Мета уроку: Навчальна: Формувати уявлення учнів про особливості будови та властивості білка, розуміння між предметних зв’язків природничих наук. Виховна: Виховувати уважність, зібраність, спостережливість. Розвиваюча: З метою розвитку мислення розвивати вміння встановлювати головне, суттєве у матеріалі, що вивчається; самостійно знаходити причинно-наслідкові зв’язки (робити висновки); систематизувати, встановлювати зв’язки нового з раніше вивченим.
План уроку. Білки. Історія Виникнення білків. Рівні організації молекули білка. Функції та властивості білків: РОЗЧИННІСТЬ ТА ДЕНАТУРАЦІЯ БІЛКІВ- ПОВЕРХНЕВИЙ НАТЯГ РІДИНЕЛЕКТРОФОРЕЗ3. Біологічна роль білків. Вміст білків у продуктах харчування4. Застосування білків 5. Міні-хакатон «Чому білок є головним носієм життя?»
Що таке білки?. Білки – складні високомолекулярні природні органічні речовини, що складаються з амінокислот, сполучених пептидними зв’язками. Природних амінокислот -150, в білки входять -20, з них 8 - незамінні, тобто вони не здатні синтезуватися в організмі людини, але надходять в нього з рослинною їжею.
Властивості білків. Фізичні властивості: Розчинність у воді. При певних умовах розчинні білки можуть формувати опади, а нерозчинні - утворювати розчини. Процеси розчинення і осадження білків використовуються у виробництві лікарських препаратів, реактивів для діагностики і досліджень, харчових і кормових добавок, біологічно активних добавок до їжі, деяких сортів клею і фарб. Деякі реакції осадження білків лежать в основі процесів фарбування тканин і дублення шкіри. Таким чином реакції осадження білків мають велике технологічне значення. Білки. РозчинніНе розчинні
Температура. Дем.1. Денатурація білка – це процес руйнування вторинної, третинної і четвертинної стуктури білка. До денатурації призводить дія кислот, лугів та високих температур. Білки також денатурують під дією важких металів, спиртів та інших органічних розчинників. Денатурація – найчастіше процес необоротний. Борщ — джерело різноманітних денатурованих рослинних і тваринних білків
- Площа поверхні рідини(сигма) – поверхневий натяг рідини. Поверхневий натяг рідини залежить від: Природи рідини. Температури рідини. Наявності в складі рідини поверхнево активних речовин. Властивостей газу, з яким рідина межуєПоверхневий натяг Поверхне́вий на́тяг — фізичне явище, суть якого полягає в прагненні рідини скоротити площу своєї поверхні при незмінному об'ємі.
поверхнево-активні речовини. Речовини, які зменшують поверхневий натяг рідин називають поверхнево-активними (ПАР). Речовини, які не змінюють поверхневий чи навіть збільшують поверхневий натяг рідин називаються поверхнево-інактивними (ПІВ)До поверхнево-активних речовин можна віднести: жирні кислоти, солі жирних кислот(мило), спирти, аміни, білки та інші.
Застосування білків. Хімія : Фармацевтина промисловісті (виготовлення лікарських препаратів)В текстильній (фібрилярні білки – для виготовлення волокон)У хімічній – створення біосенсорів. У побутовій хімії (додають до миючих засобів) Фізика: Особливості впливу електричного струму на організм людин. Біологія : В медицині – білки крові використовують для лікування гемофілії, Білки імунної системи – для лікування інфекційних захворювань і вакцин. В спорті ( білки – протеїни – для побудови м’язової маси, кісткової та сполучної тканини)