Із історії Великобурлуцької середньої школи.

Про матеріал
Краєзнавство. Матеріал про першого директора Великобурлуцької середньої школи.
Перегляд файлу

 

 

 

Із історії Великобурлуцької середньої школи. (Нині комунальний заклад «Великобурлуцький ліцей Великобурлуцької селищної ради»)

 

Ніколенко Микола Михайлович.

 

 

 

 

 

Старше покоління великобурлучан добре пам’ятають цю добру, привітну людину - Миколу Михайловича Ніколенка. Не одне покоління пройшло через його руки, багатьом   він дав путівку в життя. Завжди привітний, тактовний, але водночас і вимогливий, справедливий. Таким його запам’ятали учні. Таким його пам’ятають вчителі. Своє життя назавжди зв’язав з Великобурлуцькою  середньою школою. По життю йшов з посмішкою, і ніхто не здогадувався, яким складним був початок його життя.

Народився  Микола Михайлович 7 травня (22 травня по старому стилю) 1916 р. в селі Боромля Тростянецького району Сумської  області  в сімї селянина-хлібороба. Хоч і жив в селянській сім’ї, але мріяв стати вчителем.

Закінчив семирічну школу, потім Сумський педагогічний робітничий факультет. І ось мрія його здійснилась. Він студент природничого факультету Сумського педагогічного інституту (1932-1936).

  З 1936 р. по 1937 р. працював викладачем в Білопільському педагогічному робітничому факультеті, а потім став  директором Білопольської СШ №2. (Серпень 1937 р. – листопад 1937 р.) А потім служба в армії (Грудень 1937 р.- січень 1939 ). Звільнений в запас в званні молодшого лейтенанта.

І ось Микола Михайлович у Великому Бурлуці. Приїхав в 1939 році і назавжди залишився. Обласний відділ освіти призначив Миколу Михайловича директором 2-ої Великобурлуцької семирічки, а потім - новозбудованої «Білої » школи. На його долю випали всі роботи всередині школи: штукатурка, настил підлоги, обладнання класних кімнат. У цьому році на районній педагогічній нараді прийняли рішення надати 2-й Великобурлуцькій семирічці статус середньої школи. Але попрацювати в школі вдалося недовго. (Січень 1939 р. – жовтень 1941 р. 22 червня 1941 року Микола Михайлович привіз з пологового будинку 8-денну донечку. Від радості хотілось співати. Але водночас змінилося все. З репродуктора пролунав голос Левітана… Війна… Його сімейне щастя потонуло у всенародному горі… На фронті точилися жорстокі бої, в тилу створювалися загони самооборони. Такий винищувальний батальйон був створений і у Великому Бурлуці, командиром зводу було призначено Миколу Михайловича.

В кінці вересня над станцією Великий Бурлук був збитий ворожий літак. Микола Михайлович отримав завдання затримати ворожий екіпаж, який міг спуститися на парашуті. Цілу ніч взвод Миколи Михайловича прочісували район в напрямку Микольського. Ранком довідалися,що ворожий екіпаж був затриманий за допомогою учня Великобурлуцької школи Володі Рильцева.

      У жовтень 1941 р. Миколу Михайловича  призвали до військової служби. Був командиром взводу управління 3-ої батареї окремого артдивізіону. У січні - лютому 1942 року у складі 34 кавалерійсьої дивізії довелося йому брати участь у Барвінківсько-  Лозівській операції, згодом реорганізованої в 5 кавкорпус, а дивізіон, де служив Микола Михайлович став окремим 16-м.

Після успіхів під Москвою, радянське командування поставило завдання провести Харківську наступальну операцію. Радянські війська на правому березі Сіверського Дінця зайняли 38 плацдармів - Барвінківський виступ. Німецьке командування планувало вирівняти фронт, ліквідувати Барвінківський виступ. Командування радянських війсь планувало здійснення «Харківської операції», суть якої полягала в одночасному наступі з району Вовчанська і з Барвінківський виступу в напрямі Харкова. Здійснення операції покладалось на Південно-Західний фронт. У цій операції приймав участь і Микола Михайлович. Йшла підготовка до неї. Стояла зрадлива тиша, яка віщувала велику бурю. На світанку 12 травня 1942 року німці провели шалену артпідготовку, а зі сходом сонця при підтримці авіації рушили танками на радянські позиції. Довго їм не вдавалося прорвати оборону, Але о 12 годині ворожі танки увірвалися в радянську оборону. Наші війська зазнали поразки і відступали в напрямку Ізюм – Боровля - Сватово. В одному із загоні відступав і Микола Михайлович. Метою відступаючих було вийти до переправи через Сіверський Донець в районі села Шахти, що вище Ізюму по течії річки.

«Очевидно, Ця операція не була глибоко продумана, бо біля переправи, яка тільки наводилася було величезне скупчення людей, коней і техніки. Це було доброю мішенню для ворожої авіації, яка вже займалася цим. Десь о 12 годині, коли переправа була завантажена від берега до берега, 12 юнкерсів зробили свою чорну справу. Донець клекотів від людського крику, ржання коней і розриву бомб та снарядів. Я перевів свій взвод, перепливши річку. Цим я зберіг людей, коней і техніку»,- згадував про ці події Микола Михайлович. Дивізіон Миколи Михайловича вів ар’єргардні бої, стримуючи наступаючого ворога. Шлях відступу лежав через Борову, Сватове,   Біловодськ на Богучар. Німці перейшли в наступ вздовж правого берега Сіверського Дінця. Шлях відходу радянських військ, що діяли на Барвінківському виступі, був відрізаний. В липні 1942 року радянські війська були повністю оточені ворогом. Потрапив в оточення і Микола Михайлович зі своїми бійцями. Що робити? Вирішили спробувати вийти з оточення, переодягнувшись в цивільний одяг. Але де його взяти? Неподалік було село Тарасівка, прийняли рішення йти туди, розжитися одягом, переодягнутися і спробувати  спробувати вийти з оточення. Але тут їхня група і потрапила в полон. Це був початок життя в пеклі. Спочатку морили голодом, щоб фізично були немічні, не могли чинити опору, й щоб зламати психічно. А потім напівживих, що ледве пересували ноги, погрузили в товарні вагони і повезли… Куп’янськ. Полтава. Дарниця. Новгород-Волинський табір. А далі-чужа земля.

Микола Михайлович опинився за 12 кілометрів від Нюрнберггу. Помістили в табір для військовополонених. На полонених одягли спеціальну форму і закували в дерев’яні колодки. Всі полонені мали свої номери. Номер Миколи Михайловича-924.Знущання, приниження, голод були постійними супутниками  Микола Михайловича. Примушували працювати. Працював на електродній фабриці Ротенбаха. Постійно думки не давали спокою-думки про втечу, про родину, про перемогу. Думка про втечу не полишала його ні на хвилину. Але куди тікати? Чужа країна, чужа мова. І як втекти? Привезли на роботу-постійна охорона,забрали з роботи в табір-ще сильніша охорона: собаки, автоматники, електричний струм. Харчувалися в основному « руським хлібом», який виготовляли за розробленим німцями рецепту, що складався наполовину із очистків буряка з добавлянням целюлозного борошна, борошна із листків або соломи. Лежачи в бараці, подумки переносився на Вкраїну, до родини, і ні жодної хвилини не сумнівався в перемозі над ворогом.    Це дало йому можливість вижити в німецькому пеклі.

При підході радянської армії в квітні 1945 року всіх полонених за наказом Гімлера, під сильною охороною конвоїрів і собак, повезли в напрямку Мюнхена. Німці планували їх стратити в Дунайській ущелині. Але в Айхштадті їх перехопили американські війська. Закінчилася німецька неволя. В травні 1945 року був репатрійований. Опинився в таборі для репатріантів. Пройшов дві перевірки.  В листопаді 1945 року був демобілізований з відновленням звання молодшого лейтенанта.. Скоріше б додому, скоріше б на роботу.

І ось нарешті Великий Бурлук. Спочатку працював завідуючим районним педагогічним кабінетом при Великобурлуцькому райВНО (10.11.1945 р.–15.8.1946 р.) У серпні місяці 1946 року був призначений директор Великобурлуцької середньої школи та вчителем хімії. У роки війни дві Великобурлуцькі школи були зруйновані. Заняття учнів проходило в приміщенні колишнього будинку Задонських.

 

Школи злилися в одну - Великобурлуцьку середню школу.

В 1949 році перейшли у відремонтовану «Білу» школу.  У 1948 році почав працювати заступником директора з навчальної частиною своєї школи. На цій посаді Микола  

Михайлович пропрацював 10 років. А в 1958 році-знову директор школи. 5 років очолював педагогічний колектив, а потім - робота завуча. 11 років Микола Михайлович очолював навчальну частину школи. Працював на цій посаді до виходу на пенсію в 1976 році.

40 років свого життя Микола Михайлович віддав учительській праці. І жодного разу про це не пожалкував.

Уже не має Миколи Михайловича серед нас, але пам'ять про нього продовжує жити.

 

Уроки праці. 1947 рік.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                        

 

 

«Біла» школа.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
22 квітня 2020
Переглядів
487
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку