Інтелектуальна гра капітал – шоу «Поле чудес» "Тваринний світ Сумщини"

Про матеріал
Інтелектуальна гра капітал – шоу «Поле чудес» "Тваринний світ Сумщини"має на меті підвищення інтересу дітей до природи рідного краю, розширення їх знань про представників тваринного світу Сумщини, розвиток потягу до самостійного здобуття природничих знань, розширення вміння логічно мислити, аналізувати природні явища, визначати їх суть, причини, наслідки, виховувати почуття любові до природи рідного краю, формування ціннісного ставлення до природи.
Перегляд файлу

Комунальний позашкільний заклад

Білопільської міської ради Сумської області

«Центр дитячої та юнацької творчості»

 

 

 

 

Розробка інтелектуальної гри капітал – шоу

 

«Поле чудес»

 

 

 

 

 

Тваринний світ Сумщини

 

Підготувала:

Методист Комунального позашкільного закладу

Білопільської міської ради Сумської області

«Центр дитячої та юнацької творчості

Муха Вікторія Вячеславівна

 

 

Білопілля 2020

Розробка гри капітал – шоу «Поле чудес»

Тваринний світ Сумщини

Тема: інтелектуальна гра «Поле чудес»»» Тваринний світ Сумщини»

Мета: підвищення інтересу дітей до природи рідного краю, розширення їх знань про представників тваринного світу Сумщини, розвиток потягу до самостійного здобуття природничих знань, розширення вміння логічно мислити, аналізувати природні явища, визначати їх суть, причини, наслідки, виховувати почуття любові до природи рідного краю, формування ціннісного ставлення до природи.

Обладнання: барабан, дошка, паперові прямокутники з написаними на них літерами, чорна скринька.

Хід гри

Ведуча. Доброго дня всім присутнім в залі: учасникам гри, педагогам, вболівальникам!Сьогодні ви маєте можливість сповна скористатися найбільшим багатством, яким ви володієте – власними знаннями. Завдяки їм ви маєте можливість стати переможцями гри й отримати бажані призи. Наша сьогоднішня зустріч носить не лише пізнавальний, але і навчальний характер. Вона допоможе вам краще пізнати життя тварин – братів наших менших, внесе в ваше життя розмаїття незвіданого, нового та цікавого.

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSK0EDBIz-uPS7cimek_PTF-CB_igoNN0e1oljHL03taWxUQrScNw 

 

                        20    25  П      0

                                            Б                                              +

      х2

    10                                                           50

            0                                         Б

                         25        х4     10

   

        Під час гри її учасники будуть відгадувати назви тварин нашого краю і все, що з ними пов’язане. Але насамперед нагадаю вам правила гри. Кожен з учасників, чия черга настала, обертає барабан або говорить слово, якщо він упевнений у правильності відповіді. Якщо стрілка барабана зупинилася напроти певної кількості очок, то гравець має назвати літеру, яка на його думку, є у цьому слові. Якщо ця літера є у даному слові, то мій асистент відкриє її, а відповідний учасник отримує відповідну кількість балів. Якщо ж такої літери у слові немає, то гравець очок не отримує, а хід переходить до наступного гравця (учасника). Якщо правильно вгаданих літер у слові не одна, а, припустимо, дві чи три, то кількість очок, отриманих гравцем, додатково збільшується у 2 (3) рази. Окрім цього, на барабані є два сектори “0”, при потраплянні стрілки на цей сектор кількість очок учасника не змінюється, а право ходу одразу переходить до наступного гравця. Якщо ж стрілка потрапила на сектор “Б”, то гравець, що в цей час обертав барабан, стає «банкрутом», тобто кількість його очок стає рівною 0, а хід переходить до наступного гравця. Якщо ж стрілка потрапила на сектор “+”, то гравець має право відкрити будь-яку букву (це зробить за вказівкою мій помічник), а у випадку потрапляння стрілки на сектор «П» ( приз ) учасник має право вибору: або брати приз і при цьому припиняти гру, або відмовитися від призу і називати букву. Якщо стрілка потрапила на сектор «С»(сюрприз) - то у зал вносять чарівну скриньку і гравець має вгадати за описом об’єкта (предмета) що в ньому знаходиться, якщо гравець не вгадує він автоматично виключається з гри, або може відмовитися від сюрпризу і залишитися у грі далі. Якщо на дошці з’явилося правильно назване слово, то гравець, котрий останній правильно назвав букву або слово, виграє чвертьфінал чи півфінал і виходить відповідно у півфінал чи фінал, а у фіналі виграє гру. Якщо гравець неправильно назвав слово, то він поза грою.

Моїм асистентом буде  __________________________, а допомагати мені будуть: (прізвища) _______________________________________________________________

_______________________________________________________________

ЧВЕРТЬФІНАЛ

 

Перед тим, як ми почнемо гру, давайте познайомимося з учасниками першої групи чвертьфіналу (називає учасників).

 

Оголошую завдання для першої групи чвертьфіналістів .

 

  1. Увага -  запитання: Який птах Сумщини вважається оберегом сіл та дворів;

(Відповідь: Лелека)

Перший учасник, обертайте барабан!

 

(Гравці першої групи по черзі обертають барабан. Один з них правильно називає слово і виходить до півфіналу, відразу сідає на лаву півфіналістів, інші – прямують до глядачів.)

 

Ведучий. А тепер, коли визначився перший півфіналіст нашої гри, оголошую музичну паузу (співає __________________________________________)

Ведучий. Запрошую до гри наступну групу гравців.  Уважно слухайте завдання.

  1. Яка теплокровна тваринка першою прокидається з приходом весни. З метою її охорони в Роменському районі був створений заказник місцевого значення..

Увага запитання: Назвіть цю тваринку.

    (Відповідь: Бабак.) Його зображення є на гербі Луганщини, на золотій монеті України номіналом у 2 гривні. Це цінна тварина, від якої людина бере жир, м’ясо, хутро.

 

(Гравці  по черзі обертають барабан. Один з них правильно називає слово і виходить до півфіналу.)

 

Ведучий. А тепер, коли визначився наступний півфіналіст нашої гри, оголошую музичну паузу .

Танцює__________________________________________________________

 

Запрошую наступну групу гравців

Ведучий. Оголошую завдання для наступної чвертьфінальної групи гравців.

З давніх-давен для лікування використовували тварин чи отримували за їх допомогою ліки.

  1. Увага запитання: Якого з червів і сьогодні використовують у медицині

(Відповідь: П’явка.) П’явки – безхребетні тварини, які відносяться до типу кільчастих червів. Мають три щелепи і триста зубів. В давнину лікарі використовували п’явок для лікування абсолютно різних захворювань. Завдяки еластичній будові тіла під час прийому їжі п’явка здатна збільшуватись в розмірі в 5 разів. Голодна п’явка всмоктує «стару» кров, так що свіжа кров, збагачена киснем, надходить в пошкоджену ділянку, поки та остаточно не відновиться. Систематичне застосування п’явок може зменшити головний біль  і знизити артеріальний тиск.

(Гравці  по черзі обертають барабан. Один з них правильно називає слово і виходить до півфіналу.)

 

Ведучий. А тепер, коли визначився наступний півфіналіст нашої гри, оголошую музичну паузу.(під час музичної паузи до залу входить наступна група гравців)

Ведучий. Оголошую завдання для наступної чвертьфінальної групи гравців.

  1. Хто з поетів – земляків написав такі рядки:

Білі гуси на озеро впали,

Тихі води кругом розгойдали

 

 (Відповідь: Олесь)

 

( Гравці  по черзі обертають барабан. Один з них правильно називає слово і виходить до півфіналу.)

 

Ведучий. А тепер, коли визначився наступний півфіналіст нашої гри, оголошую музичну паузу.(під час музичної паузи до залу входить наступна група гравців)

Ведучий. Оголошую завдання для наступної чвертьфінальної групи гравців.

 

З цими істотами пов’язано багато відкриттів, їм встановлено навіть два пам’ятники – в Японії і в Франції, настільки великі їх заслуги в області  медицини. Але в сфері збереження біологічної рівноваги, в справі боротьби з шкідливими комахами їх заслуги значно більші. Підраховано, що вони знищують приблизно 1-2 шкідливих комах. А це – колосальна кількість.

Увага запитання?Про кого йдеться мова?

  (Відповідь: жаба.)

 

 ( Гравці  по черзі обертають барабан. Один з них правильно називає слово і виходить до півфіналу.)

 

Ведучий. А тепер, коли визначився наступний півфіналіст нашої гри, оголошую музичну паузу.(під час музичної паузи до залу входить наступна група гравців)

Ведучий. Оголошую завдання для наступної чвертьфінальної групи гравців.

ПІВФІНАЛ

Ведучий. А тепер, коли визначилися півфіналісти  нашої гри, прошу їх підійти до столу і провести жеребкування. Ті гравці яким дістався перший номер підходять до ігрового столу для гри у першому півфіналі, а ті, кому дістався другий номер, чекають другого туру півфіналу.

 

Ведучий. Настала черга першого півфінального туру гри.

До гри запрошуються  півфіналісти, які під час жеребкування витягли номерки «1». Оголошую завдання першого півфіналу:

1. Який птах Сумщини, що прилітає до нас взимку з тундри, має назву танцю?    

(Відповідь: чечітка)

 

Ведучий. А тепер, коли визначився перший фіналіст нашої гри, оголошую музичну паузу (під час музичної паузи до залу входить наступна група гравців)

Ведучий. Оголошую завдання для наступної півфінальної групи гравців.

  1. На території Сеймського ландшафтного парку є єдине стадо цієї парнокопитної тварини в Сумській області.

Увага запитання: Що це за тварина?    (Відповідь: Зубр)

 

Ведучий. А тепер, коли визначився другий фіналіст нашої гри, оголошую музичну паузу.

 

Запасний варіант:

Оригінальний пам’ятник якій вимерлій тварині знаходиться в селі Кулішівка Недригайлівського району. Цей пам’ятник став першим, спорудженим на честь цієї тварини.

Увага Запитання: Що це за тварина?

Відповідь: (Мамонт)

 

Ведучий. Сьогодні учасників гри прийшли підтримати їх друзі, однокласники і я впевнена, що вони теж добре знають назви тварин своєї області. Поки учасники готуються до фінальної гри, я проведу з вами вікторину. Хто правильно відповість на найбільшу кількість питань, отримає приз.

 

ВІКТОРИНА

1. Найбільша прісноводна риба річок Сумщини? (Сом)

2. Ні рак, ні риба, ні звір, ні птиця, голос тоненький, ніс довгенький, хто його уб’є, той кров проллє. (Комар)

3.Що то воно: в воді водиться,

 З хвостом родиться,

А як виростає,

Хвіст відпадає? ( Жаба)

4. В кого кам’яна сорочка? (У черепахи)

5. Швець – не швець, кравець – не кравець.

Держить в роті щетинку, а в руках ножиці. (Рак)

6.Голова є, а шиї нема; очі є, а брів нема;

рот є, а не говорить; без ніг , а далеко ходить (Риба)

7.Якої пряжі нема в продажі? (Павутини)

8.Водою їхали пани, на них срібні жупани,

 хоч жупани – лата на латі, панам раді в кожній хаті. (Риба)

9. Сам чорний, та не ворон, є роги, та не бик. шість ніг без копит. (Жук – олень).

10. Повзун повзе, на базар голки везе. (Їжак)

 

(Переможець гри отримує  приз)

 

ФІНАЛ

Ведучий. І от настав час фінальної гри. У нас у ігровому залі присутні (___називає учасників фіналу___). Тож давайте розпочнемо гру. Увага на табло.

 

1.Увага запитання: Безнога ящірка, яку часто плутають із зміями.

Відповідь: Веретільниця

 

Перший учасник, обертайте барабан!

(Гравці, які вийшли у фінал, по черзі обертають барабан. Один з них правильно називає слово і перемагає .).

Тож у нас є переможець  це _____(прізвище учасника-переможця)________. За сумою балів, які ви набрали протягом гри, ви можете вибрати собі приз який знаходиться на виставці, а можете зіграти зі мною у супер гру.

 

СУПЕР ГРА

 

Правила супергри: ви можете виграти суперприз або програти все що маєте. Я задаю вам запитання і ви протягом 5 хв. повинні назвати все слово відразу. У разі правильної відповіді ви забираєте суперприз, а у разі неправильної ви втрачаєте все що у вас є. Ну що граємо?

Отже увага! Запитання супер гри:

Увага запитання: В берегових норах присеймських озер і стариць, що розташовані поблизу с. Юр’єво Путивльського району живе унікальна тварина, яка чимось «нагадує» слона. Назвіть цю тварину.

  ( Відповідь:   Хохуля)

 

Ведуча. Ось і закінчилася наша гра. Я сподіваюсь, що ви винесли з неї багато цікавого, корисного, а головне, зрозуміли, що потрібно вивчати свій край, його тваринний і рослинний світ, бо всі мешканці планети Земля повинні жити в гармонії з природою. До нових зустрічей на нашому «Капітал-шоу «Поле чудес».

 

 

Запитання: « Що лежить у чарівній скриньці»

  1. У чарівній скриньці лежить фото птаха, який зображений на одному з гербів Сумської області

Запитання: Фото якого птаха лежить у чарівній скриньці?   (Відповідь: фото Лебедя, що зображений на гербі Лебединського району.)

  1. У чарівній скриньці лежить фото комахи, його назва походить від парнокопитного, обидва зустрічаються на Сумщині?

Запитання: Фото якої комахи знаходиться у чарівній скриньці?

(Відповідь: Жук- олень)

Увага запитання:

Запитання: Що лежить у скриньці?  (Відповідь: )

docx
Додано
17 квітня 2020
Переглядів
753
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку