити допущені порушення вимог охорони праці нормативно-правових документів та осіб, які допустили ці порушення.
  4. Ознайомитися з обліково-звітною документацією по нещасним випадкам на виробництві у відповідності до Положення про порядок розслідування та  обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві.
  5. Скласти по даним обставинам нещасного випадку Акт розслідування (спеціального розслідування) нещасного випадку, гострого професійного захворювання (отруєння),  аварії за формою Н-1.

Методичні рекомендації щодо виконання роботи.

1. Вивчаючи основні вимоги Порядку  розслідування та  облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, звернути увагу  на вимоги та порядок  розслідування нещасних випадків на виробництві.

2.З’ясувати, які нещасні випадки підлягають розслідуванню, який склад комісії з розслідування нещасних випадків.

    3. Усвідомити обов’язки комісії з розслідування, терміни проведення розслідування.

    4. Вивчаючи обліково-звітну документацію по нещасним випадкам на виробництві, звернути увагу на зміст Акту розслідування (спеціального розслідування) нещасного випадку, гострого професійного захворювання (отруєння),  аварії за формою Н-1.

 

Після виконання завдання студент повинен:

Знати:  порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків на виробництві.

Вміти: аналізувати обставини та причини нещасного випадку, небезпечні виробничі фактори; розслідувати нещасні випадки на виробництві та оформляти відповідну документацію.

      Захист роботи.

      Завдання для самостійної роботи: опрацювати матеріал по темі.

Література.

Порядок  розслідування та  облік  нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 р. № 337.

Гандзюк М.П. та ін. Основи охорони праці. – К.: Каравела, 2004, с.84...93.

                                                         

Інструкційна карта

для проведення практичного заняття

з навчальної дисципліни «Основи охорони праці»

 

Тема. Аналіз виробничого травматизму.

Робоче місце: №

Тривалість заняття: 90 хв.

Мета проведення заняття. Навчитися аналізувати і узагальнювати причини виробничого травматизму, використовувати різні методи аналізу виробничого травматизму.

Матеріально-технічне оснащення робочого місця.

Статистичні матеріали актів про нещасний випадок на виробництві за формою Н-1, звіту за формою № 7 – ТНВ «Звіт про травматизм на виробництві та його  матеріальні наслідки».

Правила охорони праці.

Дотримуватися вимог інструкції з охорони праці № 2, 11,16

 

Зміст і послідовність виконання завдання.

1. Ознайомитися з інструкційною картою.

2. За статистичними матеріалами актів про нещасний випадок на виробництві за формою Н-1 проаналізувати причини виробничого травматизму: організаційні, технічні,      психофізіологічні, санітарно-гігієнічні.

3. Ознайомитися з найбільш поширеними методами аналізу виробничого травматизму: статистичним, монографічним, економічним, ергономічним.

4. За допомогою даних  актів за формою Н-1, звіту за формою № 7 – ТНВ  визначити кількісні і якісні відносні показники: коефіцієнт частоти травматизму, коефіцієнт тяжкості травматизму, коефіцієнт трудових втрат та проаналізувати стан виробничого травматизму на виробництві.

 

Методичні рекомендації щодо виконання роботи.

 

1. Аналізуючи причини виробничого травматизму, звернути увагу, що їх поділяють на  організаційні, технічні, психофізіологічні, санітарно-гігієнічні.

2.  Звернути увагу що різновидами статистичного методу аналізу виробничого травматизму є груповий і топографічний методи.

 

Після виконання завдання студент повинен:

 

Знати: причини виробничого травматизму, методи аналізу виробничого травматизму.

Вміти: аналізувати та узагальнювати причини виробничого травматизму, використовувати різні методи аналізу виробничого травматизму.

 

      Захист роботи.

 

      Завдання для самостійної роботи: опрацювати матеріал з теми.

Література.

1.Гандзюк М.П. та ін. Основи охорони праці. – К.: Каравела, 2004,  с. 97-102.

2. Кучерявий В.П., Павлюк Ю.Є., Кузик А.Д., Кучерявий С.В. Охорона праці:   Навчальний посібник / За ред. В.Кучерявого. – Львів: Оріяна – Нова, 2007, с. 44-62.

3. Русаловський А.В. Правові  та організаційні питання охорони праці: Навчальний посібник. - К.: Університет «Україна», 2011, с. 195-203.

 

 

 

 

 

 

 

Інструкційна карта

для проведення практичного заняття

з навчальної дисципліни «Основи охорони праці»

 

Тема. Оцінка впливу параметрів мікроклімату робочої зони на фізіологічний стан працівників.

Робоче місце: №

Тривалість заняття: 90 хв.

Мета проведення заняття. Навчитися аналізувати, оцінювати вплив параметрів мікроклімату  робочої зони на фізіологічний стан працівників, розробляти та обґрунтовувати заходи щодо нормалізації параметрів мікроклімату повітря робочої зони у відповідності до нормативів  виробничої санітарії.

Матеріально-технічне оснащення робочого місця: прилади для вимірювання параметрів мікроклімату: аспіраційний психрометр, барометр, термометр, чашковий та крильчатий анемометр, номограма для визначення відносної вологості повітря; оптимальні норми температури, відносної вологості повітря і швидкості руху повітря в робочій зоні виробничих приміщень ( ДСН 3.3.6.042-99 «Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень»).

Правила охорони праці.

Дотримуватися вимог інструкції з охорони праці № 101, 102, 134.

Зміст і послідовність виконання завдання.

 

  1. Проаналізувати вплив основних параметрів мікроклімату  робочої зони на фізіологічний стан працівників .
  2. Вивчити методи і засоби оцінки параметрів мікроклімату повітря робочої зони.
  3. Визначити відносну вологість повітря за допомогою номограми та формули, використовуючи показники аспіраційного психрометру. Зробити висновки про відповідність відносної вологості, температури у виробничій зоні оптимальним нормам.
  4. Розробити і запропонувати заходи щодо нормалізації параметрів мікроклімату у відповідності до нормативів виробничої санітарії.

Методичні рекомендації щодо виконання роботи.

 

  1. Вивчаючи, методи і засоби оцінки параметрів мікроклімату, зверніть увагу на принцип дії приладів для вимірювання параметрів мікроклімату.
  2.  При визначенні відносної вологості за допомогою номограми запам’ятайте, що по вертикальним лініям номограми відкладається значення  температури сухого термометру; по похилим лініям відкладається значення  вологого термометру. Відносна вологість повітря визначається у відсотках.
  3. При визначенні відносної вологості  використовуйте  психрометричні таблиці.
  4. Пам’ятайте, що людина володіє найбільшою працездатністю при відносної вологості від 40% до 60%. Якщо відносна вологість повітря менше 40%, повітря вважається сухим, від 61% до 75% - вологим, більше 75% - мокрим.

Після виконання завдання студент повинен:

Знати: параметри мікроклімату робочої зони та їх вплив на  фізіологічний стан працівників; методи і засоби оцінки параметрів мікроклімату.

Вміти: аналізувати мікрокліматичні умови праці, оцінювати відповідність параметрів мікроклімату нормативам виробничої санітарії; розробляти та обґрунтовувати раціональні рішення щодо нормалізації параметрів мікроклімату.

Захист роботи.

Завдання для самостійної роботи: опрацювати матеріал з теми.

Література.

1. ДСН 3.3.6.042-99 «Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень».

2. Гандзюк М.П. та ін. Основи охорони праці. – К.: Каравела, 2004,  с.137-148.

 3.Гряник Г.М., Лехман С.Д. та ін. Охорона праці. -К.:Урожай,1994, с. 76-90.

 4. Катренко Л.А., Кіт Ю.В., Пістун І.П. Охорона праці. Курс лекцій. Практикум: навчальний посібник. – Суми: ВТД «Університетська книга», 2011, с. 73-79.

 

Інструкційна карта

для проведення практичного заняття

з навчальної дисципліни «Основи хорони праці»

 

Тема. Вибір типів та використання вогнегасників.

Робоче місце: №

Тривалість заняття: 90 хв.

Мета проведення заняття. Ознайомитися з будовою, технічними характеристиками вогнегасників; навчитися використовувати вогнегасники.

Матеріально-технічне оснащення робочого місця: планшет «Вогнегасники», плакати з пожежної безпеки, зразки вогнегасників: порошкового, вуглекислотного, повітряно-пінного, хімічно-пінного.

Роздавальний матеріал: схеми будови вогнегасників різних марок.

Правила охорони праці.

Дотримуватися вимог інструкції з охорони праці № 2, 11,16

 

Зміст і послідовність виконання завдання.

 

      1.   Ознайомитися з інструкційною картою.

  1. Вивчити вогнегасні речовини, їх властивості та  використання.
  2. Ознайомитися з будовою, технічними характеристиками вогнегасників, принципом дії та   використанням їх при  різних класах пожеж..

 

Методичні рекомендації щодо виконання роботи.

 

  1. Вивчаючи вогнегасні речовини, звернути увагу  на властивості та особливості їх використання.
  2. Запам’ятайте, що повітряно-пінні, хімічно-пінні, водяні вогнегасники  не можна застосовувати для гасіння електрообладнання під напругою.
  3. Звернути увагу на принцип дії вогнегасників та  їх використання при різних класах пожеж.

 

Після виконання завдання студент повинен:

 

Знати: вогнегасні речовини, їх властивості та використання; будову, призначення, використання і обслуговування вогнегасників.

Вміти: вибирати, використовувати та обслуговувати вогнегасники

Захист роботи.

 

Завдання для самостійної роботи: опрацювати матеріал з теми.

Література.

1.Гандзюк М.П. та ін. Основи охорони праці. – К.: Каравела, 2004, с. 337-346.

2.Гряник Г.М., Лехман С.Д. та ін. Охорона праці. -К.:Урожай,1994,

с. 230-267.

3.Катренко Л.А., Кіт Ю.В., Пістун І.П. Охорона праці. Курс лекцій. Практикум: навчальний посібник. – Суми: ВТД «Університетська книга», 2011, с.259- 262, 472-506.

4. Кучерявий В.П., Павлюк Ю.Є., Кузик А.Д., Кучерявий С.В. Охорона праці:   Навчальний посібник / За ред. В.Кучерявого. – Львів: Оріяна – Нова, 2007, с.316-344

5.Пістун І.П., Березовецький А.П., Березовецький С.А. Охорона праці в галузі сільського господарства (рослинництво) : Навчальний посібник. – Суми: ВТД «Університетська книга», 2009, с. 295-330.

 

 

 

Інструкційна карта

для проведення практичного заняття

з навчальної дисципліни «Основи хорони праці»

 

Тема. Вибір та розрахунок потреби в засобах індивідуального захисту для працівників підприємства.

Робоче місце: №

Тривалість заняття: 90 хв.

Мета проведення заняття. Вивчити призначення засобів індивідуального захисту, навчитися вибирати та розраховувати потребу засобів індивідуального захисту для працівників підприємства.

Матеріально-технічне оснащення робочого місця: засоби індивідуального захисту.

Роздавальний матеріал: «Типові норми безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам сільського та водного господарства».

Правила охорони праці.

Дотримуватися вимог інструкції з охорони праці №  2, 11, 16

 

Зміст і послідовність виконання завдання.

 

      1.   Ознайомитися з інструкційною картою.

  1. Вивчити призначення та особливості  використання засобів індивідуального захисту для працюючих.
  2. Розрахувати потребу в засобах  індивідуального захисту для працівників підприємства (по завданню).

 

Методичні рекомендації щодо виконання роботи.

 

  1. Вивчаючи засоби індивідуального захисту,  звернути увагу  на вибір і призначення респіраторів, особливість використання протигазів.
  2. Запам’ятайте, що строк носіння  засобів індивідуального захисту  визначений Типовими нормами, враховуючи види професійної роботи.

 

 

Після виконання завдання студент повинен:

 

Знати: класифікацію засобів індивідуального захисту та їх призначення.

Вміти: вибирати та розраховувати потребу засобів індивідуального захисту для працівників підприємства, працювати з Типовими нормами безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам сільського та водного господарства.

Захист роботи.

 

Завдання для самостійної роботи: опрацювати матеріал з теми.

Література.

1. Гандзюк М.П. та ін. Основи охорони праці. – К.: Каравела, 2004,  с.162-164.

2. Гряник Г.М., Лехман С.Д. та ін. Охорона праці. -К.:Урожай,1994, с.99-105.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Інструкційна карта

для проведення практичного заняття

з навчальної дисципліни «Основи хорони праці»

 

Тема. Вибір типів та використання вогнегасників.

Робоче місце: №

Тривалість заняття: 90 хв.

Мета проведення заняття. Навчити вибору та використанню вогнегасників.

Матеріально-технічне оснащення робочого місця: плакати, зразки вогнегасників, схеми будови вогнегасників різних марок.

Правила охорони праці.

Дотримуватися вимог інструкції з охорони праці №  2, 11,16

 

Зміст і послідовність виконання завдання.

 

      1.   Ознайомитися з інструкційною картою.

2.   Вивчити властивості вогнегасних речовин та особливості їх застосування.

  1. Вивчити типи вогнегасників, їх будову, принцип дії та особливості використання.

 

Методичні рекомендації щодо виконання роботи.

 

  1. Вивчаючи властивості вогнегасних речовин,  звернути увагу  на  особливості їх.
  2. Вивчаючи типи вогнегасників, звернути увагу, що гасіння обладнання під напругою не дозволяється повітряно-пінними, хімічно-пінними вогнегасниками.

 

 

Після виконання завдання студент повинен:

 

Знати: властивості вогнегасних речовин та особливості їх застосування.

Вміти: вибирати та застосовувати вогнегасники.

.

Захист роботи.

 

Завдання для самостійної роботи: опрацювати матеріал з теми.

Література.

 Гандзюк М.П. та ін. Основи охорони праці. – К.: Каравела, 2004,  с.364…371.

 Катренко Л.А., Кіт Ю.В., Пістун І.П. Охорона праці. Курс лекцій. Практикум: навчальний посібник. – Суми:ВТД «Університетська книга», 2011, с.472-506.

 

.  

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
26 лютого 2020
Переглядів
1203
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку