Історія розвитку легкої атлетики

Про матеріал
Історія розвитку легкої атлетики. Олімпійські ігри. Вклад П'єра де Кубертена у розвиток Олімпійських Ігор. Системи змагань з легкої атлетики
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Легка атлетикаІсторія розвитку.

Номер слайду 2

Легка́ атле́тика  — олімпійський вид спорту, який об'єднує спортивні дисципліни, що включають змагання з бігу, стрибків, метань та спортивної ходьби. Легка атлетика - перший, найстародавніший вид змагальної діяльності, який винайшло людство для свого розвитку. Назва « легка атлетика » є досить умовною, оскільки не відображає сутності всіх видів, що входять до її складу. Вона підкреслює зовнішню легкість , невимушеність та красу рухів. Легку атлетику називають « королевою спорту » , тому що її програма є найбільшою і входить в усі найпрестижніші змагання сучасності. На Олімпійських іграх розігрується 44 комплекти медалей ( 24 види у чоловіків та 20 у жінок ). У видах циклічного характеру ( біг та ходьба ) розігрується 28 комплектів медалей, у швидкісно- силових видах ( стрибки, метання ) 14 комплектів , у багатоборстві - 2 комплекти.

Номер слайду 3

Історія розвитку легкої атлетики Легка атлетика — один з найдавніших видів спорту. За багато століть до нашої ери деякі народи Азії і Африки влаштовували легкоатлетичні змагання. Але справжній розквіт цього виду спорту настав в Стародавній Греції. Перші Олімпійські ігри давнини, про які збереглись достовірні записи, відбулися в 776 році до н.е. Тоді в програму змагань входив лише біг на 1 стадій (192,27 м). У 724 році до н.е. проводився біг вже на 2 стадія, а ще через чотири роки відбувся перший олімпійський забіг на довгу дистанцію — 24 стадія. Великою популярністю в Стародавній Греції користувалися стрибки в довжину і естафетний біг (лампадеріомас), учасники якого передавали один одному палаючий факел. Пізніше в програму Олімпійських ігор були включені метання диска і метання списа, а 708 року до н.е. вперше були проведені змагання з багатоборства — пентатлону, в який входив біг на 1 стадій, метання диска, списа, стрибок в довжину (під час розбігу атлет тримав в руках гантелі масою від 1,5 до 4,5 кг) і боротьба (панкратіон). У 393 році н. е. Олімпійські ігри припинили своє існування у зв’язку з втратою Грецією самостійності та переходом її під владу Римської імперії.

Номер слайду 4

У середньовіччі великих змагань з легкої атлетики не проводилося, хоча є відомості, що в святкові дні люди розважалися, змагаючись в метанні каменів, стрибках в довжину і у висоту, в бігу на швидкість. Пізніше в Західній Європі біг, стрибки і метання увійшли в систему фізичного виховання лицарів. Чітких правил змагань в цей період ще не було, тому на кожному змаганні вони встановлювались за домовленістю між спортсменами. Однак поступово правила ставали все більш стабільними. Одночасно вдосконалювалися і легкоатлетичні снаряди. Після винаходу в XIV сторіччі вогнепальної зброї від метання важкого каменю перейшли до штовхання металевого гарматного ядра. Ковальський молот поступово замінили молотом на ланцюгу, а згодом ядро на ланцюгу (на сьогодні - ядро на сталевому дроті з ручкою). Шотландські середньовічні змагання з метання молота. Легка атлетика як вид спорту почала складатися лише наприкінці першої половини XIX ст. Вважається, що початок історії сучасної легкої атлетики поклали змагання в бігу на дистанції близько 2 км серед учнів коледжу в англійському Рагбі в 1837, після чого такі змагання стали проводитися в інших навчальних закладах Англії. Пізніше до програми змагань стали включати біг на короткі дистанції, біг з перешкодами, метання ваги, а в 1851 - стрибки в довжину і висоту з розбігу. У 1864 між університетами Оксфорда і Кембриджа були проведені перші змагання, які сталі надалі щорічними та започаткували традиційні двосторонні матчі, як формат легкоатлетичних змагань. Стрибок з жердиною (ілюстрація 1861)

Номер слайду 5

Широкий розвиток сучасної легкої атлетики пов'язане з відродженням Олімпійських ігор (1896), в яких, віддаючи данину давньогрецьким олімпіадам, їй відвели найбільше місце. Олімпійські ігри і на сьогодні продожують залишатись потужним стимулом для розвитку легкої атлетики в усьому світі. Зігфрід Едстрьом, перший президент ІААФ 17 липня 1912 в Стокгольмі була створена Міжнародна аматорська легкоатлетична федерація або ІААФ (англ. International Amateur Athletics Federation) як керівний легкоатлетичний орган в цілому світі. Першим президентом ІААФ був обраний швед Зігфрід Едстрьом, який залишався на цьому посту до 1946. На момент створення федерації до неї входили 17 країн, а зараз вона вже налічує більше 200 країн-членів. Починаючи з 2002, федерація змінила власну назву, зберігши колишню абревіатуру (IAAF) і стала називатись Міжнародною асоціацією легкоатлетичних федерацій (англ. International Association of Athletic Federations). Зігфрід Едстрьом, перший президент ІААФ

Номер слайду 6

Олімпійські ігри ( проводяться один раз у чотири роки по високосним рокам );Кубок світу ( проводиться один раз у чотири роки на наступний рік після Олімпійських ігор );Регіональні чемпіонати ( Європи, Панамериканські, Африканські ігри і т.д.);Чемпіонат світу ( проводиться раз у чотири роки на третій рік після Олімпійських ігор). Система міжнародних змагань з легкої атлетики:

Номер слайду 7

Дякую за увагу!

pptx
Додано
25 жовтня 2021
Переглядів
13495
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку