КАЛЕНДАРНЕ ПЛАНУВАННЯ
З УКРАЇНОЗНАВСТВА «ЗЕМЛЯ, ДЕ ЖИВЕМ, УКРАЇНОЮ ЗОВЕМ»
8 клас
№ |
Зміст програмового матеріалу |
Кількість годин |
Дата |
Примітки |
1 |
Вступне заняття (1 година). Зміст, мета та завдання курсу. Особливості курсу, зв’язок з іншими предметами. |
1 |
|
|
Я і етнос (6 год) |
||||
2 |
Знайомство з символікою регіону, Гербом та Прапором Херсонщини |
1 |
|
|
3 |
Власні імена та їх значення. |
1 |
|
|
4 |
Походження прізвищ полікультурного середовища, у якому мешкають учні. |
1 |
|
|
5 |
Практична робота №1. Міні-дослідження «Прізвища грецького походження у моїй родині» |
1 |
|
|
6 |
Прізвища татарського і турецького походження в моїй родині». |
1 |
|
|
7 |
Походження прізвищ свого роду |
1 |
|
|
8 |
Особливості заселення рідного краю (Малокаховки) |
1 |
|
|
9 |
Географічне положення рідного краю, свого населеного пункту на фізичній карті |
1 |
|
|
10 |
Корисні копалини Херсонщини: глина та піщаники. |
1 |
|
|
11 |
Земельні ресурси рідного краю |
1 |
|
|
12 |
Ґрунти Херсонщини |
1 |
|
|
13 |
Рослинний та тваринний світ |
1 |
|
|
14 |
Екскурсійний дайджест «Місцевий пам’ятник природи». |
1 |
|
|
15 |
Особливості клімату моєї місцевості |
1 |
|
|
16 |
Мова моєї родини. Особливості мовного середовища |
1 |
|
|
17 |
Мова-запорука передачі досвіду поколінь |
1 |
|
|
18 |
Особливості полікультурного мовного середовища Херсонщини. |
1 |
|
|
19 |
Діалог культур. Відеопрезентація |
1 |
|
|
20 |
Побутування російської, турецької, урумської та румейської лексики у родині. Міні-дослідження |
1 |
|
|
21 |
Народні повір’я та прикмети в сучасному житті |
1 |
|
|
22 |
Вірування українців, греків, турків-месхетинців та татар. |
1 |
|
|
23 |
Національне вбрання українців, греків, турків |
1 |
|
|
24 |
Оберегові елементи в одязі. Неперервність традицій |
1 |
|
|
25 |
Практична робота №2. Ігрове проектування альбому моделей національного вбрання українців |
1 |
|
|
26 |
Урок-екскурсія до краєзнавчого музею села Малокаховки. |
1 |
|
|
27 |
Особливості національної кухні українців. |
1 |
|
|
28 |
Корисна та шкідлива їжа з позицій традиційного харчування. |
1 |
|
|
29 |
Щоденне та святкове харчування моєї родини. |
1 |
|
|
30 |
Національні страви в домашній кухні
|
1 |
|
|
31 |
Практична робота №3. Виставка-ярмарок національних страв українців. Фестиваль домашніх рецептів. |
1 |
|
|
32 |
Особливості святкування зимових свят |
1 |
|
|
33 |
Особливості святкування найбільших мусульманських свят |
1 |
|
|
34 |
Практична робота №4. Святковий калейдоскоп (інсценування обрядових дійств під час зимових свят). |
1 |
|
|
35 |
Підсумкове заняття |
1 |
|
|