Інтегрований урок: Знаки, символи на писанці і пісенній народні творчості.

Про матеріал
Формування інтересу учнів до мистецтва, що є надійним засобом інтелектуального і творчого розвитку дитина. Показати взаємопоєднання різних видів мистецтва. Розвивати творчу уяву, прищеплювати любов до українських традицій.
Перегляд файлу

Інтегрований урок: Знаки, символи на писанці і пісенній народні творчості.

Мета: Формування інтересу учнів до мистецтва, що є надійним засобом інтелектуального і творчого розвитку дитина. Показати взаємопоєднання різних видів мистецтва. Розвивати творчу уяву, прищеплювати любов до українських традицій.

Обладнання і матеріали: аудіозапис пісень по запису, зразки знаків символів (Фото), яйце дерев’яне або видуте, олівці кольорові, простий, оцет вода серветка, посудина для обезжирення.

Тип уроку: Комбінований 

Хід уроку:  

  1. Організаційна частина (1хв)
  2. Мотивація навчальної діяльності (5хв)

Слово вчителя:

Народні символи України – скарб українського народу. В українській графіці використовуються символи й образи з пісенної народної  творчості, з легенд, що використовуються в обрядах та звичаях.

За втіленням символіки умовно поділяються на рослинні, тваринні та геометричні. Українці відтворюють ці символи у вишивці на сорочках, рушниках в розписі посуду і в кованих виробах, у різьбленні, розписі гончарних виробів а також в писанках.

Сьогодні на уроках ми розглянемо символіку української писанки і спробуємо поєднати її з народною музичною творчістю. Знаки символи прийшли до нас із глибини  віків, проте більшість із них можна прочитати, бо навіть дуже дивні знаки в своїй основі виражають близькі і зрозумілі нам предмети. Ми як і наші предки раділи сонцю, весняним листочкам, співу жайворонка, любувалися цвітом калини, плином ріки. Щоб висловити вічне, створили символи, а ми постараємось їх не забути і не «розгубити».

ІІ) Діти сідають командами, кожна з них представляє певну символіку.

Команди:

  1. Рослинні символи
  2. Дерева
  3. Тваринні символи «Зооморфні»
  4. Птахи

ІІІ) Говорить вчитель: Ці знаки мають підтвердження музичній творчості, спробуймо пригадати пісні про: калину, вербу, барвінок, зеленого дуба, зозулю, ластівку, ружу (Кожна команда співає по 1-2 пісні)

VI) Підготувати яйце до роботи. На практичному уроці спробуймо відтворити найдавніші знаки на писанці (Малюють в зошиті олівцем, потім на писанці)

Знаки:

Сонце – означає прихід весни, народження нового сонця. Із символом сонця пов’язане все найкраще, що є в людському житті.

Хрест – один із сонячних знаків, символ всесвіту, чотирьох сторін світу, чотири пори року. У християнстві символ страждання, смерті, воскресіння.

Свастика (Ламаний хрест) – знак святого вогню, сонця і вічного руху. Один із найстаріших знаків. Найперші зображення 30тис. років тому.

Ружа – символізує сонце і ранішню зорю, символізує кохання.

Безконечник (пряма-крива лінія) – грабельки, символ води; олень, символ достатку і багатства; дерево життя, роз викот роду (мама, тато і дитина). У християнстві символ Божої мудрості.

Під час виконання Практичного завдання вчитель спостерігає за їх роботою, при необхідності надає практичну допомогу. Діти тихенько співають пісні де йдеться про знаки, символи українського роду.

Підсумок: На сьогоднішньому уроці діти вивчила знаки, символи українців. Навчилися їх відтворювати на писанці. Також змогли поєднати їх у музичному мистецтві.

 

docx
Пов’язані теми
Технології, Розробки уроків
Додано
28 лютого 2019
Переглядів
594
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку