Іван Франко. "Зів"яле листя"

Про матеріал
Тема уроку "Іван Франко. Збірка поезій "Зів"яле листя" стане в пригоді вчителю-словеснику при підготовці до уроку
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іван Франко . Збірка інтимної лірики“Зів’яле листя”. Місце збірки серед шедеврів світової інтимної лірики.

Номер слайду 2

Мета урокуознайомити учнів з ідейно – художнім змістом збірки «Зів’яле листя», надати школярам можливість сприяти І. Франка не тільки як геніального поета та громадського діяча, а й людини, яка кохає, страждає, шукає в житті справжнього кохання; розвивати вміння аналізувати та коментувати прочитане, навички виразного читання поезій, збагачувати словниковий запас учнів; сприяти вихованню естетичних смаків, утверджувати доброту, милосердя, красу і щирість почуттів.

Номер слайду 3

Значний вплив на моє життя, а, значить, також на мою літературу мали зносини мої з жіноцтвом... Хвилини, в котрих я любив… були, може, найкращі в моїм житті – жаль тільки, що були це заразом хвилини найтяжчого болю, якого я досі зазнав, а не в радості.

Номер слайду 4

Людина, яка б вона сильна не була, не може жити самою боротьбою, самими громадянськими інтересами. У Франка є прекрасна річ – лірична драма “Зів’яле листя”. Се такі легкі, ніжні вірші, з такою широкою гамою почуттів і розумінням душі людської , що, читаючи їх, не знаєш, кому оддати перевагу : чи поетові боротьби, чи поетові – лірикові, співцеві кохання і настроїв… Франко – лірик високої проби, і його ліричні твори просяться часто в музику… М. Коцюбинський

Номер слайду 5

Ліричні пісні «Зів’ялого листя» найсуб’єктивніші з усіх, що з’явилися у нас із часу автобіографічних поезій Шевченка, але найбільш об’єктивні у способі складного людського чуття.

Номер слайду 6

Цикл ( грец. – коло, колесо) – декілька художніх творів, об’єднаних жанром. Тематикою, головними героями, єдністю авторського задуму , в поезії – настроєм, єдиним мотивом, заголовком.

Номер слайду 7

Міжпредметні зв’язки. Марія Рільке “Дуїнянські елегії”,Шарль Бодлер “ Квіти зла”,М. Лисенко, А. Кос – Анатольський, М. Левицький , Я. Лопатинський , Я. Степовий, Г. Майборода написали музику до поезій “Розвійтеся з вітром”, “Чого являєшся мені у сні”, “Як почуєш вночі край свойого вікна”…

Номер слайду 8

Тричі мені являлася любов. Одна несміла, як лілея, біла,З зітхання й мрій уткана, із обснов. Сріблястих, мов метелик, підлетіла. Купав її в рожевих блисках май,На пурпуровій хмарі вранці сілаІ бачила довкола рай і рай!Вона була невинна, як дитина,Пахуча, як розцвілий свіжо гай.

Номер слайду 9

Явилась друга – гордая княгина,Бліда, мов місяць, тиха та сумна,Таємна й недоступна, мов святиня. Мене рукою зимною вона. Відсунула і шепнула таємно:“Мені не жить, тож най умру одна!”І мовчки щезла там, де вічно темно.

Номер слайду 10

Явилась третя – женщина чи звір?Глядиш на неї – і очам приємно,Впивається її красою зір. То разом страх бере, душа холоне,І сила розливається в простір.

Номер слайду 11

Тричі йому являлася любов…Любов – це, люди,Діло неосудне. По всі віки. Вовік віків. Амінь. Л. Костенко “Маруся Чурай”

Номер слайду 12

Домашнє завдання: Вивчити напам’ять поезію «Чого являєшся мені у сні?»Підготувати загальну характеристику збірки «Мій Ізмарагд». 

pptx
Додано
20 квітня
Переглядів
24
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку