Інструктивна картка дослідження молока
Мета: виявлення домішок у молоці та перевірка натуральності зразку
Обладнання і реактиви: молоко, рН-метр, мідний купорос (CuSO4), натрій гідроксид (NaOH), оцтова кислота (CH3COOH), етиловий спирт (C2H5OH)
Хід дослідження
У ході проведення експериментів з молоком заповніть таблицю отриманими експериментальними даними!
Залежність якості молока від рівня рH
Характеристика молока |
Рівень рН |
Молоко від корів із захворюванням вимені |
>6,8 |
Нормальне свіже молоко |
6,6–6,8 |
Молоко, що починає скисати |
6,3 |
Згортання молока під час нагрівання |
5,7 |
Згортання з утворенням густих згустків |
5,3–5,5 |
Дослід. До молока об’ємом 1-2 мл додайте декілька крапель розчину натрій гідроксиду(NaOH) та прилийте ще декілька крапель мідного купоросу (CuSO4). Якщо розчин набуде фіолетового забарвлення, то дане молоко містить у своєму складі білки.
Дослід. До молока об’ємом 1 мл додайте декілька крапель розчину йоду. Якщо молоко посиніло, це означає в ньому наявні домішки крохмалю.
Дослід. До 1 мл молока додайте 1 мл оцтової кислоти (CH3COOH). Якщо після поєднання цих компонентів з’являються бульбашки газу, це значить, що у молоці наявна сода.
Дослід. До 1 мл молока додаємо 1 мл етилового спирту (C2H5OH). Якщо у молоці одразу з’явилися пластівці, то значить молоко не було розбавлене водою.