ІНТЕРАКТИВНЕ СПІЛКУВАННЯ для учнів 1 класу «Де створені наші улюблені іграшки»

Про матеріал

Інтерактивне спілкування допоможе розширити і поглибити знання дітей про істворію створення сучасних іграшок, авторів, які їх створили та країни, у яких були створені іграшки. Формувати в учнів потребу у самовдосконаленні, розвивати допитливість, творчу фантазію, інтерес до сучасних іграшок.

Перегляд файлу

 Комунальний заклад

« Харківська загальноосвітня санаторна школа- інтернат І-ІІ ступенів № 11»

Харківської  обласної  ради

 

 

 

 

 

 

 

ІНТЕРАКТИВНЕ СПІЛКУВАННЯ

для учнів 1 класу

«Де створені наші улюблені іграшки»

 

 

        

 

          

           Підготувала:

   Вихователь 1-А класу

   Вева Алла Володимирівна

 

 

 

 

 

     Харків 2018

Мета: розширити та узагальнити знання дітей про походження та історії сучасних іграшок;

  • розвиток емоційних, моральних, практичних, життєвих, коммунікативних  компетентностей, навичок дослідницької діяльності у дітей молодшого шкільного віку;
  • виховувати повагу до культур інших націй, вміння працювати дружньо, формування почуття колективізму та дружби.

Обладнання: мультимедійна дошка, проектор, глобус, презентація за даною темою, музичний компютерний супровід, іграшки: кубики Рубика, лялька Барбі, мячі. Шахи,  спінери, бейблейди, конструктор LEGO, дзиґа, пазли.                                         

Хід заходу:

 Вихователь: Діти, скажіть будь ласка, чим ви любите займатися біль за все?

 Які ваші найулюбленіші ігри?

 Чи відома вам історія виникнення та країна походження ваших улюблених іграшок?

 Чи є у вас бажання дізнатися більше про іграшки?

 Любите ви мандрувати?

 Сьогодні я вас запрошую до віртуальної подорожі по країнах світу, щоб більше дізнатися про історію наших улюблених іграшок. А допоможе нам в цьому глобус (макет нашої Землі).

 А мандрувати ми сьогодні будемо на великій повітряній кули. Запрошую усіх зайняти місця, пристебнути ремені, розташуватися зручно і заплющити очі. (Діти сідають в коло на стільці. Під музику вирушаємо у політ).

 Я обертаю глобус декілька разів. Будь ласка, розкрийте очі і подивіться, де ми з вами опинились.

          

 

 

 

Слайд № 1

Картинки по запросу карта японії      Картинки по запросу самурай

Ми опинились у Японії, країні відважних воїнів –самураїв. І нас гостинно зустрічає самурай. Але він спочатку чомусь показує нам дзигу.

          

Слайд № 2

 Дзиґа  іграшка, яка підтримує рівновагу на гострому кінчику за рахунок швидкого обертання навколо своєї осі. Де і коли зявилась дзиґа невідомо, але вчені прийшли висновку, що попередниками дзиги були жолуді, бо горіхи, якими люди грались, а пізніше виготовили дзигу з деревини. В наш час дзиги виготовляють з металу, пластику, різних сплавів. В різних країнах  вона має різні назви «юла», «вовчок». В Україні вона має назву «дзига» скоріш за все за звуконаслідувальне походження («дзз», «дзиґ»).                             Картинки по запросу все про іграшку дзигаКартинки по запросу все про іграшку дзигаКартинки по запросу все про іграшку дзига              Spinning top - prague.jpg

Картинки по запросу все про іграшку дзига

         

 

 

 

 

 

 

 

Слайд № 3

 

Популярним сучасним варіантом дзиґи є бейблейд. Картинки по запросу все про іграшку дзига Картинки по запросу все про іграшку дзига

Настільну гру Бейблейд створили за мотивами японського аніме-серіалу. Історія розгортається в незвичайному світі, де ми зустрічаємо п'ятикласників – Волта, Шу, Рантаро та їхніх друзів. Школярі всерйоз захоплені одним дуже модним видом спорту... Потрібно досконало володіти кидком, і тоді, можливо, станеш найкращим блейдером...

          Слайд № 4

C:\Users\Наська\Desktop\блейд1.jpg

 

Із серії в серію ми спостерігаємо, як вони борються, підбурюють або підтримують один одного, переживають та радіють. Для запуску потрібна висока концентрація, фізична спритність, вміння передбачати і аналізувати те, що відбувається на «полі бою». Весь мультик – змагання і подолання себе на шляху до мрії.... 

 

          Слайд № 5

 

C:\Users\Наська\Desktop\блейд2.jpg

 

Вихователь: Діти, давайте подякуємо самураєві за цікаву розповідь. Наші хлопці не гірше за героїв цього мультику вміють грати з блейблейдом. Хто з вас готовий нам це продемонструвати? (За бажанням учні класу демонструють усім гру з блейблейдом).

 Будь, ласка займіть місця у повітряній кулі, пристебніть ремні, заплющуйте очі і мандруємо далі.

 Вихователь крутить глобус. Діти під музику летять на повітряній кулі.

          

Слайд № 6

 

Діти, розкрийте очі і подивіться, де ми з вами зараз знаходимось і хто нас на сей раз зустрічає.

Картинки по запросу карта угорщини      Картинки по запросу ерне рубік

       

 Ми опинились у сусідній нам країні, яка називається Угорщина. І нас зустрічає відомий угорський скульптор, винахідник  Ерньо Рубік. В руках він тримає щось яскраве. Давайте уважно роздивимось. Хто знає, що у нього в руках?

Так, це - ку́бик Ру́біка (часто помилково: кубик-рубік) — механічна головоломка, яку він винайшов 1974 року.

Ерно Рубік назвав свій винахід «Магічний куб». Популярність цієї іграшки була ні з чим не зрівняна у минулому сторіччі в усьому світі. В той час ще мало було компютеров. І кубик залишався майже не єдиним засобом для тренування розуму і смікалки.

За даними статистики вже продано понад 300,000,000 екземплярів іграшки в усьому світі.

На сьогодні існує багато різних видів цієї іграшки.

                               Слайд № 7

 

Картинки по запросу кубік рубик вікіпедіяКартинки по запросу кубік рубик вікіпедія

 

 

 

Картинки по запросу кубік рубик вікіпедіяКартинки по запросу кубік рубик вікіпедіяКартинки по запросу кубік рубик вікіпедіяКартинки по запросу кубік рубик вікіпедіяКартинки по запросу кубік рубик вікіпедія

 Хто з вас вміє самостійно збирати кубик Рубіка?

 Сьогодні я для вас принесла декілька видів цієї іграшки. Ви можете її розглянути та потримати у руках.

Нам слід зайняти свої місця у повітряній кулі та вирушати далі.

 Всі сідайте зручно, пристебніть ремені, заплющуйте очі та під музику продовжуємо нашу подорож. А я міцно тримаю глобуса і швидко його кручу.

 Відкривайте очі. Вставайте зі своїх місць. І поглянемо, де ми опинились.

          

Слайд № 8

 Нас зустрічає Міккі Маус, а опинилися ми у Сполучених Штатах Америки.

  ÐšÐ°Ñ€Ñ‚инки по запросу карта сша ÐšÐ°Ñ€Ñ‚инки по запросу міккі маус   

Діти, Міккі Маус приготував нам сюрприз. Він хоче розповісти не про одну, а одразу про дві іграшки, які народилися в США.

                                                                                       Слайд № 9

 

Ітак, перша іграшка, з якою він нас хоче познайомити – це усім відомий спі́нер, фі́джет-спі́нер, верту́н, крути́лка для рук, верту́ха непоси́ди   — антистресова іграшка.  У центрі спінера  підшипник з металу або кераміки, по боках розташовані кілька лопатей/крил або обважнювачів. Іграшка виготовляється з різних матеріалів, таких як латунь, нержавіюча сталь, титан, мідь і пластик. Матеріал і дизайн підшипників впливає на час обертання, тип вібрацій і шуму, створюючи унікальний сенсорний зворотний зв'язок.

Картинки по запросу фото спінерhttps://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/96/Fidget_spinners.jpg/220px-Fidget_spinners.jpg Картинки по запросу фото спінерКартинки по запросу фото спінерКартинки по запросу фото спінер Картинки по запросу фото спінер

Створила спінер Кетрін Геттінгер, інженер-хімік за освітою. Вова створила іграшку для своєї дочки, яка хворіла на синдром патологічної м'язової стомлюваності.  Кетрін не могла грати з донькою, тому своїми руками зробила для неї іграшку з газети і липкої стрічки. Іграшка потім набула деякої популярності, і Кетрін почала її виготовляти вдома і продавати на мистецьких ярмарках у Флориді. Так ця іграшка набула популярності у всьому світові.

Дякуємо Міккі Маусу за таку цікаву розповідь. Але учні нашого класу також мають цю іграшку, грають нею вдома та у вільний від уроків час у школі. Хто бажає продемонструвати, як саме ви любите грати з цією іграшкою?

Дуже добре! Молодці!

Діти, але Міккі Маус не закінчує нашу з ним зустріч і залюбки хоче нам розповісти про ще одну іграшку, яка створена у Сполучених Штатах Америки.

                               Слайд № 10

 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/38/Barby_blond.jpg/220px-Barby_blond.jpgКартинки по запросу лялька барбі вікіпедіяКартинки по запросу лялька барбі вікіпедія

       Ба́рбі (англ. Barbie, зменшувальне від Barbara (Барбара))  лялька американської компанії Mattel, спочатку дитяча іграшка, переважно для хлопчиків і дівчаток 3 — 14 років, а нині ще й об'єкт, який часто колекціонується дорослими людьми.    Її «мамою» є Рут Хендлер. Повне ім'я Барбі — Барбара Міллісент Робертс.

За словами Хендлер, в дитинстві її дочка Барбара (на честь якої і була названа Барбі) нерідко «грала з подругами в ляльки; то були паперові ляльки -„дорослі“, і дівчатка уявляли себе в „дорослому житті“ то дівчатами, то діловими жінками, то мамами (…) Звичайно відчувалася потреба у ляльках …, які могли б познайомити юних леді з багатьма сторонами настільки привабливого для них світу дорослих».

Зараз ця лялька найулюбленіша іграшка дівчаток. У продажу з'явилося безліч всіляких костюмів та аксесуарів для Барбі. Колекцію одягу Барбі оновлювали щороку. У Барбі є багато друзів та різноманітні будиночки та інтер’єри, які також є у продажу.

Хто з дівчаток, сьогодні взяв свою улюблену ляльку і хоче нам про неї розповісти.

А зараз, дякуємо Міккі Маусу, сідаємо у повітряну кулю і в подорож.

Заплющуйте очі, я розкручую глобус і під музику летимо далі.

         

Слайд № 11

 

Картинки по запросу карта англії Картинки по запросу гаррі поттер

 Ми опинились в Англії і нас зустрічає Гаррі Поттер. Він демонструє відому нам гру, яка народилася в Англії-це пазли.

 

         

Слайд №12

 

Картинки по запросу пазли вікіпедія

Картинки по запросу пазли вікіпедіяКартинки по запросу пазли вікіпедія

Картинки по запросу пазли вікіпедіяКартинки по запросу пазли вікіпедія

Пазл (від англ. jigsaw puzzle)  гра-головоломка, що виглядає як мозаїка, яку потрібно скласти з безлічі фрагментівмалюнка різної форми. Є однією з найдоступніших іграшок, що розвивають логічне мислення, увагу, пам'ять, уяву.

Назва гри походить від скорочення англійського сполучення jigsaw puzzle («лобзикова головоломка»), бо саме лобзики використовувались для створення ранніх варіантів пазлів, випилюваних з дерева.

 

Перший пазл, як вважається, був створений лондонським гравером і картографом Джоном Спілсбері близько 1760 року. У роботі він використовував пилку для маркетрі. Ранні пазли виготовлялись перенесенням контурів з мап на листи шпону і наступним розпилюванням по державних кордонах; так виходили своєрідні практичні приладдя для занять з географії[. Такі «розрізані мапи» (dissected maps) використовувались для навчання дітей при королівському дворі Георга III.

Слайд №13

Гаррі Поттер нагадує нам сюжет казки Снігова Королева, де хлопчик Кай намагався скласти з крижинок слово «ВІЧНІСТЬ», але у нього це не виходило. Скласти картину з маленьких шматочків також не дуже легко, особливо, якщо їх 500 і більше штук.

Картинки по запросу снігова королева

 

Вихователь: Діти Гаррі Потер не поспішає з нами прощатися, та хоче розкрити нам історію ще однієї нашої любимою іграшки.

 

 

 Слайд №14

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1e/Baseball_%28crop%29.jpg/180px-Baseball_%28crop%29.jpg https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/48/Basketball.jpeg/180px-Basketball.jpeg https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/88/Volleyball.jpg/178px-Volleyball.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1f/Tennis_ball_01.jpg/180px-Tennis_ball_01.jpg https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/db/Polobal.jpg https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6e/Rugbyball2.jpg/180px-Rugbyball2.jpg

 ÐšÐ°Ñ€Ñ‚инки по запросу мяч вікіпедія

 М'яч — предмет сферичної чи іншої опуклої форми, який здебільшого використовується у спортивних іграх.

У різних країнах для виготовлення м'ячів використовували різні матеріали: м'ячі шили зі шкір тварин, плели з очерету, скручували з ганчірок, вирізали з дерева.

Перший м'яч для спортивних іграх був винайдений ще в 17 столітті й зроблений по простому: звичайне ганчір'я було покрите бичачою шкірою. У середині XIX століття Чарльз Гудьєр розробив перший м'яч, виготовлений з вулканізованої гуми. Річард Ліндон, у 1862 році, створив першу надувну гумову камеру для м'яча. Пізніше Ліндон розробив до камери насос, і на виставці в Лондоні його винахід здобув золоту медаль.

В наш час мячі  бувають резинові, шкіряні, поролонові, пластикові, каучукові тощо. Застосовуються для багатьох спортивних ігор.

Вихователь: Я пропоную вам пограти в гру з мячем. Але це буде не спортивна гра, а інтелектуальна. Давайте станемо в коло і пограємо в цю гру. Я буду кидати комусь з вас м’яч і в той самий раз ставити запитання. A ви повинні його зловити, дати правильну відповідь і швидко повернути його вихователю.

  • Як називається країна, в якій ми живемо?
  • Хто ми з вами по національності?
  • Як називається наша столиця?
  • 4=2=?
  • Яку останню літеру вивчили за букварем?
  • Яка тваринка у багатьох вдома мурликає?
  • Які герої мультфільмів товаришують з професором Чудаковим?

Молодці! Мандруємо далі. Сідаємо у повітряну кулю, під музику із заплющеними очима потрапляємо до наступної країни.

                               Слайд № 15

 Нас любязно зустрічає Русалочка, оскільки ми потрапили до Данії. Вона нам хоче розказати про дуже відому нам з вами іграшку, яка виникла саме у Данії.

Картинки по запросу карта данії Картинки по запросу Русалочка

          

 

                 Слайд № 16

 

LEGO (від дан. лег та дан. годт — «Захоплива гра») — це серія іграшок, що являє собою конструктор на основі кольорових блоків, коліс, фігурок людей, тварин, птахів та інших деталей за допомогою яких можна скласти будь-які речі. Будинки, машини, роботи, скульптури — це та не тільки можна скласти за допомогою конструктора LEGO.

Поява цього конструктора сягає своїм корінням в далекий 1932 рік. Олі Кірк Крістіенсен, який був столяром за професією і жив в данському селі, вирішив випускати прасувальні дошки, драбини та іграшки з дерева. Через два роки, в 1934 його компанія домоглася великого успіху, і їй було придумано назву «Lego», що в перекладі з данської означало «грати з задоволенням».

Спочатку датська компанія здійснювала реалізацію свого товару тільки в межах своєї країни, а починаючи з 1950, конструктор «Lego» вийшов на світовий ринок.

 

Картинки по запросу лего Картинки по запросу лего Картинки по запросу легоКартинки по запросу лего

 

Русалочка пропонує нам виконати невеличке завдання з використанням конструктора LEGO. Слід уважно послухати загадку, а відповідь викласти за допомогою конструктора LEGO.

Здавна людям помагає,

Довгий хвіст і гриву має,

Любить сіно пожувати,

“І-го-го!” — ірже завзято,

Бо не відає про лінь,

 Як працює в полі… (кінь).

 

Картинки по запросу тваринки з 6 цеглинок лего

 

 А зараз наша подорож добігає кінця, займаємо зручні місця у нашій повітряній кулі, пристебнути слід ремені та вирушаємо додому.

 Вихователь: Діти, ось ми і повернулися з нашої віртуальної мандрівки. Ви всі дуже активно працювали, проявляли інтерес та гарно себе поводили. Молодці!

-Сподобалась вам наша подорож?

- Що нового ви дізнались?

-Чи пригодиться вам набута інформація?

 

Дякую всім за співпрацю і увагу!

 

Використані джерела:

 

  1. https://uk.wikipedia.org/
  2. https://dovidka.biz.ua/
  3. allforchildren.com.ua/barbie_about1.htm
  4. https://dovidka.biz.ua/zagadki-pro-konya/

 

 

 

 

 

docx
Додано
18 січня 2019
Переглядів
912
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку