Історична необхідність індустріалізації та колективізації, методи їх здійснення.

Про матеріал
Дати уявлення учням про економічне, політичне, соціальне становище в Україні кінця 20-х рр. ХХ століття. Розкрити причини, методи та результати індустріалізації в Україні. Продовжувати формувати вміння учнів використовувати різні джерела знань, роботи з плакатом як історичним джерелом, розвивати навички критичного мислення. Виховувати у школярів навички позитивного розв’язання суперечливих питань, інтерес до національної історії нашої держави. Тип уроку: урок формування нових знань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку:Історична необхідність індустріалізації та, методи їх здійснення.

Номер слайду 2

План. Передумови індустріалізації та причини впровадження. Сталінській “стрибок” в індустріалізацію. Особливості впровадження в УкраїніНаслідки індустріалізації

Номер слайду 3

Критерії для порівняння НЕППолітика індустріалізаціїВид податку. Методи господарювання. Система оплати праціНаслідки. Типи економічних систем

Номер слайду 4

1. Передумови індустріалізації та причини впровадження. Смерть Леніна. Згортання політики НЕПУЗміна політичної еліти

Номер слайду 5

Не. П – формування та основні етапи розвитку. Причини введення1921 р. обєм промисловості впав до 12% від довоєнного рівня не вистачало палива та сировини для заводвів та фабрик не працював транспорт; скорочення чисельності пролетаріата; продрозверстка привела до скорочення посівних площ через не зацікавленість селян; 1921 р .- 50 великих селянських виступів на Пд України за сприяння залишків армії Махна; голод 1921 – 1922р.р. голодувалоблизько 20 % населення , померло від голоду 5 млн. людей, створеног комітет допомоги голодуючим (Допгол); Вибухи епідемій, голод; Посилення криміногенної ситуації.

Номер слайду 6

Нова економічна політика передбачала зміни: У сільському господарстві – цілу систему заходів, серед яких найголовнішою була заміна продрозкладки продподатком. У промисловості – повернення дрібних та середніх підприємств їх власникам, проведення децентралізації управління промисловістю. У галузі торгівлі створювалися умови для розвитку трьох її форм: приватної, державної та кооперативної, організовувались ярмарки.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

2. Сталінській “стрибок” в індустріалізацію. Особливості впровадження в Україні. Причини індустріалізаціїНеобхідність технічного переоснащення економіки. Бажання створити військово-промисловий комплекс. Бажання створити матеріально-технічну базу для досягнення економічної самостійності країни в умовах капіталістичного оточення і можливої економічної ізоляції. Необхідність технічної підготовки до кооперування села.

Номер слайду 9

Було поставлено мету – забезпечити переважний і першочерговий розвиток галузей групи А (паливної, енергетичної, хімічної, машинобудівної та ін.).

Номер слайду 10

Джерела індустріалізації:націоналізація промисловості; збільшення прямих та непрямих податків; використання трудового ентузіазму трудящих і примусової праці політичних в’язнів; внутрішньо-економічні стимули; жорстока експлуатація робітників і селян.  

Номер слайду 11

XV з'їзд ВКП(б) прийняв директиви щодо першого п'ятирічного плану розвитку народного господарства СРСР.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Етапи індустріалізації:1926 – жовтень 1928 р. – підготовка до форсованої індустріалізації та її початок;жовтень 1928 – 1932р. – перша п’ятирічка, форсований ривок розвитку важкої промисловості;1933 – 1937 рр. – друга п’ятирічка – подальше зростання темпів індустріалізації;1938 – 1941 рр. – третя п’ятирічка – зниження темпів індустріалізації.

Номер слайду 14

Методи провадження індустріалізації

Номер слайду 15

Методи заохочень: агітації;створення лозунгів;влаштування соціалістичних змагань;

Номер слайду 16

Методи примусу: експлуатація робвтників та в’язнів гулагу.

Номер слайду 17

Питання до плакатів. До чого закликають плпкати? З чим порівнюються соціалістичні змагання?

Номер слайду 18

Суть політики індустріалізаціїУрізання фінансування легкої промисловості;«за всяку ціну» прискорити розвиток машинобудування та інших галузей великої промисловості;Створення умов для побудови заводів та фабрик;

Номер слайду 19

Проведення індустріалізації в Україні мало ряд особливостей:·       вона почалася не з легкої, а з важкої промисловості;·       мала різко завищені темпи; розвиток отримали сировинні галузі;·       на території Правобережної України процеси індустріалізації не набули поширення. 

Номер слайду 20

І п’ятирічний план. Створення 400 нових підприємств в Україні. Побудова гігантів металургії "Азовсталь", "Запоріжсталь", "Криворіжсталь". Початок будівництва Машинобудівних заводів в Харкові, Києві, Краматорську.

Номер слайду 21

ІІ п’ятирічний план. Успіхи індустріалізації в Україні: Будови перших п’ятирічок: Кількість промислових підприємств зросла за роки довоєнних п’ятирічок в 11 разів. У Донбасі було споруджено 100 нових шахт. Україна стала важливою металургійною, вугільною, машинобудівною базою СРСР. УРСР перетворилася на індустріально – аграрну республіку. Удвічі зросла чисельність робітників. “Дніпрогес”, “Запоріжсталь”, “Криворіжсталь”, “Азовсталь”,“Дніпроалюміній”, Краматорський машинобудівний завод, Харківський тракторний завод (ХТЗ),  

Номер слайду 22

Опрацюйте в параграфі 52 пункт «Провали і досягнення першої п’ятирічки». Результати роботи запишіть в таблицю.

Номер слайду 23

3. Наслідки індустріалізації Позитивні сторони індустріалізації: Негативні строни індустріалізації: Посилилася централізація управління промисловістю, утвердилися централізовані методи управління. Зміна співвідношення між великою та дрібною промисловістю (92,5% великої промисловості). Згорнуто неп. Заборона приватної торгівлі.

Номер слайду 24

Домашнє завдання : § 51, 52, 53 , підготувати повідомлення “Життя трудового народу в період індустріалізації”.

pptx
Пов’язані теми
Історія України, Презентації
Інкл
Додано
23 вересня 2023
Переглядів
725
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку