Інструктивна карта дослідження молока

Про матеріал
Дану інструкцію можна використовувати як на уроках хімії так і під час позакласної діяльності. Бажаю успіху
Перегляд файлу

Інструктивна картка дослідження молока

Мета: виявлення домішок у молоці та перевірка натуральності зразку

Обладнання і реактиви: молоко, рН-метр, мідний купорос (CuSO4), натрій гідроксид (NaOH), оцтова кислота (CH3COOH), етиловий спирт (C2H5OH)

Хід дослідження

У ході проведення експериментів з молоком заповніть таблицю отриманими експериментальними даними!

  1. Визначення рН. Одним з найважливіших показників молока є його кислотність. Свіжовидоєне молоко має показник кислотності рH 6,6–6,8.

Залежність якості молока від рівня рH

Характеристика молока

Рівень рН

Молоко від корів із захворюванням вимені

>6,8

Нормальне свіже молоко

6,6–6,8

Молоко, що починає скисати

6,3

Згортання молока під час нагрівання

5,7

Згортання з утворенням густих згустків

5,3–5,5

  1. Визначення наявності білків (біуретова реакція). Дуже часто з натурального молока виділяють білкові фрації (для виробництва сиру, сметани) та замінюють їх пальмовою олією.

Дослід. До молока об’ємом 1-2 мл додайте декілька крапель розчину натрій гідроксиду(NaOH) та прилийте  ще декілька крапель мідного купоросу (CuSO4). Якщо розчин набуде фіолетового забарвлення, то дане молоко містить у своєму складі білки.

  1. Визначення наявності крохмалю. Для надання молоку густоти  деякі виробники згущують його крохмалем.

Дослід. До молока об’ємом 1 мл додайте декілька крапель розчину йоду. Якщо молоко посиніло, це означає в ньому наявні домішки крохмалю.

  1. Визначення наявності соди. Для більшого строку придатності молока виробники додають соду.

Дослід. До 1 мл молока додайте 1 мл оцтової кислоти (CH3COOH). Якщо після поєднання цих компонентів з’являються бульбашки газу, це значить, що у молоці наявна сода.

  1. Визначення розбавленості водою. Щоб збільшити кількість молока, його розбавляють у воді.

Дослід. До 1 мл молока додаємо 1 мл етилового спирту (C2H5OH). Якщо у молоці одразу з’явилися пластівці, то значить молоко не було розбавлене водою.

  1. Зробіть висновки про якість зразку молока.

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, Позакласні заходи
Додано
17 липня 2022
Переглядів
1553
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку