Історія Дніпропетровщини періоду козацької доби XVI – середини XVIII століття.

Про матеріал
Знайомити учнів з історією рідного краю, його культурою, звичаями, традиціями. Сприяти формуванню в учнів цілісного уявлення про історичні події на території нашого краю та почуття відповідальності за взяту справу і доведення її до завершального етапу. Розвивати в учнів почуття любові до рідного краю і народу, його культури, звичаїв, традицій, викликати гордість за своїх предків, відчуття причетності до історії України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Історія рідного краю» 8 клас. Тема. Історія Дніпропетровщини періоду козацької доби XVI – середини XVIII століття. Підготувала вчитель історії Гречко Марина Геннадіївна

Номер слайду 2

БЛІЦ-КОНТРОЛЬ «ТАК ЧИ НІ?»1. Найдавніше поселення на території сьогоднішнього Дніпра є містечко Стара Самарь (Так)2. В 1678 році була збудована Богородицька фортеця (Ні)3. У 1655 році виник Кодак. Збудований урядом Речі Посполитої. (Так)4. Доба нової Січі 1734 - 1775 (Так)5. Дніпровські пороги – це скелі, які знаходяться на річці. (Так)6. У козацькі часи територія сучасного м. Дніпро і області були складовою частиною земель Війська Запорізького Низового з осередком на запорізькій Січі. (Так)7. Протягом існування Війська Низового Запорізьких січей (із 8 існуючих) на території Дніпропетровської області розташовувалось 7 січей. (Ні)8. У 1776 році в Катеринославі відкрили залізничний вокзал (Ні)9. У 1889 році був заснований Озерний ринок на місці колишньої болотної площі.(Ні)10. В історії України у період існування Запорізького козацтва існувало 8 січей (Так) (Взаємоперевірка. Перевіряють один одного. ) 

Номер слайду 3

Прадавні часи. У козацькі часи територія сучасного міста Дніпра і області були складовою частиною земель Війська Запорозького Низового з осередком на Запорозькій Січі. Управлінський центр розташовувався у Великому Лузі на території сучасного Нікопольського району. За різних обставин в межах цього району управлінський центр Січі п’ять разів змінював місце свого розташування. У зв’язку з цим Запорозька Січ у кожному випадку отримувала іншу назву. Тож протягом існування Війська Низового 5 осередків Запорозьких січей (із 8 існуючих) розташовувались на території сучасної Дніпропетровської області. А місто зачинали не царі –козацька почала його сірома:вона селилась зроду на Дніпрі,вона отут була у себе вдома. Наталка Нікуліна

Номер слайду 4

Старовинна карта Запорізьких Січей

Номер слайду 5

х. ОРТИЦЬКА СІЧХортицька січ (1556-1557) — укріплення (замок) збудоване на острові Мала Хортиця в 1556 році князем Дмитром Вишневецьким. Зруйнований у 1557 році татарами.

Номер слайду 6

т. ОМАКІВСЬКА СІЧ

Номер слайду 7

БАЗАВЛУЦЬКА СІЧБазавлу́цька Січ — адміністративний і військовий центр запорозького козацтва в 1593–1638 роках. Січ розташовувалася на острові Базавлук, де до Дніпра впадали ще три річки — Чортомлик, Підпільна і Скарбна. Після того, як у 1593 році татари розгромили і спалили Томаківську Січ, козаки перебралися на один із островів у гирлі ріки Базавлук.

Номер слайду 8

МИКИТИНСЬКА СІЧМикитинська Січ (1638-1652) — існувала на правому березі Дніпра, на мисі Микитин Ріг. Заснована козаками на чолі з отаманом Федором Лютаєм, що став її першим кошовим отаманом. Будівництво фортифікаційних споруд на Микитинському Розі розпочалося навесні і завершено восени 1639р. Саме з цього розпочинає свою історію Микитинська Січ.  

Номер слайду 9

ЧОРТОМЛИЦЬКАЧортомлицька Січ (Стара Січ, 1652-1709) — військовий, адміністративний та духовний центр Війська Запорізького Низового. Січовий замок було споруджено на Чортомлицькому мисі, що утворився на місці злиття річок Чортомлика, Скарбної, Павлюката Гшілої при їх впадінні в Дніпро, і розташовувався він неподалік сучасного села Капулівка Нікопольського району Дніпропетровської обл.

Номер слайду 10

КАМ'ЯНСЬКА СІЧКам'янська Січ на території нинішньої Херсонщини існувала протягом 1709-1711 років та 1728-1734 років. На сьогодні вона вважається єдиною Січчю запорозьких козаків, де збереглися основні її складові частини, зокрема, рештки козацьких куренів, Січового майдана, виробничих майстерень, козацький цвинтар. За часів існування Кам'янської Січі тут було 40 куренів і проживало близько 2 тисяч чоловік. Кам’янська Січ (1709-1711, 1728-1734) була заснована запорожцями після зруйнування царськими військами Чортомлицької Січі. 

Номер слайду 11

ОЛЕШКІВСЬКА (1711-1734)Заснована у 1711 році після зруйнування царським військом у 1709 році старої Чортомлицької Січі. Олешківська Січ розташувалася в урочищі Олешки, навпроти сучасного міста Херсона. Рештки Олешківської Січі частково збереглися на околиці сучасного Цюрупинська. На місці колишньої Січі встановлений пам’ятний знак.

Номер слайду 12

НОВА ( ПІДПІЛЬНЕНСЬКА ) СІЧНова січ - остання Запорозька Січ була заснована з дозволу і під наглядом російського уряду 31 березня 1734 року отаманом-гетьманом І. Малашевичем на Правобережжі Дніпра у Великій плавні, що займала 26-тисяч десятин. Реконструкція Нової Січі - В. Ленченка. Остання Запорозька (Підпільненська) Січ (1734—1739). Розташовувалася на великому півострові, що омивався р. Підпільною (притока Дніпра).

Номер слайду 13

ЗАДУНАЙСЬКА СІЧРоки існування: 1775-1828 Після жорстокого зруйнування у 1775р. Запорозької Січі російським царатом певен час існувала ще й Задунайська Січ. Ліквідація Запорізької Січі не означала однак, що козацтво вдалося викреслити з Історії України. Кажуть, що коли султан звелів запорожцям присягати на вірність Туреччині, то вони насипали у свої чоботи принесену із собою рідну землю І впевнено та гордо вимовляли слова присяги: «На чиїй землі стоїмо, тій і служити будемо».

Номер слайду 14

З восьми Запорозьких Січей, що існували у часи козацтва, п’ять розташовувалися на території нашого краю. Томаківська Січ- що існувала приблизно у 1540-1593 рр. розташовувалася на дніпровському острові Томаківка, що існував поблизу сучасного м. Марганець. Базавлуцька Січ - існувала у 1593-1638 рр. на острові Базавлук в районі сучасного села Грушівка Апостолівського району. Микитинська Січ - існувала у 1638-1652 рр. на Микитинському Розі, зараз це територія м. Нікополь. Чортомлицька Січ - існувала у 1652-1709 рр. і знаходилася на острові Чортомлик при впадінні в Дніпро річок Чортомлик, Підпільна і Скарбна. (біля села Капулівка Нікопольського району). Нова Січ (Підпільненська Січ) - остання Січ, існувала у 1734-1775 роках. Знаходилася на місці впадіння р. Підпільна до Дніпра (зараз поблизу с. Покровське Нікопольського району).

Номер слайду 15

1775 - руйнування Запорізької СічіПлан Нової (Підпільненської) Січі, яку було зруйновано 1775 року.1775, 15 червня – за наказом Катерини ІІ російські війська зруйнували Запорізьку Січ. Все майно та документи вивезли до Петербурга. Всього 217 років проіснувала Запорозька Січ, а нащадки пам’ятають про неї до цього часу. Бо це наша історія, наша гордість.

Номер слайду 16

Козаки – це окреме і неповторне явище не тільки в українській історії, а й навіть у світовій. Ніде у світі не було такого поняття як СІЧ. Недаремно разом з мужністю, силою, хитрістю та розумом козаків частенько зустрічається краплинка містики, яка робить їх чимось більшим, ніж просто воїнами.

Номер слайду 17

Дякую за увагу

pptx
До підручника
Історія України 8 клас (Сорочанська Н.М., Гісем О.О.)
Додано
28 лютого 2023
Переглядів
529
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку