Текст до презентацій - Християнство,Іслам,Буддизм

Про матеріал

Текст до презентацій - Християнство,Іслам,Буддизм .Пояснення. Текст презентацій не завжди збігається з текстом який промовляють учні. Робота з картою – додаю фото. Коли називають країни де поширена та чи інша релігія, учні приколюють булавки з прапорцями різного кольору. До кожної релігії свій кольор. Карта має підложку з пенополістирола

Перегляд файлу

Пояснення до тексту:   С – слайд.    (далі) – наступний слайд.                                                       Робота з картою – додаю фото. Коли називають країни де поширена та чи інша релігія, учні приколюють булавки з прапорцями різного кольору. До кожної релігії свій кольор. Карта має підложку з пенополістирола.D:\ФОТО крым и др\ШКОЛА\УРОК\УРОК 261.jpg

 

С. Християнство (далі)

С. Християнство  — один з напрямків єдинобожжя.  Світова релігія, заснована на життя і вчення Ісуса Христа, описаних у Новому Заповіті. Християни вірять, що Ісус  є Месія, Син Божий і Спаситель людства. Християни не сумніваються в історичності Ісуса Христа.   В наш час християнство  найпоширеніша релігія світу. (далі)

С. Місцем зародження Християнства вважається Палестина, яка в той час була частиною  Римської імперії. У перші роки свого існування Християнство змогло значно розширитися на ряд інших країн і етнічних груп. Вже в 301 році християнство набуло статусу офіційної державної релігії Великої Вірменії, а 313 року, імператор Костянтин  зробив державною  релігією  в Римській Імперіїї (далі)

С.   Священною книгою християн (Святим Письмом) є Біблія . Християни її ще називають Словом Божим, Книгою спасіння,  Книгою книг тощо.  Назва «Біблія» утвердилася із IV ст. Так уперше назвав цю книгу  патріарх і богослов Іоан Златоуст  (далі)

С.  .Християнство приймає старозавітну традицію шанування єдиного Бога.                             Разом з тим привнесено ідею Трійці: (Бог Отець, Бог Син, Бог Святий Дух), єдиних по своїй божественній природі. (далі)

С.    Основні положення християнського віровчення , сформу­льовані у Біблії та постановах християнських вселенських соборів .  Символи віри, складені  і затверджені на Нікейському і Константинопольському  Вселенських соборах. (далі)

С.    Згідно з Символом віри, християни повинні вірити  в Біблію.  Біблія - книга богонатхнення.                                                                                                                                        Вчення про надприродних - істот. Існують три групи - Трійця, ангели і демони (далі)

С.  Вчення про душу. Душа - не залежить від тіла, а значить, може існувати і без тіла.   Вчення про подвійну природу Ісуса Христа. Він - Бог і людина - одночасно, тобто Богочоловік (далі)

С.  Вчення про перше пришестя Ісуса Христа.    Вчення про друге пришестя Ісуса Христа,  Час - божественна таємниця. (далі)

С.  Вчення про шанування пророків, апостолів і євангелистів.   Вчення про загробне життя - ідея про існування в загробному житті раю і пекла. (далі)

С.  Вчення про спокуту. Ісус Христос своїми стражданнями і своєю смертю спокутував гріхи всіх людей (далі)

 

С.  До культових  споруд відносяться Капличка - Церква  або храм  це будь яка культова будівля, де проводиться богослужіння – собор - головний храм у місті (далі)

С.  ЗАПОВІДІ ХРИСТОВІ.   Я Господь, Бог твій ... Хай не буде в тебе інших богів перед лицем Моїм.                                                                                                                                                       • Не бери то що тобі не дано,                                                                                                                                      • Не свідчи імені Господа, Бога твого, надаремно                                                                                     • Пам'ятай день суботній, щоб святити його.                                                                                                    • Шануй свого батька та матір.                                                                                                                            • Не убий.                        • Не прилюбодій.                                      • Не кради.                                            • Не свідчи неправдиво на ближнього твого.                                                                                                           • Не бажай дому ближнього свого, , не бажай жони ближнього свого.    (далі)

С.   Головні свята християн.    Свято свят -   це Великдень, спогад воскресіння Ісуса Христа з мертвих.          Трійця (П'ятидесятниця) - зішестя на п'ятдесятий день Святого Духа на апостолів. Різдво Христове (далі)    Дякуємо за увагу

Друга група.

С.    У 1054 р відбувся розпад християнської церкви на західну  Римсько-Католицьку  і східну  Греко-Кафолична.

  Розкол мав безліч причин: обрядові, боротьба  за першість серед християнських патріархів, різні мови богослужіння латинь і грецький. (далі)

С.  Православ'я з грецького «правильне вчення».  З кінця XX століття існує 13 загальновизнаних   автокефальних церков і дві, визнані тільки   деякими церквами. (далі)

С. Країни, де православна віра дуже зміцнилася в культурі і народній свідомості. Таких держав в наш час нарахувати можна дванадцять:   далі

Росія, Грузія, Україна, Білорусь, Молдова, Румунія, Болгарія, Сербія,Чорногорія, Македонія, Греція, Кіпр.   Карту показує 2                                             далі

С. Католицизм.  Римський папа -  в міжнародному праві -суверенная персона одночасно володіє трьома  функціями влади:                                                                                1. Монарх Святого Престолу                                                                                                                           2. Наступник св. Петра - видимий глава Католицької церкви і її  ієрарх                                                            3. Суверен міста-держави Ватикан.   (далі)                                                                                   С. Відмінності.  Православ'я відкидає догмат про непогрішимість Папи Римського і його верховенство над усіма християнами.                                                                                                            У католицизмі, на відміну від православ'я, існує догмат про непорочне зачаття Діви Марії і  існує догматичне уявлення про чистилище. (далі)

С. У католиків священик не може бути одруженим,    у православних має право на церковний шлюб, або  монашій обіт.                                                                                               У католиків хрестять шляхом окроплення, а не занурення.   Осінення хрестом проводиться справа на ліво у православних ,  зліва на право у католиків.                                  Далі

С.  Католічні країни  - Італія, Франція, Іспанія, Португалія, Ірландія, Австрія, частина Німеччини, країни Центральної Європи, країни Центральної і Південної Америки, Екваторіальна Африка, Філіппіни.   Карту показує 2                                             (далі)

С. Реформація -  XVI - XVII століть, спрямована на реформування католицького християнства відповідно до Біблії.   (далі)

 

 

С. Протестанти - лютерани, євангелісти - вважають, що людина може отримати прощення гріхів вірою в Ісуса Христа.

- Біблія є єдиним джерелом  віровчення.                                                                                                   - Біблія доступна людям на їх національними мовами.                                                                                                - немає культу Богородиці,  святих,  ангелів,  ікон,  число таїнств два хрещення і причастя.

Таким чином, протестантизм визнає три положення:                                        - порятунок особистою вірою;                      - священство всіх  віруючих;                                                                         - винятковий авторитет Біблії.     (далі)

С.  Традиційно протестанти є найбільшою релігійною групою в Швеції, Норвегії, Данії, Фінляндії, США, Великобританії, Австралії, Нової Зеландії, Німеччині, Нідерландах, Канаді.                                 (далі)

Дякуємо за увагу !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

БУДДИЗМ

С.  Засновник буддизму,  Ґаутама, народився в  Індії,  у 600 роках до н.е.                                Через страждання він досяг просвітлення,  він став відомий як «просвітлений» або «Будда».   Поширено в Азії.    (ДАЛІ)

С.  Ґаутама відкрив.Чотири благородні правди” :                                                                                   1. все життя є страждання;                                                                                                                                                                                   2.люди з несвідомості прив’язуються до життя;                                                                       3.до мети доходить, той хто відрікається любові до життя;                               4.шлях до спасіння веде восьма стежинами    (ДАЛІ)

С. СИМВОЛ.      Головний символ колесо закона,   демонструє нескінченний кругооберт буття,  народження, смерть і новим народженням у різних місцях.  Вісім спиць це   складовиі  Благородного вісімкового шляху.

Другий символ - квітка лотоса-служить  символом  чистоти, досконалості і просвітлення    (ДАЛІ)

С. ІСТИНА.  Будда встановив  Восьмирічний шлях звільнення . Досконалість на цьому шляху означає остаточний вихід з циклу народжень і смертей в спокій нірвани. Це -   •Правильні -  бачення   • наміри    • мова • поведінка    • спосіб життя  • дисципліна  • зусилля   • усвідомленість   • зосередження.     (ДАЛІ)

С.  З одного боку, Будда  — не Бог.  Він не мав вчителя,  народився і вмер  Він не творив світ і не ке­рує ним.  Але він —  більше ніж будь-які  інші боги..    (ДАЛІ)

С.    Буддійський культ вимагає поклоніння численним реліквіям, головні з них статуї. Зображують у 3 образах. Будда учитель, Будда торжествує, Будда в нірване.     (ДАЛІ)

С.  Буддизм сприяв розвитку  мистецтва - храмової архітектури,  які можна побачити в різних країнах буддійського світу. Головні пагоди и ступи.    (ДАЛІ)

С. На початку І ст. до н. е. у буддизмі сформувались два напрями: хінаяна і махаяна.  Хінаяна -  або «вузький шлях порятунку» - різко виражений чернечий буддизм.                                                                                               Махаяна -  «широкий шлях порятунку» - доступний не тільки монахам, але й будь-якого звичайній людині.          Ламаїзм склався у 12-15 століттях  - «Тибетський або північний буддизм».     (ДАЛІ)

С. Хінаяна.  Будда в хінаяне - ідеал і вчитель досконалості, об'єкт наслідування і шанування.  Досягти нірвани, згідно хінаяне, можуть тільки буддійські ченці.    (ДАЛІ)

С. КРАЇНИ.  Таїланд, Мьянма, Камбоджа, Лаос,  частина Шрі-Ланки.   (ДАЛІ)

С. Махаяна -  «Широкий шлях порятунку» - доступний кожному звичайній людині.  Поширилася в північні країни і утвердилася в Китаї, Тибеті,  Японії, Кореї, Монголії  (ДАЛІ)

С. КРАЇНИ . Непал ,В'єтнам,  частина Шрі-Ланки,  Корея, Японія, схід Китаю, Монголія.     (ДАЛІ)

С. Тибетський буддизм.                                                                                                              Ламаїзм - передбачає суворі  норми існування. Слід уникати десяти чорних гріхів:        гріхи тіла - вбивство, крадіжка, перелюбство,      гріхи слова - брехня, наклеп, лихослів'я і марнослів'я;    гріхи думки - заздрість, злоба, єретичні думки.   Слід дотримуватися десяти білим чеснотам, які є антиподи  чорним.  (ДАЛІ)

С. Країни Ламаїзма.  Непал, Бутан, східні і північні райони Китаю, Монголія, у Росії -  Бурятія, Тува, Калмикія. (ДАЛІ)

С.   Канонічна буддійська література, відома під назвою "Трипітака" ("три корзини"), виникла в Індії.   Тексти спочатку писали на пальмових листках і складали в корзини. Звідси й пішла назва.  (ДАЛІ)

С. Традиції буддійського паломництва виникли ще життя самого Будди.  Згідно з каноном Трипітака, Будда заповів своїм послідовникам відвідувати місця, де він народився  (ДАЛІ)                                                                                                                                Отримав просвітлення , прочитав свою першу проповідь     (ДАЛІ)                                                     І пішов з цього світу .       (ДАЛІ)

С. ПОСЛІДОВНИКИ. У 2016 році чисельність буддистів становила  500 - 800 мільйонів чоловік.   (ДАЛІ)                   Дякуємо за увагу!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІСЛАМ

С. Термін "іслам" у перекладі з арабської означає "покірність".  Друга назва цієї релігії — мусульманство.   Число послідовників - близько 1,5 млрд.осіб.       далі                                          С.  Релігія ісламу була заснована  в 610 році людиною на ім’я Мухаммед, якого ніби відвідав ангел Гавриїл    і продиктував йому перші п'ять аятов Корану  Далі                                                                                                                                                         С.    П'ять стовпів ісламу 1.Шахада - дотримання найсуворішого єдинобожжя.                    Ашхаду ан ля іл`яха `илля Лл`аху уа` ашхаду `анна Мух`аммадан ра`сулю ллах. (Немає Бога крім Аллаха, і пророка його Мухаммада).                           Далі                                                      С.  Друге  Намаз - вчинення щоденної п'ятикратної молитви (салят).       Далі                                                                                                                                                                            С.   Третій  - Закят - матеріальне пожертвування бідним і дітям.                                                                                                                   Закят  не приймається  від невірних.     Далі

С.  Четверте  Саум  або Ураза - дотримання посту в місяць Рамадан.           Далі                                                                                                                                                                         С.     Мрією кожного мусульманина є паломництво (хадж) до Мекки і Медіни.    Далі                                                                                                                                                                           С.   Коран — священна книга мусульман арабською мовою, що містить релігійні погляди на світ та природу, догма­тичні положення, правові норми.    Далі                                                                                                                                           С. Символом  іслама вважають Півмісяць  Хілал.  Став використовуватися турками з 1453 році як символ Османської імперії.                                   Далі                                                                         С.   В ісламі вісім ангелів підтримують престол світу. Тому   в східних орнаментах вітаються  восьмикінечні зірки.     Мінарет   баштоподібна культова споруда при мечеті з якої  скликають мусульман на молитву  5 разів на день..                          Далі                                                                                                                              С.  Мечеть - культова споруда для здійснення колективної молитви, яку проводять щоденно і обов'язково по  п'ятницям.  Загальна риса — вони орієнтовані суто на Мекку, або, точніше, на Каабу,  куди посилаються молитви                 Далі                                                                                                                С. Чистота - Тахарат невід'ємна частина ісламу.  Існує внутрішній тахарат, і зовнішній. Мале обмивання. По три рази вимити руки, ноги, сполоснути ніс, обличчя, волосся , перед молитвами  Далі                                                                                                                                               С.  В Ісламі зелений колір є символом райських садів, молодості і достатку. На думку психологів, цей колір означає заспокоєння і досягнення цілісності і гармонії.                                    В свідомості мусульман - це колір раю.          Далі

С.   Чалма.  Полотнище тканини, оберненої навколо голови.  У різних народів чалма відрізняється за кольором і якістю матерії, зелену чалму носили особи, що побували, в Мецці.                           Далі

С. Уже через три десятиліття після смерті Мухаммеда мусульманська громада розкололася на 2 основні напрями: сунізм, шиїзм . На думку сунітів, духовне верховенство має належати халіфам, що обирається всією громадою

На сьогодні суніти представляють переважну більшість мусульман близько 85%.   Далі                                                                             Найбільші з них Туреччина, Сирія, Йорданія, Саудівська Аравія, Ємен, Ірак, Іран, Афганістан. Пакистан, Індонезія.    показує 2                                             Далі                                                                                                                                                                         С.   Шиїти з арабської - «прихильники».  Шиїти  переконані в тому, що керівництво мусульманською громадою має належати Імамам - призначеним Богом, обраним особам з числа нащадків пророка.     Далі                                                                                          Шиїти 15% складають другу за чисельністю групу мусульман                                                                          Іран, Азербайджан, Бахрейн,  Ірак,  Ліван,  Ємен.       показує 1                         Далі                                                     С.  Іслам дозволяє чоловікові мати до чотирьох дружин, якщо він в змозі  їх однаково добре утримувати. Далі                                                                                                                                  С.  Чоловіки - повинні ходити з покритою головою.      Жінки повинні закривати обличчя і тіло від поглядів сторонніх чоловіків.                Далі                                                                                                                                                                            С.  В ісламі заборонено вживати все, що п'янить, дурманить.     В ісламі їжа є або хала (дозволено), або харам (заборонено) - наприклад свинина, м'ясо хижих птахів, тварин з іклами і кігтями, гризунів, рептилій і комах.      Далі                                                                                                                                                                            С.      В даний час, іслам є найбільш швидко зростаючої релігією в світі. Загальна кількість мусульман становить, за різними оцінками, від 1,2 млрд. До 1,57 млрд. У 28 країнах іслам визнаний державною або офіційною релігією.                      Далі

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Географія, 9 клас, Матеріали до уроків
Інкл
До підручника
Географія (підручник для загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням географії) 9 клас (Масляк П.О., Капіруліна С.Л.)
Додано
12 січня 2019
Переглядів
904
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку