Ірина Жиленко. "Жар-Птиця". "Підкова". "Гном у буфеті". Поетичні роздуми про дружбу, доброту, красу, про людське щастя і шляхи до нього

Про матеріал
Ірина Жиленко створила довкола себе чарівний світ, наповнений казковими ге-роями. Її вірші — це спроба донести частинку казки до кожного з нас. Пропо-ную нам також повірити в дива — від цього ми станемо добрішими. Тож нехай звучать поезії Ірини Жиленко, можливо, тоді у світі з’явиться більше оптимістів, більше щасливих і добрих людей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ірина Жиленко. «Жар-птиця», «Підкова», «Гном у буфеті». Поетичні роздуми про дружбу, доброту, красу, про людське щастя і шляхи до нього

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Поміркуй: «Світ навколо нас повний краси, вона виявляється в найменших перелітних образах, яких часто не помічають люди. У краплині води, взятої з калюжі, вирує цілий світ… Відкрий тільки очі і дивись». (Г. К. Андерсен).— А чи помічаєш ти красу навколо себе?

Номер слайду 4

Виразне читання поезії «Жар-птиця».

Номер слайду 5

Тема: зображення жар-птиці, яка, перебуваючи у клітці, а потім покинувши її, освітила все довкола у столиці і принесла людям радість і щастя.Ідея: возвеличення краси екзотичного птаха, який робить всіх радісними, веселими; засудження заздрості, зла (ґава). Основа думка: у світі завжди протиставляється добро (жар-птиця) і зло (ґавa), відбувається боротьба між цими силами, але всупереч усьому перемагає світле, радісне і щасливе.

Номер слайду 6

• Чим пояснити поведінку ґави? Як вона себе називає?Знайдіть та прочитайте опис ґави?Чому птаха не сподобалася ґаві?Користуючись текстом вірша, запишіть характеристику Жар-Птиці і Ґави

Номер слайду 7

І. Жиленко любила зиму: «Знову я пишу про зиму, золотий сніг. Кажуть, Андерсен всі свої казки писав напередодні Нового року, — тільки в різдвяні сутінки прочиняються двері в те, чого нема». Письменниця не зрадила своїй традиції і в поезії «Підкова». Виразне читання поезії

Номер слайду 8

Тема: зображення ліричної героїні твору, яка знайшла золоту підкову, загублену конем Дідуся Мороза, і прагнула, щоб за її допомогою здійснилися всі бажання і мрії. Ідея: кожна дитина відчуває себе щасливою, коли у новорічні свята всі її сподівання і мрії стають реальністю. Основна думка: кожна дитина мріє про здійснення власних бажань, вірить у Діда Мороза, щасливу підкову.

Номер слайду 9

Що означає для вас бути щасливим?Чи допоможе досягти щастя знайдена підкова?

Номер слайду 10

Поетеса Ірина Жиленко не мислила свого життя без польоту мрій. Виразне читання «Гном у Буфеті»Тема: шанобливе ставлення до буфетного гнома, який у всі століття живе в реальній дитячій уяві.Ідея: возвеличення почуття пошани, любові до гнома як сімейної реліквії. Основна думка: дитинство — це чарівний, дивовижний час кожної людини, коли вона сприймає все казкове, цікаве, навіть гнома, що «нашіптує … казки».

Номер слайду 11

Гном — у давньому фольклорі романських і германських народів — дух у вигляді потворного бородатого карлика, що нібито жив у надрах землі й охороняв підземні скарби. Маркіза — дружина або дочка маркіза (маркіз — дворянський титул, середній між графом і герцогом). Франт — той, хто модно й вишукано одягається; чепурун.

Номер слайду 12

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Ім'я: Буфетний гном. Вік: Риси зовнішності: Заняття: Уподобання: Друзі: Риси характеру: Гра «Заповни анкету».

Номер слайду 13

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Гномсвітло. Підковадобро. Жар-птицячудесаҐаващастя. Дід Морозсірість«Поєднай поняття».

Номер слайду 14

Ірина Жиленко створила довкола себе чарівний світ, наповнений казковими героями. Її вірші — це спроба донести частинку казки до кожного з нас. Пропоную нам також повірити в дива — від цього ми станемо добрішими. Тож нехай звучать поезії Ірини Жиленко, можливо, тоді у світі з’явиться більше оптимістів, більше щасливих і добрих людей. Вірте в дива, не забувайте про добрих покровителів домашнього затишку, бо від цього залежить злагода, спокій у вашій родиніДомашнє завдання та інструктаж до його виконання.— Обов’язкове: навчитися виразно читати поезії, коментувати їх зміст.— За бажанням: намалювати ілюстрації до віршів.

pptx
Додано
27 лютого 2023
Переглядів
941
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку