Лінь, брак часу чи просто не вміння організувати себе? Прийоми тайм-менеджменту»

Про матеріал
Позанавчальні виховні заходи морально-етичного напряму 1.1 Виховний захід на тему: «Лінь, брак часу чи просто не вміння організувати себе? Прийоми тайм-менеджменту» І. Напрям виховної роботи: Морально-етичний. ІІ. Мета: навчати студентів виявляти причини поганої продуктивності; розвивати вміння самоорганізації, прийомів ке-рування часом; виховувати самодисциплінованість, силу волі, ентузіазм, життєрадісність, відчуття повноти життя, любов до активних видів діяльності. ІІІ. Форма проведення: виховний захід.
Перегляд файлу

.1 Виховний захід на тему: «Лінь, брак часу чи просто не вміння організувати себе? Прийоми тайм-менеджменту»

 

І. Напрям  виховної роботи: Морально-етичний.

ІІ. Мета: навчати студентів виявляти причини поганої продуктивності; розвивати вміння самоорганізації, прийомів керування часом; виховувати самодисциплінованість, силу волі, ентузіазм, життєрадісність, відчуття повноти життя, любов до активних видів діяльності.

ІІІ. Форма проведення: виховний захід.

 

Хід проведення

Класний керівник: Доброго дня усім ледачим! Образилися? Дарма ... Насправді лінь – дивовижна і корисна штука. Давайте з нею розберемося детальніше.

Які асоціації викликає у вас слово «лінь»?

Негативні сторони ліні ми всі, звичайно, знаємо:

– невиконані справи і зобов’язання;

– почуття провини за ці самі невиконані справи і зобов’язання;

– жахливий настрій, коли потрібно змушувати і підганяти себе.

 

Ну, може й ще щось. До речі, а що таке лінь, на Ваш погляд? Стан розуму? Душі? Тіла? Подумайте про це на дозвіллі, в хвилини ледарювання.

За Академічним тлумачним словником ЛІ́НОЩІ, ів, мн. –  відсутність бажання працювати, робити що-небудь; неробство. //  Стан розслаблення; млявість, сонливість [4].

В психології лінь найчастіше вивчається з точки зору одного з компонентів вольової сфери особистості людини, а точніше як її негативна якість. Отже, підходити до розуміння того, що таке лінь і що під ці поняттям розуміють вчені-психологи, необхідно з вивчення поняття «воля» як її протилежності.

Воля в психології розглядається як психічний процес, в основі якого лежить цілеспрямована регулювання особистістю своєї поведінки, дії і діяльності, і все це є необхідним для досягнення поставлених цілей. А її протилежність – безвольність, знаходить свій вияв у всіх сферах людського життя, у фізичних і розумових діях особистості.

Саме до безвольності відносять людську лінь, яка заважає активізації фізичних і психічних сил людини для досягнення бажаного результату.

Лінь –  з лат. lenus означає млявий і повільний [1]. У психології вона вважається негативною стороною волі, яку частіше за все описують як відсутність у людини (або ж брак) працьовитості та активності для досягнення мети, небажання підвищення результативності трудової діяльності, а також перевага вільного часу та відпочинку.

Для розуміння, що таке лінь з наукової точки зору, необхідно проаналізувати цей стан з різних сторін, а саме як:

  • низька мотивація;
  • прояв слабкості волі;
  • звичний (індивідуальний) стиль людської діяльності;
  • недостатній рівень відповідальності;
  • одна з форм захисної реакції психіки людини;
  • внутрішнє почуття негативізму і неприйняття;
  • тенденція до отримання задоволення;
  • ресурсний стан психіки і своєрідна діяльність людини.

Більш докладно всі представлені варіанти розуміння ліні описані в таблиці.

Розуміння ліні

Характеристика

з точки зору низького рівня мотивації

Лінь проявляється в результаті виникнення бажання нічого не робити. Подібний стан людини з’являється внаслідок низького рівня мотивації, яка може бути сформована в силу цілого ряду причин:

за людину все роблять інші, у неї немає необхідності самому задовольняти свої потреби, не бачить вигоди для себе, у неї низький рівень потреби у досягненні або ж немає чіткої мети.

як прояв слабкості вольової сфери особистості

Для досягнення успіху в різних видах діяльності людини досить часто потрібно докладати вольові зусилля. Якщо ж у особистості спостерігається слабкість волі, то ця діяльність може зупинятися і не приносити ніяких результатів. Це і можна вважати прояв ліні. Таким чином, багато психологів розглядають лінь як протилежність сильній волі, прояв людиною недостатнього рівня розвитку самоконтролю, самовладання і саморегуляції.

з позиції індивідуального стилю людської діяльності

Тут лінь розглядається як звичний (свідомий або стихійний) стиль поведінки і дій людини, що дозволяє йому тримати рівновагу між своєю індивідуальністю і зовнішньою дійсністю (зовнішніми умовами).

як наслідок недостатнього рівня відповідальності

Досить часто лінь вважають проявом безвідповідальності людської поведінки, коли особистість відмовляється що-небудь робити, боячись можливих наслідків. Тобто людині простіше нічого не робити, ніж залишитися «крайнім» (винуватим) через свої вчинки і поведінку.

як одна з форм захисної реакції

Завдяки ліні нервова система людини відпочиває. Подібний прояв є необхідним, коли людина свідомо не може знайти час для відпочинку, саме тому таким способом його психіка і організм шукають для цього можливість.

як результат наявності внутрішнього негативізму

Тут лінь розглядається як результат того, що людина негативно ставитися до певного виду діяльності або ж довгий час проявляє комфортну поведінку (внутрішня суперечність, наприклад, з діями колективу, за повної підтримки цього зовні).

з точки зору тенденції отримувати задоволення

У цьому контексті лінь інтерпретують як бажання людини отримувати від своєї діяльності задоволення, тому якщо цього задоволення немає, то виникає відмова від дій. Також не слід забувати і про те, що бездіяльність не завжди приносить розслаблення, але лінь може згодом стати звичним способом життя.

 

ІІ.

Психологічний аналіз ліні дозволяє зрозуміти, чому люди лінуються.

Відраза від праці або її оптимізація?

Відомий лексикограф Володимир Даль визначав лінь, як відразу від праці, справи, занять, а також як схильність до дармоїдства і ледарства. З еволюційної (або біологічної) точки зору лінь можна розглядати в якості одного з принципів оптимізації витрати енергії. Всі живі істоти, від бактерій і до людини, прагнуть отримати максимум корисних речовин та інформації, при цьому витративши на це мінімум енергії.

Іншими словами, лінь – це явище, що генетично детермінується, яке застерігає людський організм від перевантажень [3].

Насправді, дати точне визначення ліні – неможливо, оскільки це вельми багатогранне поняття, яке у кожного індивіда може проявлятися по-різному і виникати внаслідок різних причин.

Чому люди лінуються?

  • Низький рівень мотивації

Часто лінь можна розглядати, як бажання не вживати певні дії, а не відсутність бажання займатися трудовою діяльністю взагалі. Якщо людина відчуває, що вона займається не тією справою, то, швидше за все, у неї буде виникати внутрішній опір, який дуже складно подолати. Також людина неохоче займатиметься справою, якщо від неї немає ніякої особистої вигоди. Таким чином, заняття, яке не приносить задоволення і низька заробітна плата (навіть за улюблену роботу) сприяють появі внутрішнього опору до роботи.

  • Слабка вольова сфера

Брак сили волі – одна з найпоширеніших причин людської ліні. Ця ситуація, коли працівникові цілком зрозуміло, що потрібно зробити, проте руки все ніяк не доходять до того, щоб почати. Знаходиться величезна кількість виправдань і відмовок, аби не почати роботу і відкласти її на максимально пізній термін. При цьому найскладніше для людини – почати. Як відомо, шлях в тисячу кілометрів завжди починається з першого кроку.

  • Індивідуальний стиль діяльності

Іноді лінь – це спосіб, завдяки якому людина врівноважує свою індивідуальність з навколишнім світом. Наприклад, існує категорія людей, які можуть якісно виконувати свою роботу тільки тоді, коли є достатній рівень напруги. Людина стихійно або свідомо може відкладати виконання роботи на час, коли далі відтягувати вже не можна. Саме в таких умовах деякі працівники якісно і раціонально виконують свою роботу.

  • Інтуїтивна лінь

Іноді лінь є одним із проявів людської інтуїції. Наприклад, буває так, що необхідно зробити якусь справу, але людина всіляко противиться її виконанню, відкладаючи все в останній момент. Однак незабаром з’ясовується, що насправді нічого робити й не треба. Таку лінь зрозуміти дуже складно, оскільки інтуїція є несвідомим процесом, яка не осягається свідомістю.

  • Лінь як спосіб отримати задоволення

По Фрейду енергія людини завжди прагне на отримання задоволення шляхом ослаблення внутрішньої напруги. З точки зору психоаналізу, лінь можна розглядати в якості прагнення отримати задоволення в даний момент, не чекаючи результату. Це набагато легше і ефективніше, ніж отримати задоволення від роботи, коли необхідно отримати результат.

  • Спосіб уникнути відповідальності

Іноді лінь – це спосіб зняти з себе відповідальність. Цей феномен, як правило, формується ще в дитинстві і, в основному, притаманний чоловікам. Винуватцями «безвідповідальності» людини найчастіше виступають батьки, які оберігають своїх дітей від виконання важливої ​​роботи.

  • Лінь як захисна реакція

Повертаючись до теми еволюції, слід зазначити, що бажання нічого не робити може бути результатом розумового чи фізичного перевантаження. Людині просто потрібно трохи часу для відпочинку, щоб відновити сили.

  • Двигун прогресу

Людство безперервно прагне якомога більш раціонально витрачати свої сили і час. Науково-технічні революції дозволили людині витрачати менше енергії на виконання як фізичної, так і розумової роботи. Пральна машина замість ручного прання, калькулятор замість множення в стовпчик, автомобіль замість коня, інтернет як універсальний засіб отримання інформації. Двигуном цих та безлічі інших винаходів стало непереборне бажання людини спростити собі роботу і підвищити рівень комфорту.

ІІІ.

«Лінь – це не причина, лінь – це наслідок»

Дмитро Щебетюк, український паралімпієць та співзасновник громадської ініціативи «Доступно.UA», розповідає про те, чому людина зустрічає лінь і як її можна оминути [2].

Лінь – це грандіозна відмазка, щоб не робити те, що хочеться Лінь народилася в той момент, коли Бог вигнав Адама і Єву з Раю. Тоді людина вперше була змушена долати перешкоди на шляху до задоволення своїх потреб. Сьогодні лінь буває різна. Іноді її навіть можна сплутати з прагненням просто відпочити.

У мене таке трапляється, коли я готуюся до змагань. Я так втомлююся, що одного ранку прокидаюся і розумію, що не хочу вставати і йти на тренування. Не йду, а потім цілий день думаю про те, як я полінився і став на крок далі від своєї мрії стати чемпіоном. Фактично, я й не відпочиваю, а тільки гризуся.

Коли мене запросили на TEDxKyiv, я був страшенно радий. Мені сказали підготувати й надіслати текст свого виступу. Тоді до мене й завітала Лінь. Вона ніжно обійняла мене і сказала: "Уяви, скільки тобі потрібно витратити на це часу й енергії. Іди поспи". І на півтора тижні я пішов спати, доки мені вчергове не написали організатори. Тоді, на щастя, я згадав, чого насправді хочу.

Люди лінуються, тому що бояться

Вони бояться втратити можливості, час, а натомість втрачають усе.

Одного разу я лежав удома із травмою, і мені захотілося вийти на прогулянку. Я знав, як класно на вулиці, але я не знав, чи вдасться мені нормально спуститися сходами. Мені було страшно. І тоді прийшла лінь.

Рік тому ми з Марго Гонтар започаткували ініціативу "Доступно.UA" і почали змінювати громадський простір на доступний для всіх та мотивувати людей з інвалідністю до активного життя.

Пізніше народилася ідея зробити #ДоступноЧелендж. Ми зняли відео того, як я піднявся на львівську ратушу, здолавши 400 сходинок. Це був виклик людям з інвалідністю. Когось він змотивував просто вийти з дому, а когось – сходити в ресторан.

Для боротьби із Лінню найважливіше заматися тим, чим хочеш.

#ДоступноЧелендж ми втілили в життя за три дні. Бо тоді я вже був знайомий зі своєю лінню і розумів, що якщо відкладу навіть на трохи, то запал мине. Вже в той день, коли ми знімали відео, мені не дуже хотілося підніматися. Добре, що все вдалося.

 

Де виникає «треба», там виникає лінь

Британці дали нам грант на "Доступно.UA". Здавалося б, все чудово, де тут ліні взятися.

Але поки я займався тим на волонтерських засадах, мені все подобалося, і лінь мене не чіпала. А коли з’явився грант – обов’язок, то мені перехотілося працювати, незважаючи на те, що моя робота зараз і до того нічим не відрізнялася. Здавалося б, навпаки – я отримав додаткову підтримку.

Тому іноді буває важко сказати собі: «Не змушуй себе, а бажай!» Однак це необхідно.

Лінь приходить тоді, коли вирішуєш змінити все і одразу

Якось напередодні змагань я вирішив тренуватися тричі на день. Перше тренування було о шостій ранку. І, звичайно, я на нього не прокинувся. На друге тренування я також не йшов. Самі розумієте: який сенс, якщо заплановане вже й так не вдасться втілити.

Ввечері я шкодував про те, що не пішов на друге тренування, але все одно пропустив третє і вирішив почати все спочатку наступного дня. Там минув тиждень.

Врешті-решт, я все одно почав тренуватися по разу на день і потроху збільшував кількість навантаження.

Знайди мету – подолаєш лінь

Цього року я мав їхати на Паралімпіаду в Ріо зі стрільби з лука і з плавання. Але в один момент мені сказали, що коштів ні на одне, ні на інше не вистачає. Тож я лишився тут.

У мене зникла мета, і я цілий тиждень не виходив з дому, тому що із моєю лінню не було кому боротися. Не знаю, скільки б ще це тривало, якби тоді нам не пощастило із грантом на "Доступно.UA". А я згадав, що не за горами – мої запливи на Чемпіонаті України.

Отже, найголовніше – це усвідомлювати, навіщо ти щось робиш і що ти втрачаєш, коли ти цього не робиш. Адже лінь – це не причина, лінь – це наслідок.

 

ІV.

І як же в цьому жахливому, зневаженому суспільством понятті знайти щось позитивне? Давайте спробуємо.

Позитивні сторони ліні:

– не потрібно робити те, що тобі не хочеться (лінь – хороша причина і відмовка);

– економія часу (не хочеться – не роблю – є вільний час);

– відсутність зайвих енерговитрат (які можна витратити на щось більш приємне і цікаве);

– можливість відпочити (якої нам так не вистачає!);

– не підривається здоров’я (адже я не працюю на знос, змушуючи себе робити щось);

– гарний настрій (якщо я добре лінуюся );

– і лінь – відмінний показник мого справжнього бажання що-небудь зробити [7].

Що ж, здається, непоганий список! Кілька слів докладніше. Лінь дійсно стає хорошим показником відразу кількох речей.

По-перше, щирості і сили мого бажання зробити що-небудь. Якщо я відчуваю непереборну лінь перед тим, як треба йти на роботу, – велике питання, чи подобається мені в дійсності ця робота? Чи потрібна вона мені насправді? Чи приносить вона мені задоволення? Або вона з категорії «так повинно бути»?

Адже ми чудово знаємо, що тим, що приносить нам задоволення, ми можемо займатися багато годин підряд, не відволікаючись, не відчуваючи втоми і не роблячи перерв.

А по-друге, лінь – хороший діагност нашого фізичного і енергетичного стану в даний момент. Ми дійсно можемо бути без сил, втомленими. І саме тому нам не хочеться вставати о 6 ранку і збиратися на роботу, яка начебто нам подобається.

А ще є індивідуальні біоритми – різна активність в різний час доби. І чи часто ми прислухаємося до свого організму? Враховуємо, як йому краще? Може, варто докласти зусиль, домовитися про зміну графіка роботи? Виграють від цього всі – і ви, і ваш керівник, і навчання/робота/завдання в цілому.

А може, саме сьогодні треба взяти день за рахунок відпустки, виспатися, нарешті, і перестати працювати на знос? Але іноді ми відчуваємо, що начебто все в порядку – я виспалась, не втомилася, але робити нічого не хочеться. Як у такому випадку вчинити? Звичайно, полінуватися.

Але тільки правильно. Як? Займатися абсолютної лінню! Ляжте на диван і лінуйтеся. Не дивіться телевізор, не слухайте музику, не читайте книгу, не базікайте по телефону. В ідеалі – навіть не думайте ні про що! Нічого не робіть! (Адже саме цим займаються ледарі).

Через якийсь час ви виявите, що наситилися лінню і цілком готові приступити до активних дій. В ідеалі ви навіть відчуєте деяке нетерпіння – треба швидше чимось зайнятися! Скільки повинно пройти часу? Це в кожного індивідуально.

Я ж не знаю, скільки ви забороняли собі лінуватися і відштовхували цей стан від себе. Поекспериментуйте, це не так страшно. Світ, чесне слово, не звалиться в цей час! А якщо ви все ще не переконалися – поспостерігайте за кішками. Що вони роблять велику частину часу? Правильно, лінуються.

Лежать собі в теплому затишному містечку з закритими очима, не звертають ні на кого уваги і почувають себе чудово. Зате в потрібну секунду – вони повністю зібрані і готові до стрімкого стрибка.

Дружіть з лінню, вона ваша помічниця, не відштовхуйте її від себе. І ваше життя стане набагато більш гармонійним.

 

V.

Способи викорінення ліні:

Перший спосіб – один зі старих, але й один з найефективніших, що озвучується фразою "Просто робіть" (Just do it). Недарма одна із найбільших американських компаній (Nike) обрала собі цю фразу як гасло. Цей метод полягає у тому, що коли ви збираєтесь виконати якусь роботу, вам може здатись, що у вас надто мало енергії, що це вже кінець, але це не так! Не звертайте на це уваги, просто робіть, і коли ви реально відчуєте, що втягнулись у роботу, то гарантовано отримаєте заряд енергії від вашої діяльності.

Цей метод можна назвати методом «роздрібненості». Напевно, всі ми чули від батьків чи дідусів з бабусями про таку народну мудрість, як сила єдності. Ця притча полягає у тому, що в'язку соломи зламати важче, ніж одну соломинку. У нашому випадку те ж саме. Розділіть вашу роботу на послідовні маленькі кроки. Можна уявити, наче роздрібнюєш великий камінь на багато маленьких шматочків, і завдання вже перестає виглядати таким неможливим. Адже, погодьтесь, легше підняти по черзі маленькі шматочки, ніж один великий.

Змінюйте один вид діяльності на інший. Тут все просто, набридло працювати? Приберіть робоче місце чи займіться якоюсь іншою справою. У вас після цього з'явиться бажання перейти до наступного завдання.

Мінімізуйте свій вільний час: досить сидіти у соцмережах годинами чи дивитись телевізор. Спробуйте сісти на шпагат, записатись на уроки малювання чи зробити щось з орігамі. Чим більше ви будете зайнятими, тим більш неприродною стане для вас бездіяльність. Пам'ятайте, що головне використовувати свій вільний час активно і з користю.

Якщо ви не хочете нічого робити, то не робіть! Станьте посеред кімнати чи сядьте, але в жодному разі не лягайте. Не дивіться телевізор, не слухайте музику, просто стійте. Не пройде й 15 хвилин, як вам захочеться щось зробити. Проте, не забувайте й про відпочинок, адже про який ентузіазм можна говорити, якщо ви не виспались? Особливо звертайте увагу на повноцінний сон, це річ, яку не варто недооцінювати.

VI.

Описание: Похожее изображение

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 1

Описание: Похожее изображениеОписание: Картинки по запросу Матриця Ейзенхауера

Рис.2

Термінові і важливі справи – ті, які потрібно виконати сьогодні для отримання результату.
Наприклад, для категорійного менеджера у великій торговельній компанії це щоденна аналітика асортименту товарів, переговори, зустрічі з постачальниками, ціноутворення, аналіз ринку, аналіз конкурентів і т. п.
Для домогосподарки – приготування їжі, прання, прасування, прибирання тощо.
Присвячуйте близько 60 % часу у своєму розкладі вирішенню таких завдань.

Нетермінові і важливі – це т. зв. стратегічні завдання, результатом яких ви зможете скористатися у майбутньому.
Приклад в бізнесі: навчання персоналу, розвиток нового напрямку діяльності компанії, підготовка доповідей, річних звітів, презентацій тощо.
Якщо ж розглянути особисту сферу, то такими завданнями будуть: турбота про своє здоров’я, регулярне правильне харчування, спорт, профілактичні огляди у лікаря.
У розкладі на день такі завдання мають займати близько 20 % часу.

Термінові і неважливі – це, як правило, прострочені завдання, які тепер горять – і зробити потрібно, не відкрутишся, і термін актуальності пройшов. Звіт, час подачі якого сьогодні до 12:00, а в 12:10 він ще й наполовину не готовий, є одним з яскравих прикладів таких завдань  [3].

Описание: https://bogushtime.com/sites/default/files/old/media/news/pracya_i_zakon_4.png

Нетермінові і неважливі завдання – це різного роду відволікання, які не були вами заплановані. Візити та дзвінки ваших колег, вирішення їхніх проблем, раптові зустрічі.
Намагайтеся робити так, щоб неважливихзавдань у вашому розкладі не було. Але оскільки наше життя часто готує нам сюрпризи, решту 20 % часу протягом дня плануйте присвятити непередбаченим подіям. Форс-мажор був, є і буде, не варто про нього забувати[3].

Далі виділіть п’ять головних завдань на сьогодні, визначте послідовність їх виконання і вперед!

Описание: https://bogushtime.com/sites/default/files/old/media/news/pracya_i_zakon_3.png

Щоб людина була максимально ефективною протягом дня, необхідно регулярно відпочивати і переключатися. Скористайтеся правилом 50/10: чергуйте 50 хвилин роботи з 5–10 хвилинами відпочинку. Це буде підтримувати вас у хорошій робочій формі [5].

Оптимізувати робоче місце:

  • щоб на вашому робочому місці кожний предмет мав своє місце;
  • щоб це місце було на-правді зручним при роботі з цим предметом;
  • Описание: Похожее изображениещоб ви завжди, бажаючи щось знайти, могли знайти це саме там, де воно має бути.

 

Рис. 3

Описание: Похожее изображение

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
1 лютого 2022
Переглядів
1734
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку