ІПХ "31 січня - Всесвітній день ювеліра"

Про матеріал
Цікавий матеріал для ознайомлення учнів з історією виникнення свята, видами прикрас, роботою ювелірів.
Перегляд файлу

Свято 31 січня - Міжнародний день ювеліра       

 

     

        31 січня - Всесвітній день ювеліра

       

Мета. Ознайомити учнів з історією виникнення свята, професією ювеліра,                 

           особливостями його роботи. Розвивати пізнавальний інтерес, логічне

           мислення учнів. Виховувати допитливість, бажання дізнаватись нове про

           професії.

 

Обладнання: презентація, відеоролик, ілюстрація.

 

                                                      Зміст засідання

 

І. Організація учнів до роботи.

 

ІІ. Ознайомлення з темою засідання.

 - Що ви бачите на цьому фото? (Прикраси.)

          - А хто їх зробив? Як називають людей цієї професії? (Ювеліри.)

          - «Кращі друзі дівчат - це діаманти» - знаменитий фрагмент з популярного хіта, виконаного колись відомим українським тріо, повністю виправдовує себе в реальному житті. Дорогоцінне каміння - це показник статусу людини, його вишуканого смаку і спосіб виділитися з маси. Але перш ніж потрапити на вітрини ювелірних магазинів, природні мінерали зазнають безліч процедур, завдяки яким знаходять товарний вид і притягують захоплені погляди потенційних покупців. Кому ми повинні сказати «спасибі» за можливість насолоджуватися всією цією мерехтливою пишнотою? Зрозуміло, ювелірам, а зробити це можна в останній січневий день, коли в усьому світі згадують про професії фахівця з коштовностей.

ІІІ. Основна частина

    1. Про професію ювеліра

- Професія ювеліра — одна з найдавніших, адже прикрашати себе люди любили завжди. Перші прикраси виготовляли з різноманітних підсобних матеріалів, що піддаються обробці примітивними інструментами того часу. Це могли бути намисто з черепашок, намиста з іклів, камінчики з діркою на шкіряній смужці ... Найбагатші та розкішні прикраси носив вождь племені.

Батьківщиною ювелірного мистецтва вважається Стародавня Греція. Тут вперше було проведена різьблення по каменю, з'явилися прикраси, виконані з дорогоцінних металів з самоцвітами. Твори древніх майстрів і зараз вражають красою і витонченістю. У прикрасах використовувалися дорогоцінні камені, перли, янтар, самоцвіти. Дрібними перлами було прийнято розшивати верхній одяг.

На Русі широко використовувалися золоті і срібні оправи для каменів, а самі дорогоцінні камені вважалися символом верховної влади. Ними оздоблювались корона, скіпетр, царський жезл. Царські комори постійно поповнювалися самоцвітами, які везли з усіх кінців світу.

2. Історія виникнення свята

- Серед безлічі професійних свят з недавніх пір з’явився і День, коли кожна людина, причетна до практичного втілення ювелірного мистецтва в наше життя, може розслабитися і сміливо заявити - сьогодні моє свято!

У силу специфіки даного ремесла не кожен фахівець ювелірної справи бажає в своїй роботі широкого розголосу. Це не дивно, якщо врахувати той факт, що саме ці майстри і є тією ланкою, яка невід’ємно стоїть на шляху того, що ми називаємо словом «коштовності» і активно атакується з боку всіляких заздрісників і зловмисників. Більше того, саме мистецтво ювелірів і розкриває перед нами всю красу з вигляду непоказного природного матеріалу, який з давніх часів люди стали використовувати для виготовлення всіляких прикрас.

 

Ідея встановити професійне свято - День ювеліра, за даними проекту DilovaMova.com, з’явилася ще влітку 2002-го року, коли відбувся один з відкритих ювелірних фестивалів «Золоте кільце Росії» в Костромі. Потім на одному з популярних конкурсів молодих ювелірів, який проводився в столиці Узбекистану Ташкенті на початку 2008-го року, виникла ініціатива заснувати Міжнародне професійне свято представників цього прекрасного ремесла. Дата щорічного святкового заходу - 31-е січня. Ідея була швидко підхоплена і незабаром стала популярна у всьому професійному середовищі майстрів-ювелірів. Крім того, деякі регіони, де ювелірної справі приділяється значна увага, стали встановлювати власні національні та регіональні свята, присвячені популяризації цього мистецтва. У 2010-му році своє офіційне професійне свято отримали якутські ювеліри, тепер у них воно відзначається 23 жовтня. Це стало можливим з виходом відповідного Указу Президента Республіки Саха (Якутія). У 2012-му році уряд Вірменії встановив Національний день ювеліра, який у них запропоновано відзначати в останню неділю жовтня і т.д.

     3. Розвиток ювелірного мистецтва

Майстерність обробки самоцвітів з метою досягнення найкращого візуального ефекту зародилося в первісні часи, імовірно - в кам'яному столітті. Люди тієї епохи ще не знали про існування цілющих і разом з тим приголомшливо красивих мінералів, зате вони вже тоді виявляли закладену в людській природі схильність використовувати для вдосконалення власної зовнішності різні види прикрас.

Перші «ювелірні» вироби були виконані з підручних матеріалів: ягід, черепашок, шкіри тварин, квітів, листя, іклів диких звірів. Потім кому-то в голову прийшла думка, що звичайні камені, у безлічі оточували жителів юної Землі, також можуть стати своєрідною прикрасою. Саме стародавні винайшли процедуру шліфування, взявши в руки дві кам'яні пластини: методом тертя первісні люди домагалися гладкої поверхні природного матеріалу, після чого використовували його за призначенням - носили на шиї, наприклад, в якості кулона-талісмана.

Найбільш чітко тенденції в подальшому розвитку ювелірного ремесла намітилися з моменту виникнення у житті наших предків металів. Досить швидко вони зрозуміли, що дорогоцінний камінь, вставлений в міцний матеріал з матовим блиском, виглядає набагато привабливіше, так і носити таку прикрасу зручніше.

Сьогодні ограновування, полірування, і багато інші важливі операції проводяться за допомогою спеціального обладнання, що рік від року все більше вдосконалюється. Але навіть це не звільняє майстрів від необхідності володіння обов'язковими якостями та навичками.

                 (Презентація про ювелірні прикраси.)

     4. Цікаві факти про професію

Зараз все набагато вдосконалилося, і ми бачимо на вітринах ювелірних магазинів велику різноманітність розкішних прикрас. Кожен ювелірний виріб – це кропітка праця і золоті руки майстра.

Пропонуємо вам підбірку цікавих фактів про ювелірну справу, щоб більше дізнатися про цю професію.

  • Ювеліри повинні володіти не тільки художніми навичками, а й добре розбиратися в математиці і хімії.
  • Ювелірна справа є спадковою. У родині, що зайнята ювелірним бізнесом, діти часто продовжують справу своїх батьків.
  •  
  • Ювелір повинен мати прекрасний зір — ювелірів в окулярах не буває.
  • Перед тим, як вступити вчитися на ювеліра, людина перевіряється у нарколога і психіатра. Все тому, що матеріали для роботи коштують досить дорого, і до роботи з ними можуть бути допущені тільки адекватні і здорові люди.
  •  
  • Представниці жіночої статі важче відшукати роботу в ювелірній галузі. Але самі ювеліри говорять, що дівчата посидючіші, ніж хлопці, а цей фактор теж важливий для кропіткої роботи. До того ж, вироби, зроблені жіночими руками, виходять ніжнішими.
  •  
  • Ювелірними прикрасами вважаються вироби з дорогоцінних металів, а їх за Законом України всього 8: золото, срібло, платина, паладій, родій, рутеній, іридій і осмій. У більшості випадків ювеліри працюють з першими п’ятьма металами.
  •  
  • Перший в Україні діамант був виготовлений 15 серпня 1969 року на заводі “Кристал”.

    5. Про майстра ювелірної справи

Серед майстрів ювелірної справи є чимало справжніх художників, роботи яких відомі більш, ніж їхні імена. У їх вузькому професійному колі існують свої традиції та манери, є яскрава історія та видатні особистості. Їхня праця не терпить суєти. Це вельми витончений процес, який вимагає від умільця грандіозного терпіння і акуратності. Результати їх діяльності ми можемо спостерігати кожен день і кожен день їх вироби радують нас своєю неповторною красою та вишуканістю.

               (Відеоролик про полтавського майстра ювелірної справи.)

ІV. Підсумок

       Гра «Продовж речення»

 - Сьогодні святкується Всесвітній день … (ювеліра.)

          - Ювелір виготовляє … (прикраси.)

          - Прикрасами ми називаємо …(ланцюжки, сережки, каблучки, браслети.)

 - До українських прикрас наших прапрабабусь належать …( серги «місяці» або «бублики», пацьорки, коралі, дукачі.)

 Дякую всім за увагу!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Свято 31 січня - Міжнародний день ювеліра

docx
Додано
11 січня 2020
Переглядів
1252
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку