Історія виникнення японського бісеру.

Про матеріал
Батьківщина бісеру — Стародавній Єгипет, де з непрозорого скла виготовляли штучні перлини, які арабською мовою називались «бусра», звідки й пішла його назва. Там він був прикрасою і предметом торгівлі. На території нашої держави бісер був відомий ще за часів Київської Русі, про що свідчать археологічні дані та письмові джерела. Наші предки знали скляне намисто й бісер не тільки завдяки торговим зв'язкам з країнами Близького сходу га Візантією. Численні вироби й прикраси із скла, знайдені у VIII—XII ст., свідчать про широкий розвиток склоробної справи.
Перегляд файлу

Тема: Історія виникнення японського бісеру.

Близько 1000 р. до н.е. Арікамеду (Індія) був великим промисловим центром з виробництва намистин. Виробники Арікамеду створювали намистини, використовуючи процес витягування скла, пізніше запозичений європейцями: приблизно 45 кілограмів розплавленого скла витягувалося в «тростину» – тонку порожнисту трубку, яку потім розрізали на крихітні шматочки. Бісер і намистини, виготовлені в Арікамеду, були схожі на ті, які нам знайомі сьогодні: 3-5 мм в розмірі і створені в непрозорих і напівпрозорих кольорах. Завдяки розвиненій торговельній інфраструктурі ці маленькі скляні кульки потрапили в Африку, Китай, Корею, Індонезію і Японію. Будучи життєво необхідними в якості валюти, намистини також стали символами сили і їх вплітали в текстиль, використовували для вишивки і нанизування. Багато з склодувів Арікамеду заснували перші відомі гільдії склодувів. Майстри по склу з цих гільдій мігрували по всій Азії, несучи з собою свої навички і знання про скло, впливаючи на виробництво скла в нових регіонах. В кінці ХІХ-го століття японські склодуви почали виготовляти видувні намистини, в тому числі з використанням технології багаторазового видування форм, і відкрили власну скляну промисловість. Очолювана трьома гігантами, нинішня японська індустрія виробництва бісеру, що багатьма вважається еталонною, має відносно коротку історію. У 1935 році була заснована компанія Matsuno, за нею – Miyuki 1949-го і Toho 1951-го. Спільно ці японські компанії сприяли розвитку виробництва надзвичайно красивого бісеру.

Мистецтво виготовлення прикрас із бісеру, як і вишивка та інше жіноче

рукоділля, прийшло до нас із глибини історії. З покоління у «покоління

передавалась техніка виготовлення оздоб, узорів та народних орнаментів.

Завдяки своїй різноманітності, барвистості, самобутнім народним мотивам,

витонченості селянські бісерні прикраси здобули визнання не тільки на

батьківщині, а й за її межами. Вироби сільських майстринь, створені

понад 100 років тому, і сьогодні чарують своєю красою, вражають

оригінальністю форм та кольорових поєднань: чудово пасують до сучасного

одягу.

Батьківщина бісеру — Стародавній Єгипет, де з непрозорого скла

виготовляли штучні перлини, які арабською мовою називались «бусра»,

звідки й пішла його назва. Там він був прикрасою і предметом торгівлі.

На території нашої держави бісер був відомий ще за часів Київської Русі,

про що свідчать археологічні дані та письмові джерела. Наші предки знали

скляне намисто й бісер не тільки завдяки торговим зв'язкам з країнами

Близького сходу га Візантією. Численні вироби й прикраси із скла,

знайдені у VIII—XII ст., свідчать про широкий розвиток склоробної

справи.

Прикрасами з бісеру в Україні оздоблювали головні убори, вплітали в

коси, носили їх на грудях, шиї, руках. Носили прикраси по-різному: в

одних селах тільки жінки, в інших — і молодиці, і дівчата; ними

прикрашали чоловічі капелюхи, дівочі весільні головні убори.

Типологія бісеру здійснюється за такими ознаками: покриття поверхні, матеріали для виготовлення, виробничий процес, місце виготовлення, форма та розмір бісерин. Проте Єдиного підходу щодо вибору категорій нема ще й досі. Великою мірою така невизначеність спричинена наданням самому поняттю «бісер» різних значень. У деяких мовах одне слово поєднує в собі обсяг значень українських відповідників «намистина», «перлина», «бісерина» і т. д. В Україні бісером називають дрібні намистинки з прозорого чи кольорового скла (іноді з металу) з отворами для нанизування. Зараз бісер може бути ще і пластмасовим.

Найбільші країни-виробники бісеру — Японія, Тайвань, Чехія, Китай, Індія та Туреччина. Тайванський, китайський та турецький бісер — займає сегмент недорогого матеріалу; Чехія пропонує найбільший асортимент; японський — прийнято вважати найякіснішим. До поняття якості бісеру відносяться, в першу чергу, його ступінь стійкості до сонячних променів, засобів побутової хімії та взаємодія зі шкірою та одягом людини.

docx
Додано
10 квітня 2020
Переглядів
661
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку