Іван Нечуй-Левицький "Запорожці"

Про матеріал
Презентація на урок української літератури для учнів 5 класу. Тема уроку: Іван Нечуй-Левицький "Запорожці"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Життєвий шлях Івана Нечуя-ЛевицькогоІван Нечуй-Левицький, великий український письменник і громадський діяч, пройшов нелегкий, але водночас захоплюючий шлях, наповнений творчістю та любов'ю до рідного народу.daby dimon4ik DIMON

Номер слайду 2

Історичний контекст "Запорожців"1 Козацька доба. Епоха козацтва, коли "Запорожці" діяли та відображаються в творі.2 Турецько-польські війни. Війни, що стали історичним тлом для життя та діяльності козаків.3 Суспільно-політичні умови. Описує контекст, в якому відбувається дія твору, відображаючи соціальне середовище.

Номер слайду 3

Головні герої твору. Тарас Бульба. Сторонник козацької боротьби та вольнодумного життя. Андрий Бульба. Син Тараса Бульби, закоханий, мрійливий та відважний. Остап Бульба. Молодший син Тараса Бульби, відважний та вірний у змаганнях.

Номер слайду 4

Сюжетна лінія. У творі "Запорожці" Іван Нечуй-Левицький описує події боротьби запорожців з татарами в XVII столітті. Головні герої стикаються з важкими випробуваннями та тяжкою війною, виступаючи за своїх спільників та батьківщину. Піднесені образи запорозької державності та воїнів, їх сміливе серце та вихованість відображені в реалістичних кольорах, прекрасно розкриваючи героїзм та мужність українського народу.

Номер слайду 5

Головні теми твору. Воля та незалежність: Герої борються за свободу від тоталітарного утискуючого режиму. Патріотизм та любов до Батьківщини: Запорожці віддані своїй країні та національним ідеалам.Ідеали та героїзм: Твір демонструє важливість вірності засадам та відваги в обличчі ворога.

Номер слайду 6

Стиль та мова Івана Нечуя-Левицького. Стиль письма Івана Нечуя-Левицького відзначався простотою та дотепністю, що надавало текстам легкість та природність. Мова автора була надзвичайно барвистою та виразною, що робило читання його творів захоплюючим. Його романи та оповідання мають багату українську лексику та виразно передають колорит мови того часу.

Номер слайду 7

Критика та рецепція "Запорожців" Критика. Твір викликав різні думки серед критиків. Деякі відзначають його героїзм. Рецепція. Відгуки читачів були різноманітні. Багато людей захопилися твором. Літературна критика. Деякі дослідники розглядали твір в контексті історичних подій Епохи Відродження.

Номер слайду 8

Вплив твору на українську літературу1 Утворення літературної мови. Твір вплинув на розвиток української мови в літературі.2 Тематичні мотиви. Запорожці стали джерелом для подальших творів українських письменників.3 Створення національної ідентичності

Номер слайду 9

Адаптації "Запорожців" у кіно та театрі Екранізації у кіно. Твір Івана Нечуя-Левицького вдягнули в різні кінематографічні образи, які передали героїв з книги на екран. Театральні адаптаціїТвір також став популярним у театрі, де його перетворили на захоплюючі вистави та театральні постановки.

Номер слайду 10

Висновки та основні ідеї твору. Боротьба за волю. Повстанський дух запорожців відображає їхню незламну вольову силу. Життєствердні цінностіТвір прославляє відвагу, чесність та вірність рідній землі. Сила та сплотність. Піднесена тема єдності та солідарності в боротьбі за правду та справедливість. Тривалість духу. Твір підкреслює витривалість українського народу в обличчі страшних випробувань.

pptx
Додав(-ла)
Капко Дмитро
Додано
17 березня
Переглядів
65
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку