Інтерактивне заняття на тему: «Підвищення стресостійкості у дітей»

Про матеріал

Поняття «стрес» вже перейшло з наукових термінів в загальний ужиток. Про нього ми чуємо в повсякденному житті і в засобах масової інформації. Стрес повсякденному житті сучасної людини представляє для його здоров’я важливу проблему і набуває масштабів епідемії. Що таке стрес? Це такий стан душі, коли людині неможливо або важко впоратися з реакцією на будь-які події. Не всі люди, які пережили стрес, страждають від нього однаково. Але якими будуть наслідки стресу для людини, залежать від умов життя людини, і від його оточення. Якщо є сім’я, друзі та близькі люди, то стрес переноситься значно легше. Стрес сприяє тому, що з ладу виходять ослаблені системи організму. Наступні поради допоможуть Вам позбавитися стресу і його наслідків.

Перегляд файлу

Інтерактивне заняття на тему:

«Підвищення стресостійкості у дітей»

 Поняття «стрес» вже перейшло з наукових термінів в загальний ужиток. Про нього ми чуємо в повсякденному житті і в засобах масової інформації. Стрес повсякденному житті сучасної людини представляє для його здоров’я важливу проблему і набуває масштабів епідемії.

 

Що таке стрес?

Це такий стан душі, коли людині неможливо або важко впоратися з реакцією на будь-які події. Розрізняються стреси по потужності, вони виникають у відповідь на такі ситуації, які несуть загрозу життю — це полон, війна, природні катастрофи. Причиною сильного стресу може бути важка хвороба або смерть близької людини, великі фінансові втрати, розлучення, втрата роботи або вимушена міграція.

 

Невеликі стреси.

Викликаються такими проблемами, для яких людині потрібна напруга сил або викликаються такими проблемами, які людина не може сам вирішити. Під час стресів людина довгий час відчуває стрес невеликої інтенсивності, а шкода здоров’ю наноситься такою, якою завдає сильний стрес.

 

Чим небезпечний і як переноситься стрес?

Не всі люди, які пережили стрес, страждають від нього однаково. Але якими будуть наслідки стресу для людини, залежать від умов життя людини, і від його оточення. Якщо є сім’я, друзі та близькі люди, то стрес переноситься значно легше. Стрес сприяє тому, що з ладу виходять ослаблені системи організму.

 Розвиток таких захворювань, як виразкова хвороба, бронхіальна астма, ішемічна хвороба серця, гіпертонія здатні прискорити тривалий або сильний стрес. У результаті з’являються такі проблеми, як депресивні або невротичні, тривожні розлади, вони дуже зменшують якість життя людей.

 

Тест «Прихований тест»

Мета: визначення рівня стресостійкості учасників.

Замисліться, які з цих ситуацій вас нервують найбільше?

Ситуації:

  1. Ви хочете зателефонувати, але потрібний номер постійно зайнятий.
  2. Ви помічаєте, що хтось за вами стежить.
  3. Ви з кимось розмовляєте, а інший постійно втручається в вашу бесіду.
  4. Хтось перериває план ваших думок.
  5. Хтось безглуздо підвищує голос.
  6. Ви погано почуваєтеся, коли бачите комбінацію кольорів, що на вашу думку не поєднуються.
  7. Коли ви вітаєтеся з кимось за руку й не відчуваєте ніякої неприязні.
  8. Коли розмовляєте з людиною, яка орієнтується в темі бесіди краще за вас.
  9. Коли ви щось розповідаєте людині й бачите, що вона вас не слухає.

Якщо більше 5 ситуацій заважкі для вас, це означає, що буденні негаразди добряче розхитали вашу нервову систему. Треба взяти себе в руки і виходити з ситуації нервової напруги.

 

Вправа «Кола підтримки»

Пропонується відповісти на питання: «Що я роблю, коли мені погано?» Потім обрати 1 варіант поведінки, який використовується найчастіше. Кожен висловлює свій варіант і всі варіанти записуються на аркуші паперу. Потім аналізуються всі відповіді і визначаються позитивні та негативні варіанти поведінки, яка використовується для подолання стресових ситуацій.

Пропонується заповнити малюнок «Кола підтримки» і записати людей, які можуть допомогти і підтримати учасників, коли їм погано. 

 

     Наступні поради допоможуть Вам позбавитися  стресу і його наслідків:

  • З’ясуйте, що саме вас турбує. Розкажіть про свої турботи близькій людині. Це особливий психологічний прийом: проаналізувавши проблему вголос, Ви знайдете причину власних проблем і вихід із ситуації.
  • Сплануйте свій день. Учені помітили, що для людини, стан якої наближається до стресового, час прискорює свій біг. Тому вона відчуває непомірну завантаженість і нестачу часу.
  • Виспіться, адже навіть дорослій людині потрібно спати по 8 годин на добу.
  • Навчіться керувати своїми емоціями. Вийти зі стресового кола допоможе проста вправа. Заплющте очі й подумки перенесіться на берег океану. Підніміть руки вгору й розведіть у сторони, уявляючи, як у них входить енергія. Складіть їх одну на другу – ліва знизу. Цього цілком достатньо, щоб повноцінно відпочити, наситити мозок киснем і заспокоїтися. Не забувайте хвалити себе щоразу, коли Ви зможете впоратися із хвилюванням.
  • Усміхайтеся, навіть якщо Вам не дуже весело. Сміх позитивно впливає на імунну систему, активізуючи Т-лімфоцити крові. У відповідь на Ваш у посмішку, організм продукуватиме бажані гормони радості.
  • Відпочивайте разом із сім’єю.
  •  Фізичні вправи знімають нервове напруження.
  • Музика – це теж психотерапія. Слухайте спокійну музику.
  • Бувайте на вулиці. Гуляйте, сидіть у парку, бігайте.
  • Не беріться за непосильні завдання, щоб уникнути розчарувань, невдач.
  • Звертайте увагу на позитивні сторони життя – це збереже здоров’я і сприятиме успіху.
  • Не зловживайте кавою, алкоголем.
  • Їжте морозиво – там є компонент, який поліпшує настрій.
  • Вживайте вітамін С. Він підвищує імунітет і стійкість до стресу. Цей вітамін міститься у картоплі, сої, кукурудзі, моркві, ожині, волоських горіхах.
  • Запам’ятайте кілька формул самозаспокоєння: «Усе буде добре», «Проблема вирішиться», «Вихід має бути, я його знайду», «Не варто хвилюватися»,                  «Я зосереджуюся на своєму диханні», «Я абсолютно спокійна (спокійний)»
  • Відволікайтеся, перемкніть свою увагу на заняття, які викличуть у вас позитивні емоції: спілкування з друзями, прогулянки на природі, читання, похід на концерт.

 

Відеофільм «Барашек». Обговорення.

Рефлексія

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
29 січня 2019
Переглядів
1801
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку