Інструкційно-технологічна картка з професії „Кондитер”
«Технологія приготування дріжджового тіста безопарним способом
і виробів з нього»
Приготування рулету з маком
Заголовна частина |
|
|||||||||||
Професія: Кодитер |
||||||||||||
Кваліфікація: 3 розряд |
||||||||||||
Учнівська норма часу: 4 години |
||||||||||||
Тема: «Технологія приготування дріжджового тіста безопарним способом і виробів з нього» |
||||||||||||
Мета: закріпити практично теоретичні знання та сприяти формуванню в учнів первинних практичних вмінь та навичок по приготуванню дріжджового тіста безопарним способом, приготування начинки з маку. Дотриманню вимог безпеки праці, санітарії та гігієни, правил організації робочого місця. |
||||||||||||
Основна частина |
||||||||||||
Дріжджове тісто безопарним способом
|
Начинка з маку
|
|
|
|||||||||
Технологія виготовлення борошняних кондитерських виробів: Підруч. для профтехн. навч. закладів. – К.:Вікторія, 2002. – 400 с. |
||||||||||||
І Дріжджове тісто безопарним способом |
||||||||||||
№ з/п |
Назва продуктів |
Норма продуктів на 1 кг |
||||||||||
Брутто, г |
Нетто, г |
|||||||||||
1 |
Борошно пшеничне |
- |
600 |
|||||||||
2 |
Яйця |
- |
60,2 |
|||||||||
3 |
Цукор |
- |
100 |
|||||||||
4 |
Маргарин |
- |
134 |
|||||||||
5 |
Дріжджі |
- |
25 |
|||||||||
6 |
Сіль |
- |
4 |
|||||||||
7 |
Молоко |
- |
200 |
|||||||||
|
Вихід |
|
1000 |
|||||||||
ІІ Начинка з маку |
||||||||||||
№ з/п |
Назва продуктів |
Норма продуктів на 500 гр |
||||||||||
Брутто, г |
Нетто, г |
|||||||||||
1 |
Мак |
- |
350 |
|||||||||
2 |
Цукор |
- |
150 |
|||||||||
3 |
Яйця |
- |
20 |
|||||||||
|
Вихід |
|
500 |
|||||||||
Основна частина |
||||||||||||
№ з/п |
Послідовність та технічні умови приготування виробу |
Обладнання, інструменти, інвентар |
Зображення послідовності приготування виробу |
|||||||||
І Дріжджове тісто безопарним способом |
||||||||||||
1 |
Підготовка сировини: продукти, замішуються в один прийом.
|
Стіл виробничий, посуд для інгредієнтів, ваги настільні. |
||||||||||
2 |
Борошно просіяти.
|
Сито для просіювання борошна, необхідний посуд. |
||||||||||
3 |
Молоко нагрівають до 30—40°С. Дріжджі розводять в теплому молоці. |
Кухонний посуд, інвентар.. |
|
|||||||||
4 |
Додати сіль, цукор, яйця, розтоплений маргарин, борошно. Тісто вимішувати доти, поки воно не набуде однорідної консистенції та пружності. |
Дошка для замішування тіста, кухонний посуд, інвентар
|
||||||||||
5 |
Готове тісто залишають закривши серветкою для бродіння на 1-1,5 год. у тепле місце. (роблять обминку 1 раз)
|
Посуд або дошка для замішування тіста.
|
|
|||||||||
ІІ Начинка з маку |
||||||||||||
1 |
Мак заливають окропом і кип'ятять протягом 25—30 хв |
Кухонний посуд, інвентар |
|
|||||||||
2 |
Відварений мак відкидають на сито і додатково підсушують. |
Сито для проціджування |
|
|||||||||
3 |
Мак перемішують разом з цукром і пропускають 2—3 рази через м'ясорубку. |
М’ясорубка, кухонний інвентар |
|
|||||||||
4 |
До маси додають сире яйце і ретельно перемішують. |
|
|
|||||||||
ІІІ Формування виробу |
||||||||||||
1 |
Готове тісто розкачують завтовшки 0,5 см і нарізають на смужки завширшки 25 см. їх рівномірно покривають начинкою з маку, згортають у вигляді рулету. |
Скалка, дошка для розкачування тіста, кухонний інвентар, кондитерський лист |
|
|||||||||
Вимоги до якості: форма рулету, зрізаного з обох боків; з бокової сторони видно спіралі тіста з маковою начинкою; консистенція дрібнопориста, пружна; смак приємний, солодкий.