Презентація: "Наклеювання коркових шпалер"

Про матеріал
Презентація: "Наклеювання коркових шпалер" створена для використання на уроках виробничого та теоретичного навчання професії "маляр"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Наклеювання коркових шпалер. Розробила: майстер виробничого навчання, викладач. Хмельова Г. М.

Номер слайду 2

Вступ. З кожним днем все більше людей віддають перевагу натуральним, екологічно чистим товарам. Це стосується і шпалер. Адже не секрет, що велика частина шпалер - далеко не екологічно чистий матеріал. Але вихід є – пробкові шпалери, це на 100% натуральний матеріал зроблений з кори коркового дуба. Пробка, з якої виготовляють коркові шпалери робиться, з кори коркового дуба. Один раз на 10 років з дерева знімають кору і подрібнюють її до найдрібніших частинок. Далі, під гарячим пресом подрібнену пробку наносять на основу із щільного паперу або флізеліну – так виходять пробкові шпалери. При цьому, виробники не використовують клей, вся справа в тому, що в процесі пресування пробка сама виділяє речовини, що клеять. Як правило, виробники випускають такі шпалери рулонами, точно також як і будь-які інші шпалери. При бажанні коркові шпалери покриваються кольоровим лаком або нейтральним. На сьогоднішній день сучасний вибір оздоблювальних матеріалів дозволяє дизайнерам реалізовувати абсолютно будь-які задуми та ідеї незалежно від запланованого бюджету. Всі матеріали, навіть екзотичні, які зовсім недавно були доступні лише небагатьом, тепер можуть дозволити собі всі. Саме до таких універсальних матеріалів відносять пробку – поєднання дивовижної краси кольору і текстури в одній обробці. Виготовляють її з кори коркового дуба, тому можна говорити про екологічність і натуральність. Для зручності виробники використовували матеріал для виготовлення шпалер. Перш ніж зробити вибір на їхню користь, варто ознайомитися з тим, як клеїти пробкові шпалери.

Номер слайду 3

При плануванні ремонту кожен починає вивчати новинки на ринку оздоблювальних матеріалів, щоб перетворити і кардинально змінити інтер’єр кімнати. Вирішити проблему допоможуть шпалери з коркової поверхнею, які в останні кілька років часто використовують для оздоблення кімнат різного призначення. Якщо ж детально розглядати позитивні сторони пробкових шпалер, то можна виділити такі характеристики: Зносостійкість. Завдяки своїй незвичайній структурі мають високу стійкість до механічних пошкоджень. Еластичність. Пружний матеріал можна легко гнути в різні боки, що значно полегшує процес обклеювання. Протягом декількох секунд шпалери приймають первісну форму. Звуко – і теплоізоляційні властивості. Також варто відзначити, що вони вогнетривкі. Водонепроникність. Повітряна структура не дозволяє проникнути воді всередину. Пробкові шпалери гіпоалергенні, тому їх можна використовувати для наклеювання в дитячих кімнатах. Такими стіновими матеріалами можна проводити обробку всіх видів поверхонь: клеїти на стелю, на стіни, обробляти дверні і віконні прорізи.

Номер слайду 4

Інструменти. Перш ніж приступити до поклейки шпалер на стіну або стелю, потрібно підготувати інструменти, які будуть потрібні в процесі:лінійка (металева);ножиці або канцелярський ніж;гребінка (шпатель);шпатель;олівець або маркер;висок (рівень).

Номер слайду 5

Матеріали. Пробкові шпалери. Так як мова йде не про прості шпалери, а про пробкові, то, відповідно, клей необхідно підбирати спеціальний. Ідеально підійде дорогий, але дуже простий у використанні клей, який виготовляють на основі акрилу. Якщо кошти не дозволяють, то не менш практичним варіантом стане контактний клей. Але при цьому необхідно пам’ятати, що робота з ним потребує великих витрат часу і сил. В результаті правильно поклеєні шпалери не будуть відставати від поверхні. Серед найбільш поширених марок клею на сьогоднішній день можна виділити такі: Момент Класик;КЦМ Супер Екстра;Pufas К12;LACRYSIL «Для пробки і бамбука»;Multifix.

Номер слайду 6

Коротка характеристика різновидів матеріалів з корка. Шпалери. Без основи. Ця продукція досить щільна, але одночасно характеризується низькою міцністю на злам. Роботу з обклеювання стін корковими шпалерами краще довірити фахівцеві. З основою. Вона з паперу, тому процес фіксації полотен набагато простіше. В принципі, з роботою цілком можна впоратися і самостійно. Процес мало чим відрізняється від технології приклеювання шпалер з інших матеріалів. Плитка. Композитний матеріал, що складається з пресованої пробки і покриття (водовідштовхуюча плівка). Перевага – укладати, підганяти окремі сегменти набагато простіше, ніж полотна.

Номер слайду 7

Порядок роботи з корковими шпалерами (пробкою). Перед початком монтажу пробка витримується в приміщенні, обробка якого планується не менше 24 годин. Це необхідно для адаптації матеріалу до місцевих умов. Якщо вибрано рулонний варіант продукції (шпалери), то полотна розмотуються і вивішуються так, щоб вони розтяглися, тобто прийняли «робочу форму».

Номер слайду 8

Підготовка основи. Яким би матеріалом не проводилася обробка, робота починається саме з цього етапу. Що конкретно зробити, вирішується на місці, так як обсяг заходів цілком залежить від ступеня зношеності стіни, правильності її геометрії, чим і коли вона оброблялася раніше. Тому є сенс перерахувати основні технологічні операції, а рішення про доцільність їх проведення приймається майстром. Повна зачистка стіни, можливо, і з демонтажем старого облицювання, якщо воно прийшло в непридатність. На замітку! В принципі, пробку можна наклеювати і на старе покриття. І все-таки доцільно його зняти, щоб переконатися в цілісності стіни, відсутність плісняви, грибка. Якщо є їх ознаки, заходи краще прийняти відразу. Візуальний огляд. По-перше, виявляються всі дефекти (тріщини, раковини) і усуваються. По-друге, визначається рівень вологості основи. При необхідності – її штучна просушування (калорифер, теплова гармата і так далі). По-третє, визначаються максимальні перепади висоти (викривлення) по всій площі. Можливо, на «голій» бетонній або цегляній стіні доведеться робити стяжку. Обробка спец/засобами. У першу чергу це відноситься до складів гідроізоляційних (просочення). Якщо стіна (облицювання) з деревини, то додатково – вогнебіозахист.

Номер слайду 9

Нанесення грунту. Практика показує, що грунтовкою стін багато нехтують, так як не розуміють його зміст. Що дає така обробка?Так як склад частково поглинається матеріалом, він тим самим зміцнює його верхній шар. Отже, міцність основи зростає. Підвищується адгезія. Це означає, що надійність скріплення пробки зі стіною буде вище. Прибивають залишки пилу. Як результат – при нанесенні клей не буде збиратися в грудки, а ляже тонким шаром по всій площі рівномірно. Перш ніж продовжити роботу, необхідно дочекатися повного просихання грунту. В окремих випадках таку обробку доцільно провести двічі.

Номер слайду 10

Розмітка стіни. При роботі з полотнами досить нанести «сигнальні» лінії. Якщо кріпиться плитка, то доведеться розкреслювати сітку по всій стіні. Без такої підготовки не уникнути перекосів виробів, особливо якщо площа досить велика. А ось звідки починати наклеювання, кожен визначає самостійно. В принципі, правила ті ж, що і при роботі з звичайними шпалерами (від кутів, вікон і так далі).

Номер слайду 11

Приклеювання пробки до стіни. Як обмазувати клеєм, товщина його шару та інші нюанси – все це зазначено в інструкції виробника. Набагато важливіше питання, у чому специфіка роботи з різними зразками. Особливість кріплення. Плитка. Її рекомендується встановлювати за принципом цегляної кладки, тобто зі зміщенням в сусідніх рядах. Шпалери. Тільки встик, без зазорів, і тим більше, напуску.

Номер слайду 12

Технологія кріплення. Нанесення клею. Складом може обмазуватися або тільки пробка (одностороння методика), або ще й сегмент стіни (двостороння). Товщина шару – по інструкції на клей, але не більше 2 мм. Його слід наносити спеціальним зубчастим шпателем або валиком. Це дозволить розподіляти склад рівномірно по всій площі обробки. На замітку! Потрібно орієнтуватися на таку характеристику клею, як час схоплювання. Виходячи з цього, і визначається прийнятна площа для обробки складом. Повинна бути можливість не тільки встигнути зафіксувати зразок, але і скорегувати його положення (при необхідності). Тому обмазувати клеєм відразу великі сегменти стіни недоцільно.

Номер слайду 13

Кріплення пробки. Після того, як вона прикладена до стіни, її фіксація починається з нижнього зрізу зразка, з поступовим просуванням вгору. Додатково потрібно прокатати всю площу виробу гумовим валиком. Після обмазки клеєм потрібно почекати деякий час, і тільки потім притискати пробку до стіни. Якщо в інструкції цього немає, то близько 15 хвилин (за аналогією з «Моментом»).

Номер слайду 14

При дотриманні акуратності і послідовності дій нічого складного в такій технології обробки стін немає. Після завершення роботи залишиться лише покрити пробку захисним шаром. Можна вибрати лак або засіб на основі воску. Головне, щоб склади були сумісні з пробкою. Плитка вже має захисний шар. Але велику помилку роблять ті, хто вважає, що цього цілком достатньо, і можна обробкою, наприклад, лаком, знехтувати. Стики між зразками є. Ось їх і необхідно захистити від впливу рідин.

Номер слайду 15

Корисні поради. При наклеюванні коркового покриття потрібно забезпечити сприятливий мікроклімат в приміщенні. Оптимальними показниками є: для температури – +20 (±2) ºС, для вологості – 55 (±5)%. Перед початком роботи розетки і вимикачі знімаються, а технологічні отвори, в яких вони встановлені, закриваються виготовленими шаблонами (наприклад, з картону).

pptx
Пов’язані теми
Технології, Презентації
Додано
22 березня
Переглядів
52
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку