Презентація "Північна війна та Україна"

Про матеріал
Дана презентація характеризує період гетьманування Івана Мазепи,допоможе визначити роль І.Мазепи в історії України.Ознайомить учнів з внутрішньою та зовнішньою політикою гетьмана.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: “Північна війна та Україна. Повстання гетьмана І. Мазепи проти Московії”

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Ми продовжимо вивчати події початку XVIII ст. безпосередньо пов'язані з постаттю І. Мазепи, розглянемо події Північної війни та участь у ній України, спробуємо виявити роль і значення діяльності гетьмана І. Мазепи в українському національно – визвольному русі. Знайдемо відповідь на наше проблемне питання:І. Мазепа – український патріот чи зрадник?

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Участь українців у Північній війні: Козаки брали участь у воєнних діях на території Росії, Прибалтики, Польщі;Козаки не отримували винагороди, потерпали від утисків московських воєначальників;За кошти населення України споряджалися козацькі війська для походів на Північну війну;Станові права козаків постійно обмежувалися, ширилися чутки про ліквідацію козацького самоврядування;Козаків використовували як дешеву робочу силу для канальних землерийних робіт, на будівництві доріг, фортець, укріплень.

Номер слайду 10

Умови українсько-шведського договору:• Україна стає незалежною і вільною. Всі землі, загарбані Москвою, повертаються назад Україні.• Шведський король зобов’язувався захищати Українську державу від ворогів, коли про це попросить гетьман.• Мазепа стає довічним князем України.• Шведський король не має права претендувати на посаду князя в Україні, але для стратегічних потреб шведське військо має право займати п’ять українських міст: Стародуб, Мглин, Батурин, Полтаву, Гадяч

Номер слайду 11

Воєнно – політичні акції російського царя проти українців: В Україні провели вибори нового гетьмана, яким став І. Скоропадський;В усіх церквах Московського царства Мазепі проголосили анафему;В центральні райони Гетьманщини та на Правобережжя введено російські війська;Знищено гетьманську резиденцію Батурин разом із жителями;У квітні 1709 року російське військо під командуванням О. Меншикова зруйнувало Запорозьку Січ, забрало артилерію та амуніцію, спалило флотилію, а захоплених козаків закатували.

Номер слайду 12

Причини поразки шведсько – козацької армії: - Кількісна перевага російського війська (майже в двічі);Карл XII не зміг особисто очолити армію через поранення ноги, а між генералами панувала незгода;Відсутність єдиного тактичного плану битви.

Номер слайду 13

Наслідки Полтавської битви: Україна зазнала значних людських та матеріальних утрат;Царський уряд почав ліквідацію Гетьманщини;І. Мазепа не пережив поразки і помер у жовтні 1709 року.

Номер слайду 14

Оцінки діяльності І. Мазепи: Один з найвидатніших діячів України, який прагнув перетворити її на незалежну державу західноєвропейського типу з абсолютною владою гетьмана чи князя;Зрадник російського царя, якому складав присягу;Його дії призвели до соціально – економічних та людських втрат українців, прискорили процес ліквідації української автономії.

pptx
Додано
4 березня
Переглядів
82
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку