Інтелектуальні ігри на уроках української мови та літератури

Про матеріал
Що таке гра? Як це робити? Прислів'я. Методичні посібники Федоренка Валерія Леонідовича: "Українська література: ігри та позакласні заходи", "Мовні цікавинки. Нестандартний дидактичний матеріал", "Ігровий університет", "Енциклопедія інтелектуальних ігор на уроках української мови". IQ - тест українською мовою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготував учитель української мови та літератури Білицького ліцею №1 Білицької селищної ради Остап Йосипович ХрапкоІнтелектуальні ігри на уроках української мови та літератури

Номер слайду 2

Що таке гра? Граючись, ми пізнаємо світ. Усе наше життя – це ігрове поле, де нам доводиться постійно грати в ігри – дитячі, спортивні, розважальні, навчальні тощо. І саме тому інтелектуальні ігри займають важливе місце в розвитку особистості кожної дитини. В основі цих ігор – «обов’язкова умова: бути уважним, а також мислити логічно й філософськи. Розвинута увага й здатність помічати деталі є ознаками високого інтелекту. Уважну людину, яка вміє логічно мислити, ми сприймаємо як розумну. А якщо це так важливо для життєдіяльності й самоствердження людини, то ці властивості, безумовно, треба прагнути розвивати, і чим раніше, тим краще», – стверджує науковий співробітник Інституту педагогіки В. Аристов.

Номер слайду 3

Як це робити?Інтелектуальні ігри є найефективнішим способом розвитку уважності й логічного мислення. Їх слід сприймати як психологічну модель розвитку інтелектуальних здібностей людини, а насамперед уваги, що завжди знаходиться в епіцентрі розумової діяльності.

Номер слайду 4

Прислів'я. Китайці говорять: «Якщо ти не гребеш, тебе зносить». Тому, тренуючи інтелект наших учнів, ми, учителі, фактично подовжуємо їм життя. Адже статистика свідчить: розумні люди живуть довше. Таким чином, інтелектуальні ігри – це не розвага, а чудовий психотренінг розвитку здібностей, емоційно-особистісної сфери, характеру, лідерських рис; це «золотий ключик», що відкриває простір для розвитку інтелекту нації.

Номер слайду 5

Методичні посібники. Автором цих розробок є Валерій Леонідович Федоренко

Номер слайду 6

Посібник адресовано вчителям, які прагнуть зробити вивчення мови цікавим, захопливим, змістовним, намагаються не обмежуватись програмним мінімумом і звикли працювати творчо, натхненно, піднесено...“Українська література: ігри та позакласні заходи”

Номер слайду 7

Посібник містить цікаві факти про мову, дібрані з наукової та науково-популярної літератури й періодики і погруповані за тематичними розділами – “Походження мови”, “Магія мови”, “Мова і психіка”, “Брати наші менші та їхні розмови”, “Гендерне мовознавство”, “Поліглоти світу” та ін. За допомогою цих матеріалів учитель може збагатити інформаційне тло уроку української мови, донести навчальний матеріал будь-якого рівня складності у цікавій нестандартній формі, що сприятиме підвищенню пізнавальної активності учнів, піднесенню загального рівня лінгвістичної освіти школярів, наближення їх до розуміння складності й унікальності мовних явищ. Для вчителів української мови та літератури, керівників методичних об’єднань, студентів вищих навчальних закладів.“Мовні цікавинки. Нестандартний дидактичний матеріал”

Номер слайду 8

“Ігровий університет”До посібника "Ігровий університет" увійшли інтелектуально-пізнавальні ігри, які мають розширювати обізнаність учнів з рідною мовою, історією, культурою, звичаєвістю й традиціями, здобутками в царині творчості та інтелекту. Автор, ураховуючи психологію дітей середнього та старшого шкільного віку, оптимально синтезуючи різні сфери україністичних знань, вибудував ігри з використанням різних прийомів і завдань. Для вчителів, керівників та організаторів виховної роботи в школах різних типів.

Номер слайду 9

Цей посібник – це інтелектуальний ігровий проект "Синтез наук", завдання якого – поглибити зв'язки між українською мовою та іншими предметами шкільного курсу; формувати в дітей цілісне бачення світу та його складників; за допомогою цікавих ігрових завдань удосконалювати їхні розумові здібності й духовні запити; плекати яскраву й самобутню рідномовну особистість, здатну протистояти чужомовній агресії й витворювати довкола себе стійкий мовопростір. Посібник складають дев'ять сценарних зразків різних напрямів "Синтезу наук": макроігри ("Лінгвоматематика", "Лінгвоастрономія", "Лінгвогеографія"), мікроігри ("Лінгвоастрономія", "Лінгвомузика", "Лінгвобіологія") та ігри-мозаїки ("Крізь призму мови", "Міжнародний калейдоскоп", "Греко-римська боротьба"), що пройшли апробацію та підтвердили свою ефективність у межах цього ігрового проекту. Видання призначене для вчителів-словесників, студентів, організаторів учнівського дозвілля.Інтегрований ігровий комплекс “Синтез наук”

Номер слайду 10

Посібник складається зі 100 лінгвістичних ігор, ігрових приймов та завдань, які допоможуть учителеві української мови піднести ефективність уроку та якнайкраще сприяти комплексному розвиткові дитячої особистості. Для вчителів української мови та літератури, організаторів позакласної роботи, керівників методичних об’єднань, студентів вищих навчальних закладів. Енциклопедія Інтелектуальних ігор на уроках української мови”

Номер слайду 11

IQ тест українською мовою. Онлайн IQ тест складається з 39 запитань. Максимальна кількість балів, яку можна набрати правильно виконавши всі завдання IQ тесту – 145.    Цей IQ тест розроблений таким чином, що зводить до мінімума вплив культурних факторів, таких як мова, математика і ін., тобто проходячи цей тест, ви знаходитесь в рівних умовах щодо інших, ніхто не має переваги, тому результат є досить точним. Тест перевіряє логічне мислення, але крім того, також перевіряє здатність до навчання, вашу пам’ять, інноваційне мислення і здатність одночасно вирішувати декілька проблем. Розрахунок IQ оснований на відповідях більш ніж 250 000 чоловік. Онлайн результат тесту носить орієнтовний характер. Перед початком тесту, будь ласка зверніть увагу, що тест обмежений у часі. У вас є 40 хвилин, щоб відповісти на 39 запитань.   Рівень складності питань, поступово збільшується. Якщо ви виявили дві логічно правильні відповіді на одне запитання, ви повинні вибрати найпростіший варіант відповіді. Ви не отримаєте додаткових балів за дострокове закінчення тесту - так що не поспішайте! Неправильні відповіді не впливають на ваш результат, так що краще дайте відповідь, якщо навіть не впевнені. Удачі вам у тесті!http://ukrainetest.com.ua/iq/

pptx
Додано
23 березня
Переглядів
47
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку