Інструкційно-технологічні картки на тему: "Приготування пряничного тіста та виробів з нього

Про матеріал
1.Інструкційно технологічна картка "Приготування пряничного тіста" 2.Інструкційно технологічна картка "Приготування пряників дорожних" 3.Інструкційно технологічна картка "Приготування перекладанця медового"
Перегляд файлу

Інструкційно – технологічна картка

Заголовна частина

Професія:  

7412 Кондитер

 

 

 

Пряничне тісто – 7 рецептів приготування в домашніх умовах

 

Кваліфікація:         

ІІІ розряд

Учнівська норма часу на виконання           

5 годин

 

Модуль: КНД-3.4

 

Приготування без дріжджових видів тіста та виробів з них

Тема уроку:

Приготування  пряничного  тіста сирцевим способом  і виробів з нього

Мета:

 

 

Удосконалити вміння при приготуванні пряничного тіста і виробів з нього.

Сировина

Брутто

Нетто

  1.  

Борошно пшеничне в/ ґатунку

1000

1000

  1.  

Цукор

350

350

  1.  

Патока

100

100

  1.  

Мед

100

100

  1.  

Масло вершкове або маргарин

100

100

  1.  

Яйця

3шт.

120

  1.  

Амоній

8

8

  1.  

Сода  харчова

4

4

  1.  

Сухі парфуми

4

4

  1.  

Вода

200

200

 

Вихід:

-

1000

Основна частина

Зміст завдання

Устаткування,

Технічні умови і вказівки         щодо виконання технологічних операцій

Малюнки, фото

та послідовність його виконання

інструменти, інвентар, посуд

1. Підготувати робоче місце для приготування пряничного тіста

 

 

2. Підготувати устаткування

 

 

 

 

 

 

 

 

стіл      виробничий

плита електрична

ваги настільні

тістомісильна машина, холодильна шафа

Ознайомитись з інструкційно-технологічними картами, навчальними посібниками та довідковою літературою

 

Перевірити  заземлення устаткування.

Перевірити  наявність гумових килимків,  не

залишати працююче обладнання без нагляду

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRxtC2hhTpFrnID5F5042K6ijb3aTVt5DGViMTjA0-7PuMWddNkLP-IIСтол производственный Био Проект СП-1200

 

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRc_GdCAOzL7vLWsQL3qtyxcZXHQC6cJOApLz_9zIXyXdKO1O6UmXU7oVy8uPqIXzMgXHE5MBQl&usqp=CAcE500FE63         

    

3.Підібрати, інструменти, інвентар, посуд

миски,  сито, тарілка, ніж, ложка, каструля

 

http://www.mbr.su/get_image/Z2FsZXJ5L19tYnIvSWtvbmtpX3Bvc3VkYS9Qcm9jaGlpX2ludmVudGFyLzI2MDVfMzAwXy5qcGc=/?thumb=1AE474A5BEFBC5DCDhttp://zverovod.ru/published/publicdata/ZVEROVOD/attachments/SC/products_pictures/hunter_41713.jpg

4.Підготувати  сировину

 

 

 

миски,  сито

 

просіяти   

 борошно

http://cookery.com.ua/uploads/images/00/00/06/2012/02/29/6e3a67.jpg

миски,  сито

 

 

просіяти цукор

http://solianka.net/wp-content/uploads/2012/10/proseyat-muku.jpg

 

3. Приготувати     цукрово-паточний сироп

 

каструля, миска

 

у теплій воді розчинити мед, патоку, цукор

Картинки по запросу "пошагове приготування сиропудля просочування картинки"       1D4D4ADA14B627F8

охолодити сироп до 20℃

 

4. Замісити тісто

 

 

тістомісильна машина

 

 

 

    E500FE63

В сироп додають яйця, розпушувачі, прянощі, маргарин все перемішують 5-6хв.

 

  3292C0AF FF817D95 

Картинки по запросу пошагове приготування пряничного тіста картинки

Тісто на пряники замішують протягом 4-12хв.

Шаг 20.

 

Вимоги до якості: тісто не розпливається, зберігає форму, консистенція тіста в’язка

 

 

 

 

Перелік запитань для самоконтролю

  1. Які вироби можна приготувати з пряничного тіста?
  2. Яке борошно найкраще використовувати для приготування  пряничного тіста і чому?
  3. Чому тісто називають пряничним?
  4. Які види прянощів використовують при його приготуванні?
  5. Які способи приготування пряничого тіста Ви знаєте?
  6. Як формують і випікають пряники?
  7. Що таке «сухі парфуми»?
  8. Які можливі недоліки можуть виникати при приготуванні пряничного тіста?

9.Назвіть вимоги до якості пряничного тіста

10.Санітарні вимоги та особиста гігієна кондитерів

11.Охорона праці при роботі з електричною плитою, пекарською шафою

 

Вимоги  з охорони праці при  приготуванні кондитерського виробу

Перед початком роботи

  • Отримати завдання від керівника робіт
  • Одягти спецодяг і упорядкувати його
  • Підготувати робоче місце до виконання робіт, прибрати непотрібні речі.
  • Впевнитись, що робоче місце достатньо освітлене.
  • Підібрати та підготувати необхідні устаткування
  • Перевірити заземлення устаткування, яке буде використовуватись.
  • Перевірте наявність гумових килимків.
  • Вимити стіл, інструмент та посуд гарячою водою
  • Перед початком роботи руки вимити з милом, ополоснути їх 0,2 – відсотковим   
  • Розчином хлорного вапна
  • При наявності недоліків повідомити майстра в/н або викладача, не починаючи роботу.

 

Під час роботи

 

  • Перед вмиканням устаткування необхідно переконатись, чи нема в машині сторонніх предметів, чи надійне кріплення механізмів.
  • Забороняється залишати працююче утаткування без нагляду.
  •   Категорично забороняється мити та чистити устаткування, яке включене в електромережу
  • Не допускайте роботи устаткування без потреби.
  • Переміщуйте посуд по поверхні плити обережно без ривків та великих зусиль.
  • Використовуйте спеціальний інвентар, підставки .
  •   Розлитий жир на плиту прибирати після відключення обладнання.

 

По закінченні роботи

  • Після закінчення роботи необхідно вимкнути обладнання. При відключенні механічного та теплового обладнання вимикаються пакетні перемикачі та кнопкові станції, після цього вимикаються рубильники, магнітні пускачі та станції управління.
  • Прибрати робоче місце. Звільнити його від відходів виробництва, винести сміття, звільнити проходи.
  • Почистити, помити інвентар, інструмент, скласти його у відведене для нього місце.
  • Зняти спецодяг, покласти його у відведене для цього місце. При можливості прийняти душ.
  • Доповісти керівнику робіт про всі недоліки, які мали місце під час роботи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Інструкційно – технологічна картка 

Пряники дорожні                

Заголовна частина

Професія:  

7412 Кондитер

 

 

 

Пряники сирцеві: особливості приготування, рецепт, фото - Десерт 2021

Кваліфікація:         

ІІІ розряд

Учнівська норма часу на виконання           

5 годин

 

Модуль: КНД-3.4

 

Приготування без дріжджових видів тіста та виробів з них

Тема уроку:

Приготування  пряничного  тіста сирцевим способом  і виробів з нього

Мета:

 

 

Удосконалити вміння при приготуванні пряників дорожніх

 

Сировина

Брутто

Нетто

  1. 1.

Тісто пряничне

1180

1180

  1.  

Борошно на підсипання

30

30

  1.  

Яйця для змащування

1шт

21

  1.  

Жир для змащування листів

7

7

 

Вихід:

-

10шт/100г

Основна частина

Зміст завдання

Устаткування,

Технічні умови і вказівки щодо виконання технологічних операцій

Малюнки, фото

та послідовність його виконання

інструменти, інвентар, посуд

1. Підготувати робоче місце для приготування пряничного тіста

 

 

 

2. Підготувати устаткування

 

 

 

 

 

 

 

 

стіл      виробничий

плита електрична

ваги настільні

тістомісильна машина, холодильна шафа, пекарська шафа

Ознайомитись з інструкційно-технологічними картами, навчальними посібниками та довідковою літературою

 

Перевірити  заземлення устаткування.

Перевірити  наявність гумових килимків,  не

залишати працююче обладнання без нагляду

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRc_GdCAOzL7vLWsQL3qtyxcZXHQC6cJOApLz_9zIXyXdKO1O6UmXU7oVy8uPqIXzMgXHE5MBQl&usqp=CAcLP-IIE500FE63        

 

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRxtC2hhTpFrnID5F5042K6ijb3aTVt5DGViMTjA0-7PuMWddNk

Купити Пекарська шафа 2-секційна ШП-2, ціна, відгуки, фото, відео огляд,  характеристики. Фуд-Сервіс Стол производственный Био Проект СП-1200

3.Підібрати, інструменти, інвентар, посуд

миски, сито, тарілка, ніж, ложка, каструля

кондитерський    лист, качалка

лопатка, виїмки  

 

 

http://www.mbr.su/get_image/Z2FsZXJ5L19tYnIvSWtvbmtpX3Bvc3VkYS9Qcm9jaGlpX2ludmVudGFyLzI2MDVfMzAwXy5qcGc=/?thumb=1AE474A5B291707D7Картинки по запросу качалка для розкачування пряників картинки1CCA30216A938D05EFBC5DCDhttp://zverovod.ru/published/publicdata/ZVEROVOD/attachments/SC/products_pictures/hunter_41713.jpg

4.Підотувати сировину

миски,  сито

 

просіяти борошно, цукор

http://solianka.net/wp-content/uploads/2012/10/proseyat-muku.jpghttp://cookery.com.ua/uploads/images/00/00/06/2012/02/29/6e3a67.jpg

5. Приготувати     цукрово-паточний сироп

 

каструля, миска

 

у теплій воді розчинити мед, патоку, цукор

Картинки по запросу "пошагове приготування сиропудля просочування картинки"       1D4D4ADA14B627F8

 

охолодити сироп до 20℃

 

6. Замісити тісто

 

 

тістомісильна машина

 

E500FE63

В сироп додають яйця, розпушувачі, прянощі, маргарин все перемішують 5-6хв.

 

  3292C0AF FF817D95 

Картинки по запросу пошагове приготування пряничного тіста картинки

Тісто на пряники замішують протягом 4-12хв.

Шаг 20.

 

 

 

качалка

тісто розкачують шаром втовшки 10мм

Картинки по запросу пошагове приготування пряничного тіста картинки

виїмки,

виїмкою штампують пряники

 Тісто для пряників - технологія приготування в домашніх умовах за рецептами  з фото | Radka.in.ua

 

кондитерські листи

Заготовки викладають на кондитерський лист

Медові пряники: Рецепт Як приготувати з фото — PapiGutto 

8. Випекти

кондитерські листи, пекарська шафа

Випікають при температурі 190-21-℃.

 

Купити Пекарська шафа 2-секційна ШП-2, ціна, відгуки, фото, відео огляд,  характеристики. Фуд-Сервіс

https://prianik-galant.com.ua/images/slides/img-3.JPG

9. Подача

тарілка

 

Пряники сирцеві: особливості приготування, рецепт, фото - Десерт 2021

Вимоги до якості: пряники  однакової товщини і розмірів, поверхня блискуча, коричневого  колір; консистенція м’яка, еластична; смак приємний, ледь солонуватий

 

 

Перелік запитань для самоконтролю

  • Які вироби можна приготувати з пряничного тіста?
  • Яке борошно найкраще використовувати для приготування  пряничного тіста і чому?
  • Чому тісто називають пряничним?
  • Які види прянощів використовують при його приготуванні?
  • Які способи приготування пряничого тіста Ви знаєте?
  • Як формують і випікають пряники?
  • Що таке «сухі парфуми»?
  • Які можливі недоліки можуть виникати при приготуванні пряничного тіста?
  • Назвіть вимоги до якості пряничного тіста
  • Санітарні вимоги та особиста гігієна кондитерів
  • 11.Охорона праці при роботі з електричною плитою, пекарською шафою

 

Вимоги  з охорони праці при  приготуванні кондитерського виробу

Перед початком роботи

  • Отримати завдання від керівника робіт
  • Одягти спецодяг і упорядкувати його
  • Підготувати робоче місце до виконання робіт, прибрати непотрібні речі.
  • Впевнитись, що робоче місце достатньо освітлене.
  • Підібрати та підготувати необхідні устаткування
  • Перевірити заземлення устаткування, яке буде використовуватись.
  • Перевірте наявність гумових килимків.
  • Вимити стіл, інструмент та посуд гарячою водою
  • Перед початком роботи руки вимити з милом, ополоснути їх 0,2 – відсотковим   
  • Розчином хлорного вапна
  • При наявності недоліків повідомити майстра в/н або викладача, не починаючи роботу.

Під час роботи

  • Перед вмиканням устаткування необхідно переконатись, чи нема в машині сторонніх предметів, чи надійне кріплення механізмів.
  • Забороняється залишати працююче утаткування без нагляду.
  •  Категорично забороняється мити та чистити устаткування, яке включене в електромережу
  • Не допускайте роботи устаткування без потреби.
  • Переміщуйте посуд по поверхні плити обережно без ривків та великих зусиль.
  • Використовуйте спеціальний інвентар, підставки .
  • Розлитий жир на плиту прибирати після відключення обладнання.

 

По закінченні роботи

  • Після закінчення роботи необхідно вимкнути обладнання. При відключенні механічного та теплового обладнання вимикаються пакетні перемикачі та кнопкові станції, після цього вимикаються рубильники, магнітні пускачі та станції управління.
  • Прибрати робоче місце. Звільнити його від відходів виробництва, винести сміття, звільнити проходи.
  • Почистити, помити інвентар, інструмент, скласти його у відведене для нього місце.
  • Зняти спецодяг, покласти його у відведене для цього місце. При можливості прийняти душ.
  • Доповісти керівнику робіт про всі недоліки, які мали місце під час роботи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Інструкційно – технологічна картка   

Перекладанець медовий              

Заголовна частина

Професія:  

7412 Кондитер

 

Торт "Медовик" за 30 хвилин без зайвих проблем | Школа Життя

 

 

Кваліфікація:         

ІІІ розряд

Учнівська норма часу на виконання           

5 годин

 

Модуль: КНД-3.4

 

Приготування без дріжджових видів тіста та виробів з них

Тема уроку:

Приготування  пряничного  тіста сирцевим способом  і виробів з нього

Мета:

 

 

Закріпити знання та вміння при приготуванні перекладанців

Сировина

Брутто

Нетто

1

Борошно пшеничне

480

480

2

Маргарин

250

250

3

Яйця

160

160

4

Сода  харчова

12

12

5

Оцет

10

10

6

Гвоздика

9

9

7

Для крему

 

 

8

Сметана

500

500

 

Цукрова пудра

180

180

 

Горіхи подрібнені

175

175

 

Вихід:

-

1000

 

Основна частина

Зміст завдання

Устаткування,

Технічні умови і вказівки щодо виконання технологічних операцій

Малюнки, фото

та послідовність його виконання

інструменти,

інвентар, посуд

1. Підготувати робоче місце для приготування пряничного тіста

 

 

 

 

 

 

 

 

Ознайомитись з інструкційно-технологічними картами, навчальними посібниками та довідковою літературою

 

 

 

 

 

 

 

2. Підготувати устаткування

 

 

стіл  виробничий

ваги настільні

тістомісильна машина,

холодильна шафа

 

Перевірити  заземлення устаткування.

Перевірити  наявність гумових килимків,  не

залишати працююче обладнання без нагляду

 

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRxtC2hhTpFrnID5F5042K6ijb3aTVt5DGViMTjA0-7PuMWddNkLP-II              

Стол производственный Био Проект СП-1200E500FE63https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRc_GdCAOzL7vLWsQL3qtyxcZXHQC6cJOApLz_9zIXyXdKO1O6UmXU7oVy8uPqIXzMgXHE5MBQl&usqp=CAc

3.Підібрати, інструменти, інвентар, посуд

 миски,  сито, тарілка, ніж, ложка, каструля

кондитерський лист, лопатка

 

 

http://www.mbr.su/get_image/Z2FsZXJ5L19tYnIvSWtvbmtpX3Bvc3VkYS9Qcm9jaGlpX2ludmVudGFyLzI2MDVfMzAwXy5qcGc=/?thumb=1291707D71CCA3021EFBC5DCD6A938D05http://zverovod.ru/published/publicdata/ZVEROVOD/attachments/SC/products_pictures/hunter_41713.jpg

4.Приготувати медове тісто

каструля, ложка,

кондитерський лист

Всі продукти перемішують, крім борошна, потім додати борошно

Наливной медовик - фото шаг 7

Готове тісто розділити на три частини і розлити у форми

Наливной медовик - фото шаг 8

5. Випекти перекладанець

пекарська шафа,

кондитерський лист

Випікають при температурф 190-200℃ протягом 15-20хв.

Наливной медовик - фото шаг 9

6. Охолодити

холодильна шафа

 

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRc_GdCAOzL7vLWsQL3qtyxcZXHQC6cJOApLz_9zIXyXdKO1O6UmXU7oVy8uPqIXzMgXHE5MBQl&usqp=CAc

7.Приготувати сметанний крем

 

Див. інсрукційну картку «Приготування сметанного крему»

Пошаговый рецепт Сметанного крема с желатином для торта

8.Сформувати перекладанець

ложка,

 

сборка торта

  1. Подача перекладанця

тарілка

 

Торт "Медовик" за 30 хвилин без зайвих проблем | Школа Життя

Вимоги до якості: форма прямокутна, три медові коржі, змащені сметанним кремом, поверхня посипана цукровою пудрою, коричневого кольору, дрібнопориста консистенція,  смак приємний, солодкий, крем має кислуватий присмак

 

 

 

Перелік запитань для самоконтролю

  •        Які вироби можна приготувати з пряничного тіста?
  •        Яке борошно найкраще використовувати для приготування  перекладанця
  •         Чому тісто називають пряничним?
  •        Які види прянощів використовують при його приготуванні?
  •        Які способи приготування пряничого тіста Ви знаєте?
  •        Як формують і випікають пряники?
  •        Що таке «сухі парфуми»?
  •        Які можливі недоліки можуть виникати при приготуванні пряничного тіста?
  •         9.Назвіть вимоги до якості пряничного тіста
  •        Санітарні вимоги та особиста гігієна кондитерів
  •        11.Охорона праці при роботі з електричною плитою, пекарською шафою

 

Вимоги  з охорони праці при  приготуванні кондитерського виробу

Перед початком роботи

  •        Отримати завдання від керівника робіт
  •        Одягти спецодяг і упорядкувати його
  •        Підготувати робоче місце до виконання робіт, прибрати непотрібні речі.
  •        Впевнитись, що робоче місце достатньо освітлене.
  •        Підібрати та підготувати необхідні устаткування
  •        Перевірити заземлення устаткування, яке буде використовуватись.
  •        Перевірте наявність гумових килимків.
  •        Вимити стіл, інструмент та посуд гарячою водою
  • Перед початком роботи руки вимити з милом, ополоснути їх 0,2 – відсотковим   розчином хлорного вапна
  •   При наявності недоліків повідомити майстра в/н або викладача, не починаючи      роботу.

Під час роботи

  • Перед вмиканням устаткування необхідно переконатись, чи нема в машині сторонніх предметів, чи надійне кріплення механізмів.
  • Забороняється залишати працююче утаткування без нагляду.
  • Категорично забороняється мити та чистити устаткування, яке включене в електромережу
  • Не допускайте роботи устаткування без потреби.
  • Використовуйте спеціальний інвентар, підставки .

 

По закінченні роботи

  • Після закінчення роботи необхідно вимкнути обладнання. При відключенні механічного та теплового обладнання вимикаються пакетні перемикачі та кнопкові станції, після цього вимикаються рубильники, магнітні пускачі та станції управління.
  • Прибрати робоче місце. Звільнити його від відходів виробництва, винести сміття, звільнити проходи.
  • Почистити, помити інвентар, інструмент, скласти його у відведене для нього місце.
  • Зняти спецодяг, покласти його у відведене для цього місце. При можливості прийняти душ.
  • Доповісти керівнику робіт про всі недоліки, які мали місце під час роботи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
6 грудня 2023
Переглядів
359
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку