Інтегрований урок математика + інформатика. Додавання і віднімання раціональних чисел

Про матеріал

Тип уроку: Узагальнення і систематизації знань

Вид уроку: урок-практикум

Обладнання уроку: комп'ютерний клас (програмне забезпечення: текстовий і графічний редактор), картки з тестовим завданням, маршрутний лист
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гра – гонки Математиків 6 класу

Номер слайду 2

ГРА почалась!

Номер слайду 3

Питання 1 Числа, які використовують при лічбі, називаються: Натуральні Цілі Дробові Раціональні

Номер слайду 4

Питання 2 Як називається результат додавання двох чисел? Добуток Сума Різниця Частка

Номер слайду 5

2а а -2а 0 Питання 3 Чому дорівнює значення різниці а - а ?

Номер слайду 6

переставна Питання 4 Як називається властивість: розподільна сполучна замінна

Номер слайду 7

Зменшуване Наближене Коротке Скорочене Питання 5 Заокруглене, не зовсім точне значення числа:

Номер слайду 8

Спосіб Архімеда Сито Евкліда Дуга Арістотеля Решето Ератосфена Питання 6 Метод відшукання простих чисел називається:

Номер слайду 9

парне складене непарне просте Питання 7 Як називають число, яке кратне два?

Номер слайду 10

Половину Третю П’яту Четверту Питання 8 Яку частину числа становить 25%?

Номер слайду 11

Довжина шляху Довжина кола Площа круга Площа квадрату Питання 9 За формулою С=2Пr обчислюється:

Номер слайду 12

6 12 4 8. Питання 10 Число вершин куба:

Номер слайду 13

4 3 5 2 Питання 11 Скільки залишиться у квадрата кутів, якщо один з них відрізати?

Номер слайду 14

26,8 км. 22 км. 18,2 км. 31,6 км. Питання 12 Наука про числа і діях над ними:

Номер слайду 15

1 3 8 2 Питання 13 Єдине просте парне число

Номер слайду 16

10 100 50 40 Питання 14 Число, яке в римській нумерації зображають як L

Номер слайду 17

800 км. Питання 15 Автотурист проїхав за перший день 120 км, що становить 15% наміченого шляху. Яка довжина наміченого шляху? 180 км. 1200 км. 18 км.

Номер слайду 18

Питання 16

Номер слайду 19

3,75. 0,365. 375. 37,5. Питання 17 Подати звичайний дріб у вигляді десяткового дробу і знайти значення виразу

Номер слайду 20

Правильних відповідей: Вихід Спочатку Гонки закінчені!

Перегляд файлу

Тяпчанська загальноосвітня школа I-III ступенів

             Літературно-художня збірка

Підготували  учні 6 класу

Керівник вчитель математики

Владика Руслана Дмитрівна

 

2011 н. р.

Перлина Прикарпаття

Терлецька Маряна

Стор.3

Казка про нуль

Сенів Людмила

Стор. 5

Країна Матема

Долішня Аня

Стор. 7

Королева Афродіта та її сторожі

Долішня Вікторія

Стор. 8

Якось у Неліндії

Журавчак Людмила

Стор. 9

Казка про Плюс і Мінус

Гаращак Юлія

Стор. 10

 Містер Ікс та містер Ігрек

Шибівська Тетяна

Стор. 12

 "Добро і зло в світі Математика"

Стор.13

  "Фаворит цариці арифметики"

Стор. 14

"Додатні і Відємні знаки"

Стор. 15

"Як посварилися знаки"

Стор. 16

істер Множення і містер Мінус"

Стор. 17

 "Маріччині солодощі"

Стор. 18

  «Як математичні знаки дружбу шукали"

Стор. 18

   Казка "Скандал"

Стор. 20

   Казка про Нуль

Стор. 21

 Дід Рівнялко

Стор. 21

 Математична казка "ЗАМОК  НА ОСІ"

Стор. 22

 Казка «Нарада чисел»

Стор. 23

Додатні і Від’ємні числа

Стор. 24

Казка

Стор. 25

Казка про Додатні і  Від’ємні числа

Стор. 25

Нуль - порожнє місце

Стор. 26

Казка про дружбу

Стор. 26

Подорож в дзеркальний світ

Стор. 27

Додатні і Від’ємні числа

Стор. 28

 

                                 

Перлина Прикарпаття

 Серед мальовничих гір, швидких рік, високих дерев розташувалася мальовнича перлина Прикарпаття - містечко Долина знаків. Воно було немов писанка квітучим літом, а сніжною зимою - немов вкрита білою пухнастою ковдрою. Всі навколишні знаки та числа дивувалися чарівністю та красою міста. А туристи, проїжджаючи  ним, верталися сюди знову і знову.

  Серед всієї цієї мальовничості й краси жили безліч знаків та чисел. Жили вони мирно та дружньо. Літком ходили купатися в синьооку річку Свічу, а взимку - кататися на санах. І все у них було добре. Проте, одного разу, забіяка-хлопчик долини почав вважати себе головним серед усіх дій. А чому? Бо воно усіх ділило та сварило, але так як йому було завгодно. Одних на ціло, інших з остачею, ще інших із довгим хвостом.

   Плакали дівчатка і хлопчики числа. Проте  забіяці подобалася ця робота і воно тільки кепкувало над числами. Ще ділення вміло дробити числа на частинки і записувати їх одне над одним за допомогою своєї сестри Рисочки.

  Плакали бідні числа. Але якось Одиниця згадала, що у неї є брат, який бореться за  добро та справедливість, допомагає бідним та знедоленим числам, а живе він між стрімкими скелями та високими смереками у селі Бубіниця. Його звали Нуль Довбуш . Дівчина відправила йому телеграму і він приїхав до міста та вступив у сутичку  з Діленням. Ділення вирішив його поділити, але нуль як був, так і залишився Нулем. Знову і знову воно ділило Нуль, а відповідь була одна і таж. Тоді Рисочка запропонувала Нуль поставити у знаменнику звичайного дробу, але нічого не вийшло, тому що на нуль ділити не можна! І зрозуміло тоді Ділення що не можна ставити себе вище всіх. Вибачилося перед усіма мешканцями містечка та навчився поважати інших. І цьому навчав інших, зокрема свою сестричку.

 

«Від’ємні і додатні числа»

Існує собі на світі королева всіх наук Математика. І в неї є два сини Від’ємний і Додатній. Вони ніколи не можуть поладити між собою.

Від’ємний завжди говорить, що він кращий за брата. Додатній теж впевнений, що він є кращим, важливішим, незамінним для королеви Математики. І так завжди сваряться. Математика вигадувала різні способи, щоб помирити двох синів, але це все було марно та не можливо тому. Що як і від’ємний так і додатній вважали свою правоту. Ось чому і досі ніхто не може помирити Додатного та Від’ємного брата. Через те, вони завжди по різних сторонах Математики, адже Від‘ємний ніколи не буде Додатнім, а Додатній -Від’ємним. У них є свої плюси і мінуси.

                                                               Терлецька Маряна, 6 клас

 

 

 

 

 

 

КАЗКА ПРО НУЛЬ

Далеко далеко за морями, за горами, лежала країна Цифрія. Жили в ній цифри 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9. Цифра 1 означала число 1, яке складалося із однієї одиниці. Цифра 2 означала число 2. В числі 2 було дві одиниці. Всі інші цифри означали числа що складалися із одиниць. Тільки нуль відрізнявся дивним характером ні на кого не був схожий: був круглим і пустим. Число, яке він значив  не мало ніяких одиниць.

 Одного разу жителі Цифрії взнали що владичиця сусідньої країни - Числяндії королева Арифметика кличе до себе на службу всі цифри. Цифрам дуже захотілося служити королеві Арифметиці. Шлях у Числяндію був довгим і складним. Треба було йти через пустелю і подолати дві річки, що називалися Додавання і Віднімання. А береги річок називалися Рівністю.

Зранку, як тільки сонце встало і почало світити цифри пішли в Числяндію. Довго вони шли пустелею під пекучим сонцем поки не добралися до річки Додавання. Цифри кинулися до річки, щоб напитися води. Але річка сказала: "Перетворіться в числа, станьте парами і додайтеся. От тоді і дам вам напитися».    Всі виконали наказ річки, Нуль теж став у пару із одним із чисел, але число з яким нуль став у пару залишилося незадоволеним, оскільки річка давала рівно стільки води для пиття, скільки одиниць утворилося при додаванні. А від участі нуля число ні на скільки не збільшилося, скільки нуль не добавляй більше ніколи не стане.   

І пішли вони дальше. Сонце ще більше стало пекти. Цифр почала мучити спрага. Дійшли вони на кінець до річки Віднімання. Річка Віднімання теж

попросила оплату з воду: перетворитись числами , стати парами і від більшого числа відняти менше  і в кого вийде відповідь найменша той отримає найбільше  води. І знову число, яке було у парі з нулем залишилося незадоволеним, бо скільки б воно не пробувало відняти від себе нуль нічого не змінилося і число не зменшилось.

 Образились цифри на нуль .Поганий із нього помічник. І число в нього безглузде. А нуль зовсім засумував. Невже від нього немає ніякої користі? Може королева Арифметика і не захоче взяти його на службу? 

Але королева Арифметика дуже зраділа всім цифрам без винятку. Із них вона тепер Могла скласти скільки завгодно чисел - двозначних, трьохзначних, чотирьохзначних і таких великих яких навіть складно собі уявити. І нуль в стороні не залишився. Королева так про нього сказала: "Нуль значить дуже важливе число. У нього дуже багато секретів про, які ви не знаєте поки що. А ось один секрет нуля я вам відкрию. Якщо нуль поставити справа біля любої цифри , то число, яке значила ця цифра збільшиться зразу в десять разів і буде називатися Круглим.                          

                                                                                  Сенів Людмила, 6 клас

 

 

 

 

 

Країна Матема

    Давним давно у країні Матема жили два брати –королевичі.

Один брат  Мінус був злий. Він все відносив, а другий Плюс –добрий брат, він все приносив . Коли вони були малими, то любили й поважали один одного.

    Змінились  часи і змінилися брати. Вони вже  не поважали один одного і жили в  злобі  та ненависті. Одного разу вони почули, що цар хоче  видати заміж свою дочку Математику. Плюс і Мінус почали війну за принцесу. Вони боролися між собою, але не могли перемогти один одного. Ця війна тривала дуже довго.

    У іншій  країні жив принц Дорівнює. Коли він почув про війну то зразу поїхав до країни Матеми, щоб допомогти двом королевичам.  Коли він зустрів їх то став посередині Плюса і Мінуса та помирив їх. Принцеса Математика вибрала собі за чоловіка мужнього і розумного Дорівнює. З того часу вони жили довго і щасливо.

      А що ж сталося з двома братами? Вони також помирились і більше не сварились. І мир запанував у країні Матема.

                   Ось і казочки кінець,   А хто слухав молодець.

                                                                     Долішня Аня, 6 клас

 

 

 

 

 

Королева Афродіта та її сторожі Плюс і Мінус

В одному великому королівстві, у величезному палаці жила королева Афродіта. І були у цієї королеви два сторожі – Плюс і Мінус.

Плюс був дуже хорошим і впускав до палацу добрих людей з гарними справами. Та йому завжди пакостив мінус. Він старався впустити поганих візитерів, які приносили нехороші звістки королеві.

 І ось одного разу королева вирішила примирити своїх вірних сторожів. Вона запросила їх до палацу і стала уважно вислуховувати їхні думки. Після цього королева розяснила, що у кожної людини є щось добре, тобто Плюс і погане – Мінус. Тому потрібно їм подружитися і Плюс має згладжувати усі Мінуси. На кожен один мінус має бути принаймні два плюси. Тоді на світі буде панувати добро.

 З того часу Плюс і Мінус живуть у дружбі і злагоді.

                                                                                 Долішня Вікторія, 6 клас

 

 

 

Якось у Неліндії

         В одному дуже далекому царстві правив король Нуль. Здавалося б у королівстві усе було добре, принаймі так думав король. Якось до Нуля прийшли цифри. Вони скаржились,що він неправильно править Неліндією. Нуль спочатку здивувався відвертістю чисел, але потім він запитав чому вони так думають. Цифри сказали, що їм сумно жити у Неліндії. Тому що, вони не можуть додаватися і відніматися, та створювати нові числа. Тоді Нуль наказав подати йому помічників, і він із ними піде знаків. Довго ішли Нуль із помічниками до великої цариці  Арифметики. Подолали вони різні небезпеки :бурю, спрагу, голод. Та ось і дістались вони до палацу Арифметики. Коли Нуль із помічниками зайшли в палац, вона була дуже рада їх бачити. Нуль ледве насмілився сказати цариці, щоб вона дала їм знаків. Та Арифметика  коли це почула, вона ще більше зраділа. Коли  Нуль із знаками повернулись до Неліндії, там більше не було суму та незгоди.   

                                                                                Журавчак Людмила, 6 клас

Казка про Плюс і Мінус

 В одному математичному зошиті однієї дівчинки жили Плюс і Мінус. Коли зошит закінчувався, вони переходили жити в новий «дім». Їм було добре у цієї дівчинки, тому що вона була розумною, і ніколи не робила помилок. Та тільки одне не подобалось знакам дівчинка була неохайною. У зошиті було багато плям, кути були загнуті, зошит без обкладинки.

 Порадившись, Плюс і Мінус вирішили провчити дівчинку. Коли вона писала приклади, розв’язувала задачі, то знаки, коли зошит уже був у шкільному портфелі, мінялись місцями. Тому приклади в дівчинки виходили неправильно, і вона одержувала погану оцінку.

 Не могла дівчинка зрозуміти, як так все виходить. Вона все правильно писала, по декілька разів перевіряла задані завдання.

 Одного разу, коли дівчинка робила домашнє завдання, побачила, що Плюс і Мінус не на своїх місцях.

- Що ж це робиться? – засмутилась дівчина, і почала плакати.

Шкода стало знакам Оленку (так звали дівчинку), і вони  розповіли їй правду.

  • Це ми винні в тому, що в тебе погані оцінки, - почав розмову Плюс.
  • Але ти теж винна в тому, - продовжував Мінус.

Оленка була дуже здивована, але все ж таки знайшла сміливість запитати:

- Але чому я винна, і в чому? Я ж все правильно розв»язую, на уроках слухняна.

- Так, ми це знаємо, - говорив Мінус.

- Але нам не подобається жити в неохайному зошиті.

- В тебе в зошиті багато плям, кути загнуті, - продовжував Плюс.

- Добре, я все зрозуміла, - сказала Оленка. – я буду охайно вести свій зошит, одіну обкладинку, виправлю кути. Тільки ви теж тепер не робіть мені капостей.

- Добре, - в один голос відповів Плюс і Мінус. Оленка не могла дочекатися наступного ранку, коли йтиме до школи. Вона дала зошит на перевірку, а коли вчитель його повернув, то Оленка побачила велику дванадцяту.

Плюс і Мінус були дуже раді, що «їхній будинок» тепер такий охайний. А Оленка подумки дякувала знакам за те, що вони повернули їй хороші оцінки.

                                                                                Гаращак Юлія, 6 клас

 

                                         Містер Ікс та містер Ігрек. 

   З давніх- давен в древньому місті Цифрограді жили дуже багато Жителів, назвали вони себе знаками. Серед них королем був Мінус, а його син називався Плюсом.

     Сам король, був злий, злопам’ятний. Дуже любив багатство, скарби. А  от син був зовсім іншою людиною. Він був такий добрий, милосердний, справедливий, що коли знаки йшли просити поради, то не йшли до короля, а йшли до його сина Плюса.

      Король змалечку привчав Плюса до навколишнього середовища. Він показував синові річки, ліси, моря на їхній території. Але одного король не сказав про Темний Ліс -  це був найстрашніший ліс в місті.

      Одного теплого сонячного дня, коли всі знаки робили свою щоденну роботу, Плюс пішов у ліс по ягоди. По дорозі він зустрівся зі своїм давнім другом Ігреком. Він розпитував куди він іде. Плюс відповів, що іде по ягоди. Він так заговорився з другом, що забрів у заборонений ліс.

     Плюс спіткнувся за пеньок і побачив таку гарну зелену галявину, що одразу ж побіг до неї. Та тільки він гарно влаштувався на галявині, до нього підійшла старенький, на вигляд добрий дідусь.

     Він запитав Плюса, чи знає він про лісове чудовисько. Плюс сказав, що не знає. Замріяний хлопець і  не помітив, як дідусь пішов геть. Плюс згадав, що він має знайти ягоди. Він швиденько зібрав з галявини свої речі і пішов шукати їх. Плюс так весело розглядав незнайомі дерева, що не помітив темну,  страшну печеру. В печері були такіж  дерева, що і в лісі. В цій печері й жило це лісове чудовисько. Плюс побачив багато розкішних кімнат. Всі вони були порожні,  крім однієї. Плюсові почувся якийсь звук, подумав він: «Можливо, це ведмідь гурчить». Він все ж таки наважився піти до кімнати. В цій кімнаті він побачив велетенську собаку. Плюс зрозумів, що його звати Частка, бо так на дверях було написано велетенськими літерами. Біля собаки була велика миска з їдою. Плюс сказав, сам до себе : « Хто ж дав Частці їсти , якщо в печері немає нікого » Плюс дуже злякався, коли собака відкрила очі. Вона почала так гавчати, що було чути до другого лісу.

         Іншим лісом проходили  Ікс і Ігрек. Вони почули щось незвичне, незнайоме, і побігли на цей звук. Але побачивши табличку « Темний ліс». Друзі на секундочку задумалися, Але їм ще почувся один звук. Ікс сказав ж одразу, що це Плюсовий голос. Ікс і Ігрек  дуже швидко побігли до Плюса.

Як тільки  вони побачили Печеру, то злякано підходили маленькими кроками. Побачивши кімнату в якій був Плюс і Частка, друзі кинулися рятувати Плюса від собаки.

     Коли вони всі троє вийшли з кімнати, весело дивилися один на одного. Цілим і непошкодженим Плюс повернувся до батька так і не розказавши, що з ним діялося.

    Так всі знаки міста  і король Мінус та йог осин Плюс весело жили. Король після повернення сина навіть трохи подобрішав. Став чуйним, добрим, як і Плюс. Ліс замкнули на замок і ніхто вже з жителів не потрапляв у таку ситуацію, в яку потратив Плюс. З того часу всі жили дружно і весело.

                                                               Шибівська Тетяна, 6 клас

 

 

"Добро і зло в світі Математика"

В той час, як в світі людей існували 2 головних поняття - добро і зло, в математиці існували поняття - плюс і мінус. Вони існували окремо від добра і зла, але тісно зв'язувалися з світом  людей. Жили за рахунок математичних душ - чисел. Без чисел вони були просто нікому не потрібними рисками. Плюс приховував себе на числах, а мінус ставився прямо перед числом. Яку кількість одиниць в числах мав плюс, стільки було у нього воїнів, яку кількість одиниць в числах мав мінус, стільки було у нього воїнів. І настали часи математики. Війська плюса і мінуса почали називати: додатні числа і відємні числа. Сили мінуса чинили опір назві відємні, і почалася війна, яка не закінчилася до цього дня і, не закінчиться ніколи. Оскільки сили додатних і відємних чисел нескінченні так, як нескінченні числа.

            Сутички військ двох сил називалися математичними діями, і перемагала не якість, а кількість. Оскільки в людському світі найчастіше предметів більше, ніж нуль, відповідно числа в людському світі теж переважали додатні. Також було і в математиці. Частіше стали зустрічатися додатні числа.

Але часто сили мінуса здійснюють сміливі вилазки до сил плюса і на зло людям перемагають. Всім нам відомі ці випадки. Наприклад: коли грошей ні в гаманці, ні в кишені немає, а ще комусь винуватий.

j0137619

"Фаворит цариці арифметики"

     

У країні математиці жили два злі вороги: Додатний і Відємний знаки.

Боротьба між ними йшла з самого народження, і їм було все одно, що вони брати. Вони боролися один з одним як вода з вогнем, як світло з тьмою.  Коли один співав, інший зберігав мовчання. Вони були віддзеркаленнями один одного. Знаєте, яке це битися з самим собою, права рука проти лівої, палець проти пальця? Вони  боролися за прекрасну царицю Арифметиці.

           І, нарешті, настав день вибору фаворита. Зал математичного поєдинку був багато прибраний.  Навколо стояли циліндри з квітами, а на стінах висіли килими із зображеннями графіків. Цариця Арифметики сиділа на троні, спостерігала за тим, що відбувається. Окрім чисел поєдинок допомагав вести знак Дорівнює. Бо він був головним суддею і стежив за правильністю розвязання прикладу. І ось салют з кольорових точок оповістив про початок змагань. У першому турі переміг знак Плюс, оскільки розвязання було таким: 6 +(- 2) = 4

У другому турі переміг теж він. Тому що вираз був таким: 7 + 6= 13

Втретє було так: - 3 + (-10) = -13

І переміг знак Мінус.   

І здогадатися, що в четвертому турі переміг знову Мінус, було зовсім не складно, оскільки вираз був таке: -5 + 2 = -3

І чесний знак Дорівнює вирішив, що у них нічия. І тоді цариця Арифметики вирішила, що з цих двох знаків ніхто не стане її фаворитом, а ним стане правдолюбний знак Дорівнює.

І ось так знак Дорівнює став фаворитом цариці Арифметики і йому діставалися всі почесті.

А Плюс і Мінус так і продовжували боротися між собою, тому що були схожі, але були абсолютно різними.

 

"Додатні і Відємні знаки"

                     

Жили - були  два брати. Вони не були подібними один на одного, не мали нічого спільного. Додатній був добрим, а відємний злим і егоїстичним. Вони відправилися в подорож. Два брати разом подолали багато перешкод, складнощів, перепон на своєму шляху.

Одного разу на них напали розбійники, і наші герої розбіглися в різні сторони. Втративши один одного, вони довго поневірялися і бродили по полях, берегах, лісах і різних околицях. І ось відємний знак набрів на якесь поселення. Він постукав в двері, йому відкрили. Відємний брат запитав: «Ти, як тебе там, нумо швидко принеси мені води і скажи, як пройти до мого будинку?! ». На що йому відповіли: «Я б радий допомогти вам, але ви дуже злий, невихований, і мені не приємно допомагати такому, як ВИ!». І той закрив двері. Довго бродив і поневірявся наш герой по світлу. В той час, як його брат познайомився з якимось бродягою, і той з ввічливості  допоміг знайти дорогу додому. А  відємний знак ще довго шукав шлях додому, але, врешті-решт, він дійшов до будинку, адже всі дороги ведуть до будинку! І тепер злий брат перетворився на м'якого добряка, він став таким же, як його брат додатний знак! І жили вони довго в дружбі і згоді!

 

"Як посварилися знаки"

Жили-були знаки, і все було добре, до тих пір, поки не вирішили Плюс і Множення вигнати бідного Мінуса і Ділення. Довго Мінус і Ділення вмовляли Плюса і Множення, щоб ті зглянулися і не виганяли їх, але додатні знаки були непохитні, і Діленню з Мінусом довелося піти, не знаючи куди.

Гірко пошкодували Плюс і Множення про своє рішення, коли невідомо звідки, в місті, де проживали знаки, з'явилися страшні Віруси. Ви запитаєте: «А чим віруси можуть пошкодити знакам?» Знакам вони не пошкодять, а ось цифри  від них «захворіти» можуть, ну а якщо всі цифри захворіють, то навіщо потрібні будуть знаки?

Так і трапилося, всі цифри захворіли, і місто спустіло. Вирішили Плюс і Множення позбавитися від докучливих Вірусів. Але скільки не намагалися Плюс і Множення позбавитися від Вірусів, у них нічого не вийшло тому, що Віруси тільки збільшувалися і множилися. Зневірилися знаки, і довелося їм йти вибачатися перед Мінусом і Діленням, і просити у них допомоги. З радістю прийняли вибачення Мінус і Ділення, і допомогли очистити місто від Вірусів.

З тих пір знаки ніколи не сварилися, і навчилися поважати один одного.

 

 

 

істер Множення і містер Мінус"

Жив був знак Множення. Він вважав, що, коли діє на число, то воно завжди збільшується. Ось одного разу Множення йшов по полю і побачив Мінус. Він був приголомшений зустріччю з таким знаком і сказав йому: «Ти такий безпорадний, я можу тебе зробити більше». На що Мінус відповів йому: «Та ти абсолютно маєш рацію, але якщо я встану перед числом, то навіть ти не зможеш зробити мене більше». Множення посміявся над цим і з усмішкою кинув йому такі слова: «Ха! Давай перевіримо твою теорію зараз».

І стали звати вони різні числа. Першою прийшла 2, і перед нею встав Мінус, і Множення приступив до рішучих дій, він помножив -2 на 2, але вийшло -4. Множення здивувався тому, що трапилося і сказав, що у всьому винувата 2 і покликав він 3, але трапилося теж саме, число зменшилося. І так відбувалося кожного разу і з кожним числом. І коли всі числа закінчилися, то Множення признався в перемозі мінуса, то що не завжди при множенні число збільшується, а також воно може зменшитися. І після цього вони стали дружити.

"Знання - сила"

Одного разу зустрілися два друзі знаки множення і ділення. Першим прийшов ділення, тому що він думав якщо спізнюєшся, то це буде непристойно, а якщо прийдеш раніше, то нічого не буде. А Множення запізнився на 15 хвилин. Він приїхав на дуже дорогій машині Множення був завжди з грошима і як тільки він побачив Ділення, він не здивувався і сказав йому, те, що набагато краще бути множенням чим діленням, якщо будь-яке число помножити на інше, то завжди виходить більше. «Не завжди!» - раптом для Множення сказав Ділення.

І ось вони пішли до головного судді країни математиці. А головний суддя у той час був сам знак рівності. Коли він побачив, їх він над ними посміявся і сказав їм, що в різних ситуаціях буває по-різному. «А чому?» - вигукнув знак множення, дрижав своїми маленькими ніжками. А ось спочатку вивчи математику, потім підеш і вибачишся перед знаком ділення.

Довго-довго  вчився знак множення, і коли він вивчився, він вибачився перед знаком ділення, і вони виїхали дружно на крутому  автомобілі.

 

"Маріччині солодощі"

Жила - була дівчинка на ім'я Марічка. У неї був власний магазин солодощів, але зовсім не було друзів.

Щоночі у Марійки то пропадало, то додавалося декілька м'ятних пряників або ватрушок. А виявилось, що до неї в магазин щоночі приходили плюс і мінус. Плюс весь час додавав солодощі, а мінус віднімав їх. І тут Марійка вирішила простежити за тим, що твориться в її магазині. Вона залишилася ночувати там. Вночі, крізь сон Марійка почула чиюсь суперечку. Вона  тихенько підкралася до складу з солодощами і побачила математичні знаки. “Що ви тут робите?” - запитала вона. Плюс відповів: “Ми сперечаємося, хто в цю ніч тут працюватиме .” Марійка подумала, що може знаки з нею дружитимуть і вимовила: “Давайте я призначатиму, хто буде, і коли тут працювати ”. І знаки погодилися. Тепер Марійка працювала із знаками, а солодощі то додавалися, то збавлялися. Але Марійку це абсолютно не хвилювало, адже вона знайшла собі справжніх друзів.

 

"Як математичні знаки дружбу шукали"

Жили-були математичні знаки: додавання, віднімання, множення і ділення. Та ось біда була, в ті часи ще не знали один одного знаки. Жили вони сумно, ніхто їх не любив, в гості не звав, на день народження не приходив. І ось вирішили друга сердечного знайти, та такого, щоб не зрадив і поважав. Та де ж такого узяти?

І ось недільним ранком відправилися вони за тридев'ять земель. Йде, йде множення і бачить жар -  птиця на гілці сидить, воно запитало у пташки: Чи «знаєш ти жар - птице, де мені друга знайти», а вона йому і відповідає: «Візьми цей клубок, він доведе тебе до твого майбутнього друга».  Взяло множення клубок і пішло далі.

А в цей час підходить до жар - птиці ділення і говорить: «Жар - птице, ти не знаєш де мені друга знайти».  «Візьми це чарівне яблуко, воно доведе тебе до твого майбутнього друга». -  сказав птах. Ділення взяло яблуко і пішло далі.  Відразу після ділення прийшло віднімання, і жар - птиця дало йому килим - літак. Після віднімання підійшло додавання, жар - птиця підніс йому чарівне люстерко.

І ось важкий день закінчився. Сонце стало сідати. Коники заграли мелодійну пісню на своїх скрипках. Пора лягати спати. Математичні знаки вирішили лягти ногами до дороги по якій вони йшли, а головою до будинку. Але сон був не солодким, їх мучили кошмари, що вони не знайдуть друзів і уві сні перекинулися. Коли розвиднілось і вони йшли попереду, то опинилися вдома. Не зрозумівши чому вони повернулися додому, засмутившись, вирішили більше нікуди не ходити. Множення йшло до свого будинку, але ненавмисно впало. Побачивши це ділення, віднімання і множення побігли на допомогу. Додавання відразу зрозуміло хто його справжні друзі.

Чому ж вони не зустрілися по дорозі? Та тому, що вишли з будинку в різний час. Вони жили в одному селі, але не бачили один одного тому, що жили в різних сторонах. Множення жило на стороні півдня, ділення - півночі, додавання - заходу, а віднімання - сходу.

З тих часів живуть собі кращі друзі і ходять один до одного в гості. Вже пройшли багато століть, а їх дружбу не розлити водою!

 

 

                                             Казка "Скандал"

Давним-давно в чудовій країні Геометрія жили не звичайні люди, а геометричні фігури. Розділом держави була Аксіома, а парламент представляли Теореми.

Але одного разу перед черговими виборами Аксіома захворіла, і тоді між фігурами відбувся скандал. Кожна доводила своє значення в житті людини. Всі перестали підкорятися законам. Теореми перелаялися.

А в цей час у людей почалися неприємності. Вишли з ладу всі залізниці, оскільки паралельні рейки намагалися перетнутися. Зламалися всі верстати, оскільки деталі у вигляді кулі намагалися довести деталям у вигляді призм, що вони головніше і повинні почати рух першими. Удома всі перекосилися, оскільки паралелепіпед намагався стати то октаедром, то додекаедром.

Невідомо, чим би вся ця справа кінчилася, якби не видужала Аксіома. Вона примусила Теореми слідувати один за одним в логічному порядку. Скликала екстрене засідання, на якому Теореми пояснювали кожній фігурі її значення. Для особливо невгомонних були призначені бесіди з самою Аксіомою. У державі настали мир і порядок. А люди зітхнули з полегшенням, тому що всі предмети заспокоїлися і стали підкорятися геометричним порядкам.

 

 

Казка про Нуль

 Живув на світі Нуль. Спочатку він був маленьким-премаленьким, як макове зернятко. Нуль ніколи не відмовлявся від манної каші і виріс великим-превеликим. Худі, незграбні цифри 1, 4, 7 заздрили Нулю. Адже він був круглим, значним.

- Бути йому головним, - пророкували всі навколо.

А Нуль величався і роздувався, як індик.

Поставили Нуль якось попереду Двійки, та ще комою відокремили від неї, щоб підкреслити його винятковість. І що ж? Величина числа раптом зменшилася вдесятеро! Поставили Нуль попереду інших чисел - те ж саме.

Дивуються всі. А дехто навіть почав говорити, що у Нуля тільки зовнішність, а зміст ніякого.

Почув це Нуль і засумував. Але смуток біді не помічниця, треба щось робити. Нуль витягувався, ставав на курчата, сідав, лягав набік, а результат все той же.

Із заздрістю поглядав тепер Нуль на інші числа: хоч і непомітні з вигляду, а кожна щось означає. Деяким навіть вдавалося вирости в квадрат або в куб, і тоді вони ставали важливими числами. Спробував і Нуль піднятися в квадрат, а потім і в куб, але нічого не вийшло - він залишався самим собою. Бродив Нуль по білому світу, нещасний і знедолений. Побачив він одного разу, як цифри шикуються в ряд, і потягнувся до них: набридла самота. Нуль підійшов непомітно і став скромно позаду всіх. І сталося, диво!!! Він відразу відчув в собі силу, і всі цифри привітно подивилися на нього: адже він вдесятеро збільшив їх силу”.

.

Дід Рівнялко

Жив в хатинці на лісовому узліссі дід по прізвиську Рівняло. Любив він з числами жартувати. Візьме дід збудує по обидві сторони від себе числа, з'єднає їх знаками, а найжвавіші в дужки візьме, але стежить, щоб одна частина дорівнювала іншій. А потім яке-небудь число заховає під маскою «ікс» і попросить свого внучка, маленького Рівнялку, знайти його. Рівнялка хоч і малий, але справу своє знає: швидко пережене всі числа, окрім «ікса», в інший бік і знаки не забуде у них змінити на протилежних. А числа слухаються його, швидко виконують по його наказу всі дії, і «ікс» відомий. Дід дивиться на те, як вправно у внучка все виходить, і радіє: хороша йому зміна росте.

 

Математична казка "ЗАМОК  НА ОСІ"

Давним-давно, у вікопомні часи, жив собі поживав, король Шахаш, в своєму старому (дуже старому) палаці. Одного разу вранці, після довгого сну, вирішив одружитися! Але який нормальний король приведе свою кохану в такий застарілий, брудний палац?

Ось тут-то і вирішив Шахаш побудувати "Замок на осі"! Скликав мудрий король в свою обитель всіх архітекторів його королівства і задав їм таку задачку: "Побудуйте мені замок н на осі!" - сказав передбачливий правитель. Довго ламали голови кращі архітектори всієї країни, ні як не могли знайти таке місце! Раптом, нежданно-негаданно поглянув один з молодих талантів на головний убір один із знатних вельмож, той був зроблений так, як ніби в самому центрі прошили дзеркало. Тут й осяяло знатного архітектора, капелюх був зроблений по осьовій симетрії. "Так от, що, значить, замок  на осі! Замок  спроектований за принципом осьової симетрії, побудований на основі віддзеркалення".

Через пів року замок був відбудований, король одружувався на заморській красуні, а архітектору не тільки подякували, але і щедро нагородили.

 

Казка «Нарада чисел»

На числовій прямій зібралися на нараду всі числа. Головою було обрано Нуль. Відкриваючи збори, Нуль сказав:

- Шановні числа! Ми зібралися для того, щоб вирішити хто ж головний на нашій координатній прямій. Я повинен вам сказати, хоча це не дуже скромно, що саме від мене ведеться відлік всіх чисел, тому я можу дати вам всім оцінку. Праворуч від мене розташовані Додатні числа, нічого поганого про них не скажеш. Зліва - числа Від’ємні. Хоча в житті дуже погано бути відємним, але нам в Математиці без них не отримати відємної відповіді. Про близькість до мене як Додатніх, так і ідємних чисел я суджу по їх Модулю: чим Модуль числа менший, тим ближче до мене, чим Модуль більший, тим число далі від мене, тому для мене ваш Модуль - це головна ваша оцінка.

- Неправильно! - закричали Додатні числа. «Адже ми і є Модулі - найцінніші і найголовніші».

- Ви так вважаєте? - запитав нуль. «Подивіться, що зараз відбудеться. Числа, що мають однаковий Модуль, протягніть один одному руки.

Ось диво! Всі числа зникли, оскільки з'єднавшись парами, вони утворили нулі.

- А зараз відокремитеся!- скомандував Нуль. «Так хто ж головний?» - звернувся Нуль до всіх

- Ви, Додатні числа, стали Додатніми тільки тоді,  коли є Від’ємні числа. А якби не було Відємних чисел, то і ви були просто числами, а не Додатніми.

- Ми головні! - раптом закричали Цілі числа, адже з нас утворилися всі інші числа!

- Станьте всі Цілі числа! - наказав Нуль. Встали всі натуральні числа праворуч від Нуля і всі Від’ємні числа зліва від Нуля.

- Подивитіться на Координатну пряму, Ви помітили, що між вами такі незаповнені простори?

Цілі числа поглянули на числову пряму і були здивовані.

- Ми - головні! - закричали Дробові числа, - нас більше!

- Це тільки вам так здається! - сказав Нуль. Але вас стільки ж, скільки і Цілих. Але це зовсім інша історія. Про це розповім пізніше.

- Так хто ж головний? - запитав Нуль

Тут всі закричали: «Всі ми головні!»

На тому вони вирішили, що всі числа головні, і кожен з них має право на існування. Ось і казці кінець!

 

 

Додатні і Від’ємні числа

У царстві великої математики жили числа. Жили вони дружно і щасливо. Але була одна проблема, у кожного числа була сестричка - близнючка. Довго мучилися жителі царства, як їх розрізнити один від одного. Одного прекрасного дня цариця велика Математика оголосила: «Хто придумає спосіб, як розрізняти сестричок, той буде названий генієм країни». Багато приходило пропозицій про те, як розрізняти сестричок. Але великій математиці сподобався спосіб Незнайка. Він запропонував, всіх сестричок потрібно розділити на дві групи. Перша группа - відємні числа, друга – додатні числа. Цей спосіб сподобався не тільки великій математиці, але і сестрам близнятам. Незнайкові дали звання генія математики. От так і з'явився цікавий рахунок і числа розклалися на дві групи: Додатні і Від’ємні.

 

Казка

У одного дуже розумного вченого за склом у вікні висів термометр. В ньому жили Додатні і Від’ємні числа. Додатні - вище нуля, відємні - нище нуля. А нуль не був ні додатним, ні відємним числом.

Одного разу Додатні сказали відємним, що вони важливіші за них. Від’ємні образилися і почали забирати у них ртуть, а Додатні стали тягнути ртуть вгору. Не знаючи що робити, нуль став скаржитися вченому, що не розуміє чому в такий холод термометр показує +48 градусів. Він розсердився на них і дуже насварив числа. Числа вирішили подружитися. З тих пір термометр став показувати правильну температуру.

 

 

Казка про Додатні і  Від’ємні числа

Жили, були в математичному світі Додатні і Від’ємні числа. Додатні числа завжди були старші відємних. Від’ємні числа побоювалися суперечити додатним числам.

А в світі людей жил був хлопчик Петрик. Діло було після зимових канікул. Він частенько пропускав уроки математики, тому він не бачив різниці між Відємними і Додатними числами. Коли йому дали завдання розмістити числа на координатній прямій, він узяв і розташував Від’ємні числа справа, а Додатні зліва від 0 і ліг спати.  Вранці прокинувся, включив телевізор і сів снідати. В цей час синоптики передавали прогноз погоди. Вони говорили, що на вулиці плюс двадцять градусів. Петрик не повірив своїм вухам, одягнув шубу і вискочив на вулицю. А там диво. У січні місяці на вулиці літо. Оскільки він переплутав Від’ємні і Додатні числа на координатній прямій в температурі теж все змінилося. Тут Петрик зрозумів, що таке мінус і плюс. Він витягнув зошит і швидко все виправив. Потім вийшов на вулицю, а там зима. Тепер Петрик не пропускає уроки.                                                         

Нуль - порожнє місце

Жил був нуль. Жив собі, не сумував, раптом зрозумів, що він порожнє місце і не є ні додатним, ні від’ємним числом. І ось він вирішив сходити до відємних чисел, може вони його до себе приймуть.

Ось він прийшов до них. А Від’ємні числа виявилися злими (недаремно попереду у кожного числа стоїть знак мінус), узяли нуль в полон і вирішили його зварити в казані на обід, адже він майже круглий. Але нуль в казані всю їжу з'їв, став ще круглим і ледве втік.

Потім він пішов до Додатних чисел. Підходив до їх замку дуже обережно, адже його раніше погано зустріли. Але Додатні числа були добрими і добре його зустріли. Перш ніж його прийняти, вони влаштували йому іспит, але іспит він не витримав, оскільки був дуже круглий. Не сподобалося додатним числам нуль і із стусанами вигнали його. Сумний і сумний поплентався додому, і  з того часу стоїть він на межі Додатних і Відємних чисел.

Казка про дружбу

Жили дружно багато років Додатні і Від’ємні числа. Поки не з'явилися сили зла.

Одного разу сиділи на лавці числа -3 і 3 -5 і 5. Вони нікому не заважали, мирно розмовляли. Але тут почалася гроза і числа побігли по будинках. Ось біжить додатнє число 5, а назустріч ньому нуль. І говорить йому 5:

Привіт, п'ятірка, як справи, чи не болить голова?

Навіщо ти дружиш з -5, адже вона змову готує чи ти не чувала, 5?

Зранку в будинок твій прибіжить зв'яже руки, ноги так, прийде біда!

Вся п'ятірка почервоніла і сказала: «Як же так, ми подруги, з дитинства дружимо

Разом з нею готуємо вечерю. І гуляємо, і співаємо, чудово живемо.»

Хитрий нуль весь скривився натужився і знову п'ятірці бідній, доброзичливо про -5 заводить  «Навіщо мене ти п'ять не слухаєш, адже правду говорю тобі.»

Декілька годин опісля. Війна настала, смертний бій. Всі числа тут б'ються.

Ось -5 і 5 подруги дорогі одна іншу луплять тільки так.

Все прояснилося нуля лиходія зловити, зловити його швидше.

Але нуль зник, а числа стали знову дружно жити і подруг своїх любити.

 

Подорож в дзеркальний світ

У математичному царстві, в цифровій державі жила була П'ятірка. Всі її дуже любили: вчителі, учні і особливо батьки. Самій собі вона теж дуже подобалася, постійно крутилася перед дзеркалом і розмовляла з своїм віддзеркаленням.

Одного разу, коли п'ятірка спитала своє люстерко: «Чи  я прекрасніша за всіх на світі?» - віддзеркалення скривило смішну пику і відповіло: «Досить кривлятися! Окрім тебе в світі є багато цікавих і поважних цифр і чисел». П'ятірка спочатку злякалася, потім здивувалася:

- Ти хто?

- Я Мінус-П'ятірка, я живу в світі відємних чисел.

- Як цікаво! Я хочу познайомитися з вашим світом! Візьми мене з собою!

- На жаль, не можна. На межі наших світів стоїть строгий стражник Нуль, він нікому не дозволяє переходити дзеркальну межу.

- А як він відрізняє жителів вашого світу від нашого?

- Жителі світу відємних чисел зобов'язані носити перед собою важкий мінус. А у тебе його немає.

- Зате у мене є плюс! Я відпиляю верхню і нижню риски, і з плюса вийде мінус!

Так вона і зробила. Тримаючи перед собою фальшивий мінус, П'ятірка сміливо зробила крок крізь дзеркало. На межі строгий Нуль не помітив нічого підозрілого в зовнішності нашої героїні, і дві Мінус-п’ятірки попрямували в світ від’ємних чисел.

Дорога лежала через ліс, він був абсолютно таким же, нічим не відрізнявся від звичайного лісу, і наші подружки безтурботно базікали про дурниці. Незабаром вони побачили місто, в нім кипіло життя. Мінус-пятіркам залишалося перейти через місток, щоб злитися з натовпом. Місток був вузький, пройти по ньому можна тільки по-одному, тому «молодшим» цифрам доводилося пропускати «старших». Наша мандрівниця чудово бачила, що назустріч по мосту вже йде Мінус-чотири, але гордість понесла її на міст. П'ятірка штовхнула Мінус-чотири своїм фальшивим мінусом, та так, що бідолаха впала в річку. Що тут почалося! Народ став обурюватися, викликали поліцію і хотіли заарештувати П'ятірку, але її виручила подруга Мінус-п’ять, потягнула назад в ліс, там їм вдалося сховатися від розгніваних жителів і поліції.

- Що відбувається? - дивувалася наша гордячка.

- Ти скинула у воду міністра поліції. Тепер він поскаржиться королеві, і тебе посадять у в'язницю.

- А хто ваша королева?

- Мінус-Одиниця! А принцеса - Мінус-Двійка. Мінус-три -головний міністр, Мінус-чотири - міністр поліції, я - фрейліна, Мінус-шість - міністр додавання, Мінус-сім - міністр віднімання, Мінус-вісім - міністр множення, і Мінус-дев’ять -міністр ділення. А числа, що складаються з двох і більше цифр -простий народ.

- Нічого не розумію!

- У нашому світі відємних чисел свої закони. Чим більшу величину має число в світі Додатніх чисел, тим менше його значення стає, якщо попереду стоїть мінус.

- Який жах! Мені потрібно терміново повернутися додому. Але як?

- Заховай свій фальшивий мінус в лісі і йди на межу. Нуль відправить тебе до твого світу, тільки заплатиш штраф за самовільну прогулянку.

Так все і трапилося, як передбачала Мінус-пять. П'ятірка повернулася додому, замовила в майстерні собі новий Плюс, і зробила дуже важливий висновок: «Те, що здається великим зараз, в іншій ситуації стає маленьким. Потрібно поважати інших і не зазнаватися».

 

Додатні і Від’ємні числа

В світі існують дві півкулі, це Північна і Південна, а між ними великий океан. Північна півкуля дуже холодна, а Південна - дуже спекотна. Ці півкулі заселяють числа. Ось тільки числа не прості, а з протилежними знаками. Північна півкуля - це множина Від’ємних чисел, Південна півкуля - це множина Додатних чисел, великий океан - це «нуль». Обидві півкулі починаються з одиниці, а закінчуються нескінченністю. Якщо додати числа на цих півкулях, вони дорівнюватимуть «нулю» або океану. Якщо з'єднати дві півкулі, то отримаємо множину цілих чисел або Земну кулю.

 

 

 

 

Якщо мені вдавалося добитися, що дитина, в розвитку мислення якої зустрічалися серйозні проблеми, придумала казку, зв'язала в своїй уяві декілька предметів навколишнього світу – це означає, що можна сказати з упевненістю, що дитина навчилася мислити.

В.А. Сухомлинський

 

 

 

 

 

 

 

1

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Додавання і віднімання додатних і від’ємних чисел Урок математики в 6 класі Вчитель математики Тяпчанської ЗОШ I-III ступенів Владика Р. Д.

Номер слайду 2

МЕТА УРОКУ: Відпрацювати навички додавання і віднімання раціональних чисел, навички роботи з тестом. Розвивати активність, раціональність, гнучкість мислення, комунікативні вміння учнів, увагу, пам'ять, мову, логічне мислення, самостійність; Виховувати прагнення досягти поставлену мету, відчуття відповідальності, впевненості в собі, вміння працювати в колективі, орієнтувати учнів на самовизначення і самоактуалізацію.

Номер слайду 3

ЯК НЕМАЄ НА СВІТІ БЕЗ НІЖОК СТОЛІВ, ЯК НЕМАЄ НА СВІТІ БЕЗ РІЖОК КОЗЛІВ, КОТІВ БЕЗ ВУСІВ І БЕЗ ПАНЦИРЯ РАКІВ, ТАК НЕМАЄ В АРИФМЕТИЦІ ЧИСЕЛ І ДІЙ БЕЗ ЗНАКІВ!

Номер слайду 4

№ 1010. ЗАПОВНІТЬ ТАБЛИЦЮ 1 2 3 4 5 6 7 а 3 -2,5 -5,7 - 1,9 3,8 8,12 0,09 в -7 -12,5 -3,4 2,31 -9,42 -3,49 -12 а+в -4 -15 -9,1 0,41 -5,62 4,63 -11,91 а-в 11 10 -2,3 -4,21 13,22 11,61 12,09 ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ.

Номер слайду 5

0 а 0 х 0 а х 0 у 0 в у 0 |х| у № 997. Відомо, що а і в додатні, а х і у – від’ємні. Порівняйте. а б в г д е а

Номер слайду 6

ГРА “ЛАНЦЮЖОК ВЗАЄМОДІЙ”. НАЗВИ ЧИСЛА, КОЖНЕ З ЯКИХ ЗНАХОДИТЬСЯ НА ВІДСТАНІ 5 ВІД -2. а) в) +5 -5 -2 +5 = 3 -2+(-5) = -7

Номер слайду 7

РОБОТА В ПАРАХ Із даних чисел вибрати будь-які два і запропонувати сусідові за партою: -25 і 13, -6 і -12, 18 і -7 Виконати завдання: Порівняти ці числа Знайти суму Знайти різницю Знайти суму модулів цих чисел Знайти модуль різниці цих чисел

Номер слайду 8

-25<13 -6>-12 18>-7 -25+13=-12 -6+(-12)=-18 18+(-7)=11 -25-13=-38 -6-(-12)=6 18-(-7)=25 |-25|+|13|=38 |-6|+|-12|=18 |18|+|-7|=25 |-25-13|=38 |-6-(-12) |=6 |18-(-7) |=25 ПЕРЕВІР СУСІДА

Номер слайду 9

Номер слайду 10

ЗАРЯДКА ДЛЯ ОЧЕЙ

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

1. -3,4+(-1,8). 9. -11,3+16,6 17. – 9,2 + 9,2 25. – 14,5 + 4,9 2. -3,2+(-4,8) 10. 15+(-9,3) 18. 4,6 + (- 10) 26. – 14,4 + 8,3 3. -11,3+7,8 11. -4,1+12,1 19. – 13,8 + 10,9 27. 37,1 + (- 37,1) 4. -37+(-5) 12. -3,5+(-4,1) 20. 3,2 + (- 11,2) 29. 15,1 + ( - 5,8) 5. -4,8+(-3,5) 13. 1,6 + (- 1,6) 21. – 18 + 12,5 30. 11,4 + (- 17,5). 6. -4,5+(-4,7) 14. – 9,6 + 3,5 22. – 19,1 + 10,8 28. -13 + 5 7. -0,5+(-4,9) 15. 16,3 + (- 8,3) 23. – 7,1 + 3,6 8. -21,4+27,1 16. – 4,9 + (- 2,7) 24. – 18,5 + 10,9 ГРА «ПОЛЕ ЧУДЕС» а б д е ж и к м о п р з т у ь ч і -7,6 9,3 -3,5 -6,1 -9,2 -5,4 -2,9 8 -8 -5,2 -42 5,7 0 -8,3 5,3 -9,6 -6,1

Номер слайду 15

1 2 3 4 5 6 7 8 9 П о д р у ж и с ь 10 з 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 м а т е м а т и к о ю 22 23 24 25 26 у д а ч і 27 28 29 30 т о б і 1 2 3 4 5 6 7 8 9 П о д р у ж и с ь

Номер слайду 16

-32- (-3, 2) -15-17 -28,8-(-31,2) -0,6+0,06 2,4 – (- 4,7) 7,1-7,7 -1,04- 13,96 -0,54 – 0,5 СІДНЕЙ ЛОНДОН АФІНИ МАТХЕТЕН ПАРИЖ ПІЗА ТЯПЧЕ

Номер слайду 17

Прикмети зловмисника кругле обличчя, блакитні очі, руде волосся, прямий ніс, вузькі губи, чорні вусики.

Номер слайду 18

ПІДСУМОК УРОКУ -6+?=-11 -15-17=? ?-4 =-7 -14+21=? -41+?=-12 -13+(-29)=? Які правила допомогають розв’язати дане завдання?

Номер слайду 19

НЕ ВИКОНУЮЧИ ОБЧИСЛЕНЬ, ПОРІВНЯЙТЕ: -15 + 8 -15 -2,3 - 4,5 -2,3 25 – 73 - 73 - 9,1 + ( - 2) - 2 > < < >

Номер слайду 20

ПРИТЧА Йшов мудрець, а назустріч йому троє людей, які везли візки з каменями для будівництва. Мудрець задав кожному запитання: «Що ти робив цілий день?» Перший з усмішкою відповів, що цілий день возив прокляті камені. Другий відповів: «Я сумлінно виконував свою роботу.» Третій посміхнувся, обличчя його засвітилося радістю і задоволенням: «А я брав участь в будівництві храму!»

Номер слайду 21

Хто працював як перша людина? Хто працював добросовісно? Хто приймав участь в будівництві храму?

Номер слайду 22

Є питання… Не зрозуміло! Все зрозуміло! №1051, № 1012, № 1065. Домашнє завдання

Номер слайду 23

Спасибі

Перегляд файлу

Інтегрований урок математика + інформатика

                                 6 клас                             

Тема: Додавання і віднімання раціональних чисел

Тип уроку: Узагальнення і систематизації знань

Вид уроку: урок-практикум

Обладнання уроку: компютерний клас (програмне забезпечення: текстовий і графічний редактор), картки з тестовим завданням,  маршрутний лист.

 

Мета уроку:

  1. Відпрацювати навички додавання і віднімання раціональних чисел, навички роботи з тестом.
  2. Розвивати активність, раціональність, гнучкість мислення, комунікативні вміння учнів, увагу, пам'ять, мову, логічне мислення,   самостійність;
  3. Виховувати прагнення досягати поставлену мету, відчуття відповідальності, впевненості в собі, уміння працювати в колективі,  орієнтувати учнів на самовизначення і самоактуалізацію.

Сценарій уроку.

  1.          Організаційний момент. Вітання вчителя та учнів

Я дуже рада вас вітати на цьому не звичайному уроці. Чим він не звичайний? Сьогодні ми з вами підводимо підсумки з теми «Додавання і віднімання раціональних чисел» і готуємося до написання контрольної роботи. Тому я бажаю вам натхнення, успіху, плідної праці. І ви теж побажайте один одному удачі та гарного настрою.

Психологічний прийом «Посміхніться одне одному та побажайте успіху».

  • Що б Ви хотіли дізнатися на сьогоднішньому уроці?
  • Чого Ви хотіли б навчитися?

На дошці виписуються початкові запитальні слова з цих основних питань, таким чином, відбувається народження основної пунктирної лінії (траєкторії) уроку.

 

Перед вами на парті маршрутний лист нашого уроку, напишіть своє імя і візьміть собі фломастер з коробки того кольору, який записано у маршрутному листі. Ним  ви повинні записувати відповіді на картках, які одержить ваша група.

 

  1.  Перевірка домашнього завдання. (за допомогою слайдів)

Хто задоволений тим як він впорався з домашнім завданням? Поставте собі оцінку за домашнє завдання. № 997, 1010.

 

  1. Актуалізація опорних знань.

Закінчити речення:

1) сума двох відємних чисел число _______________________;

2) щоб знайти модуль суми треба ___________________________

3) щоб додати два числа з різними знаками треба від більшого модуля

_________________ менший;

             Щоб від одного числа відняти друге треба:

  1.     до зменшуваного ______________________________________;
  2.     використати одне з правил додавання.

3) Щоб розкрити дужки треба:

  1.                                   подивитися який знак стоїть перед дужками:
  •              якщо „+”, то _____________________________________________;
  •              якщо „ - ” , то _______________________________________________.

Перевірте себе поставте оцінку за теорію, порівняйте з тим як ви знали це правило на попередніх уроках. У кого покращився результат?

 

  1. Гра “Ланцюжок взаємодій”. Треба по черзі називати числа, щоб вийшов ряд чисел, починаючи від нуля, кожне з яких знаходиться на відстані 5 від попереднього.

Починаємо від -2 (3 та -7); -7 (-2 та -12);  -12 (-17 та -7);  -17 (-22 та -12)

 

  1.        Наступне завдання -  Робота в парах:
  1.   -25  _  13            -6  _ -12              18  _ -7
  2.   -25+13=            -6+(-12)=           18+(-7)=
  3.   -25-13=             -6-(-12)=            18-(-7)=
  4.  |-25|+|13|=          |-6|+|-12|=          |18|+|-7|=
  5.    |-25|-|13|=           |-6|-|(-12)|=6       |18|-|(-7)|=

         Перевір сусіда

  1. -25<13                          -6>-12              18>-7
  2. -25+13=-12              -6+(-12)=-18      18+(-7)=11
  3. -25-13=-38               -6-(-12)=6           18-(-7)=25
  4. |-25|+|13|=38             |-6|+|-12|=18    |18|+|-7|=25
  5. |-25-13|=38                |-6-(-12) |=6        |18-(-7) |=25
  1. Математичний диктант. На екрані з'являються рухомі кораблики. На борту кожного кораблика записаний приклад, який необхідно розвязати і відповіді записати в зошит. Потім здійснюється перевірка. Вчитель називає правильні відповіді, а учні перевіряють і ставлять собі оцінку

 

 

 

 

 

 

 

  1. Зарядка для очей.     Це наступні вправи:
  1.          Учні не повертаючи голови, стежать очима за рухом точки. Слайд 9
  2.          Закрити очі. Уявити, що ніс виріс, як у Буратіно, вмочити його, як в казці, в чорнило і написати якомога красивіше носом в повітрі новий термін " Раціональні числа", це  зробимо спочатку  тільки в думках, потім з рухом голови; зафіксувати перед очима записане слово, запам'ятати його.

 

 

  1. Робота в групах. Подорож по країнах і континентах.

 

Сюжетна лінія: вступне слово вчителя:  

 Наступне наше завдання теж цікаве. Учні нашого класу склали свою власну  казку про раціональні числа, кращі роботи ввійшли  в літературно-художню збірку,  яку ми хочемо залишити в методичному кабінеті школи. Але  сталася надзвичайна ситуація – пропала Чарівна книга «Раціональні числа» (демонстрація книжки). Для пошуку Зловмисника організовуються «Детективні агентства»:  (учні класу обєднуються в 3 групи детективи, криптографи,           ).

Кожна група отримує картки із основним завдання для «Детективних агентств».

 

 Гра «Математичне доміно». 1 команда

 

Перше детективне агенство визначає маршрут подорожі, якщо вона починається в Тяпче. Отримавши відповідь прикладу, записаного біля нашої школи, ви зможете дізнатися подальший маршрут. Необхідно зауважити, що запис кожного прикладу починається з вже отриманої раніше відповіді.

Учасники гри мають покласти картку до картки так, щоб за завданням була відповідь на нього.

Використовуючи текстовий редактор «WORD» та результати роботи над тестовими завданнями, відобразити маршрут детективного агенства на екрані компютера.

Робота групи оцінюється за відповідністю намальованого маршруту до оригіналу на слайді. Оцінювання роботи кожного учня здійснюється шляхом взаємооцінювання.

          Подорож детективів по країнах і континентах  розпочинається в Тяпче.

           Зобразити маршрут, по якому  пройшли детективні агенти.

 

?

-15

-7

14

12

0

11

 

 

 

 

 

-14

 

 

 

 

 

13

 

6

 

 

 

-100

 

 

 

-100

 

Колір

фломастера

чорний

червоний

синій

зелений

коричневий

 

 

    Гра  «Детективи».  2 команда

 

Друга  команда – повинна скласти фоторобот крадія, якщо  кожний учень виконає по 1 завданню на додавання і віднімання раціональних чисел, і правильні відповіді – це основні прикмети зовнішності.

 

Один  учень з кожної групи,  який закінчить роботу раніше, може перейти до компютера.

     Робота в графічному редакторі «Paint» За ознаками визначеними над тестовими завданнями, учні малюють портрет Зловмисника.

Прикметники Зловмисника: кругле обличчя, блакитні очі, руде волосся, прямий ніс, вузькі губи, чорні вусики.

Робота групи оцінюється за відповідністю намальованого портрета оригіналу. Оцінювання роботи кожного учня здійснюється шляхом взаємооцінювання.

 

 

Тестові завдання

  • Форма обличчя:

 Розвяжіть рівняння 3,16 + х = 1,53

 а) 2,07;  овальне;  б) – 2,07; кругле;   в) 5,13; витягнуте;  г) – 5, 13; квадратне.

  • Колір очей:

  Обчислити: 5 +(- 9) – ( - 15) – ( - 6) + 15 – 30

          а) 22; зелені;       б) – 2; карі;        в) 2; блакитні;    г) – 15; чорні.

  • Волосся:

   Не виконуючи обчислень, порівняйте суму та різницю чисел:

              - 6, 78 + (- 9,24)

    а)сума більша за різницю; чорні прямі;     

    б) сума менша за різницю; руді прямі;

    в) сума дорівнює різниці; світлі хвилясті;

    г) не можна визначити; чорні кучеряві/

  • Форма носа

Скільки цілих чисел розташовано на координатній прямій між числами – 5 і 7. Знайти їх суму.

а) 11; - 11; картоплею               б) 13; - 13; кирпоносий  

 в) 12; 12; з горбинкою            г) 11;11; прямий

  • Губи:

Розвяжіть рівняння – 4 ⅔ - х = - 2 ⅓

 а) 2,5; бантиком      б)  - 2 ⅓; вузькі    в) 6 ⅓; пухкі    г) - 6 ⅓ ; куточки опущені вниз.

  • Особливі прикмети

Розвяжіть рівняння //х/ - 7/ = 12

а) х=19; світлі пишні вуса;  б) х = - 19; родимка на лівій щоці;

в) х1 = 19; х2 = - 19; х3 = - 5;  маленька чорна борідка;

г) х1 = 19; х2 = - 19; чорні вусики. 

 

?

-15

7

-14

12

0

11

 

 

 

 

 

14

 

 

28

 

 

-13

 

   -20

 

 

 

-100

 

 

 

 

 

Колір

фломастера

чорний

червоний

синій

зелений

 оричневий

 

 

   Гра  «Поле чудес».    3 команда. Крадій залишив шифровку. Вам потрібно прочитати його послання нам. Розв’яжи приклади, запиши в таблицю і заміни відповідною буквою і підстав у віконце лабіринту. Яке послання?

1. -3,4+(-1,8)       9. -11,3+16,6         17. – 9,2 + 9,2          25. – 14,5 + 4,9

2. -3,2+(-4,8)      10. 15+(-9,3)          18. 4,6 + (- 10)         26. – 14,4 + 8,3

3. -11,3+7,8        11. -4,1+12,1          19. – 13,8 + 10,9      27. 37,1 + (- 37,1)

4. -37+(-5)          12. -3,5+(-4,1)        20. 3,2 + (- 11,2)      29. 15,1 + ( - 5,8)

5. -4,8+(-3,5)       13. 1,6 + (- 1,6)      21. – 18 + 12,5         30. 11,4 + (- 17,5).

6. -4,5+(-4,7)       14. – 9,6 + 3           22. – 19,1 + 10,8

7. -0,5+(-4,9)       15. 16,3 + (- 8,3)     23. – 7,1 + 3,6

8. -21,4+27,1       16. – 4,9 + (- 2,7)    24. – 18,5 + 10,9      28.  -13+5

а

б

д

е

ж

и

к

м

о

п

р

з

т

у

ь

ч

    і

    і

-7,6

9,3

-3,5

-6,1

-9,2

-5,4

-2,9

8

-8

-5,2

-42

5,7

0

-8,3

5,3

-9,6

 

-6,1

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

П

о

д

р

у

ж

и

с

ь

 

10

з

 

 

 

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

м

а

т

е

м

а

т

и

к

о

ю

 

22

23

24

25

26

27

28

29

30

   у

д

а

ч

і

т

о

б

і

 

 

  1.               Підсумки уроку.

Поставити замість знаку запитання число , щоб одержати правильну рівність.

Які  правила допомогають розв’язати дане  завдання?


 -13+(-29)=?

-41+?=-12

-14+21=?

?- 4 = -7

-15-17=?

-6+?=-11


 

  1.               Демонстрація збірника казок

               Один учень зачитує свою складену казку.

  • “На що Ви звертатимете свою увагу при прослуховуванні казок?”

               Ті  учні, які малювали свої математичні символи, оформили пересувну виставку.

  • «Твої числа схожі на смішних чоловічків або на геометричні фігурки, виготовлені з кольорового пластиліну (поясни свій вибір кольору)». Розкажи про характер кожного персонажу твоєї казки. Як це пов'язано з властивостями даних чисел?

Повернемося до ваших побажань на початку уроку і дамо відповідь

  • Чи всі поставлені завдання були виконані?

 

  1.          Домашнє завдання.   1012, 1051, 1065.                             .

 Повторити все про раціональні числа. Готуємось до контрольної роботи.

  1.          Завдання учням по рефлексії їх діяльності:

а) - Що нового Ви дізналися сьогодні на уроці, чому навчилися?

  - Чи всі завдання уроку виконані?

- Намалюйте, будь ласка, графік вашого настрою на сьогоднішньому уроці.

- Які значень на ньому більше – додатніх  чи відємних?

- Проаналізуйте цю ситуацію.

б) Намалюйте колективну картину “Наш клас”,  де кожен з Вас буде яким-небудь цілим числом (додатним, від’ємним чи нулем).

- Які числа використовувалися найчастіше? 

-Як ти думаєш, чому?

-Що, по-твоєму, означають ці числа?

             

 

 Пропоную вибрати смайлик. Учні піднімають руку, хто вибрав перший смайлик, тоді другий, третій

 

               

 

 

Бажаю всім присутнім я радості, удачі!

Приходьте на уроки, розвязуйте задачі!

 

 

1

 

Перегляд файлу

Варіант-1.

1. Закінчити речення:

1) сума двох відємних чисел число _______________________;

2) щоб знайти модуль суми треба ___________________________

3) щоб додати два числа з різними знаками треба від більшого модуля

_________________ менший;

             Щоб від одного числа відняти друге треба:

  1.     до зменшуваного ______________________________________;
  2.     використати одне з правил додавання.

3)Щоб розкрити дужки треба:

  1.                                   подивитися який знак стоїть перед дужками:
  •              якщо „+”, то _____________________________________________;
  •              якщо „ - ” , то _______________________________________________.

 2. а) -8 – 5      б) -15 – ( -3)     в) 8 – (-20)         г) -3 -9

 3.  а) -3 -2         б) 4 – ( -2)           в) 1 – ( -12)          г) 1- (-2)

4. а) 2 – 5 = 2 … ( - 5 )             б) 25 – ( -12 ) = 25…12

в) 12 -15 = 12 + ( …15)       г) 13 – ( - 7) = 13 + ( …7)     д) -171 – ( -99) = -171 … ( …99)

5.:

  1. Чи є помилки?

а) -9 -4 = -9 + ( -4)            б)  10 – ( -4) = 10 + ( -4)           в) 8 - ( -4) = 8+4          г) -4 – 10 = 4 + ( -10) .

7.  а) 12 – ( -5) = 12 + ( ..) = …;       б) 12 – ( …) = 12 + (-21) = …;       в) … - 6 = … + ( -6) = -3    

 г) -76 – ( -79) = …+ …=…;      д) -32 - …= …+…=-5;                         е) … - (-71) = …+…=0.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Варіант-2.

1. Закінчити речення:

1) сума двох відємних чисел число _______________________;

2) щоб знайти модуль суми треба ___________________________

3) щоб додати два числа з різними знаками треба від більшого модуля

_________________ менший;

             Щоб від одного числа відняти друге треба:

  1.     до зменшуваного ______________________________________;
  2.     використати одне з правил додавання.

3)Щоб розкрити дужки треба:

  1.                                   подивитися який знак стоїть перед дужками:
  •              якщо „+”, то _____________________________________________;

якщо „ - ” , то _______________________________________________. 2.      2.    а) -18 –15      б) -115 – ( -13)     в) 87 – (-201)         г) -137 -92

 3.  а) -136 -24         б) 41 – ( -21)           в) 111 – ( -102)          г) 781- (-652)

4. а) 21 – 52 = 21 … ( - 52 )             б) 205 – ( -102 ) = 205 …102

  -135 = 12 + ( …135)       г) 143 – ( -97) = 143 + ( …97)     д) -11 – ( -92) = -11 … ( …92)

5.

6. а) -19 -42 = -19 + ( -42 )            б)  910 – ( -34) = 910 + ( -34)           в) 86 - ( -41) = 86+41          г) -409 – 103 = 409 + ( -103) .

7.  а) 102 – ( -15) = 102 + ( ..) = …;       б) 127 – ( …) = 127 + (-21) = …;   

   в) … -56 = … + ( -56) = -31     г) -36 – ( -9) = …+ …=…;     

    д) -302 - …= …+…=-50;                         е) … - (-701) = …+…=0.

 

 

 

 

 

 

 

Варіант-1.

  1. Пройти лабиринт:результат першого є зменшуваним або від’ємником наступного прикладу

  1.  

?

-15

-7

14

0

 

?

-15

7

-14

0

11

 

 

 

 

11

 

 

 

 

-14

 

 

 

 

14

 

 

28

 

13

 

6

 

 

-13

 

-20

 

 

-100

 

 

 

-100

-100

 

 

 

 

  1. Вставити знак дії

                                                                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Варіант-2.

  1. Пройти лабиринт:результат першого є зменшуваним або від’ємником наступного прикладу

2.  

?

-15

-7

14

0

 

?

-25

7

-18

0

11

 

18

 

 

11

 

18

 

 

-14

 

 

 

 

14

 

 

-4

 

13

 

 

-1

 

-13

 

 

 

 

-100

 

 

 

 

-100

 

 

 

 

 

  1. Вставити замістьзнака « ? »  знак дії і числа і числа:

                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема «Додавання і віднімання раціональних чисел».

 

БІЛЕТ 1. ВИКОНАТИ ДОДАВАННЯ:

Ви повинні розв’язати приклади, вибрати правильну відповідьі на контрольному талоні поставити хрестик в потрібному місці.

1. (-19)+(-3)=      2. (-344)+(-52) =        3. (-4,8) + (-12,5) =

1. (-22)  9. (-292)                              10. 7, 7

2. 22                       4. (-396)                                8. (-17,3)

3. (-16)                    6. 392                                  11. 17,3

5. 16                        7. 396                                  12. 19,2

4. (-25, 346) + (-7,27)=    5. (-14) +120 =      6. 2 +(-1,05)=

13. 32,616              17. -134                               25. -3,05

14. 18,076              19. 134                                24. -1,25

15. -32,616             18. 106                                22. 1,07

16. -18,076             21. 98                                 20. 0,95

7. (-85,52) +3,144 =  8. (-10,76)+56,3=   9. 0,643+(-3,42)=

23. (-81,376)          29. (-45,54)                        33. (-4,063)

26. (-54,376)          30. (-67,06)                        34. (-3,685)

27. (-87,664)          31. 66,79                            35.( -2,777)

28. (-80,908)          32. 45,54                            36. 4,063                         

 

БІЛЕТ 2. ВИКОНАТИ ДОДАВАННЯ:

Ви повинні розв’язати приклади, вибрати правильну відповідьі на контрольному талоні поставити хрестик в потрібному місці.

1.  (-23)+(-8)=    2. (-117)+(-28) =      3. (-24,3) + (-1,9) =

1. 31                      5. 145                     12. (-26,2)

2. (-15)                  6.  (-89)                   7. (-22,4)                  3. (-31)                  10. (-145)                9. 26,2                

4. 19                       8. 89                       11.(-25,39)

4.(-38, 127) + (-5,43)= 5. (-12) +76 =    6. 5 +(-3,854)=

14. 32,687                17.(-88)                  20. 8,854

15. (-33,084)            18. (-64)                 26. 1,146

13. (-43,557)            21. 64                     25. (-3,859)

16. 43,557                19. 88                     22.(-8,854)

7. (-95,37) +4,724= 8. (-7,23)+18,6 =  9. 0,072+(-4,2)=

23. (-100,094)         29. 25,83                  31. (-4,128)

28. (-90,646)           30. 11,37                  33. (-4,272)

24. 100,094             32. (-11,37)              34. (-4,0 74)

27. 99,761              36. (-25,83)               35. 4,128                       

 

БІЛЕТ 3. ВИКОНАТИ ДОДАВАННЯ:

Ви повинні розв’язати приклади, вибрати правильну відповідьі на контрольному талоні поставити хрестик в потрібному місці.

1. (-42)+(-17)=    2. (-273)+(-39) =        3. (-56,3) + (-7,8) =

1. (-25)                     5. (-312)                           12. 48,5

2. (-59)                     6. 147                               14. (-64,1)

3.  59                        7. (-235)                             8.  (-48,5)

4. 74                         9. 235                               10. 64,1

4. (-46, 243) + (-0,93)=  5. (-11) +96 =       6. 32 +(-12,3)=

11. (-45,313)           16. (-106)                          21.44,3

13. 46,15                 19. 85                                22. 19,7

17. (-47,173)           18. 107                               23. (-44,3)

15. 45,313               20. (-85)                             24. (-19,7)

7. (-65,84) +2,547 =    8. (-9,37)+18=         9. 0,05+(-2,4)=

25. 68,387              30. (-9,55)                           31. (-2,46)

26. 63,293              28. 27,37                             34. 2,09

27. 67,631              32. (-8,63)                            35. 2,35

29. (-63,293)          33. 8,63                                36. (-2,35)                         

 

БІЛЕТ 4. ВИКОНАТИ ДОДАВАННЯ:

Ви повинні розв’язати приклади, вибрати правильну відповідьі на контрольному талоні поставити хрестик в потрібному місці.

1. (-34)+(-7)=    2. (-232)+(-49) =   3. (-9,3) + (-42,8) =

2. 41   7. (-281)                       10. (-33,5)

3. (-27)                     1. 183                             9. (-52,1)

5.  27                        4. 281                           13.  33,5

6. 41                         8. (-183)                       15. 74

4. (-32, 284) + (-3,53)=     5. -11 +96 =         6. 26 +(-0,06)=

12. (-28,754)             16. 88                           24. 25,94

11. (-35,814)             19. (-114)                     26.( -29,06)

14. 35,337                 20. 114                         23. (-25,94)

17. 35,814                 22. (-86)                       21. 29,06

7. (-84,32) +1,239 =  8. (-8,54)+39 =         9. 0,253+(-9,5)=

28. (-85,559)             27.  30,46                     34. (-9,247)

25. (-83,081)             31. 47,54                      35. (-9,753)

29. 85,271                 32. (-47,54)                  36. 9,258

30. 85,559                 33. 31,46                     18. 9,753    

 

 

 

 

 

БІЛЕТ 5. ВИКОНАТИ ДОДАВАННЯ:

Ви повинні розв’язати приклади, вибрати правильну відповідьі на контрольному талоні поставити хрестик в потрібному місці.

1. ( -19)+(-3)=      2. (-344)+(-52) =       3. (-4,8) + (-12,5) =

1. 22   5. (-292)                             9. 17,3

2. (-16)                     6. (-396)                          10. 7,7

3. (-22)                     7.  396                             11.  (-17,3)

4. 16                         8.  392                             12. 19,2

4. (-25, 346) + (-7,27)=   5. (-14) +120 =       6. 2 +(-1,05)=

13.(-32,616)          16. (-106)                            22. 1,07

14. (-18,076)         18. (-134)                            24. (-3,05)

17. 32,616             21. 98                                  20. 0,95

15. 18,076             19. 134                                25. (-1,25)

7. (-85,52) +3,144 =    8. (-10,76)+56,3=    9.  0,05+(-2,4)=

27. (-54,376)          30. 66,79                            34. 4,063

23. (-81,376)          31. (-45,54)                        35. (-2,777)

28. (-87,664)         32. 45,54                             36. (-3,685)                         

 

БІЛЕТ 6. ВИКОНАТИ ДОДАВАННЯ:

Ви повинні розв’язати приклади, вибрати правильну відповідьі на контрольному талоні поставити хрестик в потрібному місці.

1.  (-23)+(-8)=        2. (-117)+(-28) =     3. (-24,3) + (-1,9) =

1. (-33)          5. 89                         9. (-25,39)

2. (-19)                            6. (-89)                   10.(-26,2)

3. (-15)                            7. 145                     13. ( -22,4)

4. 31                                8. (-145)                 14. 26,2

4. (-38,127) + (-5,43)=   5. (-12) +76 =        6. 5 +(-3,854)=

11. (-33,084)                  18. 88                        19.  1,146

17. 32,697                      22.( -88)                     20. 8,854

12. (-43,557)                  21. (-64)                     25. (-3,859)

16. 43,557                      15. 64                         27. (-8,854)

7. (-95,37) +4,724 =    8. (-7,23)+18,6=    9.  0,072+(-4,2)=

23. (-100,094)                 32. (-25,83)                34. (-4,074)

28. (-90,646)                   29. (-11,37)                33. (-4,128)

24. 99,761                        30. 11,37                   36. (-4,272)      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

БІЛЕТ 7. ВИКОНАТИ ДОДАВАННЯ:

Ви повинні розв’язати приклади, вибрати правильну відповідьі на контрольному талоні поставити хрестик в потрібному місці.

1. (-42)+(-17)=     2. (-273)+(-38) =       3. (-56,3) + (-7,8) =

1. 74 5. (-311)                          11. (-48,5)

2. (-59)                  6. (-235)                           15. 64,1

3.( -25)                  7. 147                               10. 48,5

4. 59                      8. 235                               14. (-64,1)

4. (-46,243) + (-0,93)=   5. (-11) +96 =      6. 32 +(-12,3)=

9. 46,15                13.( -85)                             19. -44,3

17.( -47,173)        19. (-107)                           24. 19,7

12. 45,313            21. 85                                 23. 44,3

16.(-45,313)         20. 107                               25. (-19,7)

7. (-65,84) +2,547 =  8.(-9,37)+18 =    9. 0,05+(-2,4)=

22. 67,631           31. 8,63                            35. 2,09

29. 63,293           28. 27,37                          33. (-2,37)

30. 68,387           36. (-9,55)                        34. (-2,35)

26. (-63,293)       32.(-8,63)                         27. (-2,45)                         

 

БІЛЕТ 8. ВИКОНАТИ ДОДАВАННЯ:

Ви повинні розв’язати приклади, вибрати правильну відповідьі на контрольному талоні поставити хрестик в потрібному місці.

1. (-34)+(-7)=    2. (-232)+(-49) =         3. (-9,3) + (-42,8) =

1. (-27)         6. (-183145)         11.( -33,5)

2. 41                               7.  (-281)                8. 33,5

3. 27                                5. 183                    9. (-52,1)

4.( -41)                          10. 281                  13. 74

4. (-32, 284) + (-3,53)=  5. (-8) +96 =      6. 26 +( 0,06)=

18.( -35,814)                  14. 114                       19. 29,06

12. (-28,754)                  22. 88                          23. (-25,94)

15. 35,814                     17. (-86)                       21. (-20,06)

16. 35,337                     20. (-114)                     25.  25,94

7. (-84,32) +1,239 =     8. (-8,54)+39=    . 0,253+(-9,5)=

26. 85,559                     34. 31,46                     32. 9,258

24. 85,271                    29. 30,46                      31. (-9,753)

27. (-83,081)                28. (-47,54)                  35. 9,753

30. (-85,559)                33. 47,54                      36. (-9,248)

 

 

БІЛЕТ 1. ВИКОНАТИ ВІДНІМАННЯ:

Ви повинні розв’язати приклади, вибрати правильну відповідьі на контрольному талоні поставити хрестик в потрібному місці.

1. (-12) – 46 =        2. 59 - (-18)  =                 3. 7 – 96  =

1. 58 5. 41                                  10. (-103)

2. (-34)                  7. 77                                   13. 89

3.  34                     6. (-41)                                9.  (- 89)

4. (-58)                  8. (-77)                                11. 113

4. (- 5,34) – ( - 12,5 )=  5. 0 – ( -2,54) =    6. 9,64 – ( -7,2) =

12. 7,16                 20. ( – 2,54)                       25.  2,44

15. (-17,84)           16. 2,54                              23. -16,84

14. (- 7,16)            17. 0                                   22. 2,62

18. 17,36               21. 0,46                              19. 16,84

7. (-15) - 1,12 =  8. (-3) – ( -0,07) =  9.  - 1,593 – (-4,348) =

24.( -13,88)           29.  (-2,93)                           32. (-5,941)

28. 16,12               35.  (-3,07)                           31. 2,755

27. (- 16,12)           34. 3,07                                30. 5,941

26. 13,88                36. 2,93                                33. (-2,75)                         

 

БІЛЕТ 2. ВИКОНАТИ ВІДНІМАННЯ:

Ви повинні розв’язати приклади, вибрати правильну відповідьі на контрольному талоні поставити хрестик в потрібному місці.

1.  36 - (-9) =        2. (-76) - (-16) =                 3. 9,4 - 25,7 =

1. 27                          5. 60                               13. (-16,3)

2. 45                           9. 92                                6. 35,1

3. (- 27)                    11. (-60)                          12. 16,3

8.(-45)                        4. (-92)                            7. (-35,1)

4. 0 -  (-9,84)=     5. (-8,42) – (-15,6) =      25,34 - (-9,25)=

10. 0                         17. (-24,02)                       24. 16,09

15. 9,84                    18. 23,48                           23. 34,59

16. (-9,84)                19. 24,02                           21. (-16,09)

18. 0,16                    20. 7,18                            22. (- 34,59)

7.(– 76) - 4,32 = 8.(– 12) – (-5,42) =  9.(-7,654) - (-0,345) =

32. (-80,32)               26.( – 17,42)                     31. (-7,999)

27. (-72,32)               29. 6,58                             36. (-7,309)

25. 72,32                   34. (- 6,58)                        35. 7,999

30. 80,32                   28. 17,42                          33. 7,309

 

 

 

 

 

БІЛЕТ 3. ВИКОНАТИ ВІДНІМАННЯ:

Ви повинні розв’язати приклади, вибрати правильну відповідьі на контрольному талоні поставити хрестик в потрібному місці.

1.  (– 9) - (-25) =   2. 96 - (-34) =      3. (– 129) - 9,72 =

6. 16                     2. 62                                   11. 119,28

1. (- 34)                8. 130                                  12. 120

3. 34                     7.  (- 62)                               9.  138,72

4. (-16)                5. ( - 130)                             10. (- 138,72)

4. 0-(-0,999) = 5. (– 0,02)–(- 0,0156) = 6. (– 93,6)– 0,081 =

14. 0                16. (– 0, 356)                         20. 93,086

15. (-0,999)     21. (– 0,004)                          22. (-93,086)

18. 0,999         17. 0,0356                              25. (– 93,681)

13. 0,001         19. 0,0044                              23. (-93,086)

7. 24,4–(-0,867)=  8. (-24) – (-7,8) = 9.( -0,375)-(-24,967)=

28. 25,267        32. (-31,8)                             36. (-24,592)

24. 23,533        30. (-16,2)                             33. 24,592

26. 25,871        29. 16,2                             35. 25,342                         

 

БІЛЕТ 4. ВИКОНАТИ ВІДНІМАННЯ:

Ви повинні розв’язати приклади, вибрати правильну відповідьі на контрольному талоні поставити хрестик в потрібному місці.

1. (– 15)– 34 =     2. 82 - (-9) =               3.   5 - 48 =

1. (-49)    9. (- 73)                       5 . (- 43)

2. (-19)                     3. 91                           12. (- 53)

4. 49                         7. 73                           11. 53

6. 19                         8. (- 91)                      10. 43

4. (-3,72)- (- 0,89)=  5. (– 5,42) - 0 =       6.  (-20,7) -8,1 =

15. 2,83                    19.0                             21.  (-12,6)

13. 4,61                    18. 5,42                       22. (- 28,8)

16. (-4,61)                17. (-5,42)                   25. 12,6

14. (-2,83)                20. (– 0,58)                 23. 28,8

7. 5,73 – ( -5,64) =  8.(– 2)– ( - 3,42) = 9. (- 9,547)–( -12) =

24. 11,37                  30. (-5,42)                   32. (- 2,453)

28. 0,09                    31. 5,42                       35. 2,453

24.(-11,37)               26. 1,42                       36. 21,547                         

 

БІЛЕТ 5. ВИКОНАТИ ВІДНІМАННЯ:

Ви повинні розв’язати приклади, вибрати правильну відповідь на контрольному талоні поставити хрестик в потрібному місці.

1.( – 12) -46 =      2. 59 - (-18) =                 3.  7 - 96 =

1. 58                    5. 41                            9.  (- 103)

2.(- 34)                6. (- 41)                     10.  (- 89)

3. (-58)                7.  77                         13. 889 

4. 34                    8.  (- 77)                    11. 1133

4. (– 5,34) - (-12,5) = 5. 0 – ( - 2,54) =  6. (– 93,6)– 0,081 =

12.7,16              18. (– 2, 54)               21. 2,44

14. (- 17,84)      19. 0                           23. (-16,84)

17. (– 7,16)       15. 2,54                      24. 16,84

16. 17,39           20. 0,46                      22. 2,62

7. (-15) – 1,12 =  8. (-3) –(- 0,07) =  9.  (- 1,593)-(-4,348) =

27.(- 13,88)       30. (-3,07)                  33. (-5,941)

25. 16,12           31.  3,07                     34. (- 2,755)

26. (-16,12)       28. (- 2,93)                 36. 2,755                         

 

БІЛЕТ 6. ВИКОНАТИ ВІДНІМАННЯ:

Ви повинні розв’язати приклади, вибрати правильну відповідь і на контрольному талоні поставити хрестик в потрібному місці.

1.  36  – (- 9) =          2. (– 76) -  (-16) =    3.   9,4 – 25,7 =

1. (-27)                       4. (- 60)                      12 . 16,3

2. 45                           9. 92                           10. 35,1

5. (- 45)                      8. (- 92)                      11. (-35,1)

3. 27                           7. 60                             6. (– 16,3)

4. 0 -(- 9,84)=    5. (– 8,42)–(-15,6) =   6.  25,34 – (-9,25) =

15. (– 9,84)                20. 24,02                     23.  (-16,09)

13. 0                           17. 7,18                       19. 34,59

14. 9,84                      18. (-24,02)                 25. 16,09

16. 0,16                      22. 23,48                     24. (- 34,59)

7.(-76)– 4,32 =  8. (– 12)–(- 5,42) = 9.  (- 7,654)–(-0,345) =

26. (-72,32)                 29. (-6,58)                   34. (-7,999)

21. (-80,32)                 30. (– 17,42)                35. 7,999

28. 80,32                     26. 6,58                        32. (-7,309)                         

 

БІЛЕТ 7. ВИКОНАТИ ВІДНІМАННЯ:

Ви повинні розв’язати приклади, вибрати правильну відповідь і на контрольному талоні поставити хрестик в потрібному місці.

1. (– 9) - (-25) =  2. 96 - (-34) =          3. (– 129) - 9,72 =

1. 16 8. (-62)                      11. (- 138,72)

2.  34                     9. 130                          7. 119,28

4. (-16)                  6.   62                        12.  120

5. (-34)                  3.  (- 130)                  10. 138,72

4. 0 - (-0,999) =  5.(– 0,02)–(-0,0156) =  6.(– 93,6)–0,081 =

14. 0                   17. (– 0, 0356)            21. 93,086

16. (-0,999)        22. (– 0,0044)             19. (-93,086)

13. 0,999            18. 0,0356                   25. (– 93,681)

15. 0,001            20. 0,0044                   23. (-93,519)

7. 24,4–(-0,867) = 8. (-24) – (-7,8) = 9.(-0,375)-(-24,967) =

27. 25,267           29. (-31,8)                  35. (-24,592)

24. 23,533           30. (-16,2)                  34. 24,592

26. 25,871           29. 16,2                      36. 25,342                         

 

БІЛЕТ 8. ВИКОНАТИ ВІДНІМАННЯ:

Ви повинні розв’язати приклади, вибрати правильну відповідь і на контрольному талоні поставити хрестик в потрібному місці.

1.(– 15) –34 =        2. 82 - (-9) =              3.   5 - 48 =

5. (-49)                     7. (- 73)                     16 . (- 43)

1.(-19)                       8. 91                         34. (- 53)

2. 49                          6. 73                            9. 53

4. 19                          3. (- 91)                      10. 43

4. (-3,72)-(- 0,89)=   5. (– 5,42) - 0 =        6.  (-20,7) -8,1 =

14. 2,83                     13. 0                             21.  (-12,6)

12. 4,61                     17. 5,42                        23. (- 28,8)

11.(-4,61)                  20. (-5,42)                    19. 12,6

18. (-2,83)                 15. (– 0,58)                   24. 28,8

7. 5,73 – (-5,64) =  8.(– 2)–(- 3,42) =  9.  (- 9,547)–(-12) =

31. 11,37                30. (-5,42)                        32. (- 2,453)

25. 0,09                  29. 5,42                            35. 2,453

22.(-11,37)             33. 1,42                            27. 21,547                         

 

КОНТРОЛЬНИЙ ТАЛОН

БІЛЕТ № __________________

Прізвище_________________

КЛАС    6

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

 

КАРТОЧКА ДЛЯ ПЕРЕВІРКИ з ТЕМИ « ДОДАВАННЯ ЧИСЕЛ»

 

                             Білет -1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КАРТОЧКА ДЛЯ ПЕРЕВІРКИ З ТЕМИ « ВІДНІМАННЯ ЧИСЕЛ»

 

Білет -1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

КОНТРОЛЬНИЙ ТАЛОН

БІЛЕТ № __________________

Прізвище_________________

КЛАС    6

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

 

КОНТРОЛЬНИЙ ТАЛОН

БІЛЕТ № __________________

Прізвище_________________

КЛАС    6

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

 

КОНТРОЛЬНИЙ ТАЛОН

БІЛЕТ № __________________

Прізвище_________________

КЛАС    6

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

 

КОНТРОЛЬНИЙ ТАЛОН

БІЛЕТ № __________________

Прізвище_________________

КЛАС    6

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

 

КОНТРОЛЬНИЙ ТАЛОН

БІЛЕТ № __________________

Прізвище_________________

КЛАС    6

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

 

 

КОНТРОЛЬНИЙ ТАЛОН

БІЛЕТ № __________________

Прізвище_________________

КЛАС    6

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36


 

 

 

 


 

zip
Додано
12 серпня 2018
Переглядів
2304
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку