Інтелектуальна гра для учнів 10-11 класів "Що? Де? Коли?"

Про матеріал
Інтелектуальна гра "Що? Де? Коли?" для учнів 10-11 класів стала вже традиційною у нашій школі. Запропонований сценарій містить авторські запитання, складені на основі цікавих фактів, подій тощо. До сценарію додається як супровід мультимедійна презентація.
Перегляд файлу

Дудар Г.М.

Вчитель-методист .

Тернопільська ЗОШ І-ІІІ ступенів  №19

Що? Де? Коли? 2019

Інтелектуальна гра для учнів 10-11 класів

У грі беруть участь три - чотири  команди по п’ять учасників у кожній.

Гра  складається з 12 раундів. У кожному раунді пропонується одне  запитання. Ведучий оголошує початок і кінець раундів, оцінює відповіді, коментує їх. Після двохвилинного обдумування капітан команди передає картку із записанною на ній відповіддю помічнику ведучого. Той в свою чергу передає зібрані відповіді керівнику гри. Оголошується правильна відповідь. За кожну правильну відповідь команда отримує 2 бали. Якщо  відповідь складається з двох частин, а гравцем оголошена лище одна з них. відповідь не зараховується. Результати оголошуються після кожних трьох раундів.

Технічне оснащення. Мультимедійний проектор, ноутбук. PPT-Презентація –супровід.

 

Хід гри

 

Перший раунд

Як відомо. англійською мовою слово математики записується Mathematics.

Запитання. Яке чудове пояснення вигадали англійці тим, хто на іспитах з математики  впадає в паніку?

Відповідь. Вигадливий англієць, який раптом запанікував на іспиті з математики, вигукне: «Me asthmatiк!» А це означає «я – астматик!»

У англійців слово «математика» — це анаграма до слова «астматик». Нагадаємо, що анаграма — літературний прийом, сенс якого — в перестановці букв слова, що дає в результаті інше слово, наприклад: Mathematics — asthmatic — Me asthmatiк .

 

Другий раунд

У 1997 році на одному з військових судів ВМФ США стався збій програми «Smart Ship» в результаті однієї некоректної арифметичної діі що вивело з ладу всі прилади на борту військового корабля США —  Йорктаун. Цей випадок на той час затьмарив всі цікаві факти з історії математики.

Запитання. Що це була за помилка?

Відповідь. Занадто дорога помилка ділення на нуль (точніше, некоректного вводу даних). Цікаво, що вислів «не завдавай болю числу» означає. що ділити на нуль не можна.

 

Третій раунд

В деяких єврейських школах на уроках математики замість знаку, що позначає одну з арифметичних дій,  діти пишуть знак, схожий на перевернуту букву «т».

Запитання. Яку дію позначає цей знак?

Відповідь. Дію додавання.

Більшість євреїв уникає символічного для християнства знака хреста. тому дію додавання позначають саме таким знаком.

 

Четвертий раунд

Це число є у назві твору українського письменника Михайла Стельмаха, у назві збірки Івана Франка і сучасної письменниці Ірен Роздобудько, у назві популярного польського серіалу 80-х років, У 1995 році в Тайбеї ( на Тайвані) навіть був прийнятий закон, який офіційно дозволив видалити цю цифру, оскільки китайською мовою воно звучить як «смерть».

Запитання. Що це за число. Назвати українського письменника і назву його твору.

Відповідь. Це число 4.

М. Стельмах. Чотири броди.

 Іван Франко. Чотири казки. збірка творів Івана Франка вийшла друком у 1918 році у Нью-Йорку. До видання увійшли чотири сатирико-політичні казки: «Казка про добробит», «Звірячий бюджет», «Історія кожуха», «Свинська конституція».

 Ірен Роздобудько Подвійна гра в 4 руки.

 На Тайвані ви можете помітити, що практично ніде не зустрічається число «4». Справа в тому, що китайською мовою  чотири звучить як «смерть». Тому на Тайвані в більшості будівлях немає четвертого поверху.

Польський серіал «4 танкісти і пес».

 П'ятий раунд

Це слово у перекладі з грецької мови означає «струна», але ніякого відношення до музики воно не має. Проте воно добре відоме математикам, біологам.

Запитання. Назвіть цей математично-біологічний термін.

Відповідь. Хорда.

У біології хо́рда — несегментована скелетна вісь хордових тварин. Є важливою таксономічною ознакою деяких покривників (апендикулярії), безчерепних(ланцетник), риб (хрящові ганоїди та дводишні) хорда зберігається протягом усього життя.

У математиці хорда – відрізок прямої, що сполучає дві точки будь-якої кривої. зокрема, кола.

 

Шостий раунд

Є така цікава гра .

Грати будемо в слова.

Якщо букву поміняти,

будем нове слово мати.

Отож, обидва ці слова походять від латинських слів. але одне зних означає «хмара», інше - «край, облямівка». І лише. друге слово має відношення до математики, точніше – до геометрії.

Запитання . Назвати ці два слова.

Відповідь Німб і лімб. Походять від латинських слів nimbus і  limbus.

Німб - умовне позначення сяйва навколо голови в зображенні Христа, Богоматері, святих , що символізують їх святість. Буває різної форми (круглий, трикутний, шестикутний тощо) і різного кольору. Круглий німб з вписаним в нього хрестом (хрещатий німб) — найважливіший атрибут, який присвоюється тільки історичним і символічним зображенням Христа.

Лімб – круг або кругова смужка з поділками  у кутомірних інструментах, за яким відлічують величини вимірюваних кутів.

 

Сьомий раунд

 У римлян цей знак означав число 1000. А у сучасну математику цей знак ввів у 1655 році Дж. Валліс. Цей знак є на прапорі метисів (1816 рік). Багато сучасних великих компаній використовують цей символ в своїх корпоративних логотипах,зокрема, Infiniti, Room for Play Station Portable, Microsoft Visual Studio, CoorsTek. 

Але головне його призначення - у математиці!

Запитання. Про який математичний знак йдеться?

Відповідь. Знак нескінченності.

 

Восьмий раунд

 Рокфеллера зробила мільйонером математика.

8 липня 1839  народився Джон Девісон Рокфеллер (1839-1937), американський промисловець і мультимільйонер. У кінці 1998 Рокфеллер очолив список найбагатших людей в історії США Коли Рокфеллер був молодим, він говорив, що у нього є  дві мрії – заробити сто тисяч доларів і дожити до ста років. Він помер в 1937 році, не доживши двох місяців до свого 98 дня народження. Але з  першим завданням Рокфеллер справився цілком.

Статки на піку: $318 мільярдов (за курсом долара на кінець 2007 року). Вік  на  той час : 74 роки.

Починаючи зі своєї першої роботи , Рокфеллер десять процентів від свого доходу завжди жертвував церкві. Крім цього він активно займався благодійницькою діяльністю, і залишився в історії як один із найбільших філантропів.

Пропоную учасникам гри уважно прослухати наступний уривок. Лише після цього буде запитання.

 Прагнення  Рокфеллера витиснути з кожної ситуації свою вигоду аж  до останнього цента стало легендою. «Я прокладаю свій курс тільки за допомогою цифр, більше мені нічого не потрібно», - говорив він. Усі свої витрати він з дитинства заносив в амбарну книгу. Діти Рокфеллера отримували в день по два центи за відмову від солодощів, пять центів - за годину занять музикою і десять - за заточування олівців. Запізнення на сніданок каралось штрафом. Одружився він на  Лорі Селестині Спелман, з якою  познайомився ще студентом. Рокфеллер зізнавався: «Без її порад я би так і залишився  бідняком».

Рокфеллер мріяв дожити  до ста років, але  помер  за два місяці до 98-річчя. Сімя покрила могилу свого патріарха залізобетонним куполом , який, як подейкують,  здатний витримати бомбовий удар.

Запитання. Яке число отримали, якщо суму чисел, які зустрічалися в уривку помножити на 2?

Відповідь.(2+5+10+100+2+98)=434

 

Дев’ятий раунд

Так сказав…

Альберт Фон Сент стверджував, що «зробити це –значить подумати про те, що усім вже відомо, але про нього ніхто ще не думав» .

Запитання. Назвіть ЦЕ.

Відповідь. Відкриття.

 

Десятий раунд

 Усі, мабуть. знайомі із героями мультфільму  котом Матроскіним і поштарем Пєчкіним. Шляхом простої операції Матроскін довів Пєчкіну, що у нього сильний жар, хоча, температура у нього була лише 36, 6 градусів.

Запитання. Як він це зробив?

Відповідь. 36+6 = 42.

 

Одинадцятий раунд

Чиста математика!

Білий ведмідь знаходиться за 5 км від моря і може бігати вдвічі швидше. ніж пінгвін. Проте пінгвін, який знаходиться південніше на 10 км від моря, плаває утричі швидше, ніж ведмідь. Наскільки близько може підібратися ведмідь до пінгвіна?

Відповідь. Вони знаходяться дуже далеко один від одного, позаяк ведмідь живе у Арктиці, а пінгвін у Антарктиді.

 

Дванадцятий раунд   

 Що спільного між Казимиром Малевичем, Японією, автомобілем BMW  ,  цирком   

Відповідь. Усіх їх поєднує КРУГ 

 Казимир Малевич створив Картину «Чорний круг», логотип автівки  має форму круга, На прапорі Японії зображено червоний круг, що символізує сонце, як сходить (до слова, круг є ще на кількох прапорах азійських країн – Бангладеш) , арена цирку – кругла.  

 Картина написана в 1915 році, пізніше автор для різних виставок зробив її варіанти, — авторські повторення. Перший «Чорний круг» був написаний у 1915 році і експонувався на «Останній футуристичній виставці картин ». Наразі зберігається у приватній збірні. Другий варіант картини був створений учнями Малевича (А. Лепорською, К. Рождественським, Н. Суєтиним) під його керівництвом. Ця картина входить до триптиху: «Чорний квадрат» — «Чорний хрест» — «Чорний круг».  На даний час  зберігається у  Державному Російському музеі в Санкт-Петербурзі.                                                                                                                                                                                                                                            

Ведучий. Саме час внести Чорний ящик. Пропоную командам відгадати. що цього разу у ньому.

Чорний ящик.

Це зображено на картині художника Пікассо. Найближчого родича цього було подаровано  на день народження герою відомого мультика. Завдяки цьому було винайдено пристрій для писання. Австралійський продавець Фред Джоунз здійснив трикілометрову подорож на цьому, це було його товаром.

Заптання.  Що ЦЕ?

Що знаходиться у чорному ящику?

Відповідь. Куля

Ведучий . Усі команди  гідні перемоги. У нас є переможець, але нема переможених.

До нових зустрічей!

 

.Використані джерела

http://cikavi-fakty.com.ua/10-cikavix-faktiv-pro-matematiku/

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D1%96%D0%BC%D0%B1

http://www.yoki.ru/creatiff/08-07-2009/76184-0/

А.С.Бугай. Короткий тлумачний математичний словник. ДУПВ «Радянська школа».К.-1964

 

 

docx
Додано
22 лютого 2019
Переглядів
2547
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку