Інтегрований урок з хімії, біології, фізики на тему "Білки"

Про матеріал
Презентація. Інтегрований урок на тему "Білки. Рівні організації молекули білка.Функції та властивості. Біологічна роль білків"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інтегрований урок з біології, хімії та фізики

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Тема уроку: Білки. Рівні організації молекули білка. Функції і властивості білків. Застосування та біологічна роль.

Номер слайду 4

Мета уроку: Навчальна: Формувати уявлення учнів про особливості будови та властивості білка, розуміння між предметних зв’язків природничих наук. Виховна: Виховувати уважність, зібраність, спостережливість. Розвиваюча: З метою розвитку мислення розвивати вміння встановлювати головне, суттєве у матеріалі, що вивчається; самостійно знаходити причинно-наслідкові зв’язки (робити висновки); систематизувати, встановлювати зв’язки нового з раніше вивченим.

Номер слайду 5

План уроку. Білки. Історія Виникнення білків. Рівні організації молекули білка. Функції та властивості білків: РОЗЧИННІСТЬ ТА ДЕНАТУРАЦІЯ БІЛКІВ- ПОВЕРХНЕВИЙ НАТЯГ РІДИНЕЛЕКТРОФОРЕЗ3. Біологічна роль білків. Вміст білків у продуктах харчування4. Застосування білків 5. Міні-хакатон «Чому білок є головним носієм життя?»

Номер слайду 6

Що таке білки?. Білки – складні високомолекулярні природні органічні речовини, що складаються з амінокислот, сполучених пептидними зв’язками. Природних амінокислот -150, в білки входять -20, з них 8 - незамінні, тобто вони не здатні синтезуватися в організмі людини, але надходять в нього з рослинною їжею.

Номер слайду 7

Історія виникнення білків

Номер слайду 8

І. Я. Горбачевський – український хімік, біохіміх, гігієніст. Довів, що амінокислоти є складовими всіх білків.

Номер слайду 9

Рівні організації білкової молекули

Номер слайду 10

Хімічний склад білка. До складу білка входять наступні елементи. С, Н, О, N, S, P, Fe. Ферум у гемоглобіні крові , Фосфор у казеїні молока…. Масова частка елементів: С – 50% - 55%О – 19% - 24%Н – 6,5% - 7,3%N – 15% – 19%S – 0,3% - 2,5%P – 0,1% - 2%

Номер слайду 11

Обчислення молекулярної маси білка. Білок курячого яйця (альбумін)Гемоглобін

Номер слайду 12

Функції білка

Номер слайду 13

Властивості білків. Фізичні властивості: Розчинність у воді. При певних умовах розчинні білки можуть формувати опади, а нерозчинні - утворювати розчини. Процеси розчинення і осадження білків використовуються у виробництві лікарських препаратів, реактивів для діагностики і досліджень, харчових і кормових добавок, біологічно активних добавок до їжі, деяких сортів клею і фарб. Деякі реакції осадження білків лежать в основі процесів фарбування тканин і дублення шкіри. Таким чином реакції осадження білків мають велике технологічне значення. Білки. РозчинніНе розчинні

Номер слайду 14

Температура. Дем.1. Денатурація білка – це процес руйнування вторинної, третинної і четвертинної стуктури білка. До денатурації призводить дія кислот, лугів та високих температур. Білки також денатурують під дією важких металів, спиртів та інших органічних розчинників. Денатурація – найчастіше процес необоротний. Борщ — джерело різноманітних денатурованих рослинних і тваринних білків

Номер слайду 15

Поверхневий натяг рідини

Номер слайду 16

- Площа поверхні рідини(сигма) – поверхневий натяг рідини. Поверхневий натяг рідини залежить від: Природи рідини. Температури рідини. Наявності в складі рідини поверхнево активних речовин. Властивостей газу, з яким рідина межуєПоверхневий натяг Поверхне́вий на́тяг — фізичне явище, суть якого полягає в прагненні рідини скоротити площу своєї поверхні при незмінному об'ємі.

Номер слайду 17

поверхнево-активні речовини. Речовини, які зменшують поверхневий натяг рідин називають поверхнево-активними (ПАР). Речовини, які не змінюють поверхневий чи навіть збільшують поверхневий натяг рідин називаються поверхнево-інактивними (ПІВ)До поверхнево-активних речовин можна віднести: жирні кислоти, солі жирних кислот(мило), спирти, аміни, білки та інші.

Номер слайду 18

Електрофорез. В медико-біологічних дослідженнях електрофорез використовуєтьсядля розділення за певними характеристиками біомолекул (білків,нуклеїнових кислот) з метою їх ідентифікації. Рис. 1 Схема електрофоретичного розділення молекул білків

Номер слайду 19

Електрофорез у медицині

Номер слайду 20

Біологічна роль білків. Відео. Капілярні явища у білках ( демонстрація на прикладі троянд)Вміст білків у організмі (роб. У підручнику опрац.табл 14 ст.151)Висновок

Номер слайду 21

Застосування білків. Хімія : Фармацевтина промисловісті (виготовлення лікарських препаратів)В текстильній (фібрилярні білки – для виготовлення волокон)У хімічній – створення біосенсорів. У побутовій хімії (додають до миючих засобів) Фізика: Особливості впливу електричного струму на організм людин. Біологія : В медицині – білки крові використовують для лікування гемофілії, Білки імунної системи – для лікування інфекційних захворювань і вакцин. В спорті ( білки – протеїни – для побудови м’язової маси, кісткової та сполучної тканини)

Номер слайду 22

Міні-хакатон. Користуючись інформацією, яку ви отримали на уроці, маючи знання, які дозволяють вам критично мислити, оцінювати та аналізувати , використавши елементи медіаграмотності дайте відповідь на запитання: «Чому білки є головним носієм життя?»

Номер слайду 23

Домашнє завдання. Скласти кросворд на вивчену тему.

pptx
До підручника
Хімія (профільний рівень) 10 клас (Буринська Н.М. та інші)
Додано
31 жовтня 2021
Переглядів
821
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку