Інтегрований урок зарубіжної літератури та англійської мови "Amazing Britain-the Motherland of Byron"

Про матеріал
Урок розроблений впершу чергу для ознайомлення з біографічними даними англійського поета та розширенням кругозору учнів.Мотивації учнів до вивчення англійської мови та спонукання до читання книг. Розвитку навичок читання та аудіювання.Вміння уявляти себе на місті героїв творів.
Перегляд файлу

 

                                     Хід уроку

  1. Оргмомент.

Презентація «Amazing Britain- the Motherland of Byron»

Teacher

Scotland is a country in the north of Great Britain. It is a Part of the United Kingdom. Scotland is divided into three natural regions: the Southern Uplands, the Central Lowlands and the Highlands and islands.

Scotland is a land of mountains, wild moorlands, narrow valleys and plains. The Highlands of Scotland are among the oldest mountains in the world. The highest of them is Ben Nevis.

Scotland has a lot of lovely lakes which are called “lochs” here. The beautiful lake Lomond is the largest but Loch Ness is known much better thanks to Nessy, a strange dragon like animal that, people say, lives here.

A lot of places in Scotland are a natural paradise, still untouched by man.

Scotland is also the land of myths and mysteries; every castle has its ghost.

Scotland is a country with the deep national traditions. Scotland is a part of England but Scotland is not England.

Edinburgh is the capital of Scotland

 

2. Робота над темою.

1 учень

Дж. Байрону, який з'явився на цей світ 22 січня 1788 року, не дуже повезло з батьками. Йому не виповнилося й 4-ох років, коли його батько, нащадок норманських лицарів Джон Байрон, залишив сім'ю  і скоро після того помер, промотавши перед тим спадок дружини (свій він розтранжирив ще раніше). Мати, Кетрін Гордон, хоч і вела родовід  від давніх шотландських королів, аристократичними манерами та стриманістю не відрізнялася, за найменшого приводу впадала в безмежну ярість. Грізний норов вона поєднувала з паталогічною цнотливістю і навіть під час пологів не послухала порад лікаря, у результаті чого хлопчик з'явився на світ невиліковно кульгавим - параліч сухожилля.

БАЙРОН    Коли я підріс, лікарі призначили болюче лікування - тижні, місяці мені доводилося проводити у ліжку з підвішеним  до ноги тягарем. Ніякої користі таке лікування не дало, проте до кінця життя залишило найнеприємніші спогади. Саме тому я не любив танці, а обожнював їздити верхи, що приносила мені оманливе відчуття повного здоров'я.

 

 

 2 учень 

Кульгавість давала молодому Байрону немало клопоту, і у той же час помогла зміцнити характер і волю. Тих однокласників, які принижували його, немилосердно колотив, а кого не міг побити, з тими ухитрявся потоваришувати, доводячи, що володіє рисами неформального лідера. Крім того, він багато займався спортом, особливо  плаванням - плавати кульгавість не заважала, і у кінці кінців, ще до літературного тріумфу, він досяг слави кращого плавця Англії.

3 учень

Талант і воля - це чудово, але їм не завжди вдається побороти напівзлиденне існування. На щастя, долі було  потрібно, щоб "чесна бідність", яка йшла поряд з нашим героєм у ранньому дитинстві, не стала його супутницею на все життя. У 10 років він успадкував титул лорда й родове помістя Байронів - замок Ньюстед у відомому Шервудському лісі.

ВІрш "Ньюстед" англійською, на слайді український переклад

4 учень

Коли він приїздив додому на канікули з лондонської аристократичної школи, 15-ти річний Дж. Гордон познайомився з Мері Чаворт, дівчиною з сусіднього помістя Енслі. Їй було 17 років. Удвох вони мчали по степу на конях, і тільки природа спостерігала їх блаженну самотність.

Дівчина подарувала йому свій портрет і обручку. Яке це було щастя для Джорджа.

Вірш "До Мері, коли отримав портрет"

5 учень

Чаворти були з Байронами  далекими родичами, а крім того, діда Мері колись убив на дуелі старий Вільям Байрон, той самий, від якого Джорджу Байрону перейшов титул лорда. Як це було романтично! Схвильований юнак легко нафантазував поетичну картину - Байрони і Чаворти у кровавій ворожнечі після вбивства - Монтеккі й Капулетті цих місць. Мері і Джорджу сама доля підготувала роль Ромео і Джульєтти, що долають усі перешкоди на шляху до щастя.

Мері.         Мені дійсно було цікаво з Байроном, дотепним й начитаним співрозмовником. Я єдина дочка своїх батьків, одна виховувалась у величезному помісті, як квітка в оранжереї, і звичайно ж, я була наївна. Я гадала та й, що що я старша за нього. Два роки різниці.

Джордж.    Мері, моя Мері, як заманливо поєднати шлюбом дві перлини графства, Ньюстед і Еннслі. Але ж недарма довга алея, що поєднує помістя, зветься Шлюбною алеєю.

6 учень.

Кожен день молоді люди йшли на прогулянку. Бувало, на прогулянці її рука зачіпала його руку, вони ненавмисно торкалися один одного. Одного разу вони пішли оглянути підземний грот...

Джордж. Потрібно було перепливти на човні... через струмок, що протікав під скалою, скала нависала так низько, треба було сидіти низько нахилившись. Моєю супутницею була Мері, яку я кохав давно. І вона знала про це, хоча я їй цього не говорив. Я і зараз пам'ятаю свої враження, але бракує слів, щоб їх описати.

Мері.  Я бачила, що Джордж у мене закоханий, здогадувалася про те полум'я, яке палало у його серці. Але мої почуття до нього були як до брата. Моїм обранцем був Джек Мастерс, відомий своїм запальним характером, атлетичною тілобудовою. Він був на 11 років старший за Байрона. Джек - відомий мисливець і наїзник у всьому графстві, сидячи з Байроном на пагорбі, я дивилася безневинним поглядом на папороть, яку колихав вітер, а насправді я слідкувала, чи не з'явиться неподалік кобила Мастерса.

7 учень

Але якби Мері захотіла розірвати дружні стосунки з закоханим Байроном, їй би це не вдалося, він не хотів лікуватися від цього кохання. Його навіть не вилікувало навіть те, що збереглося у пам'яті як найбільше приниження. Одного разу ввечері, коли Мері вже піднялася до себе, Байрон знизу почув її розмову з горничною.

Мері.  Так, я сказала, що не можу ставатися серйозно до цього кульгавого хлопчиська.

 

8 учень.

 Ця фраза поранила Байрона як лезо ножа. Вночі він вибіг з дому і не пам'ятаючи себе, кинувся у Ньюстед. Злість, туга, бажання померти, бажання убити - найтяжчі почуття, що заволоділи ним в цю ніч. А вранці він знову пішов до нічого не підозріваючої  Мері Чаворт і продовжував щодня зустрічатися з нею, знаходячи у цьому особливе гнітюче   задоволення, а можливо він просто не міг протистояти бажанню. Він навіть не захотів повертатися до школи, але потім справився з собою і поїхав, попрощавшись з Мері холодно й сухо.

Вірш"Еммі" англійською

Учитель

Мабуть, у житті кожної людини буває нещасливе перше кохання,  але потрібно бути Байроном, щоб цей випадок вплинув на все його подальше життя. Із історії з Мері Чаворт він виніс переконання - якими б чеснотами ти б не володів, їх ніхто не оцінить по заслугам, тож треба здаватися гіршим, чим ти є на справді. З тих пір найбезглуздіші слухи про себе Байрон із задоволенням підтверджував і робив усе, щоб про нього говорили найгірше. У рамках свого нового іміджу він по-іншому став ставитися до жінок, із палкого юнака він перетворився на циніка.

9 учень

А що ж його кохана Мері? У 19 років вона вийшла заміж за Джека Мастерса. Вона вийшла заміж за чоловіка набагато старшого за неї, була з ним нещаслива і розлучилася з ним, Байрон одружився і теж розлучився.

10 учень

Через роки розчарована і сумуюча Мері Чаворт напише відомому серцеїду Байрону листа, пропонуючи зустрітися, згадати безтурботну юність і відновити дружбу. Він не відповість...

Вірш "Спогад" англійською

Учитель

Після історії з леді Чаворт, Байрон закінчує школу і вступає у Кембріджський університет.

Байрон

"Коли я вчився у Кембріджі, то був зовсім негарним. На зріст був 5 футів і 8 дюймів - 1м 73 см. Це був зріст людини, що стояла у чоботях на високих підборах. Вага моя була величезною. Уявіть собі молодий чоловік, ненормально гладкий, з широкими плечима, кульгавий, мав обличчя, що геть усе запливло жиром. І хіба не дивно, що це все врешті-решт набридло мені самому і почав убивати свій апетит всілякими засобами - нічого не їв, окрім черствого хліба, займався спортом ( плаванням, фехтуванням, веслуванням, боксом), приймав деякі ліки для зниження апетиту, виснажував себе ваннами для кращої роботи шкіри. Ціною неймовірних зусиль і виснажливих тренувань я навчився ходити не кульгаючи і став одним з найкращих танцюристів Лондона.  Коли я у червні 1807 року повернувся після канікул у Кембрідж, університетські друзі не впізнали мене. Особливу заздрість приятелів викликали мої вміння плавця. У 1809 році я переплив гирло ріки Тахо ( це понад кілометр розбурханої під час океанського припливу води), а через рік за 65 хвилин я подолав уплив протоку Дарданелли."

Учень

Навчаючись у Кембріджі, Байрон, як у дитинстві, багато читав і продовжував писати вірші, які незабаром обєднав у чотири збірки, що були надруковані протягом 1806-1809 років. Вірші мали успіх і зробили Байрона популярним у модних салонах.

Учень

У 1809-1811 роках Байрон здійснив привалу подорож Європою й відвідав Португалію, Іспанію, Албанію,Туреччину, Грецію. Байрон зацікавився історією цих країн. Його єдиною метою у цій подорожі було знайти власне місце у цьому світі. Пізніше враження від подорожі та роздуми про людину та світ відобразяться у його поемі "Паломництво Чайльд Гарольда", і вся Європа захоплено зустріла їх. Поет став почесним гостем світських товариств.

Учитель

З того часу, коли побачила світ поема Байрона "Паломництво", у літературі зявився термін "байронічний герой".  Усі твори Байрона вистраждані ним, його герої схожі на їхнього автора.  Його герой - не пасивний мрійник, а бунтар, людина полум'яних почуттів, здатна безкорисно кохати, самовіддано боротися за справедливість, свободу й людську гідність водночас він песиміст та егоїст, несе нещастя всім, хто його любить. Він ніде не знаходить розради, але й сам страждає від цього.

Цитата з паломництва

Учень

Досягнувши повноліття, Байрон отримав право засідати у парламенті. Велика Британія переживала тоді промислову революцію -  на зміну людині прийшли машини. Це призвело до появи значної кількості безробітних. Озлоблені, доведені до відчаю люди вривалися до майстерень і нищіли машини, звільняючи собі робочі місця. Сила протесту була такою потужною, що уряд вирішив увести для протестувальників смертну кару, і за цей закон треба було проголосувати у парламенті. На захист нещасних став лорд Байрон. Це був його перший виступ у парламенті. Він звернувся до колег-парламентарів із гнівними рядками

 Лиш вас не обходить усе анітрохи,

Що ткач той - без хліба, а голод - не брат,

Що в нас над людину цінують панчохи

І трощать кістки за розбитий верстат.

Аристократи не пробачили  цього сміливому поету й він закінчив сою парламентську діяльність, а закон про смертну кару все ж прийняли.

 

Учень

Тим часом кожний новий твір додавав поету ще більшої слави. Це так звані"східні поеми" - "Гяур", "Корсар", "Лара".

Кожна поема, наче невеличка  віршована повість,центром сюжету якої є доля одного романтичного героя. Уся увага автора спрямована на те, щоб розкрити його внутрішній світ, показати глибину пристрастей.

Учень

 У січні 1815 року Байрон одружився з Аннабелою Мілбенк, яка походила з аристократичної сімї. Але цей шлюб виявився невдалим і через рік розпався. Це був дуже складний період у житті поета, процес розлучення смакували газети, почалося політичне цькування, його не приймали у світських салонах. Навесні 1816 року Байрон покидає Англію, як потім виявилося назавжди. Він вирушає до Швейцарії,  потім мешкає в Італії і закінчить життя у Греції.

Учитель

Розчарований у цінностях сім'ї, кохання, Байрон відчуває розлад між мрією і дійсністю. Настрій безнадії та відчаю домінує у його віршах. Такий умонастрій отримав назву "світової скорботи".  Байрон - романтик. Кожен герой романтик проходить дві стадії - до зіткнення з реальністю живе у рожевому світі, у ньому є бажання здійснити подвиг, змінити світ, після зіткнення з реальністю продовжує вважати цей світ підлим, але зневірившись, що його можна змінити , стає скептиком, песимістом.

 Вірш "Мій дух як ніч"російською совою.

Учитель

Одним з кращих творів Байрона останнього періоду є його вірш "Прометей"

Виразне читання вірша "Прометей"англійською і переклад учнями на українську.

- Пригадаємо міф про Прометея. Визначте спільне і відмінне.

- За що поет прославляє титана?

- Хто дав титанові безсмертя?

- Доведіть, що Прометей нескорений бунтар. Наведіть рядки з тексту

- Як у тексті висловлена ідея наслідування героїчного подвигу?

- Чи завжди "дух бунтарства" "найважчі розриває пута"

"і владно смерть перемагає"?

- Яка плата за дух бунтарства?

Teacher  Listen the text and mark the correct variant (a-c) to complete the sentences .

After the Carbonari movement was suppressed, Byron joined the Greek patriots in there fight against the Turks. He was seeking an opportunity for heroism that would redeem his reputation in the eyes of his countrymen. He spent his money for the firearms and ammunition and was himself a commander of the detachment of the Greek fighter. Byron died in Missolonghi, Greece, on April 19, 1824, at the age of 36, for he succumbed to a fever after being caught in a downpour on his daily ride. His death was mourned deeply by the progressive people throughout Europe. The Greeks considered him one of their national heroes. The poet’s heart was buried in Greece, and his body was taken to England and buried in the family vault at Hucknall Church near Newstead.

1. Byron joined the…

a) Slavic patriots

b) Greek patriots

c) Italian patriots

2. He spent his money…

a) For parties

b) For castles

c) For the firearms and ammunitions

3. Byron died in…

a) Missolonghi

b) London

c) Paris

4. His body was buried…

a) In Greece

b) In London

c) In Hucknall Church

Домашнє завдання: Підготувати розповідь про Байрона англійською мовоюю.

 

docx
До підручника
Англійська мова (8-й рік навчання) 8 клас (Карпюк О.Д.)
Додано
23 лютого 2019
Переглядів
771
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку