Історична вікторина «Слава козацька не вмре, не поляже»
Мета:
-
узагальнити знання учнів з історії України, ознайомити із традиціями запорізького козацтва;
-
виховувати патріотизм, любов до рідного краю;
-
розвивати уміння працювати в команді.
Організаційний момент: Представлення журі; представлення команд: їх назви та девіз (оцінюється в 1 бал).
Проведення конкурсу.
1-й етап: «Розминка» (за кожну вірну відповідь – 1 б.)
-
Кам’яні скелі, що стирчали з води на висоту до 5 метрів (пороги).
-
Скільки було великих порогів (9).
-
Як називався перший поріг (Кодак).
-
Найбільший дніпровський остів (Хортиця).
-
Яку річку козаки називали «Святою» (Самара).
-
Якого козака турки назвали «урус-шайтан» (Сірко)
-
Яке бойове мистецтво створили запоріжці (бойовий гопак).
-
Козаки, що на думку сучасників володіли надприродніми здібностями (характерники).
-
Хлопчики-підлітки, що проходили на Січі військову науку (джури).
-
Як називали козаків, що були охоронцями прапору (хорунжий).
-
Козацька землянка з димоходом (бурдюг).
-
Великий барабан, ударами в який скликали на раду (литаври)
2-й етап: «Козацька зброя». Команди пропонують суперникам кросворд з 10 слів (За кожне вірно вгадане слово – 1 бал).
3-й етап: «Бойове мистецтво козаків». Команди отримують малюнки з зображенням прийомів бойового мистецтва козаків. Вони мають вказати, як називається прийом та коли застосовувався (за вірну відповідь – 2 бали).
4-й етап: «Конкурс капітанів». За принципом «Хто останній» називаємо ватажків козацько-селянських повстань.
5-й етап: Команди отримують картки із назвами козацьких посад та назвами клейнодів. Задача – вирішити якому представнику старшини, який клейнод належав (За вірну відповідь – по 1 балу).
6-й етап: «Гра з уболівальниками». Треба вгадати назву страви, що готували козаки (за кожну вірну відповідь – 1 б.).
-
Житнє борошно, зварене у воді і засмажене олією (соломаха).
-
Зварене пшоно на квасі (тетеря).
-
Юшка з риби (щерба).
-
Каша, заправлена салом (куліш).
-
Тісто з проса чи кукурудзи, яке їли з бринзою (мамалига)
-
Шматок баранини висушений чи зів’ялений (пасторма)
-
Обсмажені скибочки хліба з часником та салом (потапці)
-
кисло-солодке молоде тісто, зварене у горщику (кваша)
-
традиційна випічка із сиром на день Св. Петра і Павла (мандрики).
-
Підбиття підсумків, визначення переможців.
Додатки
Завдання 3-го етапу
Бойові прийоми козаків:
1.Батовий стрій
2. Атака лавою
3.Табір
До 5-го етапу
Писар – перо, каламар
Суддя – печатка, тростина
Отаман – булава, бунчук
Осавул – тростина
Полковник – пернач (пірнач)