Іван Крип'якевич «Книга за княжих часів»

Про матеріал
Мета: вдосконалювати навички свідомого виразного читання науково-популярних текстів; продовжити ознайомлення учнів з історією створення книг; розвивати зв’язне мовлення, творчу уяву; виховувати любов до книг.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іван Крип'якевич «Книга за княжих часів»

Номер слайду 2

Відгадайте загадку(усно) Дуже я потрібна всім—І дорослим, і малим. Всіх я розуму учу,А сама завжди мовчу. (Книга)

Номер слайду 3

Словникова робота. Монах — член релігійної громади, який прийняв постриг і дав обітницю вести життя, відповідне до монастирського статуту. Сажа — чорна порошкова маса, що утворюється внаслідок неповного зго-рання палива й осідає у печах; кіптява.

Номер слайду 4

Прочитай у підручнику стр. 42. Дай письмово відповіді на питання у зошит (питання не переписувати)1. Де перебували вчені та письменники за княжих часів?2. На чому тоді писали книги?3. Чим писали у давні часи?4. Як прикрашали сторінки рукописних книг?5. Де князі зберігали рукописи?6. Хто був найвідомішим ученим за княжих часів? 7. Де він жив?8. Яку назву мала перша історія України?

Номер слайду 5

Цікаво знати!Нестор-Літописець (1056 –1114 рр.) — київський літописець та письменник. Юнаком прийшов до Києво-Печерської обителі та прийняв постриг. Він глибоко цінував істинне знання, з’єднане зі смиренністю та каяттям. У монастирі він виконував обов’язки літописця. З 1073 р. — чернець Києво-Печерського монастиря. Всесвітню славу Нестору принесла його участь у літописанні Київської Русі. Так на початку ХІІ ст. виникла перша редакція «Повісті минулих літ». Її написання, безперечно, було справою життя Нестора. Історію Русі розглядав як частину історії людства. У церковному календарі день ушанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця припадає на 9 листопада. Цього дня в Україні, починаючи з 1997 року, відзначають День української писемності та мови.

Номер слайду 6

Домашнє завдання 1. Прочитати стр.422. Дати письмово відповідь на питання (розміщені у презентації)ВИ-МОЛОДЦІ!ЧЕКАЮ ФОТО ВИКОНАНИХ ЗАВДАНЬ

pptx
Додано
20 жовтня 2020
Переглядів
541
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку