Інтелектуальна гра "Ерудит"

Про матеріал
Дана розробка може бути використана вчителями математики при проведенні "Тижня математики" або "Тижня точних наук". Серед всіх заходів інтелектуальна гра є найбільш захоплюючою, масовою. У цій грі можуть брати участь восьмикласники, які постійно цікавляться математикою, так і менш підготовлені здобувачі знань. І, можливо, азарт гри надихне декого з учасників на ближче знайомство з предметом та переконає у корисності математичних знань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЕРУДИТінтелектуальна гра для учнів 8 класу«Математика – це наука, яка вимагає присутності фантазії більше від всіх наук» С. В. Ковалевська Вч: Л. Г. Грицюк

Номер слайду 2

Математика!Ти визнана давно главою всіх наук – Потрібна нам ти скрізь, завжди і всюди, Без математики ми нині, як без рук. З тобою з казки дійсність творять люди.

Номер слайду 3

??? РОЗУМОВА РОЗМИНКА1. Як називається кут, більший 90º? 2. Чому дорівнює сума суміжних кутів? 3. Який периметр має квадрат зі стороною 8 см? 4. Як називають прямі на площині, які не перетинаються? 5. Яка величина розгорнутого кута? 6. Яку площу має квадрат зі стороною 6 см? 7. Скільки зубів у людини? 8. Яка нормальна температура тіла людини?

Номер слайду 4

Розумова розминка(продовження)9. Книга коштує 10 грн і ще пів книги. Яка ціна книги? 10. Що довше: ½ км чи 300м? 11. Що важче: ½ кг пір'я чи 500 г заліза? 12. Яку частину години становить урок?

Номер слайду 5

«Віриш – не віриш»1. Шарль Перро – автор казки про Червону Шапочку, написав казку «Кохання Циркуля і Лінійки» 2. Наполеон Бонапарт у вільний час складав математичні задачі. 3. В одному мільйоні 1000 тисяч. 4. Будь-який прямокутний трикутник називається єгипетським. 5. Піфагор брав участь у кулачних боях на 58 Олімпійських іграх. 6. Фалес був уболівальником і помер на трибуні Олімпійського стадіону під час бою Піфагора.

Номер слайду 6

7. Дорожній знак із цифрою 50 у крузі означає, що стоянка не може тривати довше 50 хв. 8. Знак «Стоп» має форму шестикутника. 9. Кути паралелограма, прилеглі до однієї сторони, дорівнюють 120º і 50º. 10. Діагоналі ромба паралельні. ?

Номер слайду 7

1. Знак віднімання. 2. Як називається результат додавання? 3. Як називається сторона прямокутного трикутника, протилежна прямому куту? 4. Сума сторін многокутника.5. Як називається число або вираз який записують під рискою дробу? 6. Скільки буде 3+ 3² ? 7. Одиниця вимірювання кутів 8. Яке число більше: ½ чи ¾? 9. Чому дорівнює наближене значення числа π ?«Далі, далі…»

Номер слайду 8

10. Яка найдовша річка України?11. Скільки мешканців помістилося у казковій рукавичці?12. На якому острові народився Піфагор? 13. Палку треба розпиляти на 12 частин. Скільки потрібно зробити розпилів? 14. 5 робітників за 5 годин викопують 5 м канави. Скільки робітників викопають 100 м канави за 100 годин?

Номер слайду 9

ІІ команда1. Скільки діагоналей має трапеція? 2. Найменше натуральне число.3. Скільки прямих можна провести через одну точку? 4. Скільки буде 4 + 2³? 5. Як називається число або вираз, який записують над рискою дробу? 7. Яка висота гори Говерла? 8. Скільки днів у 10 тижнях?

Номер слайду 10

9. Скільки казкових героїв брали участь у збиранні врожаю в українській народній казці «Ріпка»? 10. Як називається результат множення? 11. Чому дорівнює добуток взаємно обернених чисел? 12. Многокутник з найменшою кількістю сторін. 13. Щука важить стільки, скільки важать 1 кг та пів щуки. Яка вага щуки? 14. Між 10 стовпами треба натягнути сітку. Відстань між двома найближчими стовпами 3м. Скільки метрів сітки потрібно?

Номер слайду 11

1. 5 кіп і 7 кіп склали разом. Скільки вийшло кіп? 2. На даху 7 горобців. Кішка впіймала та з'їла одного. Скільки горобців залишилося? 3. У будинку 5 кімнат. Із однієї зробили дві. Скільки стало кімнат? 4. Мельник прийшов до млина. У кожному кутку він побачив по 2 мішки, на кожному мішку сиділо по 2 кішки, кожна кішка мала по 2 кошеняти. Скільки ніг усього у млині?5. 5 картоплин у каструлі зварилися за 25 хв. За скільки звариться одна картоплина? «Світ цікавого»

Номер слайду 12

«Математика у сірниковій коробці»- Перекладіть один сірник так, щоб стали правильними рівності: VI – IV = XIX – IV =I

Номер слайду 13

Відповідь: VI + V = XІ X – IХ =I

Номер слайду 14

- Команди повинні назвати предмет, який знаходиться в чорному ящику за допомогою 5 запитань - підказок. Ціна запитання після кожної підказки зменшується на один бал.1команда. Цей предмет тісно пов’язаний з математикою, з ним знайомі всі. Що це?• Існує легенда про грецького винахідника Дедала та його племінника, дуже талановитого юнака, який придумав гончарний круг, першу в світі пилку і те, що лежить в цьому ящику. За це він поплатився своїм життям, оскільки заздрісливий дядько зіштовхнув його з високого валу. Конкурс «Чорний ящик»

Номер слайду 15

- Цей найдавніший предмет пролежав у землі 2000 років, проте конструкція його практично не змінилася, настільки була досконалою. У Давній Греції вміння користуватися цим предметом вважалося найбільшою майстерністю, а вміння розв’язувати задачі з його допомогою - ознакою великого розуму.

Номер слайду 16

• Цей предмет незамінний в архітектурі і будівництві, необхідний для перенесення інших розмірів, для побудови креслення рівних кутів.

Номер слайду 17

Циркуль. Про цей предмет є загадка «Змовилися 2 ноги робити дуги і круги».

Номер слайду 18

2команда - Це фізичне тіло, з яким ви всі знайомі, що це за тіло?• За допомогою цього тіла можна продемонструвати закон Паскаля і пружність газів.• Його можна використовувати в науці для дослідження фізичних явищ.• Воно має найменшу площу поверхні із всіх геометричних фігур того ж об’єму. • З ним дружать багато учнів нашої школи. • За ним плакала Таня.

Номер слайду 19

Розгадай ребусиІ і ІІ команди

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Відповіді:І команда: кругІІ команда: ромбІ команда: геометріяІІ команда: дискримінант

Номер слайду 22

До зустрічі!

pptx
Пов’язані теми
Математика, 8 клас, Презентації
Додано
3 березня 2023
Переглядів
418
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку