Іслам. до уроку "Релігійний склад населення" 2

Про матеріал

Презентація 2 Іслам, до уроку "Релігійний склад населення світу" у 9 класі з поглибленим вивченням географії. Час використання 3-4 хвилини з урахуванням роботи з картою.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

ІсламІслам монотеістична світова релігія. Слово «іслам» перекладається як «покірність», «підпорядкування» (законам Аллаха). Мова богослужіння - класичний арабський. Число послідовників - близько 1,5 млрд.чел.

Номер слайду 4

ІСТОРІЯ ВИНИКНЕННЯ? В місяць Рамадан 610 року, коли пророку Мухаммеду під час усамітнення в печері Хіра до нього з'явився ангел Джабраїл і продиктував йому перші п'ять аятов Корану. Цей (610 рік) рік можна вважати роком виникнення ісламу.

Номер слайду 5

П'ять стовпів ісламу. Шахада - дотримання найсуворішого єдинобожжя (Таухид). Ашхаду ан ля іл`яха `илля Лл`аху уа` ашхаду `анна Мух`аммадан ра`сулю ллах. (Немає Бога крім Аллаха, і пророка його Мухаммада).

Номер слайду 6

Намаз - вчинення щоденної п'ятикратної молитви (салят).

Номер слайду 7

Закят - матеріальне пожертвування бідним і дітям. Закят наказаний мусульманам, і не приймається від невірних.

Номер слайду 8

Саум (тюрк. Ураза) - дотримання посту в місяць Рамадан.

Номер слайду 9

Обряд хаджу (паломництва) в Мецці (Кааба). Хадж - вчинення паломництва в Мекку.

Номер слайду 10

Священна книга. Коран (араб. ألقرآن - аль-К̣ур'а̄н) - священна книга мусульман. Слово «Коран» походить від арабського «читання вголос».

Номер слайду 11

ОСОБЛИВОСТІ ИСЛАМАСимвол іслама. Півмісяць Хілал, став загальноприйнятим символом ісламу. Він нагадує мусульманам про місячний календар. Став використовуватися турками з 1453 році.

Номер слайду 12

Число вісімь і Мінарет. В ісламі престол, який править світом, підтримують вісім ангелів. У зв'язку з цим в східних орнаментах вітаються і восьмикінечні зірки. Мінарет - вежа для призову мусульман на молитву. Заклики муедзинів, часто посилені динаміками, звучать з мінаретів 5 раз в день, що надає самобутність.

Номер слайду 13

Мечеть. Мечеть - культова споруда для здійснення колективної молитви та інших видів поклоніння в ісламі. Мусульмани відвідують мечеть для здійснення обов'язкових щоденних п'ятикратних, і п'ятничних молитов. Зазвичай мечеті - це спеціально збудовані будівлі, часто з куполами, мінаретами.style.colorfillcolorstroke.colorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typefill.onstyle.colorfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 14

ОБМИВАННЯЧистота - невід'ємна частина ісламу. Обмивання обличчя, рук і ніг (хоча б піском через брак води) тричі на день перед молитвами є обов'язковим. Цей обряд символізує скоріше внутрішнє, а не зовнішнє очищення.

Номер слайду 15

Зелений колір. У Корані про нього йдеться: «У будь-якому місці, куди не подивишся, в раю велике блаженство і велика влада Аллаха. Вони одягнені в одяг із зеленого тонкого шовку і щільного атласу ». Отже, зелений колір в свідомості мусульман - це колір раю.

Номер слайду 16

Чалма. Полотнище тканини, оберненої навколо голови; її носять зазвичай поверх шапки. Чалма мала обрядове значення: мусульманину, який помер в дорозі, вона служила саваном. У різних народів чалма відрізняється за кольором, якістю матерії. Зелену чалму носили особи, що побували, в Мецці.

Номер слайду 17

ІСЛАМСЬКІ ТЕЧІЇСуніти. Суніти (від араб. أهل السنة Ахль ас-Сунна - люди сунни) на думку сунітів, духовне верховенство має належати халіфам, що обирається всією громадою. На сьогодні суніти представляють переважну більшість мусульман (близько 85%) і представлені в більшості ісламських країн. Найбільші з них Туреччина, Сирія, Йорданія, Саудівська Аравія, Ємен, Ірак, Іран, Афганістан. Пакистан, Індонезія. (Країни Близького Сходу, Північної Африки, Центральної і Південної Азії і т. Д.).

Номер слайду 18

ІСЛАМСЬКІ ТЕЧІЇШиїти. Шиїти (від араб. شيعة; [шӣ'а] - «прихильники, партія, фракція». Відмінною рисою шиїтів є переконання в тому, що керівництво мусульманською громадою має належати Імамам - призначеним Богом, обраним особам з числа нащадків пророка. Шиїти складають другу за чисельністю групу мусульман (близько 15%): Іран, Азербайджан, Бахрейн, Ірак, Ліван, Ємен, Саудівська Аравія, Сирія, Туреччина.

Номер слайду 19

ІСЛАМСЬКІ ТЕЧІЇ

Номер слайду 20

Іслам і суспільствоІслам дозволяє чоловікові мати до чотирьох дружин, якщо він в змозі їх однаково добре утримувати. Чоловіки - мусульмани повинні ходити з покритою головою. Не можна носити одяг з шовку, і прикраси, крім сріблястого обручки. Жінки повинні закривати обличчя і тіло від поглядів сторонніх чоловіків. Атрибутом благочестивості є - чотки.

Номер слайду 21

Іслам, спиртне і свинина В ісламі заборонено вживати все, що п'янить, дурманить. ? В ісламі їжа є або хала (дозволено), або харам (заборонено) - наприклад свинина, м'ясо хижих птахів, тварин з іклами і кігтями, гризунів, рептилій і комах.? Не дозволяється також вживати м'ясо тварин, заколотої без згадки імені Всевишнього.

Номер слайду 22

В даний час, іслам є найбільш швидко зростаючої релігією в світі. Загальна кількість мусульман становить, за різними оцінками, від 1,2 млрд. До 1,5 млрд. осіб. У 28 країнах іслам визнаний державною або офіційною релігією.

Номер слайду 23

pptx
Пов’язані теми
Географія, 9 клас, Матеріали до уроків
Інкл
До підручника
Географія (підручник для загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням географії) 9 клас (Масляк П.О., Капіруліна С.Л.)
Додано
12 січня 2019
Переглядів
1159
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку