Календарне планування з фізичної культури для 4 класу на 2018/2019 навчальний рік

Про матеріал

Календарне планування з фізичної культури для 4 класу (І семестр) здійснено відповідно до діючої програми з фізичної культури для 4 класу, затвердженої Міністерством освіти і науки України.

Перегляд файлу

Календарно – тематичне планування з фізичної культури в 4 класі

І семестр

2 уроки (теоретико – методичні знання) + 8 уроків (рухливі ігри) + 12 уроків (туризм) + 26 уроків (вправи для формування культури рухів з елементами гімнастики)

уроку

Зміст навчального матеріалу

Дата планова

Дата фактична

Примітки

 

 

Теоретико – методичні знання (1 урок)

1.

 

Інструктаж з БЖД. Фізичне виховання в Запорізькій Січі. Роль фізичних вправ, спрямованих на формування правильної постави, характеристика послідовності їх виконання та запобігання плоскостопості, захворювань очей. Правила рухливих ігор та безпеки на уроках фізичної культури і під час самостійних занять фізичними вправами.

 

 

 

 

Ігри для активного відпочинку (20 уроків)

Рухливі ігри (8 уроків)

2.

Основні прийоми самоконтролю. Перешикування із однієї шеренги у дві і навпаки. Ходьба шеренговим кроком. Біг по слабопересіченій місцевості (до 400 метрів) Комплекс ЗРВ без предмета. Стрибки зі скакалкою на двох ногах, обертаючи скакалку вперед, із проміжними стрибками. Рухливі ігри «Квач», «Гуси - лебеді», «Виставка картин». Дихальні вправи.

 

 

 

3.

Перешикування із однієї колони у дві й навпаки. Ходьба по спіралі. Біг по слабопересіченій місцевості (400 метрів) Комплекс ЗРВ без предмета. Стрибки зі скакалкою на двох ногах, обертаючи скакалку назад, із проміжними стрибками. Рухливі ігри «Другий – зайвий», «Виклик номерів», «Повтори за мною». Ходьба з вправами для відновлення дихання.

 

 

 

4.

Повороти на місці. Ходьба зі зміною напрямку за зоровим сигналом. Біг по слабопересіченій місцевості (до 500 метрів). Комплекс ЗРВ на формування правильної постави.

Рухливі ігри «Команда швидконогих», «Бездомний заєць», «На свої місця». Вправи для профілактики плоскостопості.

 

 

 

5.

Організовуючі вправи. Різновиди ходьби. Біг по слабопересіченій місцевості (до 500 метрів). Комплекс ЗРВ на збереження правильної постави. Стрибки зі скакалкою на двох ногах, обертаючи скакалку вперед, без проміжних стрибків. Біг з високим підніманням стегна. «Білі ведмеді», «Горішки», «Вгадай, чий голос?» Вправи для профілактики плоскостопості.

 

 

 

6 - 7.

Організовуючі вправи. Різновиди ходьби. Біг по слабопересіченій місцевості (до 600 метрів). Комплекс ЗРВ. Стрибки на двох ногах, обертаючи скакалку назад, без проміжних стрибків. Біг з високим підніманням стегна.  Рухливі ігри «Запорожець на Січі», «Мисливці та качки». Вправи на релаксацію «Літній день».

 

 

 

8 - 9.

Організовуючі вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Стрибки на правій (лівій) нозі, обертаючи скакалку вперед. Біг із закидом гомілок. Рухливі ігри «Повінь», «Білки, жолуді, горіхи». Вправи для формування правильної постави біля гімнастичної стінки.

 

 

 

Туризм (12 уроків)

10.

Правила техніки безпеки під час туристичної подорожі. Рух у похідному строю. Комплекс ЗРВ в русі. Подолання природних перешкод. Рухлива гра «Переміна місць».

 

 

 

11.

Організовуючі вправи. Рух у похідному строю. Комплекс ЗРВ в русі. Подолання природних перешкод. Рухлива гра «Переміна місць».

 

 

 

12 - 13.

Визначення місця для відпочинку та туристського бівуаку. Рух у похідному строю та зміна темпу руху. Комплекс ЗРВ у шерензі. Подолання «умовного болота» по купинах. Подолання вертикальних перешкод.

 

 

 

14.

Рух у похідному строю та зміна темпу руху. Комплекс ЗРВ у шерензі. Подолання «умовного болота» по купинах. Подоланням вертикальних перешкод.

 

 

 

15.

Рух у похідному строю та зміна темпу руху. Комплекс ЗРВ у колі. Подолання «умовного болота» по купинах. Естафети з подоланням горизонтальних та вертикальних перешкод.

 

 

 

16.

Вимоги щодо гігієни туриста. Різновиди ходьби. Біг у поєднанні з ходьбою (до 700 метрів) Комплекс ЗРВ у колі. Стрибки на обох ногах з поворотами на 90º Прискорення з високого старту. Перелізання через повалене дерево.

 

 

 

17 - 18.

Найпростіші прийоми самоконтролю під час туристичної подорожі. Різновиди ходьби. Біг у поєднанні з ходьбою (до 700 метрів) Комплекс ЗРВ без предметів. Стрибки на обох ногах з поворотами на 180º Прискорення з високого старту. Підлізання під повалене дерево. Вправи на релаксацію «Задуй свічку».

 

 

 

19.

Укладання рюкзака. Різновиди ходьби. Біг у поєднанні з ходьбою (до 800 метрів) Комплекс ЗРВ без предметів. Стрибки на обох ногах з поворотами на 180º Прискорення з високого старту. Підлізання та перелізання через повалене дерево. Рух по купинах.

 

 

 

20.

Комплектація туристської аптечки. Різновиди ходьби. Біг у поєднанні з ходьбою (до 800 метрів) Комплекс ЗРВ без предметів. Стрибки на обох ногах з поворотами на 180º Прискорення з високого старту. Підлізання та перелізання через повалене дерево. Рух по купинах.

 

 

 

21.

Організація одноденної туристської подорожі.

 

 

 

 

Теоретико – методичні знання (1 урок)

 

22.

Інструктаж з БЖД.  Олімпійські чемпіони України. Роль фізичних вправ для розвитку кістково – м’язової та дихальної систем організму.

 

 

 

 

Вправи для формування культури рухів з елементами гімнастики (26 уроків)

23.

Організовуючі вправи. Танцювальні кроки: позиції ніг. Кроки галопу. Різновиди ходьби. Рівномірний біг до 400метрів. Комплекс ЗРВ з гімнастичною палицею. Стрибки з двох на дві через гімнастичну палицю. Сіди: перехід із сіду на пятах з нахилом вперед в упор лежачи на стегнах. Елементи рівноваги: ходьба по підвищеній і обмеженій опорі у поєднанні з перехресними поворотами, махами ногами, кроками «польки» з різним положенням рук. Вправи на релаксацію «Літній день».

 

 

 

24 - 25.

Організовуючі вправи. Кроки галопу. Різновиди ходьби. Рівномірний біг 400метрів. Комплекс ЗРВ з гімнастичною палицею. Стрибки з двох на дві через гімнастичну палицю. Перехід із сіду на пятах з нахилом в упор лежачи на стегнах. Елементи рівноваги: ходьба по підвищеній і обмеженій опорі у поєднанні з перехресними поворотами, махами ногами, кроками «польки» з різним положенням рук. Вправи на релаксацію «Тихе озеро».

 

 

 

26 - 27.

Організовуючі вправи. Кроки «польки» на місці. Різновиди ходьби. Рівномірний біг 400м Комплекс ЗРВ на гімнастичній лаві. Стрибки з двох на дві з застрибуванням на гімнастичну лаву. Пружні нахили тулуба вперед із положення сіду з різними положеннями ніг. Елементи рівноваги: комбінація елементів на 24 рахунки. Гра «Квач, ноги від землі».

 

 

 

28.

Організовуючі вправи. Основні кроки з носка на повну стопу танцю – модерн. Різновиди ходьби. Рівномірний біг 400м Комплекс ЗРВ на гімнастичній лаві. Стрибки з двох на дві з застрибуванням на гімнастичну лаву. Перехід із сіду в сід зігнувши ноги та в сід кутом. Вис на прямих та зігнутих руках. Рухлива гра «Займи вільне місце». Вправидля профілактики плоскостопості.

 

 

 

29 – 30.

Організовуючі вправи. Поєднання кроків і рухів під музичний супровід. Різновиди ходьби. Рівномірний біг до 400м Комплекс ЗРВ на місці. Стрибки зі скакалкою (Х.) Стрибки обертаючи, скакалку вперед із перехрещуванням рук (Д.) Лежачи перехід в упор сидячи позаду. Піднімання прямих і зігнутих ніг у положенні вису на гімнастичній стінці. Рухлива гра «Фігури».

 

 

 

31 – 32.

Організовуючі вправи. Танцювальні імпровізаційні вправи. Різновиди ходьби. Рівномірний біг до 500м. Комплекс ЗРВ у шерензі. Стрибки зі скакалкою. «Міст» із положення лежачи та стоячи з допомогою. Вис кутом на гімнастичній драбині. Застрибування на гімнастичний місток. Рухлива гра «Фігури».

 

 

 

33 - 34.

Організовуючі вправи. Ходьба на різних боках ступні. Рівномірний біг 500метрів. Комплекс ЗРВ у шерензі. Перекати у групуванні. Перекид вперед. Згинання та розгинання рук в упорі лежачи від підлоги (Х.), від гімнастичної лави (Д.) Захват каната ногами у положенні сидячи. Рухлива гра «Жива скульптура».

 

 

 

35 - 36.

Організовуючі вправи. Різновиди ходьби. Рівномірний біг до 600м. Ритмічні завдання. Лазіння по канату, закріпленому над похилою гімнастичною лавою (лежачи на спині на похилій лаві). Перекид назад в упор стоячи на колінах. Рухлива гра «Вгадай, чий голос?»

 

 

 

37 - 38.

Організовуючі вправи. Рівномірний біг 600метрів. Ритмічні завдання. Лазіння по канату, закріпленому над похилою гімнастичною лавою (лежачи на спині на похилій лаві). Перекид назад в упор присівши.  Стійка на лопатках з зігнутими ногами. Вправи для релаксації «Водоспад».

 

 

 

39 - 40.

Організовуючі вправи. Рівномірний біг 600метрів. Комплекс ЗРВ у колі. Перекати у групуванні. Стійка на голові і руках із зігнутими ногами (Х, з допомогою). «Міст» із положення лежачи та стоячи з допомогою (Д.) Два перекиди вперед злито. Рухлива гра «Світлофор».

 

 

 

41 – 42.

Організовуючі вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Стрибки зі скакалкою. З розбігу 5 – 7 метрів застрибування на гімнастичний кінь (в ширину) в упор стоячи на колінах - перехід в упор присівши – зіскок вигнувшись. Комплекс вправ на гнучкість. Гра «Повторюй за мною».

 

 

 

43 – 44.

Організовуючі вправи. Танцювальні імпровізаційні вправи. Різновиди ходьби. Рівномірний біг до 600м Комплекс ЗРВ з скакалкою. Стрибки зі скакалкою. Підготовчі вправи до опорних стрибків. З розбігу 5 – 7 метрів застрибування на гімнастичного коня (в ширину) в упор присівши – зіскок вигнувшись. Стійка на лопатках з прямими ногами. Рухлива гра «Жива скульптура».

 

 

 

45 - 46.

Організовуючі вправи. Різновиди ходьби. Рівномірний біг до 600м Комплекс ЗРВ з скакалкою. Стрибки зі скакалкою. Упор на низьких паралельних брусах. Комбінація із 4 акробатичних елементів. Рухлива гра «Слухай музику».

 

 

 

47.

Організовуючі вправи. Імпровізаційні вправи босоніж. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Стрибки зі скакалкою. Згинання і розгинання рук в упорі лежачи. «Міст» з положення лежачи. Перекид уперед та назад. Махом однієї та поштовхом другої ноги переворот в упор на низькій перекладині. Рухлива гра «Світлофор».

 

 

 

48.

Організовуючі вправи. Імпровізаційні танцювальні вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс вправ на гнучкість. Стрибки зі скакалкою. Із упору на низькій перекладині зіскок з поворотом на 90º. Комбінація із 4 акробатичних елементів. Піднімання тулуба в сід за 30 секунд. Вправа на релаксацію «Пташки».

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Тихонова Олеся
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Фізична культура, 4 клас, Планування
Інкл
Додано
7 листопада 2018
Переглядів
1300
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку