Інтегрований урок природознавства і образотворчого мистецтва для учнів 1 класу

Про матеріал
Спільна мета: формувати життєві компетенції; розвивати пізнавальний інтерес, спостережливість, творчі навички; виховувати любов і дбайливе ставлення до природи, патріотичні та естетичні почуття.
Перегляд файлу

Інтегрований урок природознавства і образотворчого мистецтва для учнів 1 класу

Тема: Природознавство. Розмноження рослин.

Образотворче мистецтво. Дарунки природи. (2 уроки)

Мета (природознавство): формувати уявлення учнів про розмноження рослин, умови розвитку й росту рослин, способи розмноження рослин; розвивати спостережливість, вміння аналізувати, робити висновки; виховувати естетичне сприймання навколишнього світу, бережливе ставлення до рослин.

Мета (образотворче мистецтво): навчати учнів милуватися та виражати емоційне ставлення до краси природи; формувати уявлення про кольорові контрасти для створення художнього образу; розвивати композиційні навички, кольоровідчуття, універсальні особистісні якості та здібності школярів; виховувати естетичний смак, любов до природи.

Спільна мета: формувати життєві компетенції; розвивати пізнавальний інтерес, спостережливість, творчі навички; виховувати любов і дбайливе ставлення до природи, патріотичні та естетичні почуття.

Обладнання: таблиця, предметні малюнки, ілюстрації, репродукція картини Ф. Шапаєва, «Зошит друга природи» , картки для групової роботи, саджанці, яблуко, шишка, стаканчики ґрунту, фарби, олівець, гумка, стаканчик з водою, робочий зошит з образотворчого мистецтва, мультимедійна дошка.

Тип уроку: інтегрований.

Хід уроку:

І. Організаційний момент

Продзвенів дзвінок,

Розпочався наш урок.

Сядем тихо всі за парти,

Щоб почути у кінці,

Що у нашім класі

Усі діти – молодці!

Давайте з вами заплющимо очі і помандруємо на лісову поляну, у сад, на луг. Там світить яскраве сонечко, цвітуть дерева, квіти. Повіває легенький вітерець, який лоскоче обличчя.

Хто весело літає над рослинами?(метелики, бджоли, комахи, джмелі)

Сьогодні завітає до нас на урок незвичайний гість (вибігає дівчинка-бджілка, промовляючи):

Краса природи є у всьому:

В листочку, в квіточці живій,

В хмаринці, в небі голубому,

Лиш подивитися умій!

Вона в сосні, берізці й клені,

В метеликові, просто скрізь,

В джерельці і траві зеленій,

Лише прислухайсь, придивись!

Н. Красоткіна

Дітки, хто до нас завітав? (Бджілка).

Чому так рідко до нас прилітаєш? (Мені потрібні відповідні умови для існування: сонечко, світло, тепло, барвисті квіти)

А яка ж погода за вікном? Слово надається гідрометеоцентру. (здійснюється відповідний запис у зошитах спостереження за погодою)

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів

Розповідь Бджілки.

Сьогодні сприятливі погодні умови для моєї прогулянки серед запашних квітів. Я так люблю діток, які не ображають, а захищають та оберігають навколишнє середовище. Давайте з вами пограємося.

Гра «Що зайве?»

А зараз ми покажемо для Бджілки свої знання. Які органи є у квіткових рослин? (У квіткових рослин є корінь, стебло, листки, квітка, плід і насіння).

Яке призначення мають органи рослини? (Корінь вбирає з ґрунту воду з розчиненими в ній поживними речовинами. По стеблу вода рухається до наземних органів. У листках відбувається живлення і дихання рослин. Із квітки утворюється плід із насінням. Плід захищає насіння і сприяє його розповсюдженню на значні відстані. За допомогою насіння рослина розмножується).

Які умови необхідні для росту рослини? (Вода, сонце, ґрунт, повітря, поживні речовини).

На які групи розподіляють рослини на Землі? (квіткові і неквіткові)

Чим квіткові відрізняються від інших рослин? (У квіткових рослин є квіточка).

А комашки, на вашу думку, люблять квіточки? (Так, люблять).

Молодці. До зустрічі, любі дітки! Мене чекають друзі і запашні квіти у лузі.

ІІІ. Підготовка учнів до активного, свідомого засвоєння знань

Хвилинка-цікавинка.

А чому комахи літають над квітами? (Тому що комахи збирають нектар у квітах)

Screenshot_1

Screenshot_2

  • А крім нектару, що є у квіточці? (Пилок)

Screenshot_3

  • А ви знаєте, що таке пилок? Давайте я розповім вам більш детально. Пилок – це дуже дрібні горошинки. Коли комаха сідає на квітку, він потрапляє на її тіло. Вона перелітає до іншої квітки і переносить пилок. Таким чином відбувається запилення квітів. Отже, бджоли, джмелі, метелики – це комахи-запилювачі.

Але, дітки, не всі квіти яскраві, великі і мають запах. Тому багато квітів запилюються вітром, птахами. Таким чином відбувається розповсюдження рослин на Землі.

Отож сьогодні на уроці ви дізнаєтесь, як розмножуються рослини, про те, що рослини можна розмножувати різними способами. Ви також

дізнаєтесь, що допомагає поширенню плодів і насіння квіткових рослин. Ви навчитеся визначати, якими способами можна розмножувати різні рослини.

Тема сьогоднішнього уроку – «Як розмножуються рослини».

Фізкультхвилинка (лунає пісня «Бджілка»)

ІV. Мотивація навчальної діяльності

  • Працюємо творчо. Використовуючи матеріали підручника, картки, додаткову інформацію, підготуйте повідомлення у групах (використовується метод «Навчаючи – навчаюся сам». Учитель пропонує об’єднатися в групи за обраною карткою і опрацювати матеріал підручника, додатковий матеріал, підготувати повідомлення для класу учнів і розфарбувати картку).

1 група «Яблунька» отримує розрізане яблуко і шишку із завданням розказати, як розмножуються квіткові та хвойні рослини.

2 група «Смородинка» отримує стебло смородини й стаканчик ґрунту із завданням повідомити, як можна виростити новий кущ смородини.

3 група «Суничка» отримує стебло полуничок й стаканчик ґрунту із завданням пояснити, як розмножуються суниці й полуниці.

4 група «Лілія» отримує цибулинку й стаканчик ґрунту із завданням пояснити, як відбувається розмноження цибулинами.

5 група «Картоплинка» отримує картоплину й стаканчик ґрунту із завданням розповісти, як відбувається розмноження бульбами.

V. Засвоєння нових знань і способів дій

Діти демонструють свою виконану роботу.

Виступ-звіт групи «Яблунька».

Насіння квіткових рослин міститься в плоді. Насіння хвойних рослин міститься в шишці. Щоб воно проросло, потрібні сприятливі умови навколишнього середовища: тепло, повітря, вода, поживні речовини. Отже, хвойні та квіткові рослини розмножуються насінням, тобто з насіння виростає нова рослина.

Screenshot_4

Виступ-звіт групи «Смородинка».

Щоб виростити новий кущ смородини, потрібно від куща відрізати гілочку 15 – 20 см завдовжки, яку ще називають стебловим живцем. Якщо живець посадити в грунт, він опустить коріння і через певний час виросте новий кущ смородини. Отож смородину можна розмножувати за допомогою живця. Таким способом розмножують кущі – виноград, порічки, аґрус тощо; дерева – тополю, вербу; багато кімнатних рослин – пеларгонію, традесканцію тощо.

Виступ-звіт групи «Суничка».

Суниці й полуниці розмножуються за допомогою тонких повзучих стебел – вусів. Вуса відростають від рослин. На кінці вуса утворюється маленька рослина, яка пускає корінь. Відірвавши вус із новою рослиною від стебла, саджаємо нову рослину. За допомогою повзучих стебел розмножується багато інших рослин – жовтець повзучий, живуча повзуча тощо.

Виступ-звіт групи «Лілія».

Цибулина складається з короткого стебла, до якого прикріплені соковиті листки. Вона розмножується цибулинами. Якщо посадити її в ґрунт, вона пустить корінці. Цибулинами розмножуються також тюльпан, нарцис, лілія, пролісок тощо.

Виступ-звіт групи «Картоплинка».

Картопля розмножується бульбами, на яких є заглибини – вічка. Коли картоплину посадити в грунт, з кожного вічка виросте стебло з листками. Оскільки вічок на картоплі кілька, то картопля росте кущиком. Скільки вічок – стільки й стебел.

  • Отже, який висновок можна зробити про розмноження рослин? (Нову рослину можна виростити з насінини або окремої частини кореня, стебла, листка. Розмножують культурну рослину за допомогою цибулини, насіння, стеблового живця, бульб і вусів).
  • Продемонструйте, будь ласка, свої розфарбовані картки. А тепер подивіться на репродукцію картини Ф. Шапаєва «Натюрморт».
  • Що зображено на картині? (овочі)
  • Які групи розмноження представляють ці овочі? (ці овочі розмножуються за допомогою насіння і цибулин).
  • Які овочі з поданої картини розмножуються насінням? (гарбуз, буряк, баклажан, перець тощо).
  • Які овочі з поданої картини розмножуються цибулинками? (цибуля, часник).
  • Це дари природи – улюблений мотив художників. Погляньте, яке різнобарв’я! Які кольори використав художник у картині? (червоний, зелений, жовтий тощо)
  • Роздивіться таблицю «Колірний круг». Як розташовані ці кольори? (один навпроти іншого)

Screenshot_5

Назвіть ці кольори (червоний – зелений, жовтий – фіолетовий). Такі кольори називають контрастними. А тепер, використовуючи контрастні кольори, відобразіть у зошитах-альбомах композицію «Дарунки природи».

Демонстрація виконаної роботи

Діти, а чи виживе людство на Землі без цих прекрасних дарів природи? (Ні, адже овочі, фрукти є основою харчування для людини і тварини).

А що потрібно робити, щоб нам Земля дарувала овочі і фрукти? (Ми повинні не забруднювати навколишнє середовище і насаджувати рослини).

Фізкультхвилинка «Дарунки природи»

Вийшли овочі на грядку –

Гарбуз скиглив на зарядку.

Огірки зіп’ялись вгору,

Потягнулись на опорі.

Ріпа листячком махає,

Жовта диня позіхає.

Закружляли всі утрьох –

Кріп, квасоля і горох,

Дружно взялись у бочки

Всі зелені кабачки.

VІ. Закріплення нових знань і способів дій

Робота в зошитах з друкованою основою

Завдання 1 на с. 31. Випиши цифри, якими позначено плоди і насіння квіткових та хвойних рослин. Допиши, у який спосіб вони розмножуються (Квіткові рослини : 2 – груша, 3 – огірок, 5 – шипшина, 6 – кавун, 8 – сонях. Розмножуються насінням, яке міститься в плодах. Хвойні рослини: 1 – сосна, 4 – модрина, 7 – ялина, 9 – ялиця. Розмножуються насінням, яке міститься в шишках).

Завдання 2 на с. 31. Знайди й запиши біля кожного малюнка цифру, що відповідає назві органа рослини, з якого її можна виростити (1 – насіння – пшениця, 2 – стеблові живці – малина, 3 – листки – фіалки, 4 – вуса – суниця, 5 – цибулини – лілія, 6 – бульба – картопля).

Яку роль відіграє розмноження рослин на планеті? (розмноження підтримує чисельність рослин на Землі).

Які заходи потрібно здійснювати для підтримання чисельності рослин на Землі? (Потрібно їх розмножувати, охороняти, дбати. Якщо ми не будемо охороняти і дбати про рослини, то вони зникнуть з нашої планети і ми разом з ними).

Закінчіть речення:

Органом розмноження квіткових рослин є…

Запилення відбувається за допомогою…

Рослини розповсюджуються …

Рослини розмножуються …

VІІ. Рефлексія

Рефлексія діяльності

У мене вийшло (посадити рослину і зобразити її плід у альбомі).

Я навчився, (якими способами можна розмножувати різні рослини).

Сьогодні на уроці я зміг (розмножити рослину і намалювати улюблені овочі).

Урок дав мені для життя (практичне вміння садити рослини і поєднувати кольори).

Рефлексія емоційного стану

Я відчув, що (і діти можуть зробити велику користь для краси нашої природи).

Було цікаво, тому що (я самостійно опрацював матеріал та практично дослідив розмноження рослин).

Своєю роботою на уроці (я довів, що можу працювати самостійно й навчати інших).

Матеріал уроку був (цікавим, доступним, веселим).

Мені найбільше вдалося (посадити рослину і дати їй нове життя і намалювати овочі).

Мій настрій (піднесений, тому що мені вдалося посадити рослину і зобразити її в альбомі).

Урок змусив замислитися (над тим, що ми можемо збагачувати, прикрашати природу рідного краю).

Рефлексія змісту навчального матеріалу

Сьогодні я дізнався (про способи розмноження різних рослин).

Тепер я навчився (садити, сіяти і відображати в альбомі рослини).

Мене здивувало те, що (рослини можна розмножити живцем).

Знаю (яке призначення мають органи рослин).

Вмію (розпізнавати способи розмноження рослин і поєднувати кольори).

Ціную (людей, які дбають про природу та охороняють, примножують її багатства).

 

Завантаження...
docx
Додано
2 квітня 2019
Переглядів
1224
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку