Тема:"За крок до майстерності"

Про матеріал
Виховати у студентів вміння вдало себе презентувати на співбесіді при влаштуванні на роботу, надати суттєву інформацію про складання резюме, застерегти від не добропорядних працедавців, вироблення практичних навиків шляхом участі у рольовій грі.
Перегляд файлу

 

На тему:

За крок до майстерності

 

 

 

Дата проведення: 30.10.2018

Місце проведення: бібліотека коледжу

Групи: 4-М-54

Куратор групи: Мусій О.В.

 

 

 

 

2018
Бесіда

На тему:

За крок до майстерності

 

Дата проведення: 30.10.2018

Місце проведення: бібліотека коледжу

Група: 4-М-43,4-М-44

Мета:  виховати у студентів вміння  вдало себе презентувати на співбесіді при влаштуванні на роботу, надати суттєву інформацію про складання резюме, застерегти від не добропорядних працедавців, вироблення практичних навиків шляхом участі у рольовій грі.

 

            План:

  1. Вступне слово.
    1. Співбесіда при влаштуванні на роботу.
    2. Як застерегти себе від недобросовісних працедавців.
  2. Виступ представника із підприємства.
  3. Перегляд фільму.
  4. Підведення підсумків.

 

Куратор    Сьогодні ми проведемо виховний захід на тему досить актуальну для вас. Цього року ви випускники, навчатись залишилось зовсім недовго, скоро ви отримаєте дипломи і хтось можливо піде навчатися далі, а хтось задумається над тим де можна застосувати вміння і знання отримані за 4 роки у нашому коледжі. Але перед цим необхідно відшукати потенційне місце роботи та вдало пройти співбесіду. На сьогоднішньому занятті ми розглянемо як вдало себе презентувати при проходженні співбесіди, як правильно скласти резюме та застерегтись від не добропорядних працедавців.

Ця тема надзвичайно актуальна для вас-майбутніх випускників, тому що праця завжди була, є і буде основою життя. І від того як і де людина працюватиме, буде залежати майбутнє не тільки сім'ї, а й держави.

Студент 1.Пошук роботи – одне з найбільш складних і копітких занять. Уміти правильно себе подати, зацікавити роботодавця, не прогадати із зарплатою під час співбесіди – все це важливо для кожного з нас. Досягнення успіху в житті багато в чому залежить від того, у якій сфері діяльності людина вирішила себе реалізувати. Однак процес реалізації себе як професіонала частіше за все збігається з пошуком роботи. Коли потенційне місце праці знайдено, шукачу “світить” співбесіда. Співбесіда з працедавцями – важливий етап при влаштуванні на роботу.І ваше основне завдання – зуміти справити позитивне враження на працедавця. Оскільки перше враження — найсильніше, і воно дуже важко піддається зміні, хоча й може бути неточним.

Практика пошуку та добору кадрів свідчить, що іноді навіть гідні кандидати не завжди уміло презентують себе.

Ви можете бути фахівцем високої кваліфікації з належною освітою і досвідом, але на роботу візьмуть не вас, а того, хто краще вміє подати себе на інтерв’ю.

Часом люди купують товари, не надто їм потрібні. Покупців просто переконали, що покупка необхідна. Ваше завдання на співбесіді таке саме: переконати працедавця взяти саме вас. Для цього складіть список власних «товарних» переваг.

Покопирсайтеся у собі, оцініть свої навички і професійні якості, згадайте трудові досягнення, проаналізуйте риси характеру (наприклад, чи властиві цілеспрямованість, ентузіазм, звичка доводити справу до кінця). Не варто забувати і про додаткову освіту: музичну, художню або спортивну школу, стажування і тренінги за фахом.

Згадайте про свої захоплення і хобі. Не забудьте про нагороди, подяки і премії: їх не можна переоцінити. Обов’язково повідомте про знання іноземних мов, володіння комп’ютером, вміння керувати авто. Чим більше ви згадаєте, тим впевненіше себе почуватимете.

На кожній роботі є труднощі і не надто привабливі завдання (наприклад, монотонні). Представник фірми, який розмовляє з вами, повинен знати, що ви не маєте ілюзій і готові до труднощів. Якщо заженуть у кут, зізнайтеся, що маєте не зовсім чітке уявлення про майбутню роботу, але легко навчаєтеся і маєте для цього необхідні знання і риси характеру. Це нормально.

Навіть розпитуючи про дозвілля, працедавець переслідує одну мету: з’ясувати, чи підходите ви його компанії. Без сумніву, ви знаєте, що приваблюють такі якості, як чесність, надійність, ініціативність, ентузіазм, вміння працювати у команді. Наприклад, ви були старостою курсу в університеті – тож у вас є лідерські якості.

Врахуйте, що на співбесіді випадкових запитань не буває. Ретельно обмірковуйте відповіді, не поспішайте, але і не «тримайте паузу». Намагайтеся уникати гострих кутів. Часто молоді люди «клюють на вудку» приязного до них ставлення і можуть бовкнути про себе зовсім не те... Є в інтерв’юерів і інший прийом: замість приємного спілкування – буря і натиск «колючих» запитань. Не лякайтеся: вас перевіряють на стресостійкість. Зосередьтеся і не ображайтеся. Працедавець нічого не має проти вас особисто – це просто перевірка. По-перше, етикет на співбесіді передбачає охайний зовнішній вигляд. Одягніться так, як личить серйозній і цілеспрямованій людині, – строгий костюм або ансамбль білий верх-чорний низ ніколи і нікому не завадив. Не одягайтеся в яскраві і помітні кольори, спортивний одяг та шорти. Взуття та аксесуари повинні гармоніювати з вашим костюмом.

Волосся обов'язково повинно бути чистим, а стрижка охайною. Не забудьте про манікюр – непідстрижені нігті, бруд під ними викликають огиду з першої хвилини розмови. Не обливайтеся перед співбесідою різкими і сильними парфумами, вони здатні викликати головний біль і нудоту. Всім своїм виглядом ви повинні показувати співрозмовнику свою готовність долучитися до колективу, давати йому зрозуміти, що він тільки виграє від того, що візьме вас на роботу.

 

Студент 2. 

 Рекомендації щодо поведінки і стилю спілкування

Якщо вас не зустрів секретар, постукайте у двері перед тим як зайти.

Привітайтеся, чітко представтеся.

Не жуйте гумку.

Посміхайтеся.

Якщо вас комусь представлять, докладіть зусиль, щоб правильно почути і запам’ятати його ім’я.

Уникайте сленгу, використовуйте правильну лексику.

Уникайте згадок про особисті, сімейні і фінансові проблеми.

Уникайте розмов про політику, релігію.

Не критикуйте попереднього начальника, колег.

На співбесіді зручно сядьте, намагайтеся підтримувати зі співрозмовником зоровий контакт.

Не перебивайте співрозмовника. На інтерв’ю повинен лідирувати інтерв’юер, не намагайтеся вразити його своїми знаннями.

Будьте готові відповідати на запитання «особистого» характеру. Якщо ви вважаєте, що запитання не тактовне, запитайте інтерв’юера, чи стосується воно роботи. Якщо інтерв’юер поцікавиться зарплатою, на яку ви розраховуєте, постарайтеся назвати реальну цифру, яка відповідатиме виконуваній вами роботі.

Якщо вам зробили пропозицію і вас влаштовує запропонована вакансія, ствердну відповідь можна дати не відразу. Якщо хочете все обміркувати, не буде неввічливо попросити відстрочення на один-два дні для відповіді.

Якщо вам запропонують заповнити якісь форми, краще взяти їх із собою і повернути в найкоротший термін. Працюючи з ними вдома, потренуйтеся на чернетці. Пам’ятайте, що усе має значення: і грамотність, і виправлення, і почерк, і чіткість формулювань.

Після закінчення співбесіди подякуйте за увагу до вас.

Якщо ви будете дотримуватися цих нехитрих правил ділового етикету, можете вважати, що нова престижна і високооплачувана робота в ваших руках. Удачі!

 

Куратор. Сьогодні в нас в гостях Крайнік Іван Якович………

Виступ ………..

Куратор. Буває, всім кандидат хороший: і досвід у нього є, і освіта відповідна, а от на роботу він влаштуватися не може. Чому так відбувається? Дуже часто вся справа в деталях, в дрібницях, яким кандидат не приділяє уваги, наприклад, під час співбесіди.

Демонстрація відеоролика «Мова жестів на співбесіді»

16 корисних порад для тих, хто йде на співбесіду з працедавцем

Підготовка до співбесіди.

1. Зберіть інформацію про компанію, у якій проходитимете співбесіду.

2. Зберіть усі необхідні документи, перегляньте їх

3. Дотримуйтеся ділового стилю поведінки – надмірна оригінальність може бути недоречною.

4. Сплануйте свій час. Краще прийти на співбесіду завчасно.

Поведінка на співбесіді.

1. Будьте з усіма ввічливі і терплячі. Посміхайтеся.

2. Назвіть себе. Поцікавтеся, як звати співрозмовника.

3. Уникайте сленгу, використовуйте правильну лексику.

4. Уникайте згадок про особисті, сімейні і фінансові проблеми.

5. Уникайте розмов про політику, релігію, секс.

6. Не критикуйте попереднього начальника, колег.

7. Не перебивайте співрозмовника. Якщо не впевнені, що зрозуміли запитання, обов’язково уточніть («чи правильно я зрозумів»).

8. Намагайтеся уникати штампів.

9. Будьте готові відповідати на запитання «особистого» характеру.

10. Якщо інтерв’юер поцікавиться зарплатою, на яку ви розраховуєте, постарайтеся назвати реальну цифру.

11. Якщо вам запропонують заповнити якісь форми, краще взяти їх із собою і повернути в найкоротший термін.

12. Після закінчення співбесіди подякуйте за увагу.

Будьте впевнені у собі і вам поталанить!

Резюме: зразки, поради, як написати резюме - все про резюме

Складання резюме – дуже важливий фактор при влаштуванні на роботу. По ньому потенційний роботодавець складає професійний та особовий портрет претендента і вже на підставі цього вирішує, чи є сенс в подальшому розгляді даної кандидатури. Саме в резюме необхідно в короткій формі й дохідливо пояснити роботодавцю чи кадровій агенції, чим Ви відрізняєтесь від інших двадцяти, а то й сорока претендентів-конкурентів на відкриту вакансію.

Отже що таке резюме? Резюме-це опис вашого професійного шляху у письмовій формі,яке покликане створити позитивну думку роботодавця про вас.
Скласти резюме означає врахувати наступні пункти: мета, освіта, досвід роботи, професійні навички, нагороди, суспільна діяльність, особисті дані, рекомендації.

 Резюме варто подавати у друкованому вигляді на 1-2ст. формата А4, краще використовувати білий папір високої якості. Сторінки резюме мають бути чистими та акуратними.

При складанні резюме імя та фамілію краще виділити жирним шрифтом. Фото додавати не обов’язково, лише на вимогу роботодавця.

Мета має бути чітко сформульована, н-д: отримати посаду фінансового директора на великому виробничому підприємстві.

У пункті освіта варто вказати роки навчання, назву ВУЗу, спеціальність, середній бал навчання, курси.

Професійні навички : тут необхідно вказати якими професійними навичками та уміннями ви володієте. У світовій практиці зустрічались випадки коли у відповідній графі вказувалось: «Іноземних мов не знаю і не маю великого бажання їх вивчати» або «Компютер в процесі освоєння» - ось такого краще не писати, це вам не на користь.

В пункті нагороди варто вказувати лише значні нагороди,які мають якесь відношення до вашої професійної діяльності.

Особисті дані: дата народження, сімейний стан тощо. Можна вказати свої позитивні риси характеру: ентузіазм, вміння працювати в команді, ініціативність.

Запитання, які вам можуть поставити на співбесіді

  1. Чому ви вибрали таку роботу (компанію, об’єднання)?

Наведіть вагомі докази: можливості зростання, корисний досвід тощо.

  1. Чи одержували ви інші пропозиції про роботу?

Якщо одержували, скажіть: це підвищить ваші шанси. Зрозуміло, слід додати, що ця робота вас цікавить більше.

  1. Чи проходили ви співбесіди в інших місцях?

Як правило, можна відповісти ствердно, але не уточнювати, де саме.

  1. Чи не перешкоджає вашому особистому життю робота, пов’язана з роз’їздами і ненормованим робочим днем?

Реально оцініть свої можливості. Якщо ви заздалегідь знаєте, що не зможете затримуватися після формально визначеного робочого часу – краще не обманювати ні себе, ні працедавця.

  1. Які ваші переваги?

Розкажіть про якості, корисні для цієї роботи. Підтвердіть ці якості прикладами з вашого життя в роки навчання або роботи.

  1. Які ваші недоліки?

Це питання слід використовувати для підвищення ваших шансів. Най-краще назвати такий недолік, який був би логічним продовженням переваг.

  1. Чому ви хочете одержати саме цю роботу? Чому нам слід вас прийняти?

До відповіді на це запитання краще підготуватися заздалегідь. Від вас чекають підтвердження того, що ви в курсі справ компанії. Брак знань про компанію і галузь є однією з основних причин відмови.

  1. Чому ви вирішили змінити місце роботи?

Не треба говорити про конфлікт, навіть якщо він був, і звинувачувати свого колишнього начальника або працедавця. Наведіть причину типу: через майбутню реорганізацію не впевнений, що можу бути корисний фірмі і далі; не можу повністю реалізувати свій потенціал; не маю можливості професійного зростання.

Якщо інтерв’юер знає, що у вас був конфлікт, не вдаючись у подробиці, поясніть, що це був унікальний випадок, пов’язаний з особливими обставинами, і підкресліть усе позитивне, що було на попередній роботі: набутий досвід, навички тощо.

  1. Як ви уявляєте своє становище через п’ять (десять) років?

Краще ухилитися від прямої відповіді, наприклад: я хотів би працювати в цій же організації, але на більш відповідальній посаді.

  1. На яку зарплату ви розраховуєте?

Спробуйте ухилитися від прямої відповіді, мовляв, ви не вважаєте, що зарплату слід обговорювати в першу чергу. Якщо інтерв’юер наполягає, з’ясуйте в нього, скільки фірма може запропонувати. Якщо ви все-таки змушені назвати цифру, називайте вищу середньої або верхню і нижню межі очікуваної суми.

  1. Що б ви хотіли довідатися ще?

Ніколи не говоріть, що у вас більше немає запитань. Можна запитати про особливості майбутньої роботи, про те, чого очікує фірма від кандидата на цю посаду, чому звільнилася людина, яка займала цю посаду до вас, або уточніть те, що залишилося незрозумілим після попередньої бесіди.

  1. Якщо вас візьмуть на роботу, якими будуть ваші перші кроки?

Запитання часто ставлять претендентам на місця менеджерів і адміністративні посади. Слід показати свою обізнаність та уміння виявляти ініціативу. Але не перестарайтеся, висловлюючи готовність не залишити каменя на камені. Остерігайтеся також пропонувати зміни, якщо ви не мали можливості ознайомитися зі станом справ.

  1. Які ваші найбільші досягнення?

Складіть список своїх найбільших досягнень за останні 5 років. Наведіть цифри, щоб оцінити ступінь вашого успіху.

  1.  Яким, на вашу думку, повинен бути керівник?

Насправді у вас хочуть з’ясувати, чи схильні ви до конфліктів з начальством.

Ідеальною відповіддю буде: компетентний, сильний лідер, у якого можна повчитися; який дасть шанс випробувати власні сили, буде наставляти, а за необхідності виправить помилки.

Про що можете запитати ви?

Доречні будуть запитання:

про історію діяльності компанії;

про місце вакантної посади в структурі організації;

про режим роботи;

про тривалість випробного терміну;

про грошову винагороду (рекомендуємо це питання обговорювати під час реального інтересу до вашої кандидатури, а не при попередньому знайомстві).

поведінка після співбесіди

Зафіксуйте отриману на співбесіді інформацію.

Через день-два після інтерв’ю можна надіслати на фірму, де проходили співбесіду, короткого листа, в якому висловити вдячність за увагу до вас.

Нагадайте, що ви очікуєте рішення за підсумками співбесіди.

Приходити без запрошення, часто телефонувати, якщо ви про це не домовлялися, не варто.

Одержавши телефонну або письмову відмову, можна звернутися з проханням пам’ятати про вас на майбутнє. Проаналізуйте, що стало причиною невдачі.

Куратор. Сподіваюсь, що ці поради стануть вам у нагоді. Ви обрали своїм фахом професію механіка. Протягом навчання в коледжі ви здобули ґрунтовні знання з фахових дисциплін та практичні навики. Та наскільки реально ви уявляєте свою професію? Пропоную вам висловити свої думки стосовно наступних питань.

 

Питання для обговорення:

  1. Які позитивні чи негативні моменти ви бачите в обраній професії?
  2. Складність професії.
  3. Значимість та ставлення до цієї професії в суспільстві.
  4. Можливості матеріального забезпечення людей цієї професії.
  5. Рівень підготовки кваліфікованих фахівців в закладах освіти.
  6. Потреба держави у фахівцях даної професії.

Куратор. Сподіваюсь, ви почули сьогодні багато корисної інформації, яка стане вам у нагоді при працевлаштуванні. Бажаю вам успішних співбесід, вдалої кар’єри, гідних зарплат та морального задоволення від вашої праці.

 

 

 

 

 

 

1

 

doc
Додано
30 січня 2019
Переглядів
501
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку