Історичний брейн-ринг "Козацтво" Тур 1

Про матеріал
Завдання для історичного брейн-рингу періоду козацтва. Цікавий позакласний захід для учнів старшої та середньої школи. Буде корисним для підготовки до ЗНО. Завдання 1 туру - загальні питання.
Перегляд файлу

ПИТАННЯ (1 тур)

  1. Український політичний і військовий діяч, один з організаторів запорозького козацтва. Засновник першої відомої Запорозької Січі (Хортицької).   (Вишневецький)
  2. Вище керівництво на Запорозькій Січі.                                  (Військова старшина)
  3. Балка або яр, порослі чагарником чи лісом. Були характерними для ландшафту Вольностей Війська Запорозького Низового.             (Байрак)
  4. Український струнний щипковий музичний  інструмент з овальним грушоподібним асиметричним корпусом і пласкою верхньою декою. Один із найулюбленіших музичних інструментів козаків.                (Бандура)
  5. Містечко у складі Брацлавського воєводства Речі Посполитої. У 1649 ввійшло до складу Олександрівської сотні Брацлавського полку.       (Батіг)
  6. Тактичний прийом, що полягав у прихованому розміщенні військ на місцевості, вичікуванні ними появи противника з наступним несподіваним ударом по ньому. (Засідка)
  7. Де і коли був підписаний Зборівський мирний договір?    (1649, Зборов)
  8. Воно регулювало порядок несення козаками служби, порядок судочинства, що здійснювався козацьким судом, правила користування лісами та угіддями.    (Звичаєве право)
  9. Один з козацьких клейнодів. Мали вигляд котлів з натягненою на них шкірою. Для ударів по шкірі використовували спеціальні гладенько обстругані палички.     (Литаври)
  10. Козаки-звіролови, які вели промислове полювання  на лисиць.    (Лисичники)
  11.  Де і коли була підписана Куруківська угода?      (1625, Курукове озеро)
  12.  Власне запорозькі козаки. Більш рухлива, більш опозиційна до польського, а потім російського уряду частина козацтва.    (Низове козацтво)
  13.  Урочище, місцевість і поселення в пониззі лівого берега Дніпра. Назву виводять від слова «ольха», яким у давні часи позначали болотяну місцевість, укриту дрібноліссям.

(Олешки)

  1.  Зачіска у вигляді довгого пасма волосся на маківці голеної голови; одна з характерних ознак зовнішності запорозького козака.    (Оселедець)
  2. Військова рада, скликана гетьманом Б. Хмельницьким у 1654, у зв’язку з прийняттям російського протекторату.                        (Переясловська)
  3.    Колюча древкова зброя, різновид списа. Використовувались піхотинцями, кіннотниками.                                              (Піка)
  4.  Комплект озброєння, що складався з лука, який вкладався в налуччя, та колчана для стріл.              (Сагайдак)
  5.  Повісь українського і російського письменника Гоголя (перша редакція – 1835, остаточна – 1842). У ній письменник прагнув виразити «ідею життя» всього народу, дух запорозького козацтва, описуючи боротьбу Запорозької Січі з Польщею у 15-16 ст.

(«Тарас Бульба»)

  1.  Ручна вогнепальна зброя з коротким стволом для стрільби з однієї руки. (Пістоль, пістолет)
  2. В 15-18ст. солдати піхотних і кавалерійських частин, які озброювалися піками.

(Пікінери)

  1.  Український народний танець імпровізаційного характеру. Був досить поширений у Війську Запорозькому як бойовий танок, виконання його завжди проходило в дусі запальності.     (Гопак)
  2.  Традиція встановлення братніх стосунків ніж нерідними козаками.  (Побратимство)
  3.  Коли відбулося повстання Северина Наливайка?    (1594-96)
  4.  Коли відбулося потужне козацько-селянське повстання під проводом Т.Федоровича проти польсько-шляхетської влади?                      (1630)
  5. Козацьке повстання під проводом Дмитра Гуні, Карпа Скидана, Якова Острянина проти польської влади.                                    (1638)
  6. Потужне козацько-селянське повстання під проводом Павла Бута (Павлюк) проти польської влади.               (1637)
  7. Марш козацького підрозділу колоною.    (Сакма)
  8. Договір, підписаний в Переяславі гетьманом Лівобережної України Брюховецьким і представниками московського уряду в м. Батурині. Коли?  

(Батуринські статті 1663)

  1.  Сукупність документів, які були оформлені під час переговорів українських послів Богдановича-Зарудного і Тетері з представниками московського уряду в березні 1654.

(Березневі статті)

  1.   Берестейська церковна унія.    (1596)
  2.  В Україні в 16-19 ст. довгий верхній чоловічий одяг.    (Жупан)
  3.  Остання столиця Гетьманщини, резиденція гетьманів Лівобережної України Скоропадського, Апостола, Розумовського. В 1722-1727, 1764-1786 – місце перебування Малоросійської колегії.       (Глухів)
  4.  Коли були укладені Глухівські статті?     (1669)
  5.    Кошовий отаман Запорозької Січі. Як кошовий отаман виступав проти посягань московського уряду на Запорозькі вольності. Спочатку знаходився в опозиції до гетьмана І. Мазепи. У березні 1709 на чолі 8-тисячного загону запорожців приєднався до мазепи у Диканці. В 1711-28 обирався кошовим отаманом Олешківської Січі.

(Гордієнко Кость)

  1.  Молодий вихованець, зброєносець і помічник досвідченого козака.    (Джура)
  2.  Термін, яким починаючи 3 2-ї пол.. 15 ст. означували степи Південної України, не заселені осілим населенням.     (Дике Поле)
  3.   Осередок козацької вольниці за Дунаєм, дев’ята і остання Січ українського козацтва.  (Задунайська Січ)
  4.  З кінця 15 ст. вільні поселенці на Дону та його притоках, які проживали у межах сучасних Ростовської, частково Волгоградської областей.       (Донське козацтво)
  5.   Велике плоскодонне, безпалубне, однощоглове, вітрильно-гребне судно запорозьких козаків.                (Дуб)
  6.   Жванецька облога.   (1653)
  7.   Гетьман не реєстрового козацтва, учасник Хотинської війни 1621.    (Жмайло Марко)
  8.   Наказний гетьман (1656-1657), полковник київський. Походив з дрібної української шляхти на Київщині. До 1648 – сотник реєстрового Чигиринського полку. Під час Визвольної війни очолював походи козаків на Польщу, Литву, брав участь в обороні Києва (1651). Проявив себе як розсудливий політик, талановитий дипломат, юрист.

(Жданович Антон)

  1.  Жовтоводська битва.           (1648)
  2.   Жовнинська битва.             (1638)
  3. Вільшанська угода.        (1617)
  4. Вічний мир.      (1686)
  5.   У 1709 саме біля цієї річки розгорталися бойові дії між російською армією та шведами і запорожцями. Шведський король Карл 12 з І.Мазепою втікали з місця Полтавської битви (1709) уздовж правого берега річки.    (Ворскла)
  6. У 18 ст. широкий повстанський рух на Правобережній Україні, спрямований проти феодально-кріпосницького і національно-релігійного гніту.   (Гайдамаччина
  7. Бойовий порядок, при якому козацькі війська змішувалися з противником, підрозділи розпорошувались, а бій набував запеклого характеру і перетворювався на низку єдиноборств.     (Галас)
  8.  Вище військове і цивільне керівництво Війська Запорозького, яке здійснювало управління усім козацьким військом та його окремими службами.    (Генер. старшина)
docx
Додано
30 квітня 2019
Переглядів
1340
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку