Історичний портрет Івана Сірка

Про матеріал
Іван Сірко – кошовий отаман Запорозької Січі, полководець, герой численних народних переказів і легенд. Історичний портрет І. Сірка допоможе дізнатися більше про відомого козака та підготуватися до уроку
Перегляд файлу

 

 Історичний портрет Івана Сірка

 

  1.  Точно невідомо коли і де народився Іван Сірко. Історики наводять дату приблизно між 1605 і 1610 роками. Одні дані свідчать,  що кошовий отаман Іван Сірко родом з Поділля з родини шляхтичів.

Запорожці стверджуюсь, що він народився на Слобожанщині, у слободі Мерефі. Одні джерела стверджують, що він був шляхтичем, а інші підтверджують думку про те, що він походив з козацької родини.

Політичні погляди Івана Сірка дуже часто змінювались: то він підтримував одного гетьмана, то іншого. Але незмінною залишалась його антипольська і антимосковська позиції.

  1. Іван Сірко представляв собою тип справжнього запорожця. Він був великодушний, безкорисливий, відважний, хоробрий, пристрасний.

Найбільше мені подобається його чесність.

  1. Сірко,  талановитий воїн і видатний політичний діяч, здійснив близько 50 військових походів, і не зазнав жодної поразки. Запорізькі козаки 12 разів обирали його кошовим отаманом – з 1659 року по серпень 1680-го, тобто до самої смерті.

Діяльність Івана Сірка була значною мірою підтримана українським селянством і робітництвом. Натомість верхи не сприймали його діяльність; Його друзями були Богдан Хмельницький та Іван Мазепа.

Іван Сірко був налаштований вороже до всіх поляків та татар, хто заступався за польське та кримське панування над українським народом.

На протязі свого життя та після смерті Іван Сірко мав наступні наслідки:

а) Для сучасників:

Посилення боротьби українського народу за визволення від іноземних загарбників, яка проявилася в інтенсифікації козацьких визвольних рухів.

б) Для нащадків:

Утвердження національної свідомості та ідентичності,

Створення національної історії та літератури, де ім'я Івана Сірка стало одним із ключових персонажів.

Ідеалізація козацтва та створення позитивного образу козака як символу вільної та незалежної нації.

Брав участь у війнах Богдана Хмельницького з Річчю Посполитою, але найбільше й успішно воював проти Османської імперії та її васалів.

Саме Сірко підписав відомий  лист турецькому султану Мехмету IV 1676 року.

  1. Іван Сірко – це одна з найвідоміших і найсуперечливіших постатей і історії українського козацтва.

Його вчинки, які варто наслідувати, полягають у його безкомпромісній боротьбі за свободу та незалежність України. Проте, його методи ведення війни були крайніми, включаючи напади на цивільне населення, що не можна схвалювати.

 

 

 

 

 

docx
До підручника
Історія України 8 клас (Сорочанська Н.М., Гісем О.О.)
Додано
29 лютого
Переглядів
1375
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку