«Історія виникнення верстата. Творці технічного прогресу розвитку верстатобудування А.К.Нартов, Г.Моделі »

Про матеріал
Мета: Ознайомити здобувачів освіти з історією виникнення верстата та творцями технічного прогресу розвитку верстатобудування. Спілкування державною мовою, вміння вчитися впродовж життя.
Перегляд файлу

ДПТНЗ «Нікопольський центр професійної освіти»

 

 

 

 

 

 

 

Позакласний захід на тему:  «Історія виникнення верстата.

Творці технічного прогресу розвитку верстатобудування

 А.К.Нартов, Г.Моделі »

 

 

 

 

Підготувала  майстер в/н: Колюка Ю.В.

 

        2021р

 

 

          Тема: «Історія виникнення верстата. Творці технічного прогресу розвитку верстатобудування А.К.Нартов, Г.Моделі »

 

Мета:

  Ознайомити здобувачів освіти з історією виникнення верстата та творцями технічного прогресу розвитку верстатобудування. Спілкування державною мовою, вміння вчитися впродовж життя.

Обладнання: мультимедійний пристрій, макет, аркуші паперу, смайлики.

 

Умови заходу: найуважніші та найактивніші здобувачі освіти за правильні відповіді на питання отримують смайлики, які обміняють на 1бал до предмету «Спецтехнологія».

 

Хід заняття

 

Історія верстату сягає первісних часів людства

Сьогодні ми поговоримо про творців технічного прогресу розвитку верстатобудування та дізнаємося історію виникнення верстатів, яка сягає первісних часів людства. Будьте уважні, під час нашого заходу буде можливість отримати додаткові бали та підвищити оцінку з предмету

«Спецтехнологія». Найуважніші та найактивніші здобувачі освіти за правильні відповіді на питання отримують смайлики, які обміняють на 1бал.

 

  Ще на початку розвитку людства, у первісних людей, виникла гостра потреба робити отвір в кам’яній сокирі та інших перших засобах праці, щоб надіти на них дерев’яну ручку. Тривалі пошуки способу виготовлення отвору та його «модернізація», допомогли людині створити примітивний механічний пристрій, що складався з вигнутої палиці, до кінців якої кріпилося волосся з хвостів диких тварин. Технологія виготовлення отвору була такою: в кам’яну заглибину, де потрібно було зробити отвір, вставлялася загострена палиця (свердло) і туди підсипався пісок. Обертаючи примітивне свердло в перед-назад, загострена палиця тиснула на пісчинки, що вгризалися в камінь, знімаючи з нього шар за шаром. Заглибина ставала все глибше і згодом ставала отвором. Такий процес свердління забирав багато часу і сил. Він став для людини першим поштовхом зрозуміти, що тверді матеріали можна обробляти шляхом їх різання, тобто поступово шар за шаром зрізати тверду породу.

image 

 

Мабуть саме цей перший пристрій і став основою для створення верстата, як для обробки деревини, так і для металу.

Серед архівних документів, що якось інформують нас про створення верстата є такі, з яких видно, що майстри древнього Єгипту ще 1500 років до нашої ери, застосували цей спосіб для різання й обточування циліндричних форм різної конфігурації. Крім того, вони вдосконалили цей спосіб, додумавшись обертати не інструмент, а заготовку!

 

Тут потрібно зазначити, що на верстатах того часу, здебільшого виготовляли дерев’яні вироби і дуже мало з металу: мідь, срібло, золото, бронза.

 

 Усі метали були твердішими за деревину, а тому тримаючи різець у руках майстру потрібно було прикладати значну силу, щоб зняти навіть дуже тонкий шар поверхні з металу.

image          Два з половиною тисячоліття тому на острові Самос була задіяна  нова конструкція верстату, вона працювала таким чином: майстер натиснувши ногою на дощечку приводив в дію приєднану до неї тягу, яка тягнула за собою коліно тим самим обертаючи вал разом з точилом. Як тільки натиск на дощечку припинявся, важке точило по інерції продовжувало обертатися. Тоді потрібно було знову натиснути на дощечку і вал з точилом знову продовжував обертатися в одну сторону, але вже швидше. Так постійно натискаючи на дощечку-педаль, майстер

змушував безупинно обертатися вал все швидше і швидше в одну сторону. Тепер затиснута в центрах заготовка постійно оберталася в одну сторону з більшою ніж раніше швидкістю. Майстер самостійно регулював швидкість обертання заготовки. Краще відбувався і процес різання металу, хоч різець, поки що, потрібно було тримати в руках майстра.

 

Продовжуючи пошуки вдосконалення верстату для обробки заліза, винахідники почали застосовувати махове колесо. Від нього обертання на шпиндель передавалося за допомогою ремінної передачі, а обертання заготовки знову стало безперервним і в одну сторону. Рух маховому колесу надавав помічник майстра.

 

image 

 

Так і перейшли у ХVІ століття ці види верстатів. Із збільшенням потужності і швидкості обертання заготовки виявилося, що для обробки заліза рука майстра, що тримає різець, надто слабка. Потрібно було шукати можливість замінити її на більш надійний устрій, яким став тримач різця Андрія Нартова, російського винахідника.

З отриманням цього пристрою верстатнику вже не потрібно було тримати в руках різець, напружувати зусилля рук, щоб його не вирвало під час роботи.

Устрій придуманий А. Нартовим увійшов в історію створення техніки під назвою «супорт», що перекладається з французької мови як

«підтримувач».

 

image 

 

 

Ось як виглядає копіювальному верстаті Нартова

 

image 

 

У копіювальному верстаті Нартова самохідний супорт з'явився в 1712 році, в той час як Генрі Модсли представив свій варіант тільки в 1797 році.

Другим творцем став Генрі Модсли. Його велич в іншому - він представив на суд зацікавлених осіб концепцію першого, по-справжньому універсального верстата для виконання різних токарних операцій. Обладнання, в якому органічно були вирішені всі проблеми способу обробки виробів.

 

image  

Але в 1787 році Модсли кардинально змінив порядок руху в інструменті і заготовці: остання залишалася нерухомо закріпленої, а вздовж її тепер ковзав супорт. Для реалізації цієї зміни Модсли з'єднав один з ходових гвинтів супорта з передньої бабкою за допомогою зубчастої передачі (той нюанс, до якого не додумався Нартов). В результаті нарізування різьблення стало виконуватися автоматично, а вручну проводився лише відведення супорта після обробки деталі.

 

А зараз здобувачі  освіти більш детально розкажуть вам про творців технічного прогрессу А.К. Нартова та Генрі Модсли. Слухайте уважно!

(виступ підготовлений здобувачами освіти )

А тепер для більш наглядного ознайомлення, давайте переглянемо відео. Дивіться уважно, після перегляду я вам задам декілька питань, на які ви повинні відповісти.  Відео №1 Нартов Відео №2 Мондсли Питання:

1.   Як по батькові звали Андрія Нартова?(Костянтинович)

2.   Особистим токарем якого царя був А.К.Нартов?(Петро І)

3.   Що винайшов Нартов для верстатів? (Механічний супорт)

4.   Про що був рукопис А.К. Нартова під назвою «Театрум махинаріум» або «Ясное зрелище махин»? (Енциклопедія верстатобудування)

5.   Що удосконалив Мондсли після Нартова? (Хрестоподіюбний супорт)

6.   Який різальний інструмент випустив Мондсли? (Мітчики та плашки)

7.   Де знаходився завод, який заснував Генрі Мондсли? (Лондон)

8.   Що відбулося після випуску мітчиків та плашок ? (бовт відповідного розміру підходив до будь-якої гайки того ж розміру).

_________________________________________________________________

А давайте перевіримо, як ви знаєте головні вузли токарного верстата. На парті лежать назви головних вузлів (додаток 1). Хто знає де цей вузол знаходиться і для чого призначений піднімайте руку,  підходьте до верстата і позначайте його.

Отакий довгий шлях пройшов такий невід’ємний у виробництві верстат. Сучасні металорізальні верстати – це різноманітні та досконалі робочі машини.

По завершенню нашого позакласного  заходу давайте підсумуємо хто був найактивніший. Давайте собі поаплодуємо, ми всі молодці!

Я дуже старалася, підбирати для вас цікавий матеріал та відео. А тепер мені цікаві ваші враження від позакласного  заходу. Напишіть на аркуші свої враження, які ви отримали від позакласного заходу та опустіть у скриньку вражень.

 

 

Дякую за увагу!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК № 1

 

ШПИНДЕЛЬ             ЕКРАН                    ПЕРЕДНЯ БАБКА                       ЗАДНЯ БАБКА СУПОРТ                            КОРОБКА ПОДАЧ ГІТАРА СТАНИНА                                     КОРОБКА ШВИДКОСТЕЙ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pdf
Додано
19 березня
Переглядів
16
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку