Інтегрований урок математики та біології, 6 клас

Про матеріал

Мета: узагальнити та поглибити знання учнів, поєднавши математичний та біологічний матеріали; виробляти вміння та навички розв'язування задач; розвивати логічне та абстрактне мислення, творчі здібності учнів, інтерес до вивчення математики та біології; виховувати бережне ставлення до навколиш­нього середовища, любов до природи і рідного краю.

Перегляд файлу

Інтегрований урок математики та біології, 6 клас

олімпійські ігри у світі тварин

Мета: узагальнити та поглибити знання учнів, поєднавши математичний та біологічний матеріали; виробляти вміння та навички розв'язування задач; розвивати логічне та абстрактне мислення, творчі здібності учнів, інтерес до вивчення математики та біології; виховувати бережне ставлення до навколиш­нього середовища, любов до природи і рідного краю.

ХІД УРОКУ:

Ведучий 1. Кожна тварина по-своєму пристосу­валася до умов життя. Природа наділила тварин без­ліччю засобів захисту і нападу та умінням користу­ватися ними. У природних умовах у тваринному світі боротьба за існування нерозривно пов'язана з ру­хом. У пошуках їжі, порятунку від хижаків тварини постійно рухаються, долаючи значні відстані і вста­новлюючи рекорди швидкості на суші, у воді і в повітрі.

Давні греки стверджували:

Хочеш бути здоровим — бігай,

Хочеш бути сильним — бігай,

Хочеш бути красивим — бігай,

Хочеш бути розумним — бігай.

Тварини, звичайно, не знають про цю заповідь, але вони її виконують завжди.

Ведучий 2. Довгий шлях довелося подолати тва­ринам до місця проведення Олімпійських ігор, які Олімпійський комітет вирішив провести в місті Со­нячних Зайчиків.

Усі квіти квітнуть тут одночасно: стрункі гордо­виті іриси й сором'язлива матіола, самозакохані нар­циси та скромні чорнобривці, розкішні яскраво-чер­воні канни і непомітна кімнатна примула. Тендітна болотяна незабудка мружить свої блакитні оченята поряд з мужнім едельвейсом. Барвисті братки ви­глядають з-за пишних півоній, а садові ротики ку­медно відкопилюють рожеві губи, тихенько здрига­ються сріблясті дзвоники конвалій. Переплітаючись між собою, квіти утворюють надзвичайно химерні будиночки — з вікнами, дверима, з красивими ґан­ками та верандами. Саме в цих квіткових хатинках і живуть Сонячні Зайчики. Доріжки посипані жов­тим пилком, рівними рядами виструнчилися рожі, лілеї, троянди.

Для розминки пропоную розв'язати задачу.

Задача 1. З 450 кг пелюсток троянди отримують 405 г олії. Скільки потрібно пелюсток троянди, щоб отримати 540 г олії?

Ведучий 1. Ретельно готувалися в місті Сонячних Зайчиків до зустрічі тварин, обладнали багато спортивних площадок, телецентр, культурний центр.

З глибини парку чути дзвінкий гомін. Розпочи­наються спортивні змагання.

Задача 2. Довжина парку прямокутної форми на 400 м більша від його ширини, причому довжина і ширина відносяться як 5 : 3. Скільки часу потрібно туристу, щоб обійти парк, якщо його швидкість 3 км/год?

Спортивний коментатор. Кілька годин тому відбулося урочисте відкриття Олімпійських ігор се­ред тварин. По олімпійському стадіону пройшли представники всіх видів тварин.

Наші відеокамери встановлені у чудовому ак­варіумі, де змагаються найменші істоти: амеба Зви­чайна та інфузорія Туфелька. Сили були не рівні. Інфузорія Туфелька, маючи 15 тисяч добре натре­нованих війок, здобула перемогу, її результат — 2,5 м/с.

Ведучий 2. Задача 3.  Якби з такою швидкістю ру­халися автомобілі, то як би ми записали цю швидкість?

Задача 4.   5 насосів протягом 3 год викачали 1800 відер води. Скільки води викачають 4 таких насоси за 4 год?

Задача 5.  Поділіть число 52 на три частини обер­нено пропорційно до чисел 4, 6 і 8.

Спортивний коментатор. Увага! Увага! Наші те­лежурналісти ведуть передачу зі стадіону. На біго­вих доріжках відбуваються змагання тварин з бігу на 200 м. На старт вийшли страус Штраусович, хорт Довгоніг, кінь Алмаз, кенгуру Рудик, заєць Каліфор­нійський, антилопа Вилорога, гепард Швидкий. На перших хвилинах уперед вийшли гепард і антилопа. За призові місця борються кенгуру і заєць, але по­мітно відстав страус.

Журналіст. Відомо, що серед ссавців найшвид­ший гепард. Переслідуючи жертву, на короткій дистанції до 500 м, він розвиває швидкість до 110- 140 км/год.

Задача 6. Маса коня і гепарда разом 1000 кг, причому маса коня у 3 рази більша, ніж маса гепарда.  Яка маса коня і яка маса гепарда?

Спортивний коментатор. Наші герої на фініші. І Першим прибіг гепард, другим — кенгуру, третім — страус.

А змагання продовжуються. Біг на 1500 м. На бігову доріжку вийшли: вовк, гієна, носоріг, кулан, верблюд, зебра і жираф. Старт дано! На перших хвилинах важко визначити майбутнього лідера. Всі спортсмени добре підготувалися, вони фізично розвинені, і артистично красиві, мають оригінальні спортивні і костюми.

Журналіст. Тварини, які беруть участь у цих змаганнях, мають різні характери, поведінку, і спо­соби життя у них різні. Вовк вражає легкістю своїх рухів, він ніби стелеться над землею, не змінюючи алюру, може пробігти великі дистанції, зберігаючи витривалість, розвиває швидкість 60—80 км/год. Не поступається йому гієна. В її поведінці поєдну­ються обережність з відвагою й агресивністю, вона здатна бігати зі швидкістю до 65 км/год. Кулан- це дуже швидкий і витривалий звір, може розвива­ти швидкість до 80 км/год. Жирафи теж непогані бігуни, вони вміють добре стрибати вгору на висо­ту до 2 м. Голова жирафа, коли він їсть, знахо­диться на висоті до 7 м. На таку висоту повинна піднятися кров від серця до головного мозку. Сер­це жирафа за хвилину пропускає 60 л крові.

Спортивний коментатор. А ось і наші пере­можці. Першим прибіг вовк, другим — кулан, тре­тьою — гієна.

Задача 7. Спекотного дня три верблюди випили бочку води за 10 хв. Скільки верблюдів за 6 хв вип'ють таку саму бочку води?

Спортивний коментатор. Ми продовжуємо трансля­цію ігор. Запрошуємо всіх уболівальників подивитися змагання стрибунів у довжину. Тут перше місце з ре­зультатом 12,8 м посіла кенгуру, друге місце з результа­том 12,2 м — антилопа, третє — 9м — гепард. Собака стрибнув на 7,6 м, африканська жаба — на 3,95 м.

Журналіст. У Південній Африці живуть маленькі квакші, які прекрасно стрибають до 75 см у довжину, а деякі з них можуть стрибнути на відстань до 150 см.

  /Музична пауза/     (Пісня «В траве сидел кузнечик»)

Спортивний коментатор. Наші камери встанов­лені у підводному царстві. Тут відбувається змаган­ня з підводного плавання. Переможцями стали:

восьминіг — 1 місце — 8100 м,

кальмар — II місце — 6000 м.

Учитель. Усім глядачам пропонуються математичний диктант.

1. Які з величин є прямо пропорційними?

A. Периметр квадрата і його сторона.
Б. Вартість зошитів та їх кількість.

B. Кількість тракторів і час, за який вони зорють поле.
Г. Пройдений шлях і час, якщо швидкість стала.

2. За 5 год у млині змололи 45 т борошна. Скільки тонн борошна можна    змолоти за 8 год?     А. 50.       Б. 48.       В. 90.       Г. 72.

3. З чисел 5, 4, 20, 25 склали пропорцію .Яка з них правильна?

A. 5 : 4 = 20 : 25.      Б. 25 : 4 = 20 : 5.

B. 5 : 25 = 4 : 20.       Г. 4 : 20 = 25 : 5.

4. Відрізок, довжина якого 54см, поділили на частини пропорційно до чисел 2, 3, 4.Довжини частин дорівнюють:

А   12, 16, 26. Б.   12, 18, 24.

В.   16, 18, 20. Г.   14, 18, 22.

5. Із 5 ц жита одержали 80% борошна .Скільки жита потрібно змолоти, щоб отримати 4,4 т борошна?

А. 3,3 т. Б. 55 ц. В. 44 ц. Г.   2,5 т.

Спортивний коментатор. Тепер ми ведемо ре­портаж з Долини Ластовинії. Вся долина вкрита квіта­ми, схожими на бузкові тюльпани, тільки їхні пелю­стки вкриті ніжними бархатними ворсинками. Це сон-квіти. У цих квітах щасливі сни, у кожній квітці — сон. Коли сон відлітає з квітки, щоб комусь на­снитися, квітка згортає пелюстки і схиляє голівку. Тут, у долині, зібралося багато птахів.

Журналіст. Яке значення має політ у житті птахів? Від польоту залежить життя кожної пташки, вони знаходять собі їжу, рятуються від ворогів у польоті. Цікаво знати, що стриж щодня в погоні за комаха­ми пролітає понад 1000 км. За один раз він прино­сить для своїх пташенят близько 400 дрібних комах. Птах сивка, який гніздиться на Алясці, пролітає без зупинки над Тихим океаном.

Задача 8. Сокіл пролітає відстань між містами за З год 45 хв із середньою швидкістю 300 км/год. За який час подолає ту саму відстань поштовий голуб, якщо його швидкість на 150 км/год менша?

Задача 9. Ластівка пролітає зі швидкістю 60 км/год деяку відстань за 3 год. За який час вона подолає цю саму відстань зі швидкістю 45 км/год?

Спортивний коментатор. У красивій боротьбі перемогли соколи, вони показали найкращий резуль­тат — 350 км/год, другими були поштові голуби — 140 км/год, третіми — стрижі — 160 км/год. За ними прилетіли шпаки — 80 км/год, ластівки — 60км/год, чижі і зяблики прилетіли разом — 50км/год.

Учитель. Олімпійські ігри у світі тварин продов­жуються, ми ще багато дізнаємося про їхні спортивні досягнення та рекорди.

У нас у гостях Сонячні Зайчики. Вони нас вітають.

 Наше проміння грає на столі,

 У дзеркалі, на квітках,

 Тремтить у пташки на крилі,

 В садах, росою вкритих.

 Своє проміння людям посилаємо,

 Воно несе життя, добро, тепло.

 Від серця ми гарячого бажаємо,

 Щоб в душах все завжди цвіло!

 Щоб ви були здорові і завзяті,

 Красиві, добрі, людяні душею,

 Щоб ви зростали мудрістю багаті.

 Вам світить наше сонце над землею.

 Кульбабка, сонечко, жучок, ромашка,

 Брати земні, промінчики мої.

 Вони планету нашу прикрашають

 І світ навколо тебе звеселяють.

Учитель. Вдома складіть, використавши зооло­гічний матеріал, кросворди та ребуси на тему: «Пря­ма і обернена пропорційність».

 

 

docx
Додано
24 листопада 2018
Переглядів
1479
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку