Іван Огієнко - Українізатор освіти та церкви, який змушував писати "в" Україні

Про матеріал
14 січня 1882 року народився українець, що поєднав у собі науковця, патріота і духовного лідера. Іван Огієнко перекладав Біблію українською, складав словники, керував міністерством освіти УНР, а потім Українською автокефальною православною церквою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іван Огієнко: українізатор освіти та церкви, який змушував писати “в” Україні

Номер слайду 2

Огієнко і Просвіта Бере активну участь у науковому і громадському житті, діяльності “Просвіти”. Друкується в газетах “Громадська думка”, “Рада”.

Номер слайду 3

Перший україномовний викладач Київський університет Святого Володимира. І. Огієнко отримав звання приват-доцента через 2 роки як успішно закінчив історико-філологічний факультет.

Номер слайду 4

Новий курс “Українська культура” Огієнко виступив з ініціативою про заснування Українського народного університету в Києві і розробив новий курс “Українська культура”.

Номер слайду 5

Підручники: “Краткий курс украинского язика и правописания”, “Рідна мова в українські школі”

Номер слайду 6

Українізатор освіти Запропонував 22 січня (акт злуки ЗУНР) державним святом; Міністерство освіти під його керівництвом ухвалило закони та рішення про українізацію середніх шкіл, відкриття нових українських гімназій, обов’язкове загальне навчання та допомогу українським освітнім видавництвам

Номер слайду 7

Кам'янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка  У серпні 1918-го він відкриває Кам’янець-Подільський державний університет і став його першим ректором.

Номер слайду 8

Українізатор церкви Закликав священників виголошувати проповіді, проводити служби, читання та співи лише рідною мовою.

Номер слайду 9

Іван Огієнко - контрактний вчитель української мови і літератури у Жіночій учительській семінарії у Львові. Жіноча учительська семінарія у Львові на вул. Сакраменток,7 (тепер Відокремлений структурний підрозділ «Педагогічний фаховий коледж Львівського національного університету імені Івана Франка» корпус вул.Туган-Барановського,7).

Номер слайду 10

“Свята відправа Вечірня та Рання” У 1922 році переклад з грецької Івана Огієнка “Святої відправи Вечірньої і Ранньої” вийшов друком у Львові і прозвучала українською мовою у Преображенській церкві Львова.

Номер слайду 11

“Рідна мова” – не просто часопис Науково-популярний часопис “Рідна мова” – присвячений проблематиці української мови – її історії, семантиці та етимології слів, вимові, наголосам, діалектам, методиці викладання та аналізу помилок письменників.

Номер слайду 12

Домініка “мене зробила українцем” Дружина І. Огієнка виконувала всю “чорнову роботу”: списувала та сортувала потрібний матеріал, переписувала готові праці, вичитувала їх разом з автором.

Номер слайду 13

Іван Огієнко – Митрополит Іларіон Архімандрита Іларіона висвятили в єпископа у Польській православній церкві. Очолив Українську Автокефальну Православну Церкву, яка діяла в Україні у час німецької окупації.

Номер слайду 14

Переклад Біблії був мрією життя Повний примірник Біблії вийшов у Вінніпезі. Рукопис нараховує близько 775 тисяч рядків, що заповнили понад 14 тисяч сторінок, кожна з яких списана численними примітками, вставками та уточненнями.

Номер слайду 15

Митрополит, перекладач, науковець писав поеми та вірші Один із віршів - “Не питай” – був настільки популярним, що став народною піснею: Не питай, Чого в мене заплакані очі, Чого часто тікаю я в гай І блукаю я там до півночі, Не питай, не питай, не питай. Не питай, Чого в'яну і сохну, як квітка, Бо так щиро кохаю тебе, Ти покинув мене, сиротину, На посміх, поговір для людей. Не питай, Бо нічого тобі не скажу я, - Бачив ти мої сльози і сум, А нещирі слова та байдужі Не розвіють тяжких моїх дум. 

Номер слайду 16

Вірш “Я взяв своє серце малими руками” Я взяв своє серце малими руками Й віддано поклав Україні до ніг, І юна любов розцвілася між нами, І став я орати твердий переліг. Й нікому вже більше не дав я любові, Бо другого серця кохати не маю, І вірним зостанусь, аж дошки соснові Єдину любов мою спинять без краю... Митрополит Іларіон

Номер слайду 17

Премія імені Івана Огієнка Премію імені Івана Огієнка вважають другою, після Шевченківської, в Україні. Її вручають  представникам літератури та мистецтва, науки і освіти, громадської, політичної та церковної сфер. Церемонію нагород проводять щорічно 23 березня на рідних землях митрополита Іларіона – в Брусилові, що на Житомирщині.

Номер слайду 18

Дякую за увагу! Стецик М. Б.

ppt
Додано
31 січня 2022
Переглядів
507
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку