Інтегрована година спілкування "Твори своє щастя"

Про матеріал
Інтегроване заняття для учнів початкової школи для годин спілкування. Заняття розроблене для практичного психолога і класного керівника.
Перегляд файлу

Рівнянський ліцей

 

 

 

 

 

 

 

(інтегрована година спілкування, 3 клас)

 

 

 

 

http://s56.radikal.ru/i154/1304/4c/b0205c0530b9.jpg

 Мета:

ознайомити учнів з поняттям «щастя», формувати уміння розрізняти його серед інших почуттів;  розвивати бачення прекрасного; збагачувати словниковий запас дітей; виховувати любов і повагу до матері, сімї, рідного краю, викликати бажання робити добро, бережливо ставитись до свого здоровя, дарувати щастя іншим.

   Обладнання: вислови та прислів’я про щастя, мультимедійна презентація, клей, кольоровий папір, картон, олівці.

   Хід заняття:                                                                                                                         1. Організація діяльності

   Вчитель

   Гостей наших радо усіх зустрічаєм,

 Для них привітання від класу ми маєм.

 Ми хочем, щоб ви всі щасливі були,

 Щоб смуток і горе назавжди пішли.

 Щоб діточки ваші здорові росли,                                                                                                   Щоб радість і спокій у дім ваш несли,                                                                                         Щоб був у вас достаток завжди,                                                                                              Щоб ви не знали ніколи біди.

2. Повідомлення теми і мети

 Шановні гості, батьки, дорогі діти,сьогодні ми поговоримо про дуже важливу річ у житті людини – про щастя.едавно я почула діалог між учнями                                        -  Надійко, як ти думаєш, побажання збуваються.

   -  Так, збуваються. Мені мама розповідала, що щирі побажання мають велику силу.

   -  Значить, я буду щаслива. Мені завжди рідні і друзі бажають щастя. Ти знаєш, яке воно?

   -  Ні, не знаю. 

Мабуть, немає такої людини серед нас, якій б не бажали щастя. Сподіваюсь, що сьогодні ми все зрозуміємо зміст цього поняття. Адже учні 2-А класу запрошують усіх на свято «Твори своє щастя» (слайд 1).Тож спробуємо з’ясувати, що таке щастя, яке воно, і що потрібно для того, щоб бути щасливим.  Пропоную для початку звернутись до тлумачного словника. Яке значення має слово «щастя»?(слайд 2.)

   Учитель. А що ж треба для щастя?  

   А для щастя треба зовсім небагато:

   Сонце, зорі, небо і весела хата.

   А у хаті рідні, друзі, мама й тато

   Щоб любов і радість там жила крилата.

   Щоб були стосунки в сімях добрі, щирі.

   І зростали дітки в злагоді і мирі.

   І щоб був достаток, все було, як треба.

   3.Робота над складанням квітки Щастя

 Психолог.   Кажуть, що щастя – кольорове, воно веселе, дивовижне, радісне, прекрасне, захоплююче, піднесене. Воно робить людину світлою, доброю,наділяє її силою, впевненістю у собі. У щастя є сім дивовижних кольорів, як у веселки. Ось таке воно – щастя! Я розповім вам про кожний колір, а ви будете вибирати і приклеювати на основу свої кольори щастя.

Перший колір - це життя, яке подарувала нам мама. Вона перша вжитті пригорнула кожного із нас. Наділила теплом, подарувала любов. Без неї ми б не бачили цього дивовижного, незбагненого і такого цікавого світу. Другий колір щастя – це жити у прекрасній країні, ім′я  якій -  Україна. Україна – це наша земля. Рідний край із славною історією, з працелюбними, мудрими й талановитими людьми, з чарівною піснею, з мальовничою природою. Україна – це рідна мова, якої навчила нас мама, співаючи колискову.

Психолог. Другий колір щастя – це жити у прекрасній країні, ім′я  якій -  Україна. Україна – це наша земля. Рідний край із славною історією, з працелюбними, мудрими й талановитими людьми, з чарівною піснею, з мальовничою природою. Україна – це рідна мова, якої навчила нас мама, співаючи колискову (слайд 3).

 Учитель. Усміхнене вікно теплої домівки, село Рівня, річка Лімниця, гори Карпати, рідна вулиця і школа. Тож це і є наша Батьківщина (слайд 4.)  Батьківщина, як і мати, в кожного одна. Вона, як і життя, дається людині лиш раз.   У рідному краї кожна квіточка дарує мені усмішку, кожна пташка співає тільки для вас.  Яке це щастя жити на рідній землі! Мені дуже хочеться,щоб ви запалили у своїх сердечках хоча б маленький вогник гордості за те, що ви – українці.Саме вам, діти, вивчати, берегти, шанувати і вивершувати. Будьте горді, чесні, розумні, любіть свію рідну країну. Її майбутнє  - у ваших руках. Хочеться вірити й сподіватись, що ви виростите справжніми синами й дочками рідної України-матері. І житимемо ми щасливо та довго.                                     Психолог. Третій колір –щастя – це здоров′я .Здоров’я – це найбільше багатство людини, і воно потрібне всім, щоб радіти, сміятися, насолоджуватись життям (слайд 5.) Здоров’я  є найдорожчим, найціннішим у житті людини. Здорова людина весела, щаслива.                                                                                                         Учитель. Гарний настрій допомагає людині жити і бути щасливою. Коли тобі радісно, коли ти щасливий, то будь-яку роботу виконуєш  легко і просто, тобі все під силу, ти здатний подолати всі труднощі. А усмішка, наче сонечко, випромінює тепло і любов. І це так прекрасно, коли людина усміхається. Всім навколо стає гарно і тепло, легко і весело.

Психолог.  Четвертий колір щастя -це прекрасний навколишній світ. Блакитне небо, привітне сонечко, щебет пташок, зелений килим пахучої трави з яскравими, запашними квітами. Кожен з нас не уявляє свого життя без чарівного світу природи (слайд 6). Бачити велич нашої природи, милуватися нею. Хіба це не щастя?!  

   Учитель. Прислухайтесь до пташиного співу, до дзюркотіння струмочка, шелесту листочків і ви зрозумієте, яке це щастя чути і бачити світ!

   Учіться любити цю красиву землю, відплатіть їй своєю добротою, увагою, чемним поводженням, і ви зрозумієте, про що співає земля.

  Психолог.  П′ятий колір щастя - любити  людину – це велике щастя і відповідальність. Доброта, любов, дружба робить людей красивішими, мудрішими (слайд 7 ).Добро  -велика сила і вона завжди переможе зло. Робіть добрі вчинки, будьте чуйними, світлими і тоді світ наш буде набагато добріший.

   Вчитель.  Добре, коли у людини є надійний друг. Він завжди прийде на допомогу, підтримає у важку хвилину. Людина, яка має друзів – щаслива людина. Почуття дружби, любові  приходить, навчаючись у школі.

    Учитель. Погляньте, які чарівні в нас дівчатка, а хлопчики – справжні лицарі. Вони дівчаток не ображають, а навпаки – поважають і захищають.

   Тому я бажаю вам дружити, любити сьогодні, завтра і завжди!

    Психолог.  Шостий колір щастя –це знання, які є для нас скарбом. Все у світі здобувається людською працею. Багато людей своє щастя бачать в улюбленій професії, у плодах свого труда (слайд 8 ).  Коли людина робить свою улюблену справу, вона – щаслива. Недаремно в народі говорять: «Щастя і труд поряд живуть».

   Учитель. Кожна людина зявляється на світ, щоб бути щасливою. Звісно, всі ми маємо різні уподобання, здібності,  прагнення: хтось  захоплюється музикою, а хтось – танцями, одні прагнуть досягти успіхів у вивченні математики, а інші хочуть писати картини, лікувати людей, дарувати людям радість.

   Щоб кожен із вас досяг омріяного щастя і займався тим, до чого лежить душа і є хист, ви повинні наполегливо працювати. А допоможе нам у цьому школа, у якій ми навчаємося, ростемо, мудрішаємо і міцніємо. Школа дає знання, які необхідні людині у житті.

Учитель. Люди завжди спостерігали за щасливими людьми, тому з’являлись прислів’я і приказки в народній творчості. Ось деякі з них.

  • Без сім’ї немає щастя на землі.
  • Без здоров’я немає щастя.
  • Щастя і труд поряд живуть.
  • Хто добре працює, тому і щастить.
  • Всякий свого щастя коваль.

 Психолог.   А ось він і сьомий колір щастя – це здійснені наші мрії. Усі ми маємо свої мрії, на щось сподіваємося, про щось постійно думаємо. І от, коли все це здійснюється – приходить щастя. Воно приносить нам радість, надію, наповнює наші серця любовю (слайд 9).

   Діти  записують  свої мрі  на листочках і складають у коробочку мрій..

   Учитель. Люди завжди цікавились, звідки взялося щастя, і тому складали притчі. Давайте прочитаємо одну із них (слайд 10).

   Про що говорить нам ця притча? (Відповіді дітей.)

 Психолог. Можливо, щастя має більше кольорів. Хто знає? Та я зхнаю лише те, що воно – різнокольорове, барвисте , світле. І хай у кожного щастя буде веселкове, чисте, бо людина приходить у світ для добра і щастя.

   У веселоньки згори

   Ви візьміть всі кольори.

   Квіточки такі знайдіть

   І віночок з них сплетіть.

   І над вами хай чудово

   Сяє щастя веселково!

Квітка щастя…..

Кожна пелюстка квітки має свій колір щастя.Діти самі вирішують який колір їм пелюсток їм вибрати. Середина квітки -  намалювати щасливу людину (очі, ніс, рот,так , щоб відобразити щасливу людину).

Квіти щастя приклеюємо на дошці.

      Учитель. Медики говорять, що стан щастя, радості продовжує життя. Підніміть руку, хто з вас хотів би бути завжди щасливим. А хто хотів би дарувати щастя іншим? (Діти піднімають руку.)

   -  Що ж для цього потрібно?

 Для цього ми повинні виростити у своїй душі квіти щастя. Називаються вони: любов, доброта, лагідність, вірність, милосердя (слайд 11).

  А якщо в оселю прийшла біда, то не варто звинувачувати долю, вважати себе нещасливим.

   Це доля така є від Бога,

   Це хрест земний.

   І душу може втішити знов –

   Лиш Віра, Надія, Любов.

 

   Учитель Дорогі діти, завжди пам’ятайте, що щасливими треба вміти бути. А найбільше щастя для людини – це робити щасливими інших.. Іноді щастя буває непомітним. Це дивні миті, які потрібно уміти знайти. Я думаю, що  сьогодні  ви подарували велике щастя всім присутнім своїм святом, але найбільше мить щастя ви хочете продовжити своїм найріднішим  мамам.

  Діти дарують мамам сюрпризи-кошики.

   Нехай буде безхмарним ваше життя, навчання легким, доля щасливою на своїй квітучій землі, поміж рідних людей!

Гра «Я – ЩАСТЯ»

Наша виховна година підходить до завершення. Пограємо гру «Я- Щастя»

(Діти по черзі одягають корону «Щастя»)

    Кожна дитина висловлює свої побажання: здоров′я , хороша сім′я, великий будинок, освіта , розум, довголіття, робота для батьків,мир на Землі, злагода, радість)

Життя, діти, неповторне, тому необхідно цінувати кожен день, кожну мить, кожну хївилинку, спілкуватись із цікавими людьми, хто бажає бути щасливим і бажає щастя іншим.

 

 

 

  

 

doc
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
3 листопада 2020
Переглядів
717
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку