ІНСТРУКЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТА за темою: "Освоєння прийомів послідовності фарбування волосся хімічними барвниками. Приготування розчину, змішування різних кольорів барвника".

Про матеріал
Професія: Перукар (перукар-модельєр) .Кваліфікація: " Перукар" Навчальний модуль ПЕР-П.3: "ОВОЛОДІННЯ ОСНОВНИМИ УМІННЯМИ ФАРБУВАННЯ ВОЛОССЯ" Тема програми: "Виконання фарбування волосся хімічними барвниками"
Перегляд файлу

НАВЧАЛЬНИЙ МОДУЛЬ _ ПЕР-П. 3____

ЗА ТЕМОЮ «ОВОЛОДІННЯ ОСНОВНИМИ УМІННЯМИ ФАРБУВАННЯ ВОЛОССЯ»

ІНСТРУКЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТА №_30__
за темою виробничого навчання «Виконання фарбування волосся хімічними барвниками»

Завдання: Освоєння прийомів послідовності фарбування волосся хімічними  барвниками.  Приготування розчину, змішування різних  кольорів  барвника

№ з/п

Зміст операції (прийому)

Інструменти, пристоcування, матеріали, нормативнi та технологічні документи

Технологічна послідовність та технічні умови виконання операцій (прийомів)

Вимоги охорони праці та безпеки життєдіяльності

1.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

Послідовність фарбування волосся хімічними  барвниками

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Змішування різних  кольорів  барвника

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІНСТРУМЕНТИ:

комбінований гребінець;
гребінець із «хвостиком»;
гребінці для укладання волосся;
фен.
           ПРИСТОСУВАННЯ:
пензлики,
мисочки,
дозатори,
захисні рукавички;
пластмасові затискачі;  поліетиленова накидка
мірна склянка;
ваги;
рушники, серветки
                 МАТЕРІАЛИ:
фарби;
окислювач;
шампунь;
маска;
бальзам-ополіскувач;
уходові засоби за волоссям після фарбування;
стайлінгові засоби





 

Хімічні барвники - найбільша група, яка у перукарів має назву барвники II-ої групи. Перманентні (аміачні та безаміачні) барвники.

 Хімічні барвники складаються з двох компонентів: фарби і окислювача (оксиданта).
Призначення та переваги барвника
всі барвники, призначені для стійкого фарбування. Дозволяють зафарбувати сивину, затемнити, освітлити на 2-3 тони натуральну базу.

Перевага хімічних барвників перед іншими видами фарбуючих засобів полягає в тому, що тільки вони здатні радикально змінити колір волосся, і ця фарба буде стійкою і не змиється з плином часу.




Фарбування стійкою крем-фарбою.
1. Перед нанесенням барвника волосся слід розділити двома перпендикулярними проділами через маківку на чотири частини.

2. Нанесення крем-фарби. Після змішування крем-фарби з оксидантом суміш, що фарбує слід наносити на сухе волосся без попереднього миття. Спочатку наноситься барвник по проділах, а потім на потиличну зону, оскільки вона холодніша і процес там протікає менш інтенсивно. При сивому волоссі фарбу слід наносити в першу чергу на місця з найбільшим відсотком сивини. Барвник необхідно наносити швидко

3. Первинне-фарбування. Нанести фарбуючу суміш відразу на всю довжину волосся і витримати 30-40 хв., червоні відтінки 40-50 хвилин.
4. Повторне фарбування «тон у тон». За відсутності сивини відрослі коріння волосся забарвлюються тією ж фарбою, якою було зроблено первинне фарбування. Фарбуючу суміш наносять на прикореневу зону (1-2 см від коріння волосся), витримують 10-20 хвилин, потім масу, що залишилася, наносять на волосся по всій довжині і залишають на 5-10 хвилин.
5. Перед змиванням барвника з волосся необхідно провести контроль, щоб переконатися в однорідності кольору коріння волосся та кінців. Для цього потрібно зрушити обушком гребінця фарбу з кореневої частини, потім зрештою і порівняти їх. Так само проводиться контроль за ділянками сивого волосся, і якщо виявиться, що сивина ще не пофарбувалась, час витримки барвника слід збільшити. За 5 хв до закінчення часу витримки рекомендується обережно прочісувати волосся для вирівнювання кольору.
6. По закінченню часу виконуємо емульгування – це нанесення незначної кількості води і ретельне змішування та  рівномірне розподілення фарби  по всій довжині волоссі – від кореня до кінчиків, виконується 3-5 хв. в рукавичках.

7. Змиваємо фарбу проточною водою з шампунем  та бальзамом стабілізатор кольору.

8.Укладання волосся.

  Інструкція з 
   охорони праці
   при виконанні
   перукарських
    робіт №_4.3.9

 

 

 








 

Як змішувати фарби для волосся, щоб отримати потрібний колір.

Важливим вважається перемішування близьких колірних відтінків з різними тонами. Наприклад, темно русявий із середньо русявим.

Забороняється перемішування барвників різних фірм, оскільки вони є двома абсолютно різними палітри кольорів. Чимала роль відводиться колірному співвідношенню та загальній кількості фарби. Колір волосся на кінчиках та коренях відрізняються один від одного. Тому, спочатку фарбуйте волосся у колір, який близький до природного і потім робіть експерименти, і перемішуйте

фарби. Пам'ятайте, що на різному волоссі той же колір виглядає по-іншому. Рівень інтенсивності та яскравість кольору залежить від витриманого часу.
Відтінки фарб та особливості їх змішування

Існують неоднакові характеристики фарб, починаючи від повітряного до важкого.

по відтінках і фарби, що поєднуються один з одним, можна перемішувати. Так, чорна фарба добре поєднується з баклажанною, а каштанова - з мідною. Воістину складною дією є перемішування фарб. Отже, краще покласти це на фахівця – професіонала: він огляне волосяну структуру, врахує час останнього фарбування та стан шкіри голови. Фарбуючи волосся у звичайних умовах можна отримати непередбачуваний результат.

Як підготуватись до перемішування фарб.

Підберіть ваш колір. Потім перемішайте фарби та накладіть на нижню частину волосся, щоб при невдачі можна було б сховати. Дотримуйтесь вказаний в інструкції час, далі вимийте їх та висушіть. Відразу слід перемішувати не більше двох кольорів. Для того щоб точно перемішувати, підібрати фарби та знайти коханий відтінок, потрібно дізнатися характеристику про колір. Хімічний склад барвників різних брендів не однаковий. Не перемішуйте фарби кількох фірм, оскільки це ризиковано та можете завдати шкоди шевелюрі та отримати непередбачений результат. Фарби потрібно змішати в посуді зі скла, пластику, кераміки. Не змішуйте їх у посуді із металу. При фарбуванні застосовуйте рукавички.

Правильне перемішування фарб.

У різному посуду перемішати одну фарбу, як викладено в інструкції, а потім іншу.

Далі акуратно перемішати пензликом ці кольори . Перемішавши, нанесіть фарбу на волосся та залиште їх чітко на той час, який викладено в інструкції. Реакції, що відбуваються при перемішуванні барвників, миттєві. За цій причині необхідно швидко, але акуратно та досконало фарбувати волосся. Пам'ятайте, що

фарба, що вступає в реакцію з повітрям,через півгодини вона стає непридатною.

рекомендується близькі один одному тони. Для отримання кращого кольору обов'язково розрахуйте колірні пропорції. Від витриманого часу залежить колір волосся. В професійних фарбах є певна градація з трьох цифр. 1 цифра – це ступінь світлості та насиченості. Позначають їх від 1 до 10, де 1 є темним підтоном.

Друга та третя цифри після точки – додаткові тони.

Ознайомтеся з таблицею додаткових тонів:

0 – природний тон із блідо – зеленим барвником;

1 – попелясті відтінки з фіолетовим барвником;

2 – матуючі відтінки із зеленуватим барвником;

3 - золотисті відтінки з рудо - жовтим барвником;

4 – червоні відтінки з мідним барвником;

5 – махагон з лілово – червоним барвником;

6 – фіолетові відтінки у поєднанні з синім барвником;

7 - теракотові відтінки з червонувато - коричневим барвником.
Для перемішування фарб у колірному колі діє правило про протилежні кольори. За допомогою цього кола можна дізнатися про кольори , що нейтралізують один одного. Так, червоний та зелений є протиставленими один одному кольорами. Додатковим кольором для жовтого є фіолетовий, а помаранчевого – синій. Враховуючи це правило, можете сміливо змішати і отримати відповідні відтінки та виправити невдале забарвлення. 

 

 

Відео за темою інструкційно-технологічної карти знаходиться за покликанням: https://www.youtube.com/watch?v=TpX7QAefss8
https://www.youtube.com/watch?v=vGvlFpvF2BA      https://www.youtube.com/watch?v=GrY6T2BW26g                                                                    

https://www.youtube.com/watch?v=ajEoDbtDF2Y
Снимок.PNG7.PNG   
                      Пуденкова С.П.

 

 

 

docx
Додано
25 червня
Переглядів
43
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку