Історія виникнення музичних інструментів

Про матеріал
Історія виникнення музичних інструментів. Презентація є доповненням уроку до вивчення теми "Музичні інструменти" для 2-4 класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія виникнення музичних інструментів

Номер слайду 2

Кастаньєти. Що ж таке кастаньєти? Це простий ударний музичний інструмент, який створює неймовірно красивий і чіткий ритмічний малюнок. Кастаньєти набули широкого поширення в багатьох країнах світу: Португалії, Італії, Аргентині, але тільки в Іспанії вони вважаються культурним і національним надбанням, так як є неодмінним атрибутом іспанського танцю. І саме виконавці з цієї країни володіють кастаньетами в бездоганному досконало, зачаровуючи глядачів, викликаючи захват і захоплення. Кастаньєти в іспанській Андалусії також називають palillos, що в перекладі з іспанської означає палички для їжі.Існує версія, що кастаньєти в Іспанію з Нового Світу були привезені Христофором Колумбом. Кастаньєти є найпопулярнішим сувеніром, який туристи привозять з собою з сонячної Іспанії.

Номер слайду 3

Маракаси Шумовий музичний інструмент. Звук маракасов застосовується як фонове прикраса в різних музичних композиціях. Він утворюється при струшуванні корпусу інструменту, всередині якого знаходиться гранульований наповнювач. При ударі гранул об стінки полого корпусу виходить специфічне звучання маракасов. Інструменти зазвичай використовуються парами, причому звук одного маракаса трохи відрізняється від звуку іншого. Виконавець тримає їх в різних руках, але іноді виконує на двох інструментах і однією рукою. Маракаси для туристів в країнах Латинської Америки є дуже популярним сувеніром. Маракаси, за зовнішнім виглядом дуже схожі з дитячої брязкальцем. Вони також складаються з трьох частин: корпусу, наповнювача і ручки. Корпус, як правило яскраво пофарбований, в основному має традиційну овальну або круглу форму і виготовляється з плодів Ігуера (горлянкового дерева), горіхів кокоса, вербових прутів, шкіри, дерева, а також сучасних матеріалів: пластика, акрилу, скловолокна і навіть металу. В якості наповнювача використовується горох, боби,бісер, дрібні камінчики і інші матеріали. Ручка, що виготовляється з дерева або пластика, зазвичай відкручується, щоб у виконавця була можливість додавати або прибирати частину наповнювача, тим самим змінювати звук інструменту.

Номер слайду 4

Ксилофон. Перші моделі музичних інструментів, що нагадують ксилофон, з’явилися більше 2 тисяч років тому. Вони не збереглися – про існування предметів свідчать стародавні малюнки знайдені на території сучасної Азії, Латинської Америки, Африки. Спочатку інструмент використовувався виключно як народний. Сьогодні його активно використовують музиканти духових, симфонічних, естрадних оркестрів. Ксилофон відноситься до ударних музичних інструментів. Має певну висоту звучання. Виглядає як набір дерев’яних дощечок, мають різну величину. Для витягання звуку необхідно вдаряти по них спеціальними паличками (молоточками).

Номер слайду 5

Трикутник Музичний інструмент трикутник відноситься до групи ударних і має яскраве, дзвінке звучання. Класичний музичний інструмент трикутник зроблений із сталевого прута, зігнутого у форму рівностороннього трикутника. Розміри інструменту можуть бути різними. Від величини залежить гучність і тембральне забарвлення звуку. Гучність регулюється силою удару цвяха.

Номер слайду 6

Сопілка Сопілка - один з найдавніших духових музичних інструментів України. Звучання у сопілки дуже ніжне, в чомусь навіть схоже зі звучанням флейти. Історичні факти свідчать про те, що, в основному, сопілки виготовлялися майстрами з деревини - бузини або калина. Є факти, про виготовлення сопілок зі звичайного річкового очерету. Для виготовлення сучасних сопілок використовують клен, горіх, бук, липу або пластик. Батьківщиною цього музичного інструменту вважається Україна. Сопілка дуже популярна на всій території України - від заходу до сходу

Номер слайду 7

Дзвіночки( Бубонець )До дерев’яної ручки прикріплено 5 металевих бубонців із дрібними кульками всередині, що утворюють брязкіт. Бубонець – тип шумового ударного музичного інструмента. Під час гри на інструменті можна танцювати. Бубонці — одне з знарядь соколиного полювання. Вони використовуються для визначення місцезнаходження мисливського птаха — сокола, яструба, орла чи сови, що вилетів за жертвою. Залежно від розміру птаха, бубунці кріпляться за допомогою ремінців до ніг тварини. Бубонці й дзвіночки дуже часто знаходять під час розкопів . За давніх часів вони мали ритуальне значення, а також були складниками прикрас і аксесуарами пишного святкового вбрання.

Номер слайду 8

Тріскачка Тріскачка – відноситься до виду ударних, шумових, дерев’яний музичний інструмент. У давнину використовувалася для різних цілей, від розваги дітей до виконання функції своєрідної подачі сигналів за допомогою звуку. Користувалася популярністю завдяки простій конструкції, простій техніці гри. Звук тріскачки голосний, різкий, тріскучий. Зустрічається 2 варіанти конструкцій: класична (віялова), кругова. Віялова. У складі – ретельно висушені дерев’яні пластини (професійні інструменти роблять з дуба), сполучені міцним шнуром. Спочатку привілей використовувати тріскачку належала жінкам. Вони грали, одночасно пританцьовуючи, наспівуючи пісні – весільні, ігрові, танцювальні, в залежності від урочистості.Інструмент вважався сакральним, його звучання відганяє від молодят злих духів.

Номер слайду 9

pptx
Додано
4 жовтня 2023
Переглядів
476
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку