Інтегроване заняття «Сонечко та його друзі»

Про матеріал
Мета: розвивати уяву, творчі здібності, логічне мислення, фантазію, мовлення; дрібну моторику кистей рук у дітей. Розширювати уявлення про зміни, що відбуваються на небі в денний та нічний час. Узагальнити й систематизувати знання дітей про зорі та сузір'я. Продовжувати знайомити дітей з професіями дорослих. Удосконалювати вміння у дітей вести діалог. Познайомити дітей з творчістю космонавта О.Леонова. Закріпити, вміння, дітей малювати за допомогою трафаретів. Передавати власні враження від природи Космосу в малюнках. Надати дітям можливість досліджувати, експериментувати, виявляти творчу ініціативу. Проявляти інтерес і повагу до професії космонавт.
Перегляд файлу

Інтегроване заняття

«Сонечко та його друзі»

Мета: розвивати уяву, творчі здібності, логічне мислення, фантазію, мовлення;  дрібну моторику кистей рук у дітей. Розширювати уявлення  про зміни, що відбуваються на небі в денний та нічний час. Узагальнити й систематизувати знання дітей про зорі та сузір'я. Продовжувати знайомити дітей з професіями дорослих.  Удосконалювати вміння у дітей вести діалог. 

Познайомити дітей з творчістю космонавта О.Леонова. Закріпити, вміння, дітей малювати за допомогою трафаретів. Передавати власні враження  від природи Космосу в  малюнках.

 Надати дітям  можливість досліджувати, експериментувати, виявляти творчу ініціативу.   Проявляти інтерес і повагу до професії космонавт.

Матеріал: демонстраційний: портрет космонавта О.Леонова, репродукції картин О.Леонова,  ілюстрації із зображенням зірок, Сонця, сузір'їв, великий аркуш синього паперу, зірки, ковдра, ліхтарик. Для індивідуальної  роботи: трафарети зірок, гуаш жовтого, червоного, голубого кольорів, пензлі, тампони, аркуші синього паперу, серветки, підкладки.

 План-схема

І. Вступна частина

1. Організаційний момент.

Вихователь: Діти, подивіться, скільки гостей до нас сьогодні завітало. Давайте привітаємось і подаруємо їм свої посмішки.

- Хто в кімнаті цій живе, хто із сонечком встає ?

Діти:  Тут живуть малята, малята -дошкільнята.

          Ми із сонечком встаєм і в садочок всі ідем.

2. Мотивація діяльності дітей.

Відгадай!

Вихователь: Я дуже рада, що ви прийшли до дитячого садочка! Думаю, що вам на занятті буде цікаво. А зрозумієте, про що ми сьогодні будемо говорити тоді, як відгадаєте загадки:

Воду в ріках нагріває,

Матір -Землю зігріває.

Нам всміхається в віконце

чарівне, гаряче...

Нічне небо прикрашають,

мерехтять вони, палають.

Безліч складено казок

про красунь нічних -...!

ІІ. Основна частина.

Вихователь: Діти, сьогодні ми з вами поговоримо про зорі. Ви бачили нічне  небо? Які гарні зірки! Вони мерехтять і ніби кажуть нам, підморгуючи: Летіть до нас! Але ж до них не дістати. Зорі завжди є на небі, коли світить сонце, їх не видно, а в ночі вони яскраво сяють. Вони вище неба. Вони у Космосі!

Маленькі дослідники. На досліді переконатися, що зірки сяють цілодобово.    (Дослід з ліхтариком).

Вони ще й дуже великі та пекучі, як вогонь. Так що ж таке Сонце: це зірка чи планета?

-    Як ви гадаєте, діти, Сонце гаряча чи холодна зірка? Чому ви так думаєте?

Правильно, Сонце - це велика гаряча зірка. Воно таке, гаряче, що освітлює та зігріває всі планети, які кружляють навколо нього. Вони так і називаються планети Сонячної системи.

Подивіться, будь ласка, ось на ці світлини.

- Що на них зображено?

- Яких кольорів зорі?

- Чи всі однакового розміру?

- Вам подобаються зірки?

Послухай! Розповідь вихователя про професію мужніх і сміливих людей  – космонавтів. Знайомство з портретом космонавта О.Леонова, розглядання репродукції з його картин «Космічний вечір», «Ранок у космосі» (відео презентація).

Намалюй! А щоб ще не один раз помилуватися красою зірок, я пропоную вам зобразити зірки.

Діти сідають за столи і зображують великі зорі за допомогою трафаретів, а малого розміру малюють тоненькими пензлями.

Пальчикова гімнастика

По порядку всі планети

Назве кожен з нас:

Раз - Меркурій, два - Венера,

Три - Земля, чотири - Марс,

П'ять - Юпітер, шість - Сатурн,

Сім - Уран, за ним - Нептун.

А за ним уже, гуртом, і дев'ята планета

Під назвою - Плутон.

По закінченню роботи діти оформлюють виставку під назвою «Зоряні фантазії».

Десь у небі живе маленька Зоряна Дівчинка. Щоночі вона приліта на нашу планету, яка зветься Земля, й приносить торбинку з чарівними зірочками. Гостя дарує зоряне сяйво всім людям: добрим, веселим . Ось і нам Зоряна подарувала торбинку з чарівними зірочками та залишила нам на папері частину нічного неба. А це що? Можливо лист, від Зоряни? (Відкривають лист, а там зображення сузір'їв).

Зорі, як правило зібрані у сузір'я, кожне з яких має назву. Погляньте, як на ваш погляд називатиметься це сузір'я? (Рак, Овен..).

Запрошуємо до гри.  Дидактична гра «Виклади сузір'я». Діти дістають із торбинки різноколірні зірки і викладають на папері своє сузір'я.

- Яку назву ми дамо нашому сузір'ю ?

Діти придумують назву (орієнтовно:сузір’я Дружби, Миру…)

ІІІ. Підсумкова частина

  • Про що ми сьогодні з вами дізналися?
  • Що найбільше запам»яталося?
  • Як називається найближча до нас зірка?
  • За що ми можемо подякувати Сонцю?

Рефлексія: Я – Зірочка, на ім'я…

 

docx
Додано
29 грудня 2021
Переглядів
953
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку