Тема уроку: Білки. Рівні організації молекули білка. Функції і властивості білків. Застосування та біологічна роль.
Номер слайду 4
Мета уроку: Навчальна: Формувати уявлення учнів про особливості будови та властивості білка, розуміння між предметних зв’язків природничих наук. Виховна: Виховувати уважність, зібраність, спостережливість. Розвиваюча: З метою розвитку мислення розвивати вміння встановлювати головне, суттєве у матеріалі, що вивчається; самостійно знаходити причинно-наслідкові зв’язки (робити висновки); систематизувати, встановлювати зв’язки нового з раніше вивченим.
Номер слайду 5
План уроку. Білки. Історія Виникнення білків. Рівні організації молекули білка. Функції та властивості білків: РОЗЧИННІСТЬ ТА ДЕНАТУРАЦІЯ БІЛКІВ- ПОВЕРХНЕВИЙ НАТЯГ РІДИНЕЛЕКТРОФОРЕЗ3. Біологічна роль білків. Вміст білків у продуктах харчування4. Застосування білків 5. Міні-хакатон «Чому білок є головним носієм життя?»
Номер слайду 6
Що таке білки?. Білки – складні високомолекулярні природні органічні речовини, що складаються з амінокислот, сполучених пептидними зв’язками. Природних амінокислот -150, в білки входять -20, з них 8 - незамінні, тобто вони не здатні синтезуватися в організмі людини, але надходять в нього з рослинною їжею.
Номер слайду 7
Історія виникнення білків
Номер слайду 8
І. Я. Горбачевський – український хімік, біохіміх, гігієніст. Довів, що амінокислоти є складовими всіх білків.
Номер слайду 9
Рівні організації білкової молекули
Номер слайду 10
Хімічний склад білка. До складу білка входять наступні елементи. С, Н, О, N, S, P, Fe. Ферум у гемоглобіні крові , Фосфор у казеїні молока…. Масова частка елементів: С – 50% - 55%О – 19% - 24%Н – 6,5% - 7,3%N – 15% – 19%S – 0,3% - 2,5%P – 0,1% - 2%
Номер слайду 11
Обчислення молекулярної маси білка. Білок курячого яйця (альбумін)Гемоглобін
Номер слайду 12
Функції білка
Номер слайду 13
Властивості білків. Фізичні властивості: Розчинність у воді. При певних умовах розчинні білки можуть формувати опади, а нерозчинні - утворювати розчини. Процеси розчинення і осадження білків використовуються у виробництві лікарських препаратів, реактивів для діагностики і досліджень, харчових і кормових добавок, біологічно активних добавок до їжі, деяких сортів клею і фарб. Деякі реакції осадження білків лежать в основі процесів фарбування тканин і дублення шкіри. Таким чином реакції осадження білків мають велике технологічне значення. Білки. РозчинніНе розчинні
Номер слайду 14
Температура. Дем.1. Денатурація білка – це процес руйнування вторинної, третинної і четвертинної стуктури білка. До денатурації призводить дія кислот, лугів та високих температур. Білки також денатурують під дією важких металів, спиртів та інших органічних розчинників. Денатурація – найчастіше процес необоротний. Борщ — джерело різноманітних денатурованих рослинних і тваринних білків
Номер слайду 15
Поверхневий натяг рідини
Номер слайду 16
- Площа поверхні рідини(сигма) – поверхневий натяг рідини. Поверхневий натяг рідини залежить від: Природи рідини. Температури рідини. Наявності в складі рідини поверхнево активних речовин. Властивостей газу, з яким рідина межуєПоверхневий натяг Поверхне́вий на́тяг — фізичне явище, суть якого полягає в прагненні рідини скоротити площу своєї поверхні при незмінному об'ємі.
Номер слайду 17
поверхнево-активні речовини. Речовини, які зменшують поверхневий натяг рідин називають поверхнево-активними (ПАР). Речовини, які не змінюють поверхневий чи навіть збільшують поверхневий натяг рідин називаються поверхнево-інактивними (ПІВ)До поверхнево-активних речовин можна віднести: жирні кислоти, солі жирних кислот(мило), спирти, аміни, білки та інші.
Номер слайду 18
Електрофорез. В медико-біологічних дослідженнях електрофорез використовуєтьсядля розділення за певними характеристиками біомолекул (білків,нуклеїнових кислот) з метою їх ідентифікації. Рис. 1 Схема електрофоретичного розділення молекул білків
Номер слайду 19
Електрофорез у медицині
Номер слайду 20
Біологічна роль білків. Відео. Капілярні явища у білках ( демонстрація на прикладі троянд)Вміст білків у організмі (роб. У підручнику опрац.табл 14 ст.151)Висновок
Номер слайду 21
Застосування білків. Хімія : Фармацевтина промисловісті (виготовлення лікарських препаратів)В текстильній (фібрилярні білки – для виготовлення волокон)У хімічній – створення біосенсорів. У побутовій хімії (додають до миючих засобів) Фізика: Особливості впливу електричного струму на організм людин. Біологія : В медицині – білки крові використовують для лікування гемофілії, Білки імунної системи – для лікування інфекційних захворювань і вакцин. В спорті ( білки – протеїни – для побудови м’язової маси, кісткової та сполучної тканини)
Номер слайду 22
Міні-хакатон. Користуючись інформацією, яку ви отримали на уроці, маючи знання, які дозволяють вам критично мислити, оцінювати та аналізувати , використавши елементи медіаграмотності дайте відповідь на запитання: «Чому білки є головним носієм життя?»
Номер слайду 23
Домашнє завдання. Скласти кросворд на вивчену тему.