Презентація "Займенник як самостійна частина мови: лексичне значення,морфологічні ознаки,синтаксична роль.Розряди займенників за значенням." фологічні ознаки

Про матеріал
Презентація "Займенник як самостійна частина мови: лексичне значення , морфологічні ознаки, синтаксична роль. Розряди зайченників за значенням" допоможе вчителям та учням під час дистаннійного та очного навчання". Складена за підручником О.Заболотного.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська мова6 клас

Номер слайду 2

ДОРОГИЙ ШЕСТИКЛАСНИКУ , ПРИГАДАЙ !!!Як називається розділ, що вивчає частини мови?На які групи поділяються частини мови?Скільки частин мови всього?Назви самостійні частини мови. Назви іменні. Назви службові . Якими іншими частинами мови можна замінити слова земля , Дніпро , озеро ?

Номер слайду 3

Поміркуй !!!Шановні пані та панове,Сьогодні тема в нас нова: Займенник – це частина мови,Яка об’єднує слова,Що ні особи, ні предмета,Ні рис прикметних будь-яких,Ні якості не називають,А тільки вказують на них.( Л. Лужецька)

Номер слайду 4

Тема Займенник як самостійна частина мови: загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль. Розряди займенників за значенням.

Номер слайду 5

ЦІЛІ :- знати значення, морфологічні ознаки й синтаксичну роль займенника, знаходити займенники в тексті,пояснювати їх

Номер слайду 6

Прочитай казку. Було це давно. У країні Морфології зав’язалася суперечка між її мешканцями – частинами мови. Усі кричали, розмахували руками, кожен доводив свою перевагу над іншими. Поважно й гордовито виступав Іменник, його перебивав Прикметник, доводячи своє право. АЧислівник взагалі всіх переконував, кажучи, що без нього не можна обійтися. Слухав, слухав цю суперечку ще один мешканець країни, та урвався терпець, і він мовив: ” Ми,Займенники, такі ж повноправні громадяни Морфології, як і ви ”. Повноправні? – обізвався Прикметник. І які ж у вас на те права?-Ми заміним вас усіх !!!

Номер слайду 7

 Яке походження назви « Займенник»?Префікс за- походить із прийменника ЗА, який має просторове значення ( « за кимось», тобто «позаду»), синонімом може служити слово « замість» ( попрацюй за мене, тобто замість мене)Ця роль вживання замість імен – і дали назву « займенник» ( « взамість імені» )А знаєте, колись у давнину, не було стільки частин мови, як тепер. Іменники, прикметники,числівники входили до однієї великої групи, яка називалася « Імена». Ось чому ці частини мови ми називаємо « іменними»

Номер слайду 8

ЗАГАДКАЯ без друзів не існую. Поважаю їх, шаную,Їх, як треба, заміняю.І в біді не залишаю. Не прикметник, не іменник,Називаюсь я ( Займенник)

Номер слайду 9

ТЕОРІЯЗайменник- це частина мови, що вказує на предмети, ознаки або кількість, не називаючи їх. Займенники, подібно до іменників, прикметників і числівників, відповідають на питання хто? що? який? чий? скільки? (ніщо, вони, той, всякий, стільки).

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Класифікація займенників за граматичними ознаками. За значенням і граматичними ознаками займенникові слова поділяють на чотири групи: Ті, що співвідносяться з іменниками (відповідають на питання хто?, що?) я, ти, ми, ви, він, вона, воно, вони, себе, хто, що, хтось, щось, абихто, абищо, дехто, дещо, хто-небудь, що-небудь, будь-хто, будь-що, казна-що, казна-хто, ніхто, ніщо. Ті, що співвідносяться з прикметниками (відповідають на питання який? чий?) мій, твій, ваш, наш, їхній, той, цей, дечий, чийсь, нічий, ніякий. Ті, що співвідносяться з числівниками (відповідають на питання скільки? котрий?) скільки, стільки, скількись, казна-скільки, котрий, котрийсь, декотрий, котрий-небудь, ніскільки. Ті, що співвідносяться з прислівниками (відповідають на питання як? де? коли? куди? звідки? з якою метою?): так, там, тут, туди, тоді, звідти.

Номер слайду 12

Синтаксична роль. У реченні займенники можуть виконувати різні синтаксичні функції. Вони можуть виступати тими самими членами речення, що й іменники, прикметники, числівники, прислівники.підметом: Я не нездужаю нівроку… (Тарас Шевченко)Ти знаєш, що ти людина. (Василь Симоненкоприсудком: Кохана, чом серце твоє не таке? (Павло Тичина)Означенням: Мій день починається з казки. Додатком: Я люблю тебе, друже….

Номер слайду 13

Відмінювання займенників

Номер слайду 14

ЗАПАМ’ЯТАЙ !!! Всього – 9 розрядів.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Робота з підручником. Параграф 59 с.190-193. Вправа 502, 503

Номер слайду 17

Прочитай текст. Випиши із нього займенники та визнач розряд за значенням. У виділених займенниках визначі рід, число , відмінок.

Номер слайду 18

Гра « Четвертий зайвий »Знайди зайвий займенник за значенням, випиши , визначи розряд. А) мій, ваш, хтось, їхній;Б) ви, вони, я , цей;В) хто, той, такий, стільки,Г) себе, ніхто , ніщо, ніякий,Д) я, абихто, абищо, що-небудь.

Номер слайду 19

ІНТЕРАКТИВНА ГРА«Вибери займенники в реченнях »https://learning.ua/mova/shostyi-klas/shukaiemo-zaimennyky-v-rechenni

Номер слайду 20

Номер слайду 21

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Номер слайду 22

pptx
Додано
6 лютого 2023
Переглядів
886
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку