Інтегорваний урок."Вакцинація - найкращий спосіб профілактики від кору. Професійні слова й терміни."

Про матеріал
Інтегрований урок у формі наукової медичної конференції.У незвичній для стандартного уроку формі , учні ознайомлюються із термінами та професіоналізмами;формують вміння правильно використовувати в мовленні групи слів за сферою вживання;удосконалюють навички публічно виступати перед своїми однолітками та старшими.Важливою є актуальність теми"Кір".
Перегляд файлу

 

6 клас . Урок української мови .Інтегрований урок.

Вчитель: Яшкін Руслана Михайлівна(вища категорія, старший вчитель)

 

Тема: Вакцинація - найкращий спосіб профілактики від кору. Професійні слова й терміни.

Мета: ознайомити учнів із термінами та професіоналізмами; подати відомості про доцільність і правильність уживання в текстах  науково-навчального, публіцистичного стилів; формувати вміння правильно використовувати в мовленні групи слів за сферою вживання.

Під час уроку  розвиваються, удосконалюються компетенції:

Соціальна

Робота в групі.

Стимулювання діалогічного та монологічного спілкування.

Полікультурна

Виховання особистості та світогляду учнів.

Поглиблення та розширення діапазону знань у даній галузі науки

Сприйняття важливості у вирішенні суспільних проблем

Інформаційна

Використання додаткової літератури, пошук інформації, робота з інтернет - ресурсами.

Комунікативна

Висловлювання власних думок.

Уміння правильно ставити питання.

Вирішення проблемних ситуацій

Удосконалювати навички публічно виступати перед своїми однолітками та старшими.

Компетентність саморозвитку та самоосвіти

Створення презентацій, виступ на конференції;

Внутрішньопредметні зв’язки: медицина

Культура мовлення і стилістика: уживання слів відповідно до їх значення; доречне використання слів загальновживаних і стилістично забарвлених; засвоєння складних випадків слововживання та наголошення професійної лексики.

Тип уроку: медична конференція (формування мовної компетенції).

Обладнання:   проектор,словники, таблиці, медичний інвентар, малюнки/ Учні одягнені у білі халати, на столах лежить медичний інвентар.

 

Структурно-композиційна схема уроку

 

I. Установчо-мотиваційний етап . Оголошення теми й мети уроку

Вчитель :

У нас сьогодні незвичний урок.

Урок –медична конференція.  Уявіть , що ми усі з вами колеги-лікарі, що зібрались за круглим столом вирішити  епідемічну проблему ,що склалась у нашому місті Тернополі.

На сьогоднішньому уроці ми постараємось оволодіти професійною лексикою медичних працівників.

 Що говорять про вживання слів їх назви: професійні слова, терміни?

  • Що таке конференція?( Конференція (від лат. Confercio «збирати в одне місце»)  збори, нарада груп осіб, окремих осіб, організації для обговорення певної проблематики, яка визначена заздалегідь.

Очікувані результати від конференції : 

ЗНАТИ: Основні клінічні прояви даного  захворювання , терміни, покази і протипокази до імунізації,
ВМІТИ як медичні працівники:
- збирати скарги, анамнез захворювання

- організувати догляд і проводити лікування даних захворювань
- проводити імунізацію проти кору
- проводити протиепідемічні заходи в вогни­щі інфекції
- проводити санітарно-освітню роботу.
ВИХОВНА МЕТА:
- виховувати деонтологічні навички при спіл­куванні (з батьками і дітьми та іншими медпрацівниками етика поведінки)
з’ясувати АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИ.

Вчитель :
Кір є однією з найпоширеніших повітряно-крапельних інфекцій. Щороку в світі на цю інфекцію хворіють близь­ко 60 млн. людей, є високий відсоток  смертності.
Захворюваність на кір спостерігається у віці від 2-7 років.
Це захворювання спричиняє важкі ускладнення, відкриває шлях до організму іншим інфекціям.
За нашим столом сьогодні зібралось багато медиків. Я думаю, що вони залюбки поділяться своїм досвідом.

Як і на будь-якій конференції  у нас є секретар . Він буде занотовувати усі слова-терміни з медичної професійної лексики.

 

  • Перш ніж розпочнемо нашу конференцію давайте пригадаємо,  які сьогодні стилі мовлення нам стануть у пригоді НАУКОВИЙ. ПУБЛІЦИСТИЧНИЙ.
  • Лексичне значення слова «КІР» зараз з’ясуємо,а яке граматичне значення?
  • КІР- імен. ,чол.. рід, однина.

-      Провідміняти слово

Н.в КІР

Р.в КОРУ

Д.в КОРУ,КОРОВІ

З.в КІР

О.в КОРОМ

М.в на/у КОРІ

Кл.ф. КОРЕ

 

ІІ Вивчення нового матеріалу

До слова запрошуємо…Кожен учень називає своє ім’я та прізвище ,  медичну посаду практикуючий педіатр Тернопільської обласної дитячої лікарні  …………….

Кір - це висококонтагіозне (надзвичайно заразне) гостре вірусне захворювання. В основному кором хворіють не щеплені діти, що відвідують дитячі заклади. Підлітки й дорослі, що раніше не хворіли кором, та не отримали вакцину проти нього, також залишаються надзвичайно сприйнятливими до цієї інфекції.

Кір – це інфекційна хвороба, збудником якої є вірус.

Колеги, ми знаємо, що вірус кору дуже легкий і може розноситися потоком повітря, тому заразитися можна, перебуваючи в одному приміщенні з хворим. Але вірус швидко гине у зовнішньому середовищі і не передається через побутові предмети (постіль, одяг) та третіх осіб, які контактували з інфікованими.

Кором хворіють тільки люди, і зараження відбувається тільки від людини до людини.

Варто пам’ятати !Перші півроку після народження, дитина має материнський імунітет від кору, але ближче до року він слабшає і необхідна вакцинація. Якщо ж мати дитини не хворіла і не робила вакцинацію, дитина імунітету не має.

До слова запрошуємо лікар-інфекціоніст ………….

Колеги, нам потрібно вести просвітницьку  роботу серед населення. Як розпізнати Кір?

Інкубаційний період триває 9-11 днів. Захворювання починається з підвищення температури тіла до 38-39 С, розвитку нежиті, грубого («гавкаючого») кашлю, осиплості голосу, світлобоязні, головного болю, загальної розбитості і порушення сну. З’являється набряк обличчя, яскрава червоність кон’юнктив і слизової  оболонки порожнини рота.

На 2-3-й день хвороби на слизовій оболонці щік з’являються висипання у вигляді дрібних, розміром близько 1 мм, білих кольорів цяток, злегка виступаючих  над червоною слизуватою оболонкою (плями Бєльського — Філатова ). Звичайно вони розташовуються групами, ніколи не зливаються між собою і по зовнішньому виду нагадують манну крупу. Зберігаються протягом 1-3 днів, потім зникають.

На 4-ту добу хвороби за вухами і на переніссі, потім на шкірі всього тіла, шиї і верхній частині грудей з’являються цятки рожевого або червоних кольорів, які через кілька годин збільшуються в розмірах, перетворюються у великі плями пурпурних кольорів, мають нерівні краї, зливаються.

Висипка, як правило, рясна. Вид шкіри між елементами висипки звичайний.

На 5-ту добу висипка поширюється на тулуб і руки, на 6-і – на ноги. Висипка, як правило, рясна. Особливо багато її на обличчі, трохи менше на тулубі, ще менше на ногах. У результаті злиття висипки, лице стає одутлим, віка товщають, риси особи грубіють, і зовнішній вигляд різко міняється.

До слова запрошуємо…фельдшер …………..

Варто пам’ятати, що період висипання характеризується підвищенням температури тіла до 40градусів

 З посиленням запалення дихальних шляхів і погіршенням загального стану хворого.

Температура тіла досягає максимуму на 2-3-й день висипання, а потім швидко знижується до норми, і наступає видужання. Висипання  зберігається протягом 3-4 днів, потім починає бліднути й здобувати бурий або жовтуватий відтінок у такому ж порядку, у якому вона з’явилася.

Відцвітання висипки може супроводжуватися шелушінням шкіри.
Ускладнення. Запалення легенів, вуха, придаткових пазух носа, поразка роговиці, нервової системи. Розпізнавання хвороби. Діагноз кору підтверджується результатами дослідження крові, що береться з вени.

До слова запрошуємо…обласний сімейний лікар …………

Часто запитують  Як лікувати Кір?

Хворі  з неускладненими формами  лікуються дома під спостереженням дільничного лікаря. Хворі з важкими і ускладненими формами цих захворювань направляються в лікарню.

Лікування хворого кором проводиться також, як хворих гострими респіраторними вірусними інфекціями.

Ізоляція хворого припиняється через 5 днів з моменту появи висипки.

Чи задумуються батьки

Як попередити Кір?

Надійним методом попередження кору є вакцинація.

Якщо нещеплені діти  спілкувалися із хворим на кір , тоді вони не допускаються в дитячий колектив протягом 17 днів. Їм протягом 2 доби після контакту з хворим проводиться вакцинація для попередження захворювання або вводиться імуноглобулін у дозі 0,25 мол/кг протягом 5 днів після контакту для попередження або полегшення перебігу хвороби.

До слова запрошуємо… завідувач дитячою поліклінікою № 2 ………..

Зазвичай кором хворіють один раз. Повторні випадки трапляються вкрай рідко.

 Наголошую «Заразитися на кір може будь-яка людина, що не має імунітету. Симптомами кору є висока температура, нежить, кашель, висип, іноді блювання і пронос. Часто ускладнюється пневмонією та може викликати ураження головного мозку»

Поговоримо про Профілактику та лікування.

Основним способом профілактики є вакцинація, яка і забезпечує захист від кору. В Україні застосовується комбінована вакцина для профілактики одразу від трьох хвороб – кору, епідемічного паротиту та краснухи. Вакцину закуповує Міністерство охорони здоров’я через міжнародні закупівлі ЮНІСЕФ за бюджетні кошти. Останнім часом спостерігається тенденція до відмови батьків від вакцинації.

Якщо ж дитина чи доросла людина захворіла, хворого обов’язково ізолюють, а також роблять дезінфекцію приміщення. Якщо дитина хворіє без ускладнення лікування може проходити вдома, дорослих же зазвичай госпіталізують.

Висипи не лікують. Спочатку тіло має покритись висипаннями повністю, стати червоною плямою, і згодом висип зникне. Розчісувати не можна, адже можуть утворитися рани. Лікарі радять також не мочити і не розтирати висип. Поки висип не зійде, варто залишатися у ліжку.

До слова запрошуємо …дерматолог ………

Колеги, у  наші дні при вчасно початому грамотному лікуванні ускладнення при корі бувають нечасто. Більшість дітей ( на відміну від дорослих) переносять цю хворобу без наслідків. Ускладнення частіше виникають у дітей до року, недоношених, з малою масою тіла, алергіків.

 Не слід забувати, що перебіг хвороби може ускладнюватися ураженням

дихальної системи: ларингітом, трахеїтом, бронхітом, пневмонією;

око - кон'юнктивітом,

травної системи - диспепсії;

запаленням середнього вуха - отитом.

 У маленьких дітей часто буває стоматит.

Найважчі ускладнення кору, які, на щастя, зустрічаються  у край рідко, торкаються головного мозку - менінгіт і енцефаліт.

в Тернополі вакцинації від кору потребують понад 9 тисяч дітей

За календарем щеплень, діти повинні отримати дві дози вакцини КПК у віці 1 та 6 років. У Тернополі наразі без жодного щеплення проти кору є 1134 дитини, а з порушенням графіку вакцинації 8663 дітей.

Вакцина вводиться підшкірно або внутрішньом’язево під лопатку (може вводитися в область плеча). ВАКЦИНАЦІЯ Є БЕЗПЕЧНОЮ

До слова запрошуємо…головний лікар санітарно-епідеміологічної  станції  Тернополя …………..

Кожен знає, що у Тернополі оголосили про спалах кору !!

"Спалах кору оголошується тоді, коли фіксується три випадки захворюваності на кір. Станом на сьогодні у місті зафіксовано таких п’ять випадків. Для того, щоб уникнути подальшого поширення інфекції, комісією було прийнято рішення провести ряд профілактичних попереджувальних заходів"

За даними Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України, в місті зафіксовано 5 випадків захворювання дітей на кір. Від 10 жовтня діти, які не отримали жодної вакцинації проти кору, на період спалаху будуть відсторонені від відвідування дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладі

Керуючись ст.15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» та спільним листом Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України  «Щодо спалаху захворювання на кір», з 10.10.2017 року рекомендуємо заборонити на період неблагополучної ситуації відвідування навчального закладу дітьми, які не мають жодного щеплення проти цього інфекційного захворювання.Це спільна рекомендація навчальним закладам від Міносвіти та Мінохорони здоров'я.

 

 

До слова запрошуємо…лікар-педіатр ………..

Колеги, дана хвороба найбільш важко переноситься виснаженими і ослабленими дітьми, причому в країнах, що розвиваються кір донині є однією з найчастіших причин дитячої смертності. Так, епідемії кору трапляються кожні два – три роки в тих країнах, де відсутня ефективна програма імунізації при існуванні невеликих локальних вогнищ захворювання. Слід зазначити, що спалахи кору все ще трапляються і в розвинених країнах (і це незважаючи на запроваджені програми імунізації). Такі спалахи найчастіше зачіпають не імунізованих дошкільнят

До слова запрошуємо…фітотерапевт народний цілитель ……… (народна цілителька  у вишиванці  з хусткою на плечах, має з собою кошик у якому духмяні трави, калина, мед, лимони….)

Любі друзі, не знаю чи наважитесь назвати мене колегою??? Та це не головне. Ціль у нас сьогодні одна - інфекція швидко поширюється, цьому потрібно якось зарадити.

 Ось рекомендації народних цілителів.

Слід зазначити, що при цьому вірусному захворюванні в організмі хворого різко знижується кількість вітамінів груп А і С, з цієї причини під час хвороби слід давати хворим ці вітаміни. 

Фітотерапія допоможе полегшити перебіг кору, звівши до мінімуму прояви захворювання.

Слід включати в раціон сир і вершкове масло, сметану і відварене м’ясо, яйця, овочі та фрукти. У їжі повинно бути багато вітамінів. Для максимально швидкого відновлення сил дитини необхідно виносити або виводити на прогулянку (головне, щоб не було температури). Так, влітку можна на цілий день винести дитину в тінь, влаштувавши йому зручне ліжко, тоді як взимку показано двічі – тричі на день гуляти з дитиною протягом 30 – 40 хвилин. Саме умілий догляд і нормальна гігієнічна обстановка є найважливішими умовами для благополучного лікування кору. Пам’ятайте, що легше попередити захворювання, ні його лікувати.

Будьте здорові! Не хворійте! Нехай усі негаразди оминають вас!

До слова запрошуємо…  заступник головного лікар санітарно-епідеміологічної  станції  Тернополя ….

Колеги, пропоную написати диктант (ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЛИСТ-ПОПЕРЕДЖЕННЯ ), який розповсюдимо у всі навчальні заклади міста Тернополя.

Вакцинація — найкращий спосіб

профілактики захворювання

   Кір є однією з найпоширеніших повітряно-крапельних інфекцій .

Вірус кору дуже легкий і може розноситися потоком повітря, тому заразитися можна, перебуваючи в одному приміщенні з хворим.

   Кір характеризується певним інкубаційним періодом, який триває від тижня до двох тижнів з моменту зараження до прояву перших симптомів. Симптомами кору є висока температура, нежить, кашель, висип, іноді блювання і пронос . Якщо людина захворіла, її обов’язково ізолюють, а також роблять дезінфекцію приміщення.

  Найкращим способом захисту від інфекційних хвороб є запобігання проникненню інфекції в організм. Основним способом профілактики є вакцинація, яка і забезпечує захист від кору.

 

 

ІІІ. Робота з групою «Мовознавців», які зачитують виписані слова з медичної термінології.     

      Коментують їх написання та лексичне значення (для зручності слова у тексті підкреслені)

 ІV .Підведення підсумків уроку-конференції. Обговорення. Запитання.

  V .Заключне слово медичним працівникам школи.

 

Додатки на столах. Таблиці проектуємо на екран.

http://s3-eu-central-1.amazonaws.com/hromadskeprod/pictures/files/000/029/223/original/bc117e3daa22b1069fdc6b436dc1ffa9.jpg?1497632430Нема щеплення — сиди вдома. Дітей, які не мають щеплення проти кору, закликають не йти до школи в понеділок

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f7/Measles_vaccination_coverage_world.svg/350px-Measles_vaccination_coverage_world.svg.png

Спалахи кору

Нідерланди (1999—2000)

Ірландія (2000)

Румунія (2016—2017)

Україна (2017-)

За даними Міністерства охорони здоров'я через відмови від вакцинацій  на початок вересня 2017 року зареєстровано 1627 випадків кору. Двоє дітей у Одеській області померли

У 2015 році в світі було зафіксовано 134 мільйони випадків смерті від кору — кожен день загинуло близько 367, або кожну годину — 15. Завдяки вакцинації проти кору протягом 2000—2015 років у світі знизилася смертність на 79 %

Повідомлення про хвороби, що нагадують кір, зустрічаються з VI століття до н. е.

  Вакцини проти цієї хвороби стали доступні з 1963 року

 

 

 


 Слова –терміни з медичної лексики

Інфекція або заражування хворобою — стан, коли в організм потрапляє бактерія,  вірус , який розмножується і може чинити хвороботворний ефект.

Кір   інфекційна хвороба, яку спричинює вірус . Характеризується вираженою інтоксикацією, гарячкою, запальними явищами з боку дихальних шляхів, кон'юнктивітом, появою своєрідних плям на слизовій оболонці ротової порожнини  і папульозно-плямистим висипом на шкірі.

Вакци́на  — препарат, що складається з ослаблених, вбитих збудників хвороб чи продуктів їхньої  життєдіяльності

 Анáмнез — основний суб'єктивний метод дослідження хворого, що полягає в отриманні інформації про хворого та його недугу шляхом розпитування .

Протиепідемічні заходи - комплекс санітарно-гігієнічних, лікувально-профілактичних і адміністративних заходів, що здійснюються в епідемічному вогнищі з метою його локалізації та ліквідації

Деонтоло́гія  — вчення про проблеми моралі і моральності ( розділ етики  про спілкування медпрацівників між собою , з батьками і дітьми)

Висококонтагіозне  захворювання - надзвичайно заразне

Інкубаці́йний пері́од — проміжок часу між моментом зараження і появою перших симптомів інфекційного захворювання.

Епідемі́чний пароти́т  — гостре висококонтагіозне інфекційне захворювання, яке характеризується гарячкою, загальною інтоксикацією, ураженням слинних залоз, а іноді й інших залоз

Красну́ха — епідемічне вірусне захворювання,  (запалення  лімфатичних вузлів та шкірним висипом

Дезінфе́кція, або знезара́жування — комплекс заходів, спрямованих на знищення у середовищі життєдіяльності людини збудників інфекційних хвороб  та їх переносників — комах  і гризунів

 Внутрішньом'язова ін'єкція — спосіб введення лікарських засобів, при якому лікарський препарат потрапляє в організм шляхом введення ін'єкційного розчину через шприц в товщу м'язової тканини.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
5 лютого 2023
Переглядів
463
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку