Шляхи підвищення мовної культури учнів

Про матеріал
Розвивати мовленнєву компетентність шляхом використання набутих знань з рідної мови; виховувати культуру мовлення, повагу до влучного та образного слова.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Шляхи підвищення мовної культури учнів

Номер слайду 2

Мета: розвивати мовленнєву компетентність шляхом використання набутих знань з рідної мови; виховувати культуру мовлення, повагу до влучного та образного слова.

Номер слайду 3

Епіграф Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля, Збирайте, як розумний садівник, Достиглий овоч у Грінченка й Даля. Не майте гніву до моїх порад І не лінуйтесь доглядать свій сад. М.Рильський

Номер слайду 4

Мова-це показник культури людини.Недаремно кажуть:”Заговори,щоб я тебе побачив”.На жаль, сьогодні небагато людей,які володіють досконало рідною мовою.Причиною цієї прикрості є,насамперед,те,що в результаті злиття української і російської мов,утворився так званий “суржик”,який є небезпечний і шкідливий,оскільки засмічує нашу мову.

Номер слайду 5

Навіть ті,хто на уроках досить вправно спілкується рідною мовою,після уроків вживають українсько-російську суміш.Крім того в мову вкрадаються так звані “сучасні”вислови,які є вульгарними і ведуть до деградації особистості. Слово “класно”,”кльово”,”балдьож”і подібні можуть свідчити тільки про духовну убогість мовця. М.Рильський закликав:”Пильно і ненастанно політь бур’ян”.А “бур’яну”ж у нашій мові так багато!

Номер слайду 6

Так часто ми чуємо вирази типу “построїли дом”, “музикальна школа”, “бувші учні”, “сама краща дівчина”,”відкрийте вікно”. Треба докласти всіх зусиль,щоб позбутися звички говорити “по-простому”.Говорити слід правильно, бо перед нами відповідальне завдання:взяти все краще з надбання наших предків,сконцентрувати весь розум і духовний потенціал нації,щоб відродилася Україна,щоб усміхнулася доля нашого народу.

ppt
Пов’язані теми
Українська мова, 6 клас, Презентації
Інкл
Додано
7 лютого 2023
Переглядів
362
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку