Історична вправа "Вгадай героя"

Про матеріал

Історична вправа "Вгадай героя". Учням пропонується за уривками тексту вгадати, про якого відомого діяча української культури початку ХХ ст. йдеться.

Перегляд файлу

Вправа «Вгадай героя» 

Учням пропонується за уривками тексту вгадати, про якого відомого діяча української культури початку ХХ ст. йдеться. 

1. Активний діяч громадівського руху. Змушений був у 1887 р. залишити Україну. Був професором Вищої Школи Антропології у Парижі. Із 1905 р. працював професором у Петербурзькому університеті. Був учасником і організатором наукових експедицій в Україну. (Федір Вовк) 
2. Голова Українського Наукового Товариства, яке було утворене у 1907 р. Найвидатніший історик України. Автор 10-томної «Історії України-Руси». (Михайло Грушевський) 
3. Почесний доктор Харківського університету. Викладала історію України на Вищих жіночих курсах у Петербурзі. Її праці з історії України користувалися широкою популярністю. (Олександра Єфименко) 
4. Боровся з поширенням інфекційних хвороб. Перші відкриття зробив на Одеській бактеріологічній станції. Працюючи лікарем, брав участь у боротьбі з чумою, холерою та іншими інфекційними хворобами на Поволжі і в Туркестані. (Данило Заболотний) 
5. Член Київського товариства повітроплавання. Виконав вперше у світі «мертву петлю». Підготував та очолив перший груповий політ літаків за маршрутом Київ — Ніжин — Київ. (Петро Нестеров) 
6. Один із найбільш популярних письменників і драматургів початку ХХ ст. Обрав реалістичний напрям своїх творів. Першим в українській літературі створив галерею образів революціонерів, що діють у складних психологічних ситуаціях. (Володимир Винниченко) 
7. Він є зачинателем українського стилю в архітектурі. Широко використовував мотиви українського бароко і народного дерев’яного будівництва. Автор споруди Полтавського губернського земства. (Василь Кричевський) 
8. Йому належить провідне місце в музичній культурі України початку ХХ ст. Писав музичні твори. Займався педагогічною діяльністю. Здійснював активну музичну і концертну діяльність. (Микола Лисенко) 
9. Очолював «Товариство південноросійських художників». Мав звання академіка. Найвідоміші його картини: «В люди», «Старенькі», «З пташиного польоту». (Киріяк Костанді) 

 

docx
Додано
4 квітня 2018
Переглядів
3643
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку